Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 19 юли 2006, 14:57 ч.

Лучник, ама не съвсем

  • 1 133
  • 17
  •   1
Отговори
  • Мнения: 3 107
Научих го от свеки миналото лято. Отдавна не го бях правила, но снощи го приготвих... и реших, че такова мога да ям всеки ден Mr. Green
Ето я рецептата (от снощния ми експеримент)

1 кг. тесто
около 1 кг. лук
някакъв мек колбас (аз сложих шунка)
стерилизирани гъби
кисели краставички
картофи (и те май бяха ок. 1 кг Rolling Eyes)
сирене
чубрица
черен пипер
сол

Сварявате картофите и ги намачквате на пюре. Осолявате ги.
Лукът се нарязва на ленти и се запържва до златисто. Осолявате го.
Разделяте тестото на 3 топки. Разточвате едната топка с големина по-голяма от тази на тавата (да се показва извън ръба й). Намазнявате тавата и поставяте разточената кора. Отгоре разстилате запърженият лук, натрошеното сирене, настърганият колбас и нарязаните гъби. Поръсвате чубрица.
Разточвате втората кора. Слагате я в тавата и отогоре й разпределяте намачканите картофи и нарязаните кисели краставички.
Загъвате тази кора и плънката й с краищата на първата кора.
Разточвате третата кора с големина на тавата и я поставяте.
Ако искате коричката отгоре да е хрупкава - намазвате само с олио. Ако не - с жълтък на яйце.
Печете в умерена фурна.

Да ви е сладко!

П.П. Тестото приготвям от:

1/2 кубче мая
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
1 яйце
1 кисело мляко + 1 ч.л. сода
1 с.л. олио
1 ч.л. оцет
1 кг. брашно

# 1
  • Видин
  • Мнения: 2 657
Вкусно е Peace
Ние през зимата си го правим 4есто,като слагаме праз Wink вместо 4ервен лук Laughing

# 2
  • Севлиево
  • Мнения: 1 650
Много вкусно звучи. Никога не сме правили такова нещо и със сигурност ще се опитам да го направя.

# 3
  • Видин
  • Мнения: 2 657
Много вкусно звучи. Никога не сме правили такова нещо и със сигурност ще се опитам да го направя.

Найстина е вкусно,става и с кайма Wink

# 4
  • The Promised Land
  • Мнения: 1 526
потекаха ми лигите... още утре ще го забъркам!

# 5
  • Мнения: 3 107
Найстина е вкусно,става и с кайма Wink

Всъщност става с всичко Laughing Плънката търпи промени. Аз всеки път различни неща слагам, това беше последното, което правих.
Затова и го написах "ама не съвсем", защото рецептата е само с лук и сирене Wink
Каквото ви душа сака, тва слагайте Mr. Green

# 6
  • София
  • Мнения: 369
Голяма вкусотия изглежда- непременно ще се пробва  Grinning.Не съм правила с картофи, надявам се семейството да го одобри!

# 7
  • Италия
  • Мнения: 5 474
Баба ми го правеше с праз...също е много вкусен!  Peace

# 8
  • Мнения: 2 825
А дали ще стане с друго тесто, че аз не мога да меся  Blush и си купувам готово от магазина

# 9
  • Мнения: 3 107
Клара, би трябвало да стане с тесто от магазина. Нали и в него има мая Rolling Eyes

А месенето не е трудно хич. Само един съвет като за човек, който не е месил (ако решиш да се пробваш) - не слагай всичкото брашно наведнъж Peace

# 10
  • Мнения: 2 825
Клара, би трябвало да стане с тесто от магазина. Нали и в него има мая Rolling Eyes

А месенето не е трудно хич. Само един съвет като за човек, който не е месил (ако решиш да се пробваш) - не слагай всичкото брашно наведнъж Peace


Не знам дали има мая  Blush Предполагам има - води се тесто за хляб. Ще пробвам и ще докладвам  Wink
А за месенето - пробвала съм няколко пъти и всеки път ми става едно твърдо тестото, предполагам е от брашното  Confused

# 11
  • Мнения: 10 207
Твърдо е, защото слагаш много брашно. Сънчи - Пънчи е права, месенето не е трудно, а е много приятно, защото виждаш резултата от труда си. Просто слагай по малко брашно и намесвай - така ще докараш тестото до необходимата мекота/твърдост. Опитай пак, ще видиш, че ще стане! Grinning

# 12
  • Мнения: 2 825
Да, аз така правя, слагам брашно, меся, пак брашно и т.н. докато ми свърши брашното.
А как да разбера кога е готово тестото, в смисъл кога да спра да слагам брашно?
Или да слагам докато свърши количеството дадено в рецептата ?  Confused
Извинявам се, че изместих темата от лучника, ама много вкусно ми звучи и ми се иска да го направя  Wink

# 13
  • Sofia
  • Мнения: 11 764
Кларич, не докато свърши даденото в рецептата... или ако го сложиш цялото, може да се наложи да добавиш течност (вода , мляко) ... тестото трябва да е меко, но да не лепне... има такъв момент, когато е меко, не лепне - готово е ... и тук  ако продължиш с брашното става твърдо..... веднъж като му хванеш цаката и става песен месенето.
И аз преди се притеснявах от мая и месене ама веднъж се престраших да пробвам и стана от раз... това е първото ми месене в живота, сама( в смисъл без някой вещ в занаята да е до мен и да ме напътства) с помощници мъжо и децата в блъскането на тестото в масата. Grinning
Ако нещо не съм обяснила разбираемо, сори.. давай с питанките Hug

# 14
  • Мнения: 10 207
Ами, докато ми се яви нета, нещо се сбъгяса, тя Морена ти е написала. Аз в началото месех така: приготвям си течността с маята и сипвам вътре брашно. Бъркам с вилица да получаване на по-гъста каша. После я изсипвах на плота, посипан с брашно, ръсех и върху тестото брашно и месех, и така, докато започне да не ми лепи по ръцете. Т.е. да може да се оформи на топка, която не се сляга, но в никакъв случай да не е твърда. Всъщност месенето е нещо много просто, само дето изглежда сложно. Трябва ти малко повече практика, така, че смело меси - ще се получи.
Малко off - като млада булка се наложи да омеся содена питка, нямаше я свекървата и кой - булката. Ама до тогава не бях пипвала такова нещо. Една съседка се опита да ми стои над главата, ама аз като казах, че знам какво да правя и тя си отиде. И като замесих едно твърдо тесто и го опекох, стана бетон. Твърдо и сплескано, с дебела кора, та няма накъде повече. Нямаше как, разчупиха я на масата, всички се споглеждаха, само дядото на моя мъж каза:"Хубава питка си направила булка!" От другите - гробовно мълчание. То и аз не можах да отхапя от нея, ама карай, научих се. Сега минавам за майстор на питите. Grinning
Ами, дано поне малко съм ти била полезна. Embarassed

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт