Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 22 юли 2006, 18:09 ч.

как дохранвате с АМ

 • 1 585
 • 17
 •   1
Отговори
 • Мнения: 229
питам защото чувам различни мнения, аз не си цедя кърмата и бебчо суче по около 5 мин но не му стига когато изцеждам няма повече от 80мл. и затова дохранвам по 1-2 пъти на ден обикновенно на обяд когато сме на разходка с АМ по 150мл. , съветват ме всеки път при хранене да дохранвам с АМ по 80мл. и така ще се храним по на рядко

# 1
 • Мнения: 532
Ох, като чета ми става тъжно. На мен ми трябваше да откърмя четири бебета, за да разбера, че такова чудо като "не му стига кърмата" не съществува. Чак на четвъртото напук на всички доказах, че мога да кърмя успешно и че бебето определя колко му трябва. Отчасти заслуга за това имат и майките от форума, този и друг, които ме посъветваха в никакъв случай да не дохранвам. Не съжалявам, че ги послушах!  Hug Робин има щастието да е кърмено бебе и до днес, почти цяла година.
Не съм цедила никога кърма, нито пък съм опитвала да я меря в милилитри, защото започне ли се с това, съмненията могат само да докарат отбиване. Ако не желаеш това, бих те посъветвала НЕ дохранвай, а предлагай винаги на бебче да суче. УСПЕХ!

# 2
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 275
Ако си решила да дохранваш, по-добре е да запазиш модела, който използваш досега - 1-2х дневно. Ако дохранваш на всяко хранене, гърдите ще получават по-малко стимулация и периодите между кърменията съвсем ще се разредят, което ще доведе до бързо намаляване на кърмата и вероятно до отбиване.
Всъщност ако желаеш, можеш изобщо да не дохранваш, а просто да увеличиш кърмата Grinning
Колкото по-често суче бебето, толкова повече кърма произвеждат гърдите.  С цеденето показваш само колко умееш да цедиш, но не и колко има в гърдите, нито изцеденото от теб количество има нещо общо с това, което бебето е способно да изсуче от гърдите ти (то задейства рефлекса на потичане несравнимо по-добре и от най-добрата помпа, а кърма се произвежда и по време на сученето - гърдите са фабрика с непрекъснато производство, а не склад с ограничено количество, което свършва).
Затова ако желаеш, може просто да реорганизираш кърменето, като кърмиш на поискване, а не на режим и предлагаш и двете гърди на всяко хранене, максимално често, на всеки час-два - обикновено само за няколко дни непрекъснато сучене (включително нощем) кърмата се увеличава спрямо потребностите му. Ако разкажеш повече за начина, по който се кърмите, може да получиш и по-конкретна информация спрямо вашата индивидуална ситуация.
Тази статия може да ти е полезна, ако решиш да премахнете добавката:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=20138

# 3
 • Мнения: 3 926
Както винаги след Хедра всички мълчим Wink
Искам само да ти кажа... "не му стига" би трябвало да се чете като "не издържа трите часа"... нали? Ако е така само помисли ти можеш ли винаги да ядеш под час и едно и също количество? Ако да, то тогава бебето има на кого да прилича и можеш да се опитваш да създаваш режим, ако не, обаче, тогава защо очакваш бебето ти да иска да се храни така? Малко е егоистично да налагаме режим, само за свое спокойствие, за да знаем, че имаме два или три часа, в които да погледнем къщата или да излезем без детето...
Не те обвинявам, само давам поводи за размисъл. И сигурно не кърмиш навън, защото се притесняваш... дано да не е така Confused И затова имам сериозен довод - не може 15 годишни пикли да се развяват голи по плажа, а зрели жени да се притесняват да нахранят бебетата си. В какво общество живеем - объркано... навсякъде голи жени по бельо, вечер след 12 - здрав секс по два-три канала... , а като храним децата си обществото ни налага "приличие". Това на нищо не прилича Crossing Arms
Извинявам се за тона, ама просто на моменти и на мен ми се иска да викам, за да може повече жени да кърмят и да го правят, без да се притесняват, че извършват едва ли не "грях"!

# 4
 • Мнения: 4 399
Аз не мога да се съглася напълно с вас. Като прочета това което сте написали, всичко изглежда толкова прекрасно, но в практиката е доста по-различно. За мен не му стига, означава 'плаче веднага след кърмене'. И в този случай не виждам какво мога да направя освен да дохраня детето. Случвало ми се е да суче по над 1 час като беше по-малко и накрая вече когато аз не мога повече да издържа и прекъсвам то плаче. Ами какво мога да си помисля освен че не му стига? А човешко ли е да се кърми 8-9 пъти на ден по час и половина? Сега вече е друго защото когато не и стига тя просто отказва да суче и реве докато не си получи млякото. И според мен това е много еднозначен сигнал.

Tyty, както споменах аз дохранвам 'на поискване', т.е. когато бебето плаче непосредствено след кърмене (а в редки случаи изобщо дори не желае да суче). Понякога се налага, понякога не. Обикновено е вечер след последното хранене. За мен най-големия проблем е да определя с какво количество да дохраня, защото колкото и дам, тя толкова ще изпие. Може и да повърне след това, но задължително ще го изпие. Rolling Eyes Опитвам се да се ориентирам по времето което е сукала и кога е започнала да се тръшка. Като цяло количествата с които дохранвам са много различни, между 40 и 180 мл затова ми е много чудно как би могла на всяко хранене да дохранваш с по 80 мл или 2 пъти на ден с по 150 мл. Изобшо тия фиксирани количества за дохранване винаги са ми били странни. И всъщност ако детето ти не плаче след кърмене и е в състоание да издържи поне 1.5-2 часа, не виждам причини за дохранване.

# 5
 • Мнения: 532
И сигурно не кърмиш навън, защото се притесняваш... дано да не е така Confused И затова имам сериозен довод - не може 15 годишни пикли да се развяват голи по плажа, а зрели жени да се притесняват да нахранят бебетата си. В какво общество живеем - объркано... навсякъде голи жени по бельо, вечер след 12 - здрав секс по два-три канала... , а като храним децата си обществото ни налага "приличие". Това на нищо не прилича Crossing Arms
Извинявам се за тона, ама просто на моменти и на мен ми се иска да викам, за да може повече жени да кърмят и да го правят, без да се притесняват, че извършват едва ли не "грях"!
  202uu Така се притеснявах и аз, но сега най-дискретно и почтено си нахранвам детето навън.
Vjara , наистина е прекрасно!  breastfeeding Мога да го кажа, защото съм имала нещастието да приготвям бутилки и сравнявам, то просто няма сравнение. Ако плаче веднага след кърмене, детето ли ти каза, че не му стига кърмата? Нормално е да си мислиш така, но има куп други причини, за да плаче. Бутилката, както е писано много досега, е много лесен начин за бебето да се нахрани. Давайки му я, ти донякъде го учиш да "мързелува". Човешко или не постоянното кърмене може да доведе само до успешно такова. Затова хората ненапразно казват: "Тя е МАЙКА!" Кърменето е най-малката "жертва", която една майка може да направи за детето си. Все пак не е толкова дълъг период от време една-две години и смятам, че децата ни заслужават най-доброто. Вие самите кое предпочитате да пиете - натурално мляко или сухо разтворено във вода? Аз по-скоро бих попитала човешко ли е, ако не е 100%-во необходимо по медицински показания, да тъпчете малките създания с химикали? Извинете ме, ако звуча грубо, но самата аз съм правила тази грешка с три бебета поред и то под влияние на околните, които при всеки звук, издаден от бебето ми казваха, че е със сигурност гладно.

# 6
 • Мнения: 8 242
За мен не му стига, означава 'плаче веднага след кърмене'. И в този случай не виждам какво мога да направя освен да дохраня детето. Случвало ми се е да суче по над 1 час като беше по-малко и накрая вече когато аз не мога повече да издържа и прекъсвам то плаче. Ами какво мога да си помисля освен че не му стига? А човешко ли е да се кърми 8-9 пъти на ден по час и половина? Сега вече е друго защото когато не и стига тя просто отказва да суче и реве докато не си получи млякото. И според мен това е много еднозначен сигнал.

Аз пък не съм съгласна тук изобщо..
Плаче след кърмене не означава, че е гладно бебето ? Защо пък това реши че е ? Може да му се спи, да го боли коремче, да е нервно и просто да иска да се гушне..
И това за продължителните кърмения - Е първия месец се кърмехме почти по цял ден.. По-скоро по цял ден сучеше ... на 2 часа по 1 час. Но това изобщо не е нечовешко.. Малкото бебенце има нужда от майчината топлина и прегръдка..
Сега сме почти на два месеца и вече си направи САМ някакъв режим що-годе.. Макар че през деня пак си суче на час-два, но вече за по-кратно време.
Но колкото и да е плакал, никога не съм се и пробвала да му давам АМ.. Наддава си съвсем добре детенцето и си пишка и ака.. Плачът не е еднозначен сигнал за "гладен съм". Ако на теб не ти се занимава с "постоянно" висене на цица е друга тема.. Много по-лесно е разбира се да се бутне шишето - за разходките също - Кърмим се навън от първата ни разходка - беше на 10 дни.. И нямаме проблеми с това.
Като си му дала някоко пъти шише с мляко, много ясно че ще му хареса повече, защото е по-лесно - и реве защото си иска лесното.. И така суче все по-малко теб.. И ще ти се струва че кърмата ти е все по-малко..
Но не само изглежда всичко прекрасно, както са написали момичетата.. То Е ПРЕКРАСНО..
Само мъничко търпение понякога трябва.. Кърменето не е само за наяждане..

# 7
 • София
 • Мнения: 3 273
tyty - щом му даваш само 1-2 пъти по 150 мл според мен може да мине и без тях. Разбира се - това е твоето дете и ти си прецени какво да правиш.
През последните 2 месеца видях, че наистина млякото се увеличава от честото сукане. Но това висене по 1 -1.5 часа е само временно. Нашето бебе е вече на почти 3 месеца и си се наяжда за 10-на минути. Понякога иска да "виси" на гърдата, но вече е доста рядко.
Има чай за увеличаване на кърмата - лактогонно средство. Когато мисля, че е гладен след като е ял от едната гърда му давам другата. Като започне да нервничи на нея, му давам пак първата и така докато се успокои. А понякога реве защото му се спи и като му махна зърното от устата го будя.
Лошото на АМ е, че бебето може да започне да отказва да суче от теб, защото от шишето тече повече и по-бързо. А дори и в най-доброто АМ няма това, което съдържа твоята кърма. Например ако имате контакт с някой болен, чрез кърмата ти, ти ще помогнеш на бебето да не се разболее или ако се разболее да оздравее по-бързо. Предаваш му твоя имунитет. А ти си много по-голяма и силна от него.

# 8
 • Мнения: 55
tyty - щом му даваш само 1-2 пъти по 150 мл според мен може да мине и без тях. Разбира се - това е твоето дете и ти си прецени какво да правиш.
През последните 2 месеца видях, че наистина млякото се увеличава от честото сукане. Но това висене по 1 -1.5 часа е само временно. Нашето бебе е вече на почти 3 месеца и си се наяжда за 10-на минути. Понякога иска да "виси" на гърдата, но вече е доста рядко.
Има чай за увеличаване на кърмата - лактогонно средство. Когато мисля, че е гладен след като е ял от едната гърда му давам другата. Като започне да нервничи на нея, му давам пак първата и така докато се успокои. А понякога реве защото му се спи и като му махна зърното от устата го будя.
Лошото на АМ е, че бебето може да започне да отказва да суче от теб, защото от шишето тече повече и по-бързо. А дори и в най-доброто АМ няма това, което съдържа твоята кърма. Например ако имате контакт с някой болен, чрез кърмата ти, ти ще помогнеш на бебето да не се разболее или ако се разболее да оздравее по-бързо. Предаваш му твоя имунитет. А ти си много по-голяма и силна от него.

Peace

# 9
 • Мнения: 4 399
Ами мисля че детето плаче от глад след кърмене, защото след като му дам добавката се успокоява и изглежда така както когато кърмата му стига. Мисля така, също защото нормално тя все още суче по 30-35 мин, а когато не и стига след максимум 20 мин отказва да суче, плаче и се тръшка докато не си дояде. Какво друго да си помисля? Ми освен да се успокоявам че я боли тука-там и да си я гушкам пък тя да си гладува.  Shocked Ако детето го боли нещо, храната няма да го успокои. Освен това не забравяйте дребния факт че си познавам детето и мога да преценя дали плаче от глад или от нещо друго. И не на последно място фактът че дохранвам почти винаги след последното хранене също е показателен че става въпрос за недостиг на кърма. И детето не е мързеливо. В тия жеги се цялата му главичка се покрива с капчици пот, но не се предава и когато имам достатъчно кърма си суче докато не се наяде и не плаче. Но когато нямам ми остава избора да го дохраня или да го оставя да плаче.

Духи_пухи не можеш да сравняваш бебе на 1 месец с бебе на 6 месеца. И аз не съм дохранвала когато е било на 1 месец. Но вярвай ми когато детето е на 6 месеца търпението не е достатъчно, трябва и кърма.

# 10
 • Мнения: 2 309
Затова хората ненапразно казват: "Тя е МАЙКА!" Кърменето е най-малката "жертва", която една майка може да направи за детето си.


Аз пък не мога да разбера как така от един най-обикновен въпрос, се стигна до определяне на това коя е майка и коя не Close дайте да сме малко по-толерантни една към друга.

Мила Туту, не мога да отговоря на въпроса ти, защото никога не съм дохранвала, намесих се понеже се ядосах на някои от изказванията по-нагоре. иначе най-общоприетото мнение е, че добавката се определя от бебето, колкото изяжда значи толкова му е необходимо, ако наистина се опиташ да стимулираш кърмата и я увеличиш ще е най-добре, но това е въпрос на личен избор Peace

# 11
 • Мнения: 535

[/quote]

  202uu Така се притеснявах и аз, но сега най-дискретно и почтено си нахранвам детето навън.
Vjara , наистина е прекрасно!  breastfeeding Мога да го кажа, защото съм имала нещастието да приготвям бутилки и сравнявам, то просто няма сравнение. Ако плаче веднага след кърмене, детето ли ти каза, че не му стига кърмата? Нормално е да си мислиш така, но има куп други причини, за да плаче. Бутилката, както е писано много досега, е много лесен начин за бебето да се нахрани. Давайки му я, ти донякъде го учиш да "мързелува". Човешко или не постоянното кърмене може да доведе само до успешно такова. Затова хората ненапразно казват: "Тя е МАЙКА!" Кърменето е най-малката "жертва", която една майка може да направи за детето си. Все пак не е толкова дълъг период от време една-две години и смятам, че децата ни заслужават най-доброто. Вие самите кое предпочитате да пиете - натурално мляко или сухо разтворено във вода? Аз по-скоро бих попитала човешко ли е, ако не е 100%-во необходимо по медицински показания, да тъпчете малките създания с химикали? Извинете ме, ако звуча грубо, но самата аз съм правила тази грешка с три бебета поред и то под влияние на околните, които при всеки звук, издаден от бебето ми казваха, че е със сигурност гладно.


[/quote]

 newsm10 smile3501
По-точно не мога да го кажа. Ако бебето е гладно- кърми го, ако не е плюе и не суче. Това е положението, няма бутилки, няма суетене. Кърмех през двайсет минути отначало, а в същото време съм и учила за изпити, никой не може да ми каже, че кърменето е дотам изтощително, та да се откажеш от него. Сега откакто ходи знае само АМАМАМА и ходи след мен, не мога наистина да свърша почти нищо, но няма да си оставя детето гладно, я. НИКОГА НЕ СЪМ СМЯТАЛА АМ ЗА АЛТЕРНАТИВА! За мен няма АМ, просто ако си го избиеш от главата, ще видиш как набързо ще ти се увеличи кърмата.

# 12
 • Мнения: 138
Хвърли всички бутилки и слушай бебето си. И аз имах притеснения, че нямам, не по-скоро изпадах в паника и дори една вечер бях приготвила бутилката, но като се зачетох из форума се начих доста неща и нещата потръгваха. Не мисли, че всичко стана с вълшебната пръчка.  Четях мненията на други мами и си мислех "да бе лесно е да се каже, като си имате кърма". На края стигнах до извода, че всичко зависи само и единствено от мен. За това повярвай на себе си, успокой се и кърми бебето си когато поиска. За няколко дена не прави нищо друго, обръщайте си внимание с бебчето. Може да си вземеш от аптеката чай за кърмачки, аз вземах "Лактогонен чай" така се водеше, не помня фирмата, и не знам дали просто ми даде една допълнителна увереност, но аз и до днес още кърмя дъщеря си, а тя е на година и седем месеца Simple Smile. Не гледай изцеденото количество, при мен никога не е било повече от 30гр., това не е показателно. Бебчето е най-добрта помпа.
 

# 13
 • Мнения: 4 399

Ако бебето е гладно- кърми го, ако не е плюе и не суче. Това е положението, няма бутилки, няма суетене. Кърмех през двайсет минути отначало, а в същото време съм и учила за изпити, никой не може да ми каже, че кърменето е дотам изтощително, та да се откажеш от него. Сега откакто ходи знае само АМАМАМА и ходи след мен, не мога наистина да свърша почти нищо, но няма да си оставя детето гладно, я. НИКОГА НЕ СЪМ СМЯТАЛА АМ ЗА АЛТЕРНАТИВА! За мен няма АМ, просто ако си го избиеш от главата, ще видиш как набързо ще ти се увеличи кърмата.

Ама аз не разбирам, вие наистина ли не сте виждали дете ревящо от глад? То не просто отказва да суче, то реве от глад. Извинявайте, но ми се струва вече е време аз да запитам, що за майки сте ако можете да издържите тази гледка и да го оставите да си реве, да си четете за изпитите, да не се суетите и да си мислите че ако си избиете от главата АМ, детето ви може би ще се засити и ще престане да плаче. Ами може и да съм прекалено мека, но не мога да си представя детето ми да плаче, да гладува, а аз да медитирам за да забравя че с нещо мога да му помогна.

Съжалявам че се налага да се изразя малко по-остро, но обясних много ясно за какво става въпрос. Въпреки това назидателния и нравоучителния тон не спира. За мен кърменето е било и продължава да бъде една безкрайна борба за всяка капка мляко. Това обаче не означава че е самоцел. КОгато мога кърмя, когато не мога, предпочитам детето ми да е сито, пък дори и ако трябва да му дам АМ. Това е моят избор, детето ми е по-важно от всякакви каузи и не разбирам в какво точно се опитвате да ме убедите. Ако идеята е че е по-добре кърмено и гладно, не благодаря!

# 14
 • Мнения: 535
Vjara, изобщо не си ме разбрала явно. Просто казах, че имаше моменти, когато се кърмехме с Влади НОНСТОП. И колкото и да ти е трудно да го осъзнаеш- и сега е така. Цяла нощ само суче и то по много! Не е на месец, на 11 е и можеш да с представиш колко повече се върти и ръкомаха, не съм спала от много време. Но това си е да си родител, да си майка и да искаш да осигуриш най- доброто за детето си. И за миг не съм смятала, че една бутилка АМ ще реши проблема. При мен сщо е плакал. И то точно след като го накърмя. Пробвала ли си да го уригнеш? Много помага, после пак го слагаш да папка и пак уригваш... Няма такова нещо като малко кърма... има недостатъчно стимулирано произвоство на кърма, но това вече е в резултат на недостатъчно слагане на бебето на гърдата. И не съм си мислила никога, че нямам кърма само, защото бебето ми плаче след кърмене- напротив, винаги съм смятала, че след като плаче, значи има нужда от мен и от моето мляко, а не от нечие друго. Това е моето мнение, надявам се да съм помогнала на някого. И се извинявам за острия си тон, не целя да обиждам  Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт