Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Варна

Мнения: 2 508
Орехова торта
Блат: 8 яйца; 1ч.ч. захар; 2ч.ч. млени орехи; 1ч.ч. галета
Всичко се обърква и се пече в загрята на 250гр. фурна. Тавата се намазнява и покрива с хартия!!!(може и салфетка, пробвала съм Wink ) За да не залепне блата.
Сироп: 1ч.ч. захар; 1ч.ч. вода; 1-2 с.л. ром

Крем: 1 1/2 ч,ч. пр.мляко; 2 върховати с.л. брашно; 2с.л. какао; 1 пак.кр.масло; 1/2ч.ч. захар.
Приготвяне: 1/2 ч.ч. пр.мл. (студено) + какаото + захарта+ брашното се разбиват. 1ч.ч. пр.мляко се завира и на струйка се добавя към предната смес.
Маслото размекнато(не в микровълнова !!!!) се разбива с миксер като към него се прибавя по 1 с.л. от гората смес. Много е гаден тоя момент  Crazy. Бъркането е непрестанно. Така докато се получи крем в желаната гъстота.

Когато блата изстине се залива с горещ сироп или обратното. Блатовете са два. Аз пека един и го режа. Сиропират се преди да се наложат един върху друг. Когато изстинат се намазват с крема.

Крокан за украса: 1ч.ч. захар; 1/2 ч.ч. натрошени орехи
Карамелизира се з-та и се добавят орехите. Сместа се изсипва на тънък слой в/у фолио предварително омазнено и като изстине се натрошава.

Тортата става по-добре, когато блатовете се нарежат на лентички, намазани с крема  и се навият като охлюв.

Дано да ви хареса! Мъжа ми страшно много обича тази торта и се наложи да се науча да я правя.
« Последна редакция: ср, 26 юли 2006, 09:21 от Tedulina »
Цитирай

z point

Мнения: 408
Tedulina, тортата звучи много изкусително  Love
тъй като споделяш лични впечатления и експерименти около оригиналната рецепта, да те питам дали си заменяла галетата в блата с друго - да речем фини овесени ядки, пълнозърнесто брашно  newsm78...с цел по-полезна торта
и още - и аз обичам така да сглобявам торти с ленти на охлювчета, но тогава също ли сиропираш блатовете, преди да ги нарежеш? Отговорът може и да е очевиден, но аз да си попитам  Embarassed
Благодаря за рецептата   bouquet
Цитирай

Варна

Мнения: 2 508
Не съм заменяла галетата с друго, но не мисля че пречи да се пробва Wink.
И на ленти не съм я правила  Blush, свекърва ми обаче - да Smile. И нейната става по-вкусна Smile. Мисля, че ги сиропира преди да ги нареже на ленти, то самия блат не е толкова крехък и няма проблем  Peace. Дори и да се счупи лентата от крема няма да се забележи. По лични наблюдения, ако блатовете не се сиропират предварително има опасност да не попие добре сиропа и да останат сухи.
Май не поогнах много  Embarassed.
Цитирай

z point

Мнения: 408
Напротив, помогна ми, защото аз нямам опит с домашните блатове  Rolling Eyes...страх ме е да пека и засега като правя торти, експериментирам само с крема и украсата...или пък вече тройноплатинената Мюсли торта на Сеньора Хапка   bouquet
Цитирай

Вече на село

Мнения: 547
Мисля, че тортата си заслужава Very Happy Копнах си я за по-специални случаи  chef   
Цитирай

Варна

Мнения: 2 508
и още - и аз обичам така да сглобявам торти с ленти на охлювчета, но тогава също ли сиропираш блатовете, преди да ги нарежеш?
Сега като се замисля, трябва да се сиропират предварително - да. После да изстинат (за да не се разтопи крема) и така да се намажат и сглобят като охлюв.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.