Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 2 149
Ето, вчера си говорим със свеки и тя сподели, че за нея е супер неправилно при наличие на биби по подобие на гърдата и зърното, да се дават разни неща с лъжичка. Неща като вода за изплакване на устата, или сокче, или каквото там е решила майката.
Тя сподели, че Саш е цокал супер добре до момента, в който е послушала жените около нея и започнала да му плакне устата с лъжичка и да дава вода с лъжичка. Той отказал за 3 дни гърдите й, и все лъжичка искал да получава.
Къде е логиката да му даваме нещо на детето не стимулирайки сукателния рефлекс, а този за приемане на нещо с лъжичка?  Thinking Т.е. даваме нова техника за приемане на храна! И бебето може да я приеме отричайки първата!
И изведнъж ми просветна - давах на Тони да си яде или дояжда с шише, но той не отказа цокането, понеже и така и така суче. Ако бях подхванала лъжичката сигурно щеше да е по-рисковано.

# 1
 • ... някъде преди лудницата ... до църквата!
 • Мнения: 969
Честно казано, не съм съгласна с това, че предлаганито на храните различни от кърма, с лъжичка, би довело до отказ на детето от сукане! Точно обратното! Като свикне с лесното цокане от шише, има вероятност да се откаже да прави усилията необходими при кърмене и да си търси само лесния начин! Отделно, че малкото бебе има силна нужда от сукане, и когато тази потребност се задоволи с заместител на гърдата, а именно биберони, е много възможно детето да не стимулира достатъчно лактацията на майката и съответно кърмата да намалее!
За плакненето на устата по принцип е по добре да е с лъжичка, защото при опита на бебето да глътне течността или по-точно да я изсмуче както млякото, тя ще се разнесе в цялата уста и ще се постигне желания ефект. Ако се прави с шише, водата отива директно в гърлото и реално нищо не плакнеш, при това количеството изпита вода е за сметка на неизпито млекце!
Все пак, както ти си прецениш!
Успех!

# 2
 • София
 • Мнения: 4 841
Така,аз уста не съм плакнала,но както лИка ти е казала,ако целиш изплакване на езичето,то с шише няма да получиш резултат.Именно с лъжичка се прави.
Сокове не съм давала до 7мес.
А и ние говорим да се почва с лъжичката,когато почваме със захранването,което е след 6мес.А мисля тогава го правим точно с тази цел,да се научи на лъжица;.
Другото е ,незнам случай във форума,когато едно бебе да се е отбило,именно от лъжица.

А и нали искаш да отбиваш в 7-месец.

# 3
 • София, на брулени хълмове
 • Мнения: 967
Препоръчва се да се дава с лъжичка именно, за да не се отбие бебето. Има бебета, които успешно сучат и отгърда и от шише, но има и по-капризни бебета, които като опитат биберона вече не искат гърда, именно защото на пръв поглед е еднакво, но от шише с биберон е много по-лесно да се яде, а сученето от гърда изисква усилие. Аз навремето съм се отбила на 2мес. само след едно даване на изцедена кърма от шише и майка ми по-никакъв начин не е могла да ме накар отново да ям от гърдата- цедила е и ми е давала през биберон. Та за това хората препоръчват лъжиката...

# 4
 • На пода
 • Мнения: 4 399
Идеята на лъжичката е да ползваш нещо различно от биберон. Защото ако детето суче от биберон щяло да се отбие. Обаче пак всичко опира до дете. Моето си суче с еднакъв ентусиазъм и цица и биберон. Никога не съм го мъчила с лъжицата преди да го захраня. Опитах само да му дам витамин Д с лъжичка, видях че не става и започнах да му капя с капкомера директно в устата. Истината е че аз и до ден днешен ползвам биберона на Авент с едната дупка, нищо че е за новородени, а също и че кърмя през повечето време със силиконови зърна. Може би тази комбинация помогна бебето да не се обърква и да не се отбие от биберона.
И още нещо, след като захраних, имаше период в който бебка сучеше по-нетърпеливо или как да кажа, отказваше се по-лесно от сукането и нервничеше. Което според мен се дължи на факта че опита лъжицата и видя че има чалъм да си получава яденето и без усилие от нейна страна. Така че не съм убедена че лъжицата е толкова добра за бебето.

# 5
 • софия
 • Мнения: 748
lika много добре ти е отговорила.  Peace
само искам да допълня, че това объркване на шишето с гърдата може да стане до към 1 - 2 месец. обикновено след това бебето вече може да различи какво са му тикнали в устата и не се обърква, освен ако упорито не му дават от шише винаги, когато е гладно.
при мен беба ми направи стачка на 10 дни само от 1 опит на баба й да й даде вода с шише. по-късно ми се е налагало да й давам от шише няколко пъти, но виждах, че много добре разбира разликата.
а лъжичката става интересна след 4-5 месец, защото тогава бебето започва за проявява интерес към храната на възрастните, както и се опитва да им подражава. но чак да замести сученето с лъжица не ми се вярва. сукателния рефлекс изчезва след 8м. няма как да предпочете лъжица, освен ако не е в комбинация със залъгалки, шишета и не достатъчно настоятелна майка Thinking

# 6
 • София
 • Мнения: 2 149
Е, има едно бебе, мъжът ми. От месец и половина престанал да суче, защото свеки му дала така пропагандираната на времето вода, слъжичка. И той харесал изсипването на течността в устата си. За няколко дни престанал да цока. И тя гладувала съответно няколко дни , за да спре кърмата си. Сега, че не е цедила, за да дава е друг въпрос.
Ок, не се отнасяше за мен, моят мърчо цокаше шишето на Авент, силиконовите зърна, гърдите ми, биби на Нук - всичко! Де що падне се цока! Joy

# 7
 • Мнения: 6 142
Е, има едно бебе, мъжът ми. От месец и половина престанал да суче, защото свеки му дала така пропагандираната на времето вода, слъжичка. И той харесал изсипването на течността в устата си. За няколко дни престанал да цока. И тя гладувала съответно няколко дни , за да спре кърмата си. Сега, че не е цедила, за да дава е друг въпрос.
Ок, не се отнасяше за мен, моят мърчо цокаше шишето на Авент, силиконовите зърна, гърдите ми, биби на Нук - всичко! Де що падне се цока! Joy
Може би не се е отбил заради лъжичката, а защото е започнала т.нар. кърмаческа стачка. И възрастта - 6 седмици, е много подходяща точно з атова. Но ако свеки ти си е измислила история как и защо е спряла да кърми навремето, няма смисъл тепърва да я разубеждаваме.

# 8
 • вкъщи
 • Мнения: 1 503
Е Хапка май е най-права Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт