Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
Роди ми се бебе преди 3 дена и от тогава до сега не мога да се видя с нито един доктор да ми каже какво е състоянието на бебето и на майката дават ми някакви телефони на които вдигат само акушерки и те ти казват, че всичко е "ок" и когато днес трябваше да ги изпишат се разбира, че детето има инфекция която била предадена от майката и я тъпчат с антибиотик, а пък в същото време  майката не я лекуват с нищо което ме навежда на мисълта, че там има вътре- болнична инфекция.Та главния ми въпрос е : Длъжни ли са лекарите да дават информация за състоянието на пациентите и колко често трябва да го правят ?

# 1
 • в мъжки прегръдки
 • Мнения: 3 546
Обади се в здравната каса и ги наклепай. А и питай какво да правищ.

# 2
 • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
 • Мнения: 8 231
Първо честито   bouquet, желая ти двете жени в живота ти да ти носят само радост.
След като аз родих също имаше проблеми, но с мен и не можех да стана от леглото /бях на 4 етаж/. Мъжът ми видя дъщеря си на 3-тия ден и то защото една позната акушерка му я показа /само показа/. Гушна я на изписването на 5-тия ден.
Отиди до родилния дом и помоли някои от лекарите да ти даде повече информация.
УСПЕХ

# 3
 • Русе
 • Мнения: 673
в нашия родилен дом имаш право да получиш инфо за бебето в определен час на телефон на който отговаря главния лекар на ноенат.отделение.също така майката има право на посещения веднъж на ден при бебо докато е в реанимация.търси си правата това си е твоето бебе и са длъжни да те информират.пиши как са бебе и мама Peace

# 4
 • Мнения: 2 171
При нас случая беше подобен, само дето аз гонех акушерките, които ни носеха бебетата всеки път да ги питам за кръвната група на моето бебе. Беше важно за мен, понеже съм с отр. Rh и ако бебо беше + трябваше да си намеря ваксина, която все пак е 140 лв. Не ми обръщаха никакво внимание и накрая една процеди през зъби, че бебето е като мен и не ми трябва ваксина, но какво ми коства да получа този отговор само аз си знам. И моят мъж не беше гушкал бебо до изписването и за 3 дни само го мерна 2 пъти в коридора, когато ни ги носеха за кърмене. Изобщо отношенито на акушерките в следродилното отделение не ми се коментира, че #Cussing out .Съвсем различно е в предродилното, там всички са внимателни и ти обръщат нужното внимание. Дано бързо да се оправи малката принцеса и да си я гушкате вкъщи още утре Hug

# 5
 • София
 • Мнения: 190
Първо честито и от мен за щастието в къщи   bouquet !
За съжаление в нашата скапана държава е така. Не се притеснявай от инфекцията, нея ще я излекуват. Нормално е майката да не пие антибиотици, защото тя не е болна. При майчината  инфекция е болно само бебето, а не и майката, така, че за нея няма нужда от антибиотик. Тази инфекция се получава при самото раждане от "замърсени" околоплодни води. Относно информацията за състоянието на детето, такива са си, трудно я дават лекарите. По принцип доколкото знам всеки ден в 12.00 часа може майката да получи сведение за детето от лекар, а в 18.15 часа, ако позволява състоянието на детето и да го види, поне така беше с моя приятелка, която я изписаха в началото на седмицата. Ако ти се занимава обади се до здравна каса и си пусни жалба, но едва ли ще се промени нещо за съжаление. В момента най-важното е да е спокойна майката, за да е спокойно и детето. Ще го полекуват една седмица с антибиотик заради инфекцията и ще го изпишат.

# 6
 • София
 • Мнения: 3 354
Със кумицата ми се случи същото-10 дена детето в кувьоз,тя на антибиотици и до 4-5 ден никой нищо не и казва,нито пак и дават детето.Пак ставаше въпрос за инфекция,която в крайна сметка се оказа по тяхна вина.Ако аз бях на нейно място (спестявам много от нещата,които тя е преживяла там),аз щях да викна проверка от ЗК и щях да ги съдя.

# 7
 • София
 • Мнения: 1 409
Ако не можеш да намериш лекаря,който е израждал жена ти,за да ти даде информация,просто отиди при шефа на болницата и се оплачи там от акушерките.Кажи,че отказват да ти дадат каквито и да било сведения за бебето и за жена ти и се надявам,че нещата ще се оправят.
А че има вътреболнични инфекции е повече от ясно,то къде ли ги няма,ама никой не си признава.
Най-добре е да се оплачеш в ЗК и така да предизвикаш проверка,обаче нещата там няма да станат веднага и така или иначе няма да имаш инфо,а целта е да знаеш дали всичко е ок,а не просто скандала,който ще стане след проверката на ЗК.
Желая ти късмет и дано скоро всичко да приключи благополучно

# 8
 • София
 • Мнения: 816
Честито бебенце и от мен. Много щастие и радост да ви носи.
Така, значи ето какво е моето мнение:
скоро подобен случай имаше с моя близка позната. Роди момиченце и се оказа, че му дават антибиотици, ей така превантивно. Много се усъмних аз в тази работа и какво ми дойде на ум - лъжат, за да вземат парички докато имат възможност от клиничните пътеки. Държат бебето и майката малко повече и им пишат после измислените диагнози. Навярно и не им дават в действителност АБ.
Знам ли. Но всичко е хипотетично. Възможно е и наистина да има някоя инфекция предадена от майката, а нея не я лекуват защото не им влиза в задълженията. ЩЕ й кажат - да се лекува после при нейния си лекар, тя е там само за да роди и нищо друго не ги вълнува, уви.
Мразя Шейново. Няма ли най-накрая да спрат да ходят там нормалните хора 78

Дано всичко е наред при вас и скоро да са си в къщи твоите две прекрасни моми.

# 9
Най после дадоха информация за бебето целия проблем бил, че пъпната връв му се увила около шията и почти се задушило, а инфекциата дошла от водата която глътнало.Всичко това стана след като се обади един доцент на лекаря. Иначе бебето е по добре и утре като излезе пълната кръвна картина може и да ги изпишат.А пък докато се рових по случая открих това:

Аз съм здравноосигурен. Имам право на:

·         достъпна и качествена здравна помощ;

·         информация за здравословното ми състояние и методите за лечението ми;

·         първична извънболнична медицинска помощ;

·         специализирана извънболнична медицинска помощ;

·         медико-диагностични изследвания;

·         високоспециализирани медицински дейности;

·         болнична помощ;

·         лекарства за домашно лечение;

·         мнение на повече от един лекар за диагнозата, лечението и прогнозата на заболяването ми;

·         отказ от лечение.

 

Всичко, което съм споделил с лекаря, е поверително.

 

Ако не съм доволен от качеството на медицинската и стоматологична помощ, оказана ми от договорен партньор на НЗОК/РЗОК, мога да подам писмен сигнал до директора на районната здравноосигурителна каса по местоживеене или до директора на Националната здравноосигурителна каса. В случай на неправомерно взета сума трябва да приложа и копие от финансовия документ, издаден от лечебното заведение.

Контролните органи ще извършат проверка за изясняване на фактите и ще получа писмен отговор на подадения сигнал.

 

Като пациент имам право на информирано съгласие:

Информирано съгласие е своевременното предоставяне на медицинска информация в подходяща форма и обем, което дава възможност за избор на лечение. За получаването на информирано съгласие лекуващият лекар (стоматолог) уведомява пациента, съответно неговия родител, настойник или попечител.

В случаите, когато е налице отказ на родителя, настойника или попечителя и е застрашен животът на пациента, ръководителят на лечебното заведение може да вземе решение за осъществяване на животоспасяващо лечение.

 

Всяка медицинска и стоматологична дейност, свързана с моето лечение, се осъществява след изразено от мен информирано съгласие.

Лекуващият лекар или стоматолог трябва да ме уведоми за:

·         диагнозата и характера на заболяването ми;

·         целите, начина и различните възможности на лечението, както и очакваните резултати и прогнозата;

·         рисковете, свързани с предлаганото лечение, включително страничните ефекти и нежеланите лекарствени реакции, болка и други неудобства;

·         вероятността от благоприятно повлияване или риска за здравето при прилагане на други методи на лечение, както и при отказ от лечение.

·         повишения риск за живота и здравето при хирургични операции, обща упойка и при други сложни медицински манипулации (В тези случаи информираното съгласие се предоставя в писмена форма.)

 

Аз избрах свободно своя личен лекар.

От него получих личната си здравноосигурителна книжка.

Към личния си лекар се обръщам винаги, когато имам здравословен проблем и се нуждая от консултация, изследвания, домашно или болнично лечение, както и за предписване на лекарства.


Това е само малка част от правата на пациента, целия текст го има тук http://www.nhif.bg/bg/default.phtml?page=prava_zad_patient.phtml&menuitem=3ако на някой ще му свърши работа.Доста интересни неща пише там и мисля, че всички трябва да си търсим правата за да намалее корупцията която според мен е в основата на всички тези проблеми

# 10
Благодаря на всички

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт