Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 29 отговора

Пловдив

Мнения: 4 069
Момичета вижте каква рецепта открих.
Лесна ми се стура и вкусна.
Мисля да я пробвам тази Коледа.

       Коледни звезди

За 12 бр.

1/2 ч.ч пресято брашно
50 гр. пусра захар
ситно настъргана лимонова кора
100 гр. размекнато краве масло
1 белтък
1 жълтък
кокосови стърготини
около 1 с.л лимонов сок/това всеки го прави на вкус/

Приготвяне:

Смесваме брашното, захарта, лимоновата кора и маслото.
Добавяме жълтъка и лимоновия сок и омесваме тесто. Увиваме го в домакинско фолио и го слагаме за 1 час в хладилника.
Върху набрашнена повърхност разточваме тестото на тънка кора и с формичка изрязваме звездите. Остатъка размачкваме и разточваме наново и пак изрязваме формички. Така докато свърши тестото.
Печем десетина минути до получаване на златист цвят.
След като изстинат звездите ги намазваме леко с четчица с белтъка и поръсваме с кокосови стърготини.

Да ви е сладко и дано се харесат на децата.
Цитирай

anywhere

Мнения: 3 302
Да, това са коледни бисквити... Тестото не е голяма сложнотия. Важното е човек да има формички...
Аз обаче не съм голяма сладкарка, затова не се хвърлям в такива предварително обречени на неуспех начинания!  Laughing
Цитирай

Пловдив

Мнения: 4 069
Ма те виж кви лесни изглеждат бе Зъхи.
Аз затова им метнах око.
Щото хем Коледно настоение ще създадати ще е красива трапезата, хем няма да ме измъчат.
Дано се справя де, че то по законите на Мърфи ще вземат баш на Коледа да не станат.
Цитирай


Мнения: 4 358
И на мен ми изглежда лесно, а като гледам количеството на продуктите, няма и да отнеме много време.
Другата седмица ще пробвам рецептата  Very Happy
Мерси, Ренци!
Цитирай

anywhere

Мнения: 3 302
А формички отде?  Blush  Wink Може и аз да се пробвам, ако намеря формички, че да изрязвам с нож няма да ме хванете!  Laughing
Цитирай


Мнения: 4 358
Продават се най-различни формички в домашни потреби.
Цитирай

София

Мнения: 1 905
Да питам :

А жълтъка къде се слага?

Има го като продукт, ама не видях в тестото ли се бърка или се мажат сладките отгоре с него.
Цитирай


Мнения: 4 358
Цитат на: Raya
Да питам :

А жълтъка къде се слага?
Има го като продукт, ама не видях в тестото ли се бърка или се мажат сладките отгоре с него.

Жълтъкът се слага в тестото (пише го), а с белтъка само се намазват отгоре  Smile
Цитирай

София

Мнения: 1 905
Извинявам се. Четох, четох, ама през ред явно.

Мерси, tedi_b.
Цитирай


Мнения: 4 358
Raya, пиши как са станали звездичките, ако ги направиш.
Аз днес пека кексчета, затова оставих за другата седмица коледните звезди.
Цитирай

София

Мнения: 1 186
Ще ги направя за Коледа.  food002
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
И аз съм в коледно настроение и тъкмо вчера изпробвах една рецепта за сладки. Станаха вкусни, пък аз ги направих с форма на звездички, та реших да пусна рецептата в тая тема. Много са лесни.
2-3 яйца
250 г свинска мас или маргарин
1 амонячна сода
1 ч.л. сода за хляб
около 1 кг брашно
ванилия, лимонова кора (аз сложих дребно нарязани портокалови корички)
Омесва се твърдо тесто. Разточва се на кора с дебелина около 1/2 см или по-малко и се изрязват формички. Пекат се и се поръсват с пудра захар.
По-вкусни са на другия ден, ако изкарат до тогава де  Wink
Може и да се изрежат кръгчета, в които да се сложи сладко, локумче или ядка и да се прегъне като луничка.
Да ви е вкусно!
Цитирай

В офиса

Мнения: 2 069
Цитат на: renci
След като изстинат звездите ги намазваме леко с четчица с белтъка .


Със суровия белтък ги намазваме? И после не ги допичаме? А трябва ли да е разбит на сняг?
Това за да се залепят стърготините сигурно, но не ме кефи много като идея. Вижда ми се доста рисковано, ако не се изядат още същия ден, пък и дечковците ще ядат. Ако ги намажа преди печене с разбит белтък, дали няма да стане по-добре?
Иначе рецептата изглежда страхотна. Много обичам простите и ефектни неща.
Цитирай

Ottawa, Canada

Мнения: 2 452
Цитат на: Tinkerbell
Цитат на: renci
След като изстинат звездите ги намазваме леко с четчица с белтъка .


Със суровия белтък ги намазваме? И после не ги допичаме? А трябва ли да е разбит на сняг?
Това за да се залепят стърготините сигурно, но не ме кефи много като идея. Вижда ми се доста рисковано, ако не се изядат още същия ден, пък и дечковците ще ядат. Ако ги намажа преди печене с разбит белтък, дали няма да стане по-добре?
Иначе рецептата изглежда страхотна. Много обичам простите и ефектни неща.


Намажи ги с някакъв захарен сироп в малко количество (напр. тук има меласа, сироп от царевица и естествено КЛЕНОВ!!!), той също ще задържи кокосовите стърготини. Или пък гъст меден разтвор.
Ако ги опечеш със стърготините ще си променят цвета (аз ги иазползвам в друга рецепта, но пожълтяват при печене).
Цитирай

Пловдив

Мнения: 4 069
Да, Лаура е права.
И аз бая се чудя за тоз белтък.
Можеш да направиш захарен сироп като свъриш вода и захар до сгъстяване и после намажеш звездичките и ги поръсиш със стърготините. Така май ще е по-добре.
Само незнам в какви пропорции водата и захарта.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 29 отговора