Помогнете ни!

Можете да подкрепите кърменето, като подпишете Отвореното писмо:

http://www.bgpetition.com/podkrepete-karmeneto/index.html

След попълване на петицията трябва да активирате изпратения ви от системата линк (може да е попаднал в т.нар. Bulk Folder, проверете там, ако го няма в основната пощенска кутия).

Нека заедно Подкрепим, Насърчим и Защитим Кърменето!

Благодаря ви!Има добавен нов ред в мейла, който се праща - копирайте линка в броузера.
При мен всичко си беше нормално. Пощата ми е в gmaila, кликнах си на линка и стана.
През първата седмица на август в над 120 страни по света се отбелязва Световната Седмица на Кърменето. По този случай бихме искали да привлечем вниманието на обществеността върху значението му както за отделния човек, така и за обществото като цяло.

Кърменето е от особена важност за здравето на децата и техните майки. То е въпрос от национално значение, който има отношение както към здравето на нацията, така и към семейния и държавния бюджет. Повече кърмени и по-дълго кърмени деца означава по-малко деца с алергии, инфекции на дихателните пътища, наднормено тегло, стомашно-чревни инфекции, злокачествени заболявания; по-малко отпуск по болест за родителите; по-малко разходи за лечение и лечебни храни.

Нашата страна е приела някои важни документи в подкрепа на кърменето:
• Национален план за действие “Храни и хранене - 2005-2010” – планът е приет от Министерския съвет и в него се очертават важни насоки за промяна на съществуващите практики в България;
• Програма на УНИЦЕФ и Световната здравна организация за защита, подкрепа и насърчаване на кърменето;
• Международен кодекс за маркетинг на заместителите на майчината кърма

Независимо от това обаче, поетите от страната ни ангажименти не се прилагат активно и в голямата си част остават само на хартия.

За съжаление условията и утвърдените практики в повечето родилни домове и детски отделения в страната противоречат на тези приети документи и на световните практики. Това възпрепятства доброто начало на кърменето, което е особено важно, за да бъде успешно и продължително самото кърмене. Също така липсва достъпна съвременна информация, която да помага на жените, желаещи да кърмят бебетата си. Няма и специално обучени консултанти по кърменето, които да подпомагат младите майки, когато се сблъскат с трудности. В резултат на това едва 30% от бебетата на 6-месечна възраст получават някакво количество майчино мляко, въпреки че при изписването над 90% от бебетата са кърмени. Това означава, че липсва както достатъчно информация за важността на естественото хранене, така и ефективна подкрепа за желанието на майките да кърмят бебетата си.

Ние вярваме, че както за българските родители, така и за цялото общество и за институциите, към които се обръщаме, няма по-важен приоритет от здравето и бъдещето на нашите деца. Затова призоваваме институциите и обществото към активни промени, отговарящи на задълженията, които страната ни е приела с документите за защита, подкрепа и насърчаване на кърменето:

1. Всяко здравно заведение, в което се раждат деца и има детски отделения, да участва в програмата за защита, подкрепа и насърчаване на кърменето, като прилага 10-те стъпки за успешно кърмене.

2. Министерството на Здравеопазването да информира всички медицински специалисти, заети с грижата за бебетата и техните майки, за Националния План за Действие Храни и Хранене 2005-2010.

3. Медицинските университети и медицинските асоциации по педиатрия, неонатология, акушерство и гинекология да въведат съвременна и актуална информация по въпросите на кърменето и захранването на детето.

4. Медиите да се ангажират активно с разпространение на съвременна информация по въпросите на кърменето и захранването и да информират за нарушения спрямо Международния кодекс за маркетинг на заместители на майчината кърма, приет от СЗО и УНИЦЕФ и Наредбата
за изискванията към състава, характеристиките и наименованията на храните за кърмачета на Министерството на Здравеопазването.

5. Да се подпомагат и финансират на държавно и местно ниво неправителствени организации, които работят с бременни и майки за защита, подкрепа и насърчаване на кърменето.

Убедени сме, че ако се вземат нужните мерки, в кратко време това ще доведе до значително повишаване на броя на кърмените бебета, а оттам до намаляване на детската заболеваемост и общо подобряване на здравето на нацията в дългосрочен план, както и до съществени икономически ползи за семейния и държавния бюджет. Вярваме, че диалогът между гражданите и институциите е в основата на действащото гражданско общество и очакваме реални действия, които скоро да ни доближат до съвременните практики във всички развити европейски държави.

С уважение:

Българските родители, които подкрепят кърменето
Национален комитет за кърмене
БНК Заедно за децата
Ла Лече Лига интернешънъл – България
Център за бременни жени

Последна редакция: пт, 28 юли 2006, 21:58 от Хера