Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 24 юли 2006, 22:42 ч.

Какво с патладжан

  • 12 806
  • 37
  •   1
Отговори
Те това ми е въпросчето- донесоха ми 5 патладжана и незнам какво да направя с тях. Приемам идеи всякакви . newsm78

# 1
# 2
  • Мнения: 5 691
Патладжан с доматен сос, пържен патладжан, кьопалу, имамбълдъ, патладжан в йена със сирене, домати и заливка от яйца.

# 3
  • Мнения: 5 691
Разрових се в рецептите на майка ми.
Ето я рецептата за патладжана в йена.

Бърза гръцка мусака

Нарязват се на колелца 2-3 патладжана, осоляват се и стоят 1-2 часа, отцеждат се, ипържват се леко, изваждат се и се слагат в/у кухн. хартия да се отцедят от олиото. В същата мазнина се задушава нарязан кром. лук, прибавят се настъргани домати, 4есън, магданоз, малко захар, сол. черен пипер. В йена се настъргва кашкавал или се нарязват тънки филийки от него, отгоре изпържения патладжан, а в/у него дом. смес. В/у нея се изсипва сирене разбито с 1-2 яйца. Пе4е се като преди поднасяне се поръсва с магданоз.

Също така можеш да си направиш и мусака патладжан с кайма / задушаваш с лук, домати и подправки/. Заливката е като при обикновената мусака.

Патладжани с шунка- тази рецепта е малко засукана поради кедровите ядки в нея

2 големи патладжана, олио, шунка, моцарела или кашкавал
Сос: малко домати, олио, босилек, 4-5 с.л. пармезан, 3 скилидки 4есън, 3с.л. кедрови ядки, сол, 4ерен пипер

Патладжанът се нарязва на средни по дебелина кръг4ета и се пържат по на4ина по-горе. Приготвя се и соса. Правят се сандви4и: патладжан, шунка, моцарела, патладжан; пе4ат се в слаба фурна до лекото стопяване на моцарелата/ кашкавала. Изваждат се, поставят се в 4иния и се заливат със соса. Украсяват се с лист4ета босилек.

Кедровите ядки може да замениш със сурови слън4огледови семки.



Последна редакция: вт, 25 юли 2006, 13:29 от Вери

# 4
  • Според сезона
  • Мнения: 296
Патладжан с доматен сос, пържен патладжан, кьопалу, имамбълдъ, патладжан в йена със сирене, домати и заливка от яйца.

паниран патладжан - най го обичам!

# 5
  • Milano / Como
  • Мнения: 3 388
аз най-често го правя на скарата, по подобие на всички зеленчуци на грил  Wink Сега обаче и аз имам няколко патладжана и искам да разнообразя, но пържени работи в тея жеги хич не ми се нравят, а на мъжо още по-малко ...

# 6
Благодаря ви момичета. Отивам да приготвям бързата мусакичка докато малкия спи.  Laughing  food002

# 7
  • Пловдив
  • Мнения: 867
     Аз правя гръцка мусака с патладгани по следния начин:
3-4 патладжана ги нарязвам на колелца и ги кисна в студена вода и сол около 20 минути
    Н а дъното на намазнена тавичка нарязвам на колелца суров картоф, посолявам, отгоре нареждам патладжан на колелца, след това слагам пласт задушена кайма с доматен сос и лук, няколко скилидки чесън, запечатвам с още един пласт патладжан.Тавата я завивам с фолио и пека във фурната около 30-40 минути.махам фолиото и заливам със 1/2кофичка кисело мляко, 1яйце и 1 с.л брашно. Връщам ястието още 6-7 минути да се запече соса.
    Ястието е много леко, не е мазно и вкусно!   Laughing

# 8
  • Вече на село
  • Мнения: 554
Още е рано за това, което аз ще ви предложа, защото пъдпъдъците на са пораснали, но като му дойде времето може и да не се сетя, затова ви предлагам

ПЪДПЪДЪК В ПАТЛАДЖАН
Подготовка на патладжаните: отрязвам капаче откъм дръжката и издълбавам с по-остра лъжица така, че да остане около 1 см дебела стена. Посолявам отвътре и се изцеждам след около час, колкото е възможно.
Подготовка на пъдпъдъците:
Правя плънка от дреболийките с оризче и масълце, както за пълнено пиле и във всяко пъдъпъдъче слагам от плънката.
Във всеки патладжан слагам 1 ч. л. масло и напъхвам пъдпъдъче.
Патладжаните нареждам в тавичка с малко водичка, която следя да не се изпари съвсем, т. е. доливам. Пека за около 2 часа на по-слаба фурна.
Рядко правя това ястие, но е от запомнящите се, защото е ефектно  chef

# 9
  • z point
  • Мнения: 412
Ето и тези много любими

Медальони

Нарязват се патладжаните на колелца, дебели около 1 см, посоляватсе, отцеждат се от горчивия сок. Подреждат се в намазана тава и се запичат в предварително загрята фурна по 5мин. от всяка страна (обръщат се).После има два варианта.
1. В оригиналния върху всяко кръгче патладжан слагаш резен сирене и после лъжичка доматен сос (класически, с чесън, риган, босилек...) и отново запичаш.
2. Моята модификация  - върху всяко кръгче патладжан слагаш кръгче суров домат (може да е белен), и отгоре настъргано/натрошено сиренце, върху него съвсем малка бучица масло, черен пипер, магданоз и отново връщаш за кратко във фурната.
Тези медальони, както всички постни манджи, са много вкусни и студени, а са и много симпатични  Heart Eyes

# 10
  • Въпрос на гледна точка...
  • Мнения: 865
Миналата година правих патладжан по една турска рецепта и стана  мммм.
До колкото си спомням го реже на две по дължина, издълбавах и после запържвах вътрешността с лук, малко чесън, кайма, морков, домати и магданоз. Напълвах половинките с тази смес и слагах другите половинки отгоре. Пече се във фурна. Беше нещо страхотно. По желание може да си направите чесново сосче с кисело мляко и черен пипер. bowuu

# 11
  • Мнения: 5 691
Сега като 4ета си мисля, 4е може и да не се пържи патладжана както съм писала по-горе в рецептите. То и аз отдавна не съм фен на пърженото. Та за мусаките може да се обработи както eli-di пише,а за онова с шунката както е в рецептата на chandra

# 12
  • Мнения: 6 395
Патладжани по пармски
Патладжаните се нарязват на ленти и се пържат или пекат ( по желание ).
 Ако ги пържите не е лоШо да се оставят върху хартия за да се изцеди от мазнината,4е доста поемат.
Приготвя се доматен сос като този за спагети: запържва се скилидка 4есън с малко зехтин,добавя се доматен сос и босилек и се оставя да къкри,докато поизври водата.
После в тави4ка се реди ред патладжани, залива се с доматен сос и се ръси обилно с настърган пармезан или кашкавал, пак ред  патладжани, доматен сос и пармезан- кашкавал - и така докато не свършат продуктите
Хапва се полуистинала или направо студена тази манджи4ка - голяма вкусотия  Wink.

# 13
  • София
  • Мнения: 294
     Аз правя гръцка мусака с патладгани по следния начин:
3-4 патладжана ги нарязвам на колелца и ги кисна в студена вода и сол около 20 минути
    Н а дъното на намазнена тавичка нарязвам на колелца суров картоф, посолявам, отгоре нареждам патладжан на колелца, след това слагам пласт задушена кайма с доматен сос и лук, няколко скилидки чесън, запечатвам с още един пласт патладжан.Тавата я завивам с фолио и пека във фурната около 30-40 минути.махам фолиото и заливам със 1/2кофичка кисело мляко, 1яйце и 1 с.л брашно. Връщам ястието още 6-7 минути да се запече соса.
    Ястието е много леко, не е мазно и вкусно!   Laughing


Пробвах гръцката мусака. Строхотна е !

# 14
  • Milano / Como
  • Мнения: 3 388
     Аз правя гръцка мусака с патладгани по следния начин:
3-4 патладжана ги нарязвам на колелца и ги кисна в студена вода и сол около 20 минути
    Н а дъното на намазнена тавичка нарязвам на колелца суров картоф, посолявам, отгоре нареждам патладжан на колелца, след това слагам пласт задушена кайма с доматен сос и лук, няколко скилидки чесън, запечатвам с още един пласт патладжан.Тавата я завивам с фолио и пека във фурната около 30-40 минути.махам фолиото и заливам със 1/2кофичка кисело мляко, 1яйце и 1 с.л брашно. Връщам ястието още 6-7 минути да се запече соса.
    Ястието е много леко, не е мазно и вкусно!   Laughing


Пробвах гръцката мусака. Строхотна е !


аз точно чета рецептата  и мисля да я направя днес. И на мен ми звучи доста апетитно   chef

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт