Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кърмене и захранване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 23 отговора

София

Мнения: 5 710
Борис е на година и половина. Алергичен е към доста неща. Чудя се какви пресни плодове да му давам. Освен грозде и банани от пазара нищо друго не мога да купя. Не трябва да яде ябълки, круши и дюли.
Видях, че има авокадо на пазара. Дали е подходящ плод за такива като него?
Цитирай

Бургас

Мнения: 2 246
Ми май става - аз давах на Мартин - не се изрина, а и много го хареса. Не съм срещала някъде да го изключват от менюто на алергични деца и реших, че щом не го изключват, значи мога да пробвам Confused
Цитирай

София

Мнения: 5 710
Цитат на: mam4e
Ми май става - аз давах на Мартин - не се изрина, а и много го хареса. Не съм срещала някъде да го изключват от менюто на алергични деца и реших, че щом не го изключват, значи мога да пробвам Confused

Ще взема и аз да пробвам.
Цитирай

Видин

Мнения: 5 152
Ето какво намерих за авокадото :

 Колумбия и Еквадор го готвят на супа, в Бразилия го добавят към сладоледа, мексиканците го използват за заместител на маслото, корейците го смесват с мляко за приготвяне на крем за лице, а в много страни го поднасят и като сватбен подарък.
В миналото авокадото е било сервирано само на аристократите, но в днешни дни то вече се превръща в един от най-любимите храни на милиони хора по света. Авокадото идва от Централна Америка и Мексико, където древните индианци го почитали като растение с големи хранителни и лечебни свойства. В Испания е познато под името абогадо, а във Франция - авокат, което се превежда като "Адвокат", но всъщност представлява опит да се произнесе индианското му название ахуакатл, както са го наричали древните ацтеки.
При археологически разкопки в Перу са открити костилки от авокадо, заровени заедно с мумии отпреди 750 г. пр.н.е. Жените на вождовете на маите използвали авокадото за красота и удължаване на живота. Ацтеките познавали неговите качества на сексуален стимулант и го взимали при бъбречна недостатъчност, болести на отделителната система и половите органи. Когато испанските мореплаватели стигат Америка, в книгите си описват авокадото като растение с приятен мек дъх и първоначално го нариали "моряшко масло" и "крокодилска круша".


Авокадото е плодът на дървото Persea Americana, роднина на лавровото дърво. Вирее в субтропиците на западното полукълбо. Съществуват над 400 диви и култивирани сорта, като средно 1 дърво ражда от 500 до 2000 плода през живота си. Плодът на авокадото притежава крушовидна форма, маслена консистенция с лешников аромат и костила, наподобяваща обелен кестен. Класифицирано е като "неутрален"плод, тъй като притежава хранителни съставки и вкусови качества характерни хем за плодовете, хем за зеленчуците.
Учените смятат авокадото за най-еволюиралото хранително растение в света.

С биохимическия си състав, напомнящ повече на ядки отколкото на плод, авокадото дава достатъчно протеини, за да напълно замести месото и сиренето в дневното хранене. Източник е на 15 жизненоважни минерали, включително на желязо, мед и магнезий, които изграждат и възстановяват червените кръвни телца и предпазват от анемия. Една порция авокадо дава на човешкия организъм моно-ненаситени мазнини, които играят съществена роля за поддържане на нормалното ниво на холестерола и осигуряват нужното количество калий за регулиране на сърдечния ритъм. Факт е, че авокадото съдържа 60 пъти повече калий от бананите.


Лекува диабет, високо кръвно налягане, язва, гастрит, анемия, сърдечно-съдови, очни, бъбречни, чернодробни и жлъчни заболявания, укрепва имунната система, засилва метаболизма, действува против туморни и ракови заболявания. Прочиства кръвта, регулира мензиса и други гинекологични проблеми, и почти няма болест, при която то да няма благотворен ефект. Тонизира нервната система и психиката.


Авокадото влиза в националните ястия на всички страни от субтропичния пояс, където го правят на салати, сосове и десерти, и дори го превръщат на сладоледи, тортила и кафе. Най-често се приготвя на сос "Гуакамоле" и салати, но в последно време хората все по-често прибавят авокадото към най-различни ястия, включително и към пици, спагети, омлети, бебешки храни и много други.

Ето от тук го взех.
Цитирай

София

Мнения: 1 905
Авокадото е зеленчук май. Давай смело. Не съм чула да предизвикав реакция.
Цитирай


Мнения: 4 358
Не ми се смейте - как се избира авокадо?
На Оги сега няма да посмея да дам, но аз не помня да съм яла и ми стана любопитно Embarassed
Цитирай

София

Мнения: 5 710
Цитат на: Shali
Ето какво намерих за авокадото :

Балгодаря за изчерпателното инфо!  Smile
Цитирай

София

Мнения: 5 710
Цитат на: tedi_b
Не ми се смейте - как се избира авокадо?
На Оги сега няма да посмея да дам, но аз не помня да съм яла и ми стана любопитно Embarassed

Много удачен въпрос, аз също не знам.
Цитирай

Бургас

Мнения: 2 246
Цитат на: tedi_b
Не ми се смейте - как се избира авокадо?
На Оги сега няма да посмея да дам, но аз не помня да съм яла и ми стана любопитно Embarassed


Ами трябва да е меко - в смисъл леко да поддава като натиснеш и да няма черни петна по кората. Режеш на две и завърташ половинките - костилката сама се отделя. Доста е мазничко и на мен не ми харесва особено на вкус - предплагам с лимон ще е добре, обаче на дребния много му се услади и става за разнообразяване на менюто Wink
Цитирай


Мнения: 4 358
Мерси  Very Happy
Цитирай

София

Мнения: 6 970
Ако не е узряло т.е.меко като го натиснеш можеш да го оставиш в къщи да узрее. Казват, че се слага в хартиен плик, но може и просто така, но не в хладилника.

Аз лично хич не го харесвам, много ми е мазно, но знам че е много полезно и отивам още сега да купя за моята маймуна  Wink
Цитирай

София

Мнения: 3 369
Страхотно полезен плод, може би един от най-полезните. Д-р Сиърс го класира на първо място сред най-полезните плодове за хранене изобщо, не само за бебета, а го препоръчва и като храна за захранване. Ето цитат:

Avocados. Avocados are, in our opinion, an ideal food for babies. The avocado's smooth, creamy consistency makes it a fresh fruit even a baby can enjoy. Low in sodium and cholesterol-free, avocados contain such valuable nutrients as vitamin A, vitamin B-6, folic acid, niacin, phosphorus, magnesium, and iron. Ounce-for-ounce avocados contain more potassium than 45 other fruits, juices, or vegetables, including bananas, peaches, carrots, and green beans, and they are one of the only fruits that contain monounsaturated fats, which are essential for your baby's development. Avocados are higher in calories than any other fruit or vegetable. This is a plus for babies, since feeding infants calls for nutrient-dense foods , foods that contain a lot of nutrition per unit of weight and volume. Ripe avocados can be served without any cooking; a time-saver for mom and dad. To prepare, cut in half around the entire circumference of the seed. Grab a half in each hand and twist to remove the seed. Scoop out the meat inside and mash with a fork, or simply spoon-feed directly from the shell. For variety, avocados can be mixed with apple or pear sauce, cooked squash, or sweet potatoes. One of the reasons why avocados are one of the Sears' favorite foods for babies, infants, and children is their versatility. You can do so much with them, as can babies. Avocados can be spread, scooped, mashed, and made into guacamole for children (avocado dip without the strong spices).

Ако искаш, ще го преведа, само кажи.

Аз давах на Гошко и той доста го хареса. Аз лично го ям в комбинация с банан, става страхотно на вкус, а лигавото усещане изчезва. Като избираш, гледай да е меко и да няма петна, а ако е твърдо, остави го да узрее. Най-добре като го срежеш на две и махнеш костилката, да изстържеш с лъжица месото на плода.
Цитирай


Мнения: 3 032
Чета, погледни в книжката с екзотични плодове на щанда в Метро. Авокадото го дават като подходящо за бебета в съчетание с банан. Стига да не сте алергични към банана.
бон апети на Боби
Цитирай

В подножието на Витоша

Мнения: 2 232
И аз  днес  дадох  на Вики с банан, хапна, но не много.
Но въпроосът ми е: Колко може да издържи в хладилника ако е отрязано парче?Всмисъл до няколко дни?
Цитирай

София

Мнения: 1 905
Аз си отрязвам кръгче, колкото ми е необходимо. Все едно е салам. На другият ден изрязвам окислената повърхност и отрязвам ново парче. Не го разрязвам цялото и не му вадя костилката. Не го държа в хладилник. Използвам едно авокадо за три яденета/дни. Нищо не му става за този период.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 23 отговора