Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 22 юли 2006, 14:20 ч.

Интересен проект за персонала по ОДЗтата

 • 505
 • 8
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 31 587
Цитат
Завърши първият проект на ДАМС (Държавна агенция за младежта и спорта) за обучение в детските ясли и градини

Успешно завърши първия етап от реализирането на проект "Е-обучение за работещите в ясли и детски градини" по програма Леонардо да Винчи - определяне на потребностите, свързани с е-обучение на жените, работещи в сектора "Образование и отглеждане на малки деца".
Държавната агенция за младежта и спорта е партньор по проекта заедно с университета в Любляна, Университета в Сантяго де Компостела и Португалската асоциация за иновации. Ръководител на проекта е Италианската организация "Кустодия" със седалище в Бергамо.
Повече от 200 работещи в сектор "Образование и отглеждане на малки деца" от различни краища на страната бяха интервюирани, което допринесе за извършване на анализ на този сектор и бъдещи тенденции за неговото развитие.
Целта на проекта е да създаде методология за електронно обучение на работещите в ясли и детски гради, което да повиши тяхната квалификация и да увеличи броя на мениджърите в този сектор.
Ето защо въпросите към анкетираните бяха насочени към: предвиждания за развитието на сектора (по отношение на търсенето и предоставянето на услуги) в краткосрочен и в дългосрочен план; основните предимства на е-обучението в сравнение с традиционните методи; негативните страни /рисковете при е-обучение в сектор "Отглеждане и образование на малки деца"; най-полезните знания за жените, които искат да развият своите умения и професионална компетентност в сектора; създаването на ясли в отделните фирми и подобряване условията за работа на жените след въвеждане на подобна услуга и други.
След направената анкета се очертават следните изводи:
a) Е-обучението може да предостави реална възможност за придобиване на квалификация, което е трудно постижимо с традиционните изчислителни устройства.
Б) Електронното обучение дава реална възможност за съчетаване на работата със семейния живот.
Предстои изготвянето на програма и провеждане на пилотни обучения в Италия, Португалия и Словения. Методологията ще бъде сертифицирана в Италия и представена на заключителната конференция, която ще се проведе в България през септември 2007 година.

С тези темпове може и за нашите деца да въведат подобно обучение Simple Smile Не, че Дияна в момента не се справя доста добре с техниката Simple Smile

# 1
 • sofia
 • Мнения: 2 534
 smile3533
да , ама не
те нямат пари да компютъризират дори директорките на ОДЗ-тата , ние се надяваме за децата
много път трябва да извървим , докато това стане и при нас

# 2
 • София
 • Мнения: 212
Доколкото разбирам става дума за обучение и квалификация на кадри в системата на началното образование,а не на децата,мили мами.Това може и да проработи по отношение усвояване на теоретични знания,но работата с деца,според мен,изисква все пак контакт със самите деца...А за ръководни и управленски длъжности в сектора е полезно,спор няма.

# 3
 • София
 • Мнения: 31 587
Не казвам, че е за децата, за персонала е.
Когато приемаха Дияна в яслата, директорката каза "о, вие сте програмисти, ако имаме проблеми ще ни помогнете". Но както спомена Писна ми... аз комп в градината не съм видяла. Спор няма, че за персонала такова обучение е добро решение.
Чудех се подрастващите поколения кога ли ще започнат да ги обучават, 5-10г?

# 4
 • София
 • Мнения: 212
Не казвам, че е за децата, за персонала е.
Когато приемаха Дияна в яслата, директорката каза "о, вие сте програмисти, ако имаме проблеми ще ни помогнете". Но както спомена Писна ми... аз комп в градината не съм видяла. Спор няма, че за персонала такова обучение е добро решение.
Чудех се подрастващите поколения кога ли ще започнат да ги обучават, 5-10г?

    Ако разчитаме само някъде другаде да ги научат-ще си останат неуки,горкичките!Да можете да видите нашата(вече бивша)директорка как се "справя" с компютрето!!!...Техниката в ръцете на варварите е купчина старо желязо....Плагиатствам в момента,ама не се сещам откъде .

# 5
Чудесно,е че сме загрижени за мястото на компютъра в работата на детските градини и техния персонал.Ако искаме да помогнем нека се обърнем към Министъра на образованието и Народното събрание,защото за сега те са изключени от програмата за компютаризация.Нека да се обадиним това е в интерес само на нашите деца,да не ги обучават с допотомни методи.................

# 6
 • София
 • Мнения: 31 587
Аз си мислех да им дам комп, че в момента счетоводството си го водят на ръка, ф-ри пишат на ръка. Но с един комп няма да минат, а и курсове им трябват.
А децата за комп в градината, под форма на някакво обучение, май доста ще почакат.

# 7
 • sofia
 • Мнения: 2 534
Ан Мари , зам.кмен Фандъкова ми каза , че до края на 2007 ще има функционераща единна система в градините .
Така каза тя , но по проект мисля , че беше 2008
Всъщност това зависи от това колко пари ще им отпуснат септември , за тази ЕС

# 8
 • София
 • Мнения: 31 587
Ами дано има развитие. Не мисля, че има нещо лошо в това.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт