От котлето бабино и гърнето мамино - най-благи благини

  • 7 502
  • 17
  •   1
Отговори
  • Мнения: 712
Здравейте и от мен!
Досега не съм се включвала в този форум, но сега реших, че мога да предложа няколко интересни неща.
Преди време имахме спор в къщи какво точно ядем. Моята теза беше, че това са само ориз, картофи, боб и леща (най грубо казано).
Тогава почти на майтап седнахме с баща ми и направихме списък на нещата, които се готвят у нас. Оказа се, че разнообразието е доста голямо. Тогава седнах и записах рецептите на нещата, които лично съм опитвала и които са ми харесали. Аз не мога да готвя, но се надявам, че записвайки стриктно указанията, ще мога да се справя.
Кръстих "книгата" си "От котлето бабино и гърнето мамино - най-благи благини"
Дано предложените тук рецепти ви харесат.


СТУДЕНИ ПРЕДЯСТИЯ
ПАТЛАДЖАН НА СКАРА
Продукти - Няколко патладжана, 2 връзки магданоз, сол, 1 чаена чаша олио, 1/2 чаена чаша оцет, 1-2 глави смачкан чесън, 1/2 чаена чаша вода.
Приготовление - Патладжанът се нарязва по дължина и се пече на скарата. Приготвя се нещо като марината от останалите продукти.
Готовият патладжан се слага в йенска купа или друг подходящ съд и се залива с маринатата. Добре е това да става след всяко парче, за да се овкуси по-добре.
Оставя  се да престои няколко часа.

ТОПЛИ ПРЕДЯСТИЯ

МЕЗЕ ЗА УЗО
Продукти - 1 пиле, 1 зелка, 10 моркова, 1 целина, гъби, черен пипер, сол, 1 пакет фини кори.
Приготовление - Пилето се сварява, докато окапе месото от костите. Месото се изважда и в същия бульон се варят нарязаната зелка, настърганите моркови, нарязаната целина и гъбите. След като всичко омекне, се изважда и се изцежда. Към тази смес се прибавят пилето, нарязано на парченца, черния пипер и солта.
Всеки лист от фините кори се разделя на 4. Във всяко парче се поставя малко от сместа и се навива като пура. Готовите пури се пържат.

ДЕСЕРТИ
БАНАНОВ СЛАДКИШ
Продукти - 3-4 пакета обикновени бисквити, банан (може и друг плод), 2-3 големи кофички сметана, 1 пакетче желатин, малко прясно мляко.
Приготовление - В тава се нареждат бисквитите, които първо се потапят в охладеното прясно мляко. Когато дъното се покрие, се нарежда бананът (нарязан на кръгчета, може и на кубчета). Отгоре се залива внимателно с разбитата сметана с желатина. След това отново се нареждат бисквити, банани и пак сметана. Това се повтаря до желаната височина на сладкиша. След това оставяте тавата на студено за няколко часа.

# 1
  • Мнения: 2 584



СТУДЕНИ ПРЕДЯСТИЯ
ПАТЛАДЖАН НА СКАРА
Продукти - Няколко патладжана, 2 връзки магданоз, сол, 1 чаена чаша олио, 1/2 чаена чаша оцет, 1-2 глави смачкан чесън, 1/2 чаена чаша вода.
Приготовление - Патладжанът се нарязва по дължина и се пече на скарата. Приготвя се нещо като марината от останалите продукти.
Готовият патладжан се слага в йенска купа или друг подходящ съд и се залива с маринатата. Добре е това да става след всяко парче, за да се овкуси по-добре.
Оставя  се да престои няколко часа.

ТОПЛИ ПРЕДЯСТИЯ

МЕЗЕ ЗА УЗО
Продукти - 1 пиле, 1 зелка, 10 моркова, 1 целина, гъби, черен пипер, сол, 1 пакет фини кори.
Приготовление - Пилето се сварява, докато окапе месото от костите. Месото се изважда и в същия бульон се варят нарязаната зелка, настърганите моркови, нарязаната целина и гъбите. След като всичко омекне, се изважда и се изцежда. Към тази смес се прибавят пилето, нарязано на парченца, черния пипер и солта.
Всеки лист от фините кори се разделя на 4. Във всяко парче се поставя малко от сместа и се навива като пура. Готовите пури се пържат.



тези двете ще ги пробвам задължително, то се е видяло че няма да отслабна скоро време,   bouquet браво на теб

# 2
  • Мнения: 1 564



СТУДЕНИ ПРЕДЯСТИЯ
ПАТЛАДЖАН НА СКАРА
Продукти - Няколко патладжана, 2 връзки магданоз, сол, 1 чаена чаша олио, 1/2 чаена чаша оцет, 1-2 глави смачкан чесън, 1/2 чаена чаша вода.
Приготовление - Патладжанът се нарязва по дължина и се пече на скарата. Приготвя се нещо като марината от останалите продукти.
Готовият патладжан се слага в йенска купа или друг подходящ съд и се залива с маринатата. Добре е това да става след всяко парче, за да се овкуси по-добре.
Оставя  се да престои няколко часа.



=======================================================================
Това и аз го правя и наистина е страхотно мезе.

# 3
  • Мнения: 2 825
Мерси много за рецептичките  Hug
Първите 2 ще ги пробвам със сигурност
А книжка ще издаваш ли ?  Wink

# 4
  • Мнения: 712
В началото не мислех, но напоследък много ми се иска. Лошото е, че има много книги и книжлета на пазара и едва ли е разумно. Пък и не знам дали ще се хареса. Много често с баба ми гледаме готварски рубрики по телевизията или четем книгите, които съм си купувала и нейният коментар за повечето рецепти е:"Ако ти го направя това, няма да го ядеш".
Осъзнавам и, че вкусовете са различни и не мога да претендирам за "Вкусно".
Ще се радвам да ги предложа тук и да чуя отзиви.
Смятам отначало да дам тези, които не съм срещала на друго място и после ежедневните.

# 5
  • Мнения: 712
 rut,
С патладжана няма опасност да напълнееш. Можеш само да се пристрастиш.

# 6
  • Мнения: 712
Ето и днес няколко предложения

СУПИ
РИБЕНА ЧОРБА
Продукти - речна риба, 1 връзка пресен лук (1 голяма глава стар), 1 чаена лъжица червен пипер1 2 картофа, 1/2 кафяна чашка ориз. девисил (лющян).
Приготовление - Във вряща вода се нарязва лука и се прибавя червения пипер. След малко се добавят нарязаните на кубчета картофи и ориза. След като оризът набъбне, се прибавят парчетата риба за не повече от 10-1 минути. Супата не се застройва. Прибавя се девисил.

АГНЕШКА СУПА
Продукти - Месо от предна плешка (може и глава - езикът се бели, ребра, чревца), 1 връзка пресен лук, 1 чаена лъжичка червен пипер, сол, олио, 1 кафяна чашка ориз (никога фиде), малко кисело мляко, 2 картофа, девисил.
Приготовление - Месото се обезкостява и оставя да заври, докато се отстрани пяната от супата. Ако месото е малко, добавят се и 2 картофа, нарязани на кубчета.  След това се прибавят нарязаният на ситно лук, червения пипер, солта и олиото. Когато месото е готово, се добавя оризът. Когато той уври, супата е готова. Застройва се с кисело мляко. Слага се девисил

ЯСТИЕ С РИБА
РИБА РАСОЛ
Продукти - Риба по избор, 4 супени лъжици брашно, дафинов лист, черен пипер, чесън, оцет
Приготовление - Нарязаната на филии риба се пържи и в същата мазнина се запържва брашното. Прави се сос от останалите продукти. Рибата се залива преди да се поднесе.

ПЪЛНЕН ШАРАН
Продукти - средно голям шаран, 1/2 кг лук, олио, 400 гр. орехи, 1 връзка магданоз, чер пипер, сол, 1-2 домата.
Приготовление - Шаранът се почиства и се пълни със смес от: ситно нарязания лук, задушен в малко олио, нарязаните на ситно орехи и магданоз, счукания чер пипер и солта. След като се напълни, се зашива. Останалата смес се нарежда около него. Отгоре се нареждат кръгчета домат. Пече се в умерена фурна.


# 7
  • Мнения: 712
ПИЛЕ С ПОРТОКАЛОВ СОК
Продукти - 1 пиле, 5-6 скилидки чесън, картохи за едно готвене, сокът на 4 портокала, 1 лимон, 1 кафяна лъжичка захар, малко сирене, сол
Приготовление - Чесънът се нарязва на ситно на дъното на тавичката, картофите - също. Пилето се реже на порции, слага се чер пипер, сол, сока на плодовете с разбитата в него захар, олио, вода. Тавата се завива с фолио и се пече 2 часа.

ЯЙЦА СЪС СОС
Продукти - яйца, 1.5 супени лъжици брашно, червен пипер, 1 чаена чаша вода (за 2 яйца)
Триготовление - Слага се мазнина и брашното, малко червен пипер и вода според броя на яйцата.
Щом заври, се счупват яйцата и се оставят са слаб огън, докато се втвърди жълтъкът.

# 8
  • Мнения: 2 584
с патладжана няма проблем знам, ама другите вкусотийки  Twisted Evil, ще ги правя пък да става каквото ще, отслабването ще го оставя за догодина ако ходим на море

# 9
  • Мнения: 712
ЗИМНИНА

ЛЮТЕНИЦА
Продукти - 20 кг червени чушки, 10 кг домати, 8 кг патладжан, 1.5 бутилка олио, сол и чубрица на вкус.
Приготовление - Чушките и патладжанът се изпичат, обелват се и се смилат. Смесват се с обелените домати. Готовата каша се вари с олиото, докато започне да се отделя от тавата.

КАМБИ
Продукти - За саламурата - 1.5 литра вода, 1.5 литра оцет, 1 водна чаша захар, 1.5 чаена чаша сол. Отделно - камби, моркови, карфиол, магданоз, целина, бахар, дафинов лист, чер пипер
Приготовление
     Първи вид - Тази смес се сварява. Отделно в съд възвира олио, в което само се потапят изчистените камби. Като се извадят, се обръщат с отвора надолу. След като изстинат, вътре се мажат със счукан чесън, пълнят се с нарязани моркови, карфиол, листа от магданоз и целина. Нареждат се в буркан една върху друга, като се натискат много. Заливат се със саламурата. Прибавя се дафинов лист, бахар и чер пипер.
     Втори вид - Камбите се нарязват на 4. Слага се оцет до резката на буркана, по 1 супена лъжица сол и захар, целина, моркови, карфиол, 3 аспирина. Слага се вода и се затварят.

МАЛКИ ЗЕЛЕНИ ЛЮТИ ЧУШКИ
Продукти - малки зелени люти чушки, 1 чаена лъжичка сол, 1.5 чаена лъжичка захар, скилидка чесън, малко копър, 2 аспирина, оцет.
Приготовление - Чушките се поизпичат и се слагат в буркани. Слага се 1.5 пръста оцет, солта, захарта, нарязания на парченца чесън, копъра и аспирина. Бурканите се напълват с вода и се затварят, без да се стерилизират.

ЗИМНА САЛАТА
Продукти - 4 кг карфиол, 4 кг смесено зелени домати, червени и зелени чушки, 1 цветно зеле, 1-2 целини, 2 кг моркови, 300 грама сол, 1 кг захар, 1 литър оцет, 1 чаена чаша наприев бензоат
Приготовление - Всичко се нарязва на дребно, а морковите се настъргват, добавя се солта и  захарта. Всичко престоява една вечер, след което сокът се излива. Това количество се смесва с оцето, сварява се и като изстине, се слага натриевия бензоат. Туршията се залива, пълни се в буркани и се завързва с целофан.

ПИКАНТНА АПЕТИТКА
Продукти - 1/2 или 1 кг чорбаджийски чушки, 6 кг чушки (капия), 6 кг домати (или 1 буркан доматено пюре), 4-5 глави чесън, 1 връзка магданоз.
За маринатата - 2 чаени чаши олио, 2-3 чаени чаши оцет,1.5 чаена чаша захар, 6 супени лъжици сол.
Приготовление - Чушките се опичат и обелват (почистват се от семето), доматите се сгъстяват на обикновен сос, чесънът се счуква, магданозът се нарязва.
Марината -  Всичко възвира 5 минути, след които се слагат чорбаджийските чушки, нарязани на парченца, и ври 5 минути. Слагат се печените мушки, накъсани на ленти и всичко ври още 5 минути. Прибавяме доматеното пюре, чесъна, магданоза и сваляме от огъня. Стерилизира се 10 минути.

Последна редакция: нд, 23 юли 2006, 15:31 от Sarsarilka

# 10
  • Мнения: 712
Скоро не съм писала нищо, затова продължавам с рецептите на моето семейство...

ЛОЗОВИ СЪРМИ С МЕСО
Продукти - 1 кг свинска или агнешка кайма (от задно бутче), 1 чаена чаша ориз, лук, джоджен (юзъм, ако някой го знае така), копър, девисил (лющян), черен пипер, сол
Приготовление - Оризът се измива, нарязват се 2 не много големи глави лук на ситно (пролетно време - 1 връзка зелен лук, 1 връзка копър, 1 връзка джоджен, 1 връзка девисил, малко червен пипер). Всичко се омесва добре, завиват се малки сърми (листата се изстискват) и се подреждат плътно на редове в тенджерата. Формата на сърмите е като пурички, стегнато завити.
Ако листата са пресни, измиват се, заливат се с вода и се оставят да заврат, докато пожълтеят, след което се изцеждат и използват. В соса се слага малко сол.
Наредените сърми се поръсват с червен пипер, похлупват се плътно с чиния, която да ги покрива изцяло, и се заливат с вода (около 1 см над чинията). Варят се на тих огън, докато изври водата. После се долива до същото ниво и отново до извирането на почти всичката вода.


ЛОЗОВИ ЛИСТА В БУРКАНИ
Продукти - събират се по-млади листа, копър, девисил, джоджен, сол
Приготовление - Листата се измиват добре и се нареждат един върху друг по 15. Нарязват се наситно копър, девисил и джоджен и се слага по малко от тази смес в средата на купчинката. Листата се загъват от двете страни, сгъва се върхът и се навиват стегнато на руло. Завързват се с конец и се поставят изправени в буркана. Обикновено се събират по 5 рула. Слага се 1 супена лъжица сол и се заливат с вода до горе. Леко се натискат, за да поемат водата и после отново се долива. Бурканите се затварят  се стерилизират, докато заври водата, след което се смъкват от огъня и се обръщат.

# 11
  • Мнения: 712
ЕЗИК СЪС СОС
Продукти - Телешки език, 2-3 зърна бахар, 1 дафинов лист, 1 глава лук, сол, олио, 1 домат (или млени домати от бурканче)1 1 кафена чаша вино, брашно, 5-6 маслини, 3-4 скилидки чесън
Приготовление - Езикът се сварява в солена вода с бахара и дафиновия лист за около 2 часа. След като се извади, се залива със студена вода, за да се обели по-лесно, след което се реже на тънки филийки. Отделно се задушава лука, добавя се малко настърган домат или млян червен пипер, 2-3 чаени чаши вода, малко брашно и щом заври, се добавя езика. Когато стане готово, се добавя виното, маслините и след като се махне от котлона, нарязаният наситно чесън, 1 дафинов лист и 2-3 зърна бахар.

# 12
  • Мнения: 27 524
Страхотно заглавие и огромни благодарности за споделените рецепти. Модовете може после да изчистят другите мнения и да заковат само твоите рецепти в библиотеката  Peace

# 13
  • София
  • Мнения: 3 880
страхотно! благодаря ти за рецептите!

имаш ли някои рецепти за приготвяне на конфитюр? напоследък се замислям да си направя няколко бурканчета за палачинки.

# 14
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Sarsarilka, давай още де!  Peace   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт