Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 26 юли 2006, 16:13 ч.

ХУХК - имате ли представа за това?

 • 320 817
 • 2 065
 •   2
Отговори
 • Sofia
 • Мнения: 177
Ужас! Моят съпруг май е с ХУХК. Лошото е, че не можаха да го докажат и колкото лекари го гледаха - все рзлични неща казваха. Оперираха го няколко пъти - уж фистули, но болката не премина. Сега пак! Какво да правя, ходихме и при най-добрите във Военна, но и там не помогнаха. Това ли са добрите специалисти у нас?

# 1
 • Мнения: 8 505
Много кофти е това,съжалявам Confused

А по заглавието-инфо ли ти трябва?Ако да,ето какво открих:

Хроничен улцеронен хеморагичен колит /ХУХК/
ХУХК представлява неинфекциозно заболяване, което започва остро или постепенно. Понастоящем се приема, че ХУХК е автоимунно заболяване. Характеризира се с язвено-гнойно възпаление на дебелото черво, което често рецидивира. Възпалителния процес обхваща цялото дебело черво или част от него. Лигавицата на червото е зачервена, оточна, покрита със слуз и язви, които са с различна големина.При по-тежки случаи язвите са свързани една с друга. Болестта засяга предимно по-млади лица, на възраст между 20 и 50 години, като двата пола са почти еднакво засегнати. Обособяват се главно три форми на протичане: лека, тежка и мълниеносна.

При леката форма са налице чести позиви на дифекция, с диария или запек. В изпражненията понякога се установява кръв. Общото състояние на болните е добро. Болестните признаци продължават от един до три месеца, след това настъпва видимо продобрение за месеци и години.

При тежката форма се явяват чести и мъчителни позиви за дефекация /тенезъм/. Изпражненията са кашави или воднисти, примесени със слуз и кръв. Телесната температура се покачва. Болните са без апетит и отслабват на тегло. Развива се анемия.

Мълниеносната форма започва внезапно и бурно, с чести болезнени позиви за дефекация. Изпражненията са воднисто-кашави, с обилни примеси на слуз, кръв и гной. Болните бързо и рязко отслабват на тегло. Кожата и видимите лигавици са сухи, телесната температура се повишава до 39-40 градуса С. Настъпват тежки усложнения - големи чревни кръвоизливи, пробиви на чревната стена, развитие на перитонит.

Лечението на ХУХК е консервативно и оперативно. Прилага се подходящ диетичен режим, както при други хронични възпаления на чревни заболявания. При по-тежки форми се назначават кръвоспиращи средства, преливания на кръв или кръвозаместителни средства. При строго показание /неовладяем кръвоизлив, пробив на язва/ се пред приема операпивно лечение. Само при леки форми се назначават цитостатици и кортикостероиди.

Прогнозата е сериозна. При животозастрашаващи усложнения и забавена оперативна намеса тя се влошава.

Профилактиката се състои в мероприятия, предприемани при болни от хроничен колит.
..........................................................................

ХРОНИЧЕН УЛЦЕРО-ХЕМОРАГИЧЕН КОЛИТ - ХИРУРГИЧНИ ПРОБЛЕМИ
Д. Иванов, В. Христов
ІІ хирургична клиника, МБАЛСМ "Н. И. Пирогов"

CHRONIC ULCEROHEMORRHAGIC COLITIS - SURGICAL PROBLEMS
D. Ivanov, V. Hristov
Second Clinic of Surgery, MHATEM "N. I. Pirogov"

 
Резюме

--------------------------------------------------------------------------------

Хроничният улцеро-хеморагичен колит продължава да поставя сериозни терапевтични проблеми, включително в хирургично-тактически план, особено при фулминантно протичащите, усложнени форми. В този обзор авторите накратко обръщат внимание на клиничните аспекти в стадий на екзацербация, на диференцирането от болестта на Crohn, нерядко представляващо диагностичен казус, и на съвременно възприетите оперативни методи в някои водещи световни клиники.

Ключови думи: улцеративен колит, болест на Crohn, хирургично лечение, колектомия на Berard-Parc, илеостомия Summary

--------------------------------------------------------------------------------

Chronic ulcerohemorrhagic colitis continues to present serious therapeutic problems including those with respect to surgery, especially in the fulminant, complicated forms of the disease. In this survey, the authors focus their attention on the clinical aspects in the stage of exacerbation, on the differentiation from Crohn's disease, which may often be a dilemma, and on the current operative methods at some leading world-famous clinics.

Key words: ulcerative colitis, Crohn's disease, surgical management, Berard-Parc's colectomy, ileostomy
 

--------------------------------------------------------------------------------

    Хроничният улцеро-хеморагичен колит (ХУХК) е известен още от времето на Хипократ. С дефинирането на регионалния ентерит през 1932 г. от Crohn ХУХК се отделя като отделна нозологична форма, често бъркана клинично с болестта на Crohn. Двете заболявания имат отделни патоанатомични особености и органови участъци на локализация, но не трябва да се забравя, че у 10% от пациентите са налице и двете заболявания. Това налага диференцирането им в диагностичен план. Ежегодно 6 от 100 000 души заболяват от ХУХК, като с най-голяма честота болестта се среща в Япония, Индия, Тайланд и по принцип в Азия (J. Becker, 1993). Сред еврейските общности честотата на ХУХК достига 1%. Обикновено заболяват лица от 15 до 40 години, като над 60 год. заболяемостта достига 3-5%. При съчетание с болестта на Crohn сe наблюдава фамилност до 80-90%.
    Етиологията на болестта и до момента поставя въпросителни. Съществуват диетични, съдови, невромоторни, алергични и психофизични фактори, като високата интензивност на живота определено е от значение. Бактериалните и вирусните причинители се определят като тригери при инициация и реактивация на ХУХК. Микробните агенти увеличават мукозния пермеабилитет и стимулират епитела към локална исхемия. Типичен пример е асоциацията с прекарана дизентерия и последвал ХУХК. Като най-чести инициатори се смятат Chlamidia, Epstein-Barre, Yersinia, Clostridium difficile и други, като от особено значение е дисбактериозата след употреба на антибиотици (J. Becker). В имунологично отношение са намерени циркулиращи антитела срещу дебелочревния епител, имащи афинитет към специфични ентеробактериални липополизахаридни антигени. Набелязана е алтерация на В- и Т-лимфоцити у пациентите и е доказан цитотоксичен ефект към чревния епител. Интерлевкин 1 (IL1), продуциран от Т и В активирани клетки, активира макрофагите и неутрофилите, стимулира продукцията на еукозаноиди, цитокини, тъканни фактори, деструктивни ензими и адхезията на неутрофилите и моноцитите към ендотелните клетки. Отделя се при акутна фаза на треска, при сън, при стимулиране на колагеновата продукция и фиброзата. Чрез IL1 е направен експериментален модел на ХУХК.
    В патоанатомично отношение най-характерни са язвените изменения, псевдополипите и гнойните крипти. Улцерациите са най-тежки обикновено в ректо-сигмоидния отдел, като проксимално намаляват по интензивност. Те се разпространяват на различна дълбочина, като най-често поразяват мукозата, субмукозата и по-рядко мускулариса. Лигавицата около лезията е повдигната. Понякога язвите макроскопски носят характера на калозни: твърди ръбове, атонични без тенденция за заздравяване. По-често улцерациите се развиват на фона на серозно-катарално възпаление с хеморагични компоненти и рядко са израз на фибринозно-гнойно възпаление. Псевдополипите започват най-често от аноректалната линия, заемат почти цялата лява половина на дебелото черво и намаляват интензивността си към Баухиновата клапа. По структура не са аденоматозни за разлика от истинските полипи и са съставени от гранулации с епителна покривка. Те стоят като острови всред язвените дефекти и често при заздравяване се покриват с лигавица. Поради това се смята, че наличието им показва запазена регенеративна способност. От друга страна, те са склонни към дегенерация и се причисляват към преканцерозите (M. Marti, J. Givel, 1990). Гнойните крипти са характерен, понякога единствен морфологичен признак. Макроскопски дебелото черво се деформира и намалява размера си на дължина до 70-80 сm и лумен 2-2.5 сm - израз на цикатрициални промени. Понякога патологичните изменения преминават Баухиновата клапа и поразяват до 30-40 сm терминалния илеум. Говори се за ретрограден илеит - back wash (обратно промиване) за разлика от терминалния илеит на Crohn (5-40%).
    В клинично отношение условно се разграничават остър и хроничен улцерозен колит, като хроничният протича с ремисии и периодични екзацербации. Диарията, ректалното кървене и коремната болка са принципни симптоми на обостряне, често съчетани с тенезми, треска и повръщане. Оплакванията са 10-20 пъти в денонощие. Оформя се картината на дехидратация и анемичен синдром, който може да бъде с много остър характер. Тенезмите намаляват с редуцирането на възпалението и настъпването на фиброзата. Според тежестта на протичане се различават леки, тежки и фулминантни форми на улцерозен колит. Леките поразяват ректума със или без сигмата и протичат с позиви за дефекация, леки диарии или запек с оформени фекалии, понякога с примес на кръв. Температурата и общото състояние са в норма. Тежките форми поразяват отделни части на колона и протичат с висока температура, тенезми, диарични изхождания с примес на слуз и кръв, продължителни пристъпи - понякога до 6 месеца без ремисии. Фулминантните форми започват внезапно с диарични изхождания, примесени със слуз и кръв, до 20 пъти за денонощие, фебрилитет до 39-40oC, със септичен характер, тежко общо състояние, водно-електролитни и метаболитни разстройства, пенетриращи язви и остра дилатация на колона с прояви на чревна непроходимост и заплашващи перфорации на чревната стена. Трябва да се отбележи крайно тежкото протичане при жени, заболели от ХУХК по време на бременност. При тях смъртността достига 50-75%, като рецидиви могат да настъпят дълго време след раждането (J. Mc. Douglas, 1956). Ето защо редица автори препоръчват прекъсване на бременността още при първите клинични прояви на ХУХК.
    В диференциалнодиагностично отношение най-голямо значение има грануломатозният (трансмурален) колит - регионален Crohn, за което James Hardy предлага следната таблица:

 
Грануломатозен колит (регионален Crohn) Улцерозен колит
Локализация илеум и десен хемиколон ректум, 90% в ляв хемиколон и по целия колон
Ректално кървене интермитентно в 50% винаги - 100%
Диария винаги понякога
Перианални усложнения фисури, абсцеси, фистули до 75% рядко фистули
Вътрешни и външни фистули по-често между черва, уретери, вагина рядко
Рентгеново изследване сегментно обхващане, вътрешни фистули дифузна назъбеност: псевдополипи, крипт-абсцеси, унищожена хаустрация
Ендоскопско изследване дискретни язви (афти), надлъжни язви, ректум, засегнат по изключение рядко афти, няма надлъжниязви, ректум, засегнат в 90%, гнойни крипти
Carcinoma рядко често - в 10% за 10 години
Възвратен илеит след колектомия по-често рядко
Токсичен мегаколон рядко често
Асоциация със системни заболявания рядко
 често: окуларни лезии, пиодермия, артрити, билиарни усложнения
 

    Системните манифестации на ХУХК се изразяват в автоимунна дезорганизация и имуносупресия (J. Becker, 1993):

Системни увреди
 %
 Вид усложнение
Очни лезии 0.5-3 конюнктивит, увеит, еписклерит, кератит, ретинит, ретробулбарен неврит, улцерозен панофталмит 
Ставни заболявания  15204-81-6 артралгии периферни артрити сакроилеитанкилозиращ спондилит 
Кожни и орални лезии 0.6 афтозен стоматит, гингивит, еритема нодозум, гангренозна пиодермия 
Билиарна система  80101 перихолангит, хепатит, билиарна цироза 
 

    Сред най-тежките усложнения е склерозиращият холангит, за който има съмнения при 1-4% от болните.Тези пациенти имат пруритус, повишена алкална фосфатаза, болки в дясното подребрие. Диагнозата е с ERCP и PTC. При част от болните хепаталните усложнения прогресират и след дебелочревна резекция или колектомия. При тях е висок рискът от заболяване от Ca на билиарния тракт при рецидив на ХУХК. Болните с улцерозен колит са и с висок риск от тромбоемболични усложнения и васкулити, ренални и пулмонални заболявания и амилоидоза като асоциация с хронични възпалителни болести. При 25% от пациентите кървавите диарии са първи симптом. При 15% ХУХК се изявява като катастрофално фулминантно кървене. При 80% от болните при започване на атаките се установява сегментно обхващане на дисталния колон, при 20% се установява панколит (J. Cameron, 1992). При 5-15% от пациентите с ректо-сигмоидно обхващане патологията еволюира по целия колон (J. Becker, 1993).
    Абсолютни индикации за оперативно лечение на ХУХК са перфорацията, обструкцията, масивната хеморагия, карциномната дегенерация и фулминантното протичане със или без токсичен мегаколон - едно от най-сериозните усложнения с недоуточнена етиология, срещано при 2-5% от болните и със смъртност 20-60% (J. Hardy). Перфорациите на колона (единични или множествени) с развитие на перитонит се свързват най-често с токсичния мегаколон. В други случаи те са резултат от локализирани абсцеси или фистули, по-често срещани при грануломатозния колит, с по-бавно трансмурално протичане на възпалението. Фистулите при това заболяване (вътрешните) са по принцип показание за хирургично лечение, но обикновено протичат безсимптомно. Изявата на масивна хеморагия обикновено е първата проява на ХУХК, като асоциираните количествено с кръвозагубата хемотрансфузии подготвят болния за хирургична намеса. При непреустановяващо кървене се обсъжда оперативно лечение, свързано с висок оперативен риск. В този случай по-оправдана е тоталната колектомия, защото се премахва първоизточникът на кървенето. Хронично обструктивните симптоми, съмнителни за стриктури, са по-чести при пациенти с грануломатозен колит. Стриктури или обструкции при пациенти с ХУХК са суспектни за канцер. Канцерната компликация е показание за оперативна намеса. Рискът от Са през първите 5 год. е 1% и рязко скача на 8-10% за 10-20 год. до 25-40% за 25 год. (J. Becker, 1993). При болни в детска и млада възраст този риск е особено висок. Това изисква обсъждане на оперативно лечение при пациенти с над 5-годишна симптоматика на ХУХК. При ректална биопсия на болни с по-голяма давност на оплакванията (5-10 г.) при 12% е намерена изявена дисплазия, а при 13% - умерена дисплазия на колоналната мукоза. Релативни индикации за оперативно лечение са неефективно медикаментозно лечение на острите форми 7-10 дни и нерентабилен здравен мениджмънт. Поради чести хоспитализации по време на екзацербациите, анемия, малнутриция, загуба на електролити и вода, тежък психо-социален дискомфорт болни с дългогодишно (5 г.) прилагана терапия с кортикостероиди и салазопирин са показани за операция (W. Pennoyer, 1998). Предоперативната подготовка е от голямо значение. При пациенти с активна проява на възпалението и профузни диарии са задължителни водно-електролитни вливания в пълен заместителен обем и парентерално хранене. Препоръчват се орални антибиотици (Neomycin, Erythromycin и др.) 24 часа преди операцията и парентерални широкоспектърни антибиотици като периоперативна профилактика 24-48 часа периоперативно. При част от пациентите, които са били на кортикостероидна терапия, добавянето на кортикостероиди намалява усложненията и е задължително при болни, провеждали такава терапия повече от една година (Paterson-Brown, 1997). Склонността към тромбози (повишена активност на антихеморагичен фактор А) налага преценка за употребата на нискомолекулни хепарини.
    Съществуват едноетапни и многоетапни операции при ХУХК. При болни в ремисия и запазено общо състояние се обсъждат едноетапните, като обемът зависи от степента на разпространението на процеса. Обикновено патологичните промени започват от ануса и достигат илеоцекално, като в 20% засягат и терминалния илеум до 30-40 сm, поради което хемиколектомиите са редки. Многоетапните операции, провеждани както в ремисия, така и при екзацербация, са свързани с по-нисък оперативен риск и общо се делят на палиативни (илеостомия, цекостомия, колостомия), дебело-чревни резекции, завършващи с илеостома, и дебелочревни резекции с възстановен пасаж (илео-ректо, илео-ано анастомоза). Илеостомията е често използвана операция при тежките форми на ХУХК, но поради влошаването на водно-електролитния и алиментарния баланс след прилагането є има противници като Judd и Mc Kittrick (А. Дереджян). Използват се перманентна илео-стомия по Brooke, двустволова илеостомия по Turnbull (на ездач) и двустволова по Cattel. Усложнения при тези операции са перфорация на тънкото или дебелото черво, кървене от самата илеостома, параилеостомни фистули и джобове (профилактират се с еверзия на лигавичния слой), пролапс на черво, цикатрициална стеноза на илеостомата (прилага се циркулярна ексцизия по Mc Kittrick). Субтоталната колектомия (с оставяне част от сигмоидното черво при незасегнат ректум - операция на Berard-Parc) е основен оперативен метод (D. Sabiston, 1994). Оставянето на илеостомия и сигмостомия при тази операция дава възможност за лечебни клизми и по-късно възстановяване на пасажа. Според много хирурзи увредената ректо-сигма не трябва да се затваря на глухо поради опасност от инсуфициенция на шевовете. Търнбул прави субтотална колектомия с термино-терминална илео-сигмо анастомоза и протективна илеостомия тип двуцевка. Тоталната колектомия с оставяне на ректума или на част от него може да е с първична илео-ректо анастомоза със или без протективна илеостомия (Berard-Parc) и без първична анастомоза, а с налагане на илеостома и задънване на ректалния чукан (Rankin). Колектомията по Berard-Parc се прилага в Mayo clinic от 1983 г. Прави се субтотална проктоколектомия на 6-7 сm от ануса и се извършва мукозектомия на ректалния чукан. От терминалния илеум се оформя J-pouch (джоб) като латеро-латерална анастомоза и се вкарва в мускулния маншон на ректума. Анастомозата се прави от втори екип трансанално, като се налагат шевове между резервоара и запазената мукоза на ниво linea dentata (D. Sabiston). Проксимално на 30-40 сm се извежда временна протективна илеостома. Аналната лигавица се запазва като рефлексогенна зона и профилактика на сфинктерната инконтиненция. Тоталната проктоколектомия с перманентна илеостомия се прилага при пациенти с тотално засягане на дебелото и правото черво (J. Becker). Илеумът се прекъсва на 15 сm от Баухиновата клапа и се извежда терминална дефинитивна илеостомия по Brooke. Коск (1969) препоръчва тънкочревен резервоар с континентна "клапа", формирана от илео-илеален инвагинат. Алтернативен вариант е балонът на Pemberton, който редуцира неудобствата от перманентната илеостомия. При усложнения с тотално сасягане на колона и ректо-сигмата (профузно кървене, множествени перфорации) животоспасяваща операция е тоталната прокто-колектомия с илеостомия и на втори етап възстановяване пасажа с илео-анална анастомоза. При токсичен мегаколон предвид на тежкото общо състояние метод за предпочитане е илеостомията по Turnbull в съчетание с една или повече колостомии. Предприемането на по-радикални операции в условията на спешност е свързано с по-лоши резултати.


# 2
 • Sofia
 • Мнения: 177
reflex, много благодаря! изчетох почти всичко. лошо е ако се докаже! но това е най-вероятното.ще видя дали мога да намеря и връзка при този лекар в ПИРОГОВ. ужасът е пълен! той повече от година се мъчи.
благодаря!  bouquet

# 3
 • Велико Търново
 • Мнения: 326
Обърнете се към класически хомеопат.

# 4
 • Мнения: 4 436
Съжалявам. Майката на мой проятел е болна от това от 2-3 години. Поне по описанието е това. Има много язви на дебелото черво, автоимунно е, най- вероятно провокирано от стрес и в "лошите моменти" има ужасни кръвотечения. От 90 килограма, сега е 45 - 47. До колкото знам се съгласи на някакво експериментално лечение във Варна и язвите се успокоиха малко, преди това я оперираха, но за съжаление за сега излекуване няма от това чудо, както и за останалите автоимунни заболявания. Последните 7-8 месеца се е стабилизирала, но е на абсолютно спартанска диета, просто не знам как издържа. Общо взето яде картофи, извара и пак извара и картофи. От време на време си позволява малко пиле /разбирай малко парче месечно/.
Ако искаш мога да питам за диетата.

# 5
ПИШЕТЕ МОЛЯ АКО ИМАТЕ ПРЕДСТАВА ЗА ТАЗИ ДИЕТА

# 6
 • Мнения: 4 436
ПИШЕТЕ МОЛЯ АКО ИМАТЕ ПРЕДСТАВА ЗА ТАЗИ ДИЕТА
Диетата била стандартна, т.е би трябвало лекуващия лекар да ви каже подробности. Основно това, което съм казала вече - извара, картофи, никакви подправки към тях. За точната схема се обърнете към лекаря си, за да не преразказвам и да объркам нещо. Все пак това не е шега работа и трябва да ви наблюдава диетолог също.

# 7
 • Мнения: 2 386
Най -после ще бъда полезна на някого  Hug  Hug
На дядо ми му откриха ХУХК преди 15тина години. За кракто време успя да премине през 2 или 3 фази и да стигне до най- лошата...Пиеше като луд Сулфасаласин и Сулазопирин ако не се лъжа. От 106кг стана 60 и няколко...... Спря да се храни, само по болници беше милия... Имаше до 60 ! изхождания с кръв на ден...

И се оправи!! Да чукна на дърво, от поне 6- 7 години е добре, да ми е жив и здрав. Heart Eyes Heart Eyes
Той никога не е вярвал на народната медицина (аз също), но се оказа, че него това го спаси - буквално!
Един познат му каза да пие разтвор от чист пчелен клей и ракия. Той много се дърпаше и отказа, но когато не се върна 3 месеца от болницата в София... се уплаши и започна с нехота.На малки глътчици, но често.
Не помня точната рецепта, но винаги мога да питам - стои си в хладилника.
За около месец изхожданията намаляха 4-5 пъти и качи десетина килограма.
Постепенно отшумя. Praynig Heart Eyes Peace
Ако искаш ми вярвай, но поне опитай!

# 8
 • Под тепетата
 • Мнения: 331
Най -после ще бъда полезна на някого  Hug  Hug
На дядо ми му откриха ХУХК преди 15тина години. За кракто време успя да премине през 2 или 3 фази и да стигне до най- лошата...Пиеше като луд Сулфасаласин и Сулазопирин ако не се лъжа. От 106кг стана 60 и няколко...... Спря да се храни, само по болници беше милия... Имаше до 60 ! изхождания с кръв на ден...

И се оправи!! Да чукна на дърво, от поне 6- 7 години е добре, да ми е жив и здрав. Heart Eyes Heart Eyes
Той никога не е вярвал на народната медицина (аз също), но се оказа, че него това го спаси - буквално!
Един познат му каза да пие разтвор от чист пчелен клей и ракия. Той много се дърпаше и отказа, но когато не се върна 3 месеца от болницата в София... се уплаши и започна с нехота.На малки глътчици, но често.
Не помня точната рецепта, но винаги мога да питам - стои си в хладилника.
За около месец изхожданията намаляха 4-5 пъти и качи десетина килограма.
Постепенно отшумя. Praynig Heart Eyes Peace
Ако искаш ми вярвай, но поне опитай!
това е наистина чудесно и аз благодаря въпреки че все още май не се налага  bouquet

# 9
 • Gabrovo
 • Мнения: 3
Здравейте , някой има ли информация за излекувани хора?1?( или по-точно влезли в ремисия) чрез хомеопатични средства?
Моля също evanescent ако е възможно да напише рецептата на пчелен клей + ракия.Благодаря!

# 10
 • Мнения: 2 386
Момичета, здравейте!

Както писах и на Escape,  вече съм в чужбина и ми е малко затруднена комункацията с близките, но до 2-3 дни очаквам да имам точната рецепта и ще я напиша задължително, щом има интересуващи се.
Пожелавам ви много здраве и положителни емоции!

# 11
 • Мнения: 2 386
Ето и рецептата, копирам си я от мейла директно:30 грама прополис(пчелен клей) се смесва със 100 грама чист медицински спирт=spiritus vini(lat.) (или ракия над 70 градуса) в едно шише и стои около седем дни, докато се разтвори. От време на време за разклаща. След като се разтвори се прецежда и се слага малко вода/сироп за сладост, защото не всеки може да пие високия градус. (Дядо каза, че е разреждал с вода, защото по принцип не пие и му е силен спирта).
Пие се по 15 капки 3 пъти дневно. (дядо ми беше изключително зле, затова пише директно малки глътки от шишенцето).

Резултати има след около месец-два. Пиеше и Сулфасалазин. После спря..

Извинявам се за забавянето, гарантирам ефективността на разтвора, защото го видях с очите си. Пожелавам ви много здраве и скоро да се похвалите с положителни резултати!   bouquet

# 12
Преди 3 месеца ми откриха ХУХК. Веднага ме взеха в болница, където лежах 10 дена. Диета, Салофалк, Преднизолон и някакви антибиотици ми даваха, както и по 2 лечебни клизми на ден ... Общо взето имах малко подобрение( мисля че благодарение на тези клизми, другите работи нямаха никакъв ефект) и ме изписаха, но кръвта не спря. След това един месец продължих да пия преднизолон (това се води кортикостероид) и Салофалк ... и си седях все на едно положение ... нито се влошавах, нито се подобрявах. Така докато един ден много рязко ми се влоши положението и се върнах на изходната позиция - болки, много кръв, слуз, 5-6 изхождания на ден и пак ме взеха в болницата. Лечението - пак беше същото ... имаше леко подобрение. Изписаха ме след 15 дена.

Този път си купих от аптеката "Прополис 30% тинктура" има го и под името "Клеева Тинктура(пчелен клей+етанол)" ... същото нещо за което е писала evanescent ... струва 1.50 - 2 лв. и стига за 1/2 месец. След по-малко от месец лечението с това нещо + Салофалк 6 таблетки на ден даде резултат ... Всички симптоми изчезнаха, намалих салофалка на 3 таблетки на ден и се чувствам много добре .... Сутрин, обед и вечер - 1 час преди ядене пия по 20 капки от този прополис разтворени в 50мл. вода и нямам никакви проблеми. Дори от време на време си позволявам да хапвам малко шоколад.  Simple Smile
Друго важно нещо при тази болест е спокойствието, не трябва човек да се напряга много и да се ядосва. Трябва почивка и спокойствие. Трябва да се спазва стриктно режим - закуска, обед, вечеря - по едно и също време всеки ден. Трябва да се ляга на време и да се спи спокойно поне 7-8 часа. Малко е трудно в началото, пък и аз съм на 24 години и хич не ми беше лесно да се премиря с толкова лишения, но се свиква.

# 13
 • София-Троян
 • Мнения: 485
Христо Христов,искам да те попитам правиха ли ти колоноскопия и ако са ти правили хистологията показа ли ХУХК? При мен има съмнения за същата болест ,но хистологията ми е отрицателна,изписаха ми Салофалк,но не го пих защото се страхувах от страничните ефекти,започнах да пия всеки ден пробиотици и се почувствах много по-добре.При теб как почнаха кризите-при мен след лечение с много антибиотици....

# 14
Първата колоноскопия която ми правиха беше без биопсия, но докторът който я прави каза, че от това което се вижда е сигурен че е ХУХК. Така ме насочи за лечение в болницата, където обаче казаха че без биопсия не може да се диагностицира тази болест. След време в болницата също ми направиха колоноскопия ... и също така казаха, че от това което се вижда съм класически случай на ХУХК, дистален тип, средно-тежка форма в ексзорбация(обостряне), но взеха и биопсия. Хистологичният анализ доказа диагнозата.

А салофалка има най-малко странични ефекти в сравнение с другите лекарства. Аз взимах кортикостероиди доста дълго време, а те имат много повече странични ефекти ... На края дори ми изписаха имуносупресори, които щяха да подтискат имунната ми система ... добре че се пооправих и не се налагаше да ги взимам.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт