Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
Не обичам да злоупотребявам с писателския си талант, но в момента ще го сторя с удоволствие. Действието на публицистичния ми разказ се развива в Борисовата градина. Главни герои и действащи лица сме аз, синът ми – на 2,8 години, майка му, няколко кучкари заедно с подопечните им кучета. А статисти и бездействащи лица са представителите на охранителна фирма „Егида” и разни полицаи, които се навъртат често из парка.
Първо действие:
Аз ритам топката, синът ми се втурва да я гони, с периферното си зрение зървам едно куче, което не е записано нито в редовния състав на футболната среща, нито сред резервите, да се впуска в луд бяг към нея. То връхлетява върху топката, а синът ми го вижда в последния момент и отскача панически назад с кански рев. Аз се втурвам, грабвам го, той трепери и реве, хълца, сополи, сълзи. Кучето не се трогва от това, вече е отстъпило от топката и бяга към господарите си. Аз крещя в нейна посока и псувам с по възможно най-цензурен начин. Господарката му не след дълго идва при нас и започва да се извинява: кучето било малко, кучето било помислило (забележителна способност имат тези хора да четат кучешките мисли), че топката е катеричка (за какво ли тогава е помислило сина ми тогава, забравих да попитам – може би за гумено патенце, което пищи като го стиснеш) и е хукнало след нея да си играе. Горкото ми дете, трябва да го пратя на курс по разчитане на кучешки мисли, самият аз може би също трябва да се запиша. Предложих й да научи кучето си да различава топка от катеричка и като види дете да си слага само намордник и каишка, но тя помисли че се шегувам. Започна да говори на сина ми: не се страхувай, то е малко, то е пухкаво, то си играе. Аз още не мога да чета много добре мислите на сина си (срам и резил), нито пък той може да ги излага в много свързан устен или писмен вид, но по хълцукането и треперещото му тяло, предположих, че не са много розови и пухкави. Слава богу, че добрата кучкарка психоложка му обясни какво е положението, сигурно той ще го осъзнае и (след пет-шест години) ще спре да трепери и да бяга при вида на куче.
Второ действие:
Аз си седя в офиса, работя, радвам се на прекрасния слънчев ден. Мобилният ми телефон звъни. Жена ми крещи и проклина. Аз нервно си хапя устните. Симпатичен далматинец преди малко сладко-сладко е наръфал топката на сина ми. Вчера й се размина, но днес явно е успяла да се преобрази напълно в катеричка. Горкото кученце, какво ли разочарование е изпитало, когато е осъзнало, че това е обикновена гума. Разбрах, че я е изплюло отвратено. Кучкарката я е подала на жена ми. Жена ми я е погледнала и е попитала какво да прави с нея. Онази е отвърнала да си прави каквото си иска, да я хвърли, и й е обърнала гръб. Естествено нежната ми (доста груба в този момент) половинка е полудяла, започнала е да крещи и е щяла да се хвърли в бой последен, но единствено уплашеният вид на сина ми я е спрял. Цялото това действие се развива на детската (дали кучето е знаело) площадка в Борисовата градина, където има будка на Егида и където отегчените охранители се радват на прекрасния слънчев ден (ако си спомняте и аз правех това в началото) и люпят блажено семки (това не го правя).
Хепи енд:
Търси се спешно, докато някое „кученце” не припознае в сина ми купичка с педи гри или там каквото закусва. Докато някой кучкар не подаде оплакване срещу децата ни, че ритат топки, които приличат на катерички и дразнят кучетата им. Докато кметът не издаде заповед да водим наследниците си на каишка в парка, за да не нарушават покоя на палавите „кученца” и придружаващите ги „психолози”.

# 1
 • Мнения: 1 629
Доколкото разбрах, синът ти не е пострадал в никой от случаите. Ако си решил да му насаждаш страх от кучета и прочее животни, продължавай в същия дух.

# 2
 • в ябълковата градина
 • Мнения: 1 660
Ми чесно казано, много кучкарки са такива нахални. Явно не могат да приемат, че не всички се кефят на кучето им.  Мен ме е хапало като малка и ме е страх. Не е нормално на детска площадка да има кучета. Не е нормално да гонят всеки с колело в парка. Не е нормално да ходят без намордник. И да пикаят и акат навсякъде в парка. Ама повечето са лишени от тази мисъл!

Жалко за малкото детенце, че се е изплашило така!

# 3
Доколкото разбрах, синът ти не е пострадал в никой от случаите. Ако си решил да му насаждаш страх от кучета и прочее животни, продължавай в същия дух.
Аха, разбирам, имаш предвид да продължавам да го водя в парка и да играем на топка. Каква алтернатива предлагаш?

# 4
 • Мнения: 34 801
Доколкото разбрах, синът ти не е пострадал в никой от случаите ...

А трябва ли да пострада, за да се замислим  Shocked трябва ли да има смъртни случаи, за да се спазват правилата за безопасност? Защо да жертваме няколко деца и после да се сетим, че трябва да има ограничения  newsm78

# 5
 • Русе
 • Мнения: 490
Доколкото разбрах, синът ти не е пострадал в никой от случаите ...

А трябва ли да пострада, за да се замислим  Shocked трябва ли да има смъртни случаи, за да се спазват правилата за безопасност? Защо да жертваме няколко деца и после да се сетим, че трябва да има ограничения  newsm78
Защо ли? Защото винаги така става, което е много жалко , както децата от Свищов, както децата от Индиго, винаги трябва да падне жертва , за да се замисли някой, ама никой не се замисля, може би само за момент докато го дават в новините и това е поредната "минутка" за реклама, вдигане на рейтинг или там каквото е , болката остава за родителите . Ей това е гадното.

# 6
 • Мнения: 394
Доколкото разбрах, синът ти не е пострадал в никой от случаите. Ако си решил да му насаждаш страх от кучета и прочее животни, продължавай в същия дух.
Това,че не е пострадало детенце,какво? Shocked
Трябвало е да пострада ли?Както случаите с отворените шахти и канали?Или старите катерушки?Неща,които все взеха невинни жертви-и то деца.Ако е твоето дете ,не съм сигурна, че ще разсъждаваш така.Я си помисли първо и тогава защитавай теза,толерираща безхаберието.Щом нищо не е станало-добре. ooooh!

# 7
 • Мнения: 1 629
Нямам куче. Нищо не предлагам, не е в компетенцията ми. Избягвам кучетата, когато съм с детето, но не драматизирам, ако някое го приближи.

# 8
 • София
 • Мнения: 6 317
Доколкото разбрах, синът ти не е пострадал в никой от случаите. Ако си решил да му насаждаш страх от кучета и прочее животни, продължавай в същия дух.

Не съм съгласна... Аз имах кучета, обичам кучета и страх от такива изобщо нямам за разлика от сина си. На него му се хвърли да му се радва едно куче-бебе и сега при вида на приближаващо куче малкият изпада в ужас и пищи. Обяснявам като папагал, че няма от какво да се страхува, че са добри, но за сега няма ефект. Да не казвам, че след този случай го е страх не само от кучета, ами и от котки и от зайци.

Имахме подобно преживяване на Лодки преди време с един дакел, който му нахапа топката и ми я върнаха. После кучето реши да си търси топката и започна да се върти около нас и да скача по мен, а аз бях с жълта рокля, която стана на черни лапи. Накрая помолихме девойката да си го върже, защото дакелът започна да се опитва да скача по дечко, който седеше в един приятел и се разпищя.

Трябва да има правила и те да се спазват. С цялото ми уважение към всички кучкари. На мен ми е неприятно непрекъснато да дебна дали синът ми няма да стъпи на някоя мина, да го пазя от тичащите кучета и пр.

# 9
 • София
 • Мнения: 1 798
Трябва да има забрана за влизането на кучета в детски площадки, това е решението.
Имам куче и знам, че на никого няма да му е приятно моя звяр да тича като бесен, с хвърчащи лиги, колкото и добронамерен да е .
За жалост повечето кучкари смятат, че щом те самите са решили, че тяхното куче не е опасно за околните, може да си рие пясъчника на воля.

# 10
 • Мнения: 7 615
Аз имам куче и знам, че не може да им се има вяра.....както ти се гали може да те захапе, защото нещо си му щукнало.....

# 11
 • Мнения: 2 820
Доколкото разбрах, синът ти не е пострадал в никой от случаите. Ако си решил да му насаждаш страх от кучета и прочее животни, продължавай в същия дух.

Да, определено така се насажда страх и според мен.

# 12
 • Мнения: 2 772
Намразила съм вече кучетата навън точно заради такива безотговорни собственици.

Преди 2 дена на детската площадка съвсем необезпокоявана премина госпожа с огромно куче на каишка /тя си пиеше кафето и ако то се бе дръпнало нямаше да може да го удържи/ и доберман, също неин, който се разхождаше без каишка и без намордник около тях.
Аз изтръпнах, когато той премина покрай мен, изпитвам ужас от добермани и ротвайлери.
Не й се развиках, нищо не казах и после ме беше яд. Добре, че бях без детето.

Да не говорим, че по улиците над нашата, съвсем спокойно дворните кучета от типа на каракачанки, немски овчарки и боксери ги оставят да си излизат навън, докато стопаните им са някъде из вкъщи и по тази причина аз от 1 година не съм си разхождала детето по тези улици.

И аз имам кучета - една овчарка на двора и един сетер при родителите ми, но никога не съм си позволявала такова безотговорно отношение.

Вече си мисля, какво да си нося - дали кучегон свирка, дали газов или направо боен пистолет, за да мога да минавам спокойно по улиците и градинките!!!

# 13
 • Мелбърн, Австралия
 • Мнения: 3 116
Това че детето изпитва страх от кучета, не значи че е пострадало така ли  Shocked А стреса и шока който е изживяло  Shocked

Аз лично един път съм хапана от домашно куче, дето "много е добро и не хапе" и един път съм нападана от глутница улични кучета. Страх ме е от кучетата след тези инциденти и се е налагало да обикалям едва ли не квартала, заобикаляйки ги, за да се прибера до вкъщи.

Когато сме с бебка в градинката, непрекъснато моля разни "граждани", като не слагат наморници на кучетата си, поне нашииници да им слагат. Няма кой да те чуе  #Cussing out А тук не става дума за малки кученца, а за овчарки и още какви ли не породи два пъти по-тежки от мен. Представям си какво ще стане ако скочат, дори и да се порадват, върху количката или детето ! Пускат ги из парка съвсем свободно, не ги наблюдават, а там е пълно с деца и .. топки !
Да не говоря за това че кучетата пикаят и серат навсякъде, а после детето ми ходи там !
Тук въпроса отива натам: дали да толерираме кучетата и ние с децата да си ходим или да се спазват държавните и морални закони, т.е. кучетата с наморници и нашииници, парковете забранени за кучета и когато едно куче се изсере стопанина да си събере всичко в торбичка и да го изхвърли и в тази държава все пак да се раждат и играят деца !

Е, на мен лично ми омръзна да се разправям с малоумници и кучкари и си хващам пътя към държава в която има закони които се спазват ! За съжаление за България надежди не виждам !

Извинете ме за гневния постинг, но всеки ден се разправям и много ми се беше насъбрало  Heart Eyes

Последна редакция: ср, 19 юли 2006, 13:50 от ritka

# 14
 • Мнения: 34 801
... Вече си мисля, какво да си нося - дали кучегон свирка, дали газов или направо боен пистолет, за да мога да минавам спокойно по улиците и градинките!!!

Аз от известно време излизам само със спрей  Confused

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт