Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Здравословни проблеми и профилактика
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ottawa

Мнения: 34
Здравейте,

имам следния въпрос: имам ли право да ползвам болничен за гледане на дете след като съм прехвърлила майчинството на майка ми. Детето е на 11 месеца.

Случаят е следният: малкия беше болен от вируса, който върлува в момента и личната педиатърка ми издаде болничен, но като го занесох на работа те ме карат да подпиша декларация, че "в семейството ми няма друг член, който да е незает на работа и да е в състояние да придружава болния", а всъщност аз съм прехвърлила майчинските на майка ми.

Освен това още кърмя, но не съм представяла на работа бележка за това, за да търся полагащата ми се отпуска. В случай, че се окаже, че нямам право на болничния мога ли да започна тепърва да си търся тези права (имайки предвид, че докато беше болен беше на диета и няколко дни кърмата беше единствената храна, която можеше да поема).

благодаря предварително Smile
Цитирай

София

Мнения: 1 504
За жалост доколкото знам нямаш право на болничен за гледане на дете именно поради тази причина. Майчинството е прехвърлено по каналния ред на майка ти и би следвало тя да е поела изцяло грижите за него, дори и когато е болно детето. Все пак е редно някой по-вещ в тези неща да ти кажат. Преди, когато исках аз да прехвърля майчинството ми бяха казали, че ако се разболее детето нямам право на болничен.
Цитирай


Мнения: 974
Това не значи, че е невъзможно по същото време и ти да си болна Mr. Green
Цитирай

Ottawa

Мнения: 34
да, но аз вече представих болничния за детето Sad.

а нямам ли право като кърмачка да ползвам болничния; той трябваше да е само на кърма по лекарска препоръка, а баба му не може да го накърми. Sad

май ще трябва да си пускам отпуска.
Цитирай


Мнения: 974
да, но аз вече представих болничния за детето Sad.

а нямам ли право като кърмачка да ползвам болничния; той трябваше да е само на кърма по лекарска препоръка, а баба му не може да го накърми. Sad

май ще трябва да си пускам отпуска.

Уф случаят ти става сложен най-вече от това, че не си обявила, че си кърмачка. Кога си се върнала на работа?
Като майка кърмачка имаш право на допълнителен отпуск....и все пак си мисля newsm78,  ако в службата ти обясниш какъв е случая, все пак се касае за бебче на диета, ще ти помогнат
Не съм много запозната може би някоя мама от кърмаческия да е имала подобен проблем и да помогне със съвет.
Успех и съжалявам, че не успях да помогна Embarassed
Цитирай

Ottawa

Мнения: 34
върнах се на работа, когато бебчо беше на 6 мес. по точно започнах нова работа. не съм крила, че съм кърмачка, напротив ТРЗ-то и т.н. знаят, но не съм правила постъпления да си търся полагащата ми се отпуска, а и те не са се натискали да ми я предлагат.

Цитирай

В полите на Пирин планина

Мнения: 13 871
върнах се на работа, когато бебчо беше на 6 мес. по точно започнах нова работа. не съм крила, че съм кърмачка, напротив ТРЗ-то и т.н. знаят, но не съм правила постъпления да си търся полагащата ми се отпуска, а и те не са се натискали да ми я предлагат.По принцип правото на отпуск се реализира с молба от работника - т.е. ти си инициатора - тъй че действай. Работодателят няма право да ти я откаже.
Цитирай

Ottawa

Мнения: 34
а някой има ли информация относно това:
Чл. 39.  (1) Болничен лист за гледане или придружаване на болен член от семейството се издава, при условие че в мястото, където пребивава болният, няма друг незает на работа член от семейството му, годен да гледа или да придружава болния.  Това обстоятелство се установява с декларация на осигурения, на когото се издава болничният лист, която се прилага към болничния лист.  Лекуващият лекар или ЛКК вписва в личната амбулаторна карта на болния името, на когото е издаден болничният лист за гледането му, името, местоработата, постоянния адрес, родствената връзка с болния, размера на отпуска, номера на болничния лист и обстоятелството, че е приложена декларация към него.  Данните от болничния лист - номер, серия, начало и продължителност на отпуска, се нанасят и в ЛАК на лицето, на което е издаден болничният лист.
   (2) За дете до 7 навършени години не се изисква декларация по ал. 1 само когато майката поиска да гледа и да придружава болното си дете.

Намерих го в Наредбата за медицинска експертиза на работоспособността. http://www.mlsp.government.bg/bg/law/regulation/Наредба%20за%20медицинската%20експертиза%20на%20работоспособността.doc
Цитирай


Мнения: 39
Покажи им го тогава- на администрацията на твоята месторабота. Според мен трябва да можеш да ползваш болничен.
Цитирай

Ямбол

Мнения: 40
Щом си прехвърлела майченството на майкаси ,нямаш право на болничен за гледане на това дете.
Съгласно КТ имаш право да напускаш работа в часовете за кърмене.За съжаление незнам точния член.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.