Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 25 юли 2006, 10:07 ч.

Пак за свекървите и думичката „майка”

 • 3 032
 • 70
 •   1
Отговори
 • Мнения: 4 321
Знам че е изтъркана тема, но имам нужда да споделя ..... Sad

Сериозен проблем, вече не знам какво да правя. Живеем под един покрив със свеки Sad за което истински съжалявам, но нямаше друг начин Sad За сега се разбираме и въпреки, че имам някои забележки спрямо нея, те са несъществени и не им обръщам внимание.

След сватбата и казах „Добро утро майко” с ясното съзнание, че това няма да се случвам много често (да не кажа хич) и че го правя само за да зарадвам съпруга си Sad За мен има само една майка и тя е родната ми и не мога да приема, да казвам тази думичка на друга! Просто не ми го позволява сърцето!

Свекърва ми е сравнително млад човек и образован и главата ми не го побира как може да е с такива остарели разбирания. Как може въпреки че го е изживяла същото сега да настоява за това, не мога да го разбера .... умът ми не го побира. Живот и здраве, когато имам свои деца, по никакъв начин няма да настоявам за подобно нещо. Не разбирам как някоя майка, може да настоява чуждото дете, да се обръща по същият начин към нея и какво удоволствие може да достави това.

Обаче проблема е малко по смотан при нас. Тя на мен нищо не ми казва по въпроса, а само намила на мъжа ми. Снощи се прибирам, а той видимо е разстроен Sad Питам го какво става, а той - старата история Sad Естествено зацепих веднага Sad Разговора свърши до тук, нито ми се коментираше, нито ми се обсъждаше, нито ми се обясняваше колко е трудно и че не мога да го направя. Заспах обърната на другата страна. Той е виновен, според мен че не ме е защитил и застанал на моя страна. А свекърва ми ни лук яла, ни лук мирисала. Говори ми като преди, смее ми се насреща и какво си мисли че той нищо не мие казал.... Тази сутрин ми предлага кафе или сок, абе все едно нищо няма. Егати лицемерието, ми като има да ми казва нещо, да не използва сина си, да дойде и да ми го каже.

Лошото е че виждам назряващ проблем и скорошно мое избухване и всичко което до сега написах, ще и го сервирам накуп. Ще има рев и сополи, ще съм лошата и не знам как ще се отрази това на мъжа ми. До сега винаги ме е подкрепял за всичко ...., но един скандал ще му се отрази зле, а аз не виждам друг изход Sad

Извинявам се че Ви занимава с това, но така поне ми поолекна.

# 1
 • София
 • Мнения: 1 272
Верити, защо не поговориш със свекърва си, още докато не е "назрял проблема" и можеш да запазиш добрия тон? Защо не и кажеш нещата, които ти тежат, но под формата на диалог?
Лично аз бих постъпила така!
Успех!

# 2
 • София
 • Мнения: 10 861
Подкрепям мнението на Лили. Казваш, че е образована и интелигентна - следователно би трябвало да може да се води някакъв разговор с нея. Предполагам, че все пак сте близки, въпреки въпросният проблем, поговори с нея, обясни й. newsm78

# 3
и на мен сърце ми не позволява да викам на чуждата жена майка..!!!още повече, че тя не ме предразполага да я чувствам като едва ли не родна майка.

# 4
 • Варна
 • Мнения: 793
И аз съм за диалога,измисли име с което да я отличаваш от майка си, моята е например мама Пепи  Hug така няма да ти е много трудно  Peace и обясни как се чувстваш и тя снаха е била в крайна сметка.

# 5
 • В полите на Пирин планина
 • Мнения: 15 549
Не разбрах - обсъждали ли ли сте със свекърва ти проблема с обръщението "майко" или не .... newsm78 или тя профилактично си пили на главата на мъжа ти ....?
Тези взаимоотношения са много трудни, а аз имам ежедневни проблеми от този характер - и ние живеем заедно. Няма начин един скандал да не се отрази върху теб и мъжът ти - той практически е между чукът и наковалнята - не иска да нарани нито майка си, нито тебе. Моят мъж - аз постоянно го упреквам за това - се опитва да лавира между нас двете и понякога е като приемо-предавателна станция.
Иначе за обръщението - не ми е по сърце и на мен и го използвам максимално рядко, особено след като на моменти нещата при нас излизат от контрол. Много е изнервящо. Но не се изправяй срещу нея и не карай мъжа си да избира - предай му своята позиция и го помоли да я приеме, дори и да не му е приятна. А свекърва ти не знам дали ще те разбере ... newsm78 по-скоро се съмнявам ...

# 6
 • Мнения: 766
 " Право куме в очите "и то в нейните , не на мъжа ти ,това е единственият вариант да не се нагнети ситуацията . Поне избягваш вероятността да започнеш неусетно и ти да се държиш подмолно , защото вече и нямаш доверие . Може да е образована жената , но явно е малко лицемерна. Директно и казваш , спокойно , без да се карате , пусни някоя шега ако трябва . И не се чуствай виновна , това е просто една глупава традиция , накарай я да види колко е маловажна . На твое място не бих отлагала . Успех!

# 7
 • Мнения: 4 321
Не, със свекърва ми не сме го обсъждали. Тя само на мъжа ми намила ... И ей това е дразнещото, ми да ми каже на мен не на наего и после да се прави, че нищо няма.
Някой спомена лицемерие - да определено го усещам Sad Но лицемерие от моя страна ще е и да я наричма „майко”. Алтернативните обръщения като „мамо Пепи” също не мога да направя, просто не мога.

Но аз бях до тук, каквото и да стане, вече няма да е същото като преди. Съжалявам, но не мога да приема да се говори зад гърба ми и после да ми се усмихва. Ще си говорим, ще си обсъжадаме общи неща, но няма да е като преди.

Пък какво ще реша да правя не знам, нямам идея ....

# 8
 • В полите на Пирин планина
 • Мнения: 15 549
Верити, явно този подмолен подход е масово явление ... Mr. Green Аз дори се опитах да накарам моята свеки да поговорим за проблемите между нас, а тя избяга от стаята ... #Crazy Е, не мога да намеря път към нея и толкоз  Crossing Arms - дано ти успееш с твоята ...
Иначе и моите взаимоотношения се свеждат само до елементарни ежедневни неща - така ми е по-лесно и не си губя емоционалната енергия на вятъра  Mr. Green

# 9
 • София
 • Мнения: 819
Мисля, че изобщо не е трябвало да и казваш "добро утро,майко" .Така един вид си я подвела,а после-нищо. Не ме разбирай погрешно, аз също мисля,че е глупаво да се прави проблем от това. На моите никога нито веднъж не съм им казала майко и татко- знам,че им се ще, че смятат за редно и едва ли не задължително да го правя,но и дума не са обелили за това-знаят,че няма да стане.Но отношенията въпреки всичко са ни добри,даже приятелски- уважавам ги и те явно го разбират/ надявам се/
Моят съвет-поговори с нея спокойно и и обясни ти как ги чувстваш нещата,кажи и ,че уважението се показва и по много други начини и не опира само до обръщението,защото можеш да и казваш майко и в същото време да се държиш отвратително с нея-така по-добре ли би се чувствала? Стискам палци да мине всичко без скандали!

# 10
 • гр. София
 • Мнения: 631
 Аз още преди да се оженим говорих със свекърва си и и казах, че не бих могла да си завъртя езика и се надявам да приеме това. Казах и още, че не обръщението а отношенията са важни  и не смятам, че бих могла да лицемеря. Въпроса много бързо се уточни и сега сме на име. Колкото до свекър ми - там ми беше по - сложно защото човека е на 60години и на мен лично ми беше неудобно да му викам по име. Отделно на това той прави впечатление на едновремешните патриархати и те кара да се държиш с него уважително. Въпрос на усещане е. А сега от както стана дядо ми е още по - лесно.
Поговори с нея - директния подход е много добър. Лично мой съвет е да не го правиш насаме, а и съпругът ти да е там за да не се получават интриги.
Желая ти късмет.

# 11
 • Под Тепетата
 • Мнения: 1 202
И аз след 12 години не казвам на моята свекърва майко . Когато трябва да се обръщам към нея и викам мамо Данче / макар ,че и така не ми е приятно да и викам ама няма как иначе /. Според мен а и както са писали и другите мами разберете се двете веднъж за винаги как ще и казваш за да не мърмори на мъжа ти  а той на теб .

# 12
 • зад парка
 • Мнения: 1 576
Дипломацията ще те извади от тази неприятна ситуация. Аз бих искала да съм по-дипломатична и да мога да манипулирам хората по-добре, но за съжаление езикът ми е по-бърз от тези ми мераци и не се получава често  Mr. Green

Много умно го е измислила свекърва ти - да не говори директно с тебе, а да дудне на мъжа ти, много трябва да го е мислила...

Върни й - ако искаш да се заяждаш, предложи й да я наричаш "стара майко"- така казват на свекървите в Севлиевско (май  newsm78, дядо ми е бил оттам и баба ми ме караше да й викам така) или ако искаш наистина да си дипломатична измисли нещо производно на "мама"- "мами" например (така майка ми нарича свекърва си) без да влагаш смисъла за "майка" в него.

Иначе аз на моите свекъри също казвам леля и чичо, мъжът ми на родителите ми- също.

Последна редакция: вт, 25 юли 2006, 11:05 от InaDot

# 13
 • Мнения: 5 700
За мен свекърите са лельо и чичо еди кои си. По име само не мога да ги нарека, защото някак не ми е удобно.

# 14
 • Мнения: 1 364
По добре поговори с нея и се разберете как да й викаш. Един скандал няма да оправи работите

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт