Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 27 юли 2006, 21:28 ч.

ССК - Варна!

 • 8 305
 • 310
 •   1
Отговори
 • Варна
 • Мнения: 632
 Стара тема
Световна седмица на кърменето 1-7 август 2006[/size]

Световната седмица на кърменето се провежда от 1 до 7 август и отбелязва подписването на Декларацията “Иноченти” за защита, насърчаване и подкрепа на кърменето. Декларацията е приета през 1990 г. от участниците в специална среща на СЗО и УНИЦЕФ. Документът изрежда предимствата на кърменето и очертава цели на глобално и национално ниво.

Събитията за отбелязване на Световната седмица на кърменето във Варна се провеждат по инициатива на лактивистките от най-големия в България портал за родители www.bg-mamma.com. Тази година те ще бъдат следните:

01.08.06, 11.00 часа в двора на АГ болница “Супергерои в подкрепа на кърменето”.
Необходимо ли е да си Супермен, Зоро или приказна фея, за да успееш да кърмиш едно бебе? – Не, но в нашите условия това определено помага. Нужни са ти суперсили и тайни оръжия, за да се справиш с проблемите, породени от неправилните и остарели практики в повечето родилни домове.
Опитните кърмачки, които са преодолели повечето от тези проблеми, настояват, че кърменето не бива да изисква героизъм и че на всяка майка и нейното бебе трябва да се дава добър шанс да изживеят тази приказка.

05.08.  - 11.00ч.  Световен поход в подкрепа на  кърменето от площад “Независимост” до входа на Морската градина (Изчаква се одобрение на маршрута от общината.)
Каним ви да се присъедините към нас, за да вземем участие в този поход (World Walk for Breastfeeding), организиран ежегодно по цял свят, с който да покажем, че кърменето е наистина важно за нас и децата ни. Всички, които подкрепят кърменето, са добре дошли – поканете роднини, приятели и познати!
Ще имате възможност да поставите своя подпис под отворено писмо от кърмещи майки и съмишленици в цялата страна, призоваващо българските институции най-сетне да окажат истинска подкрепа и да насърчат желанието на майките да кърмят бебетата си. В писмото се приканва Министерството на Здравеопазването да се ангажира с повсеместно запознаване на всички педиатри и семейни лекари с Националния План за Действие “Храни и Хранене 2005-2010” (http://www.mh.government.bg/stat.php?id=1222). Целта е да се актуализира подходът им по въпросите на кърменето и детското хранене, както и да започнат да се прилагат на практика различните международни документи за подкрепа и насърчаване на кърменето, под които България се е подписала наред с много други държави по света.

Варненските лактивистки ще посетят и училищата за бъдещи родители в АГ болница и Окръжна болница, както и женската консултация на клиника “Майчин дом”, за да споделят с бъдещите майки опита и личните си преживявания в областта на кърменето, да отговорят на техни въпроси и да разпространят печатни материали с ценни практически съвети. Всички интересуващи се бъдещи и настоящи родители са добре дошли на тези срещи, които ще се състоят в следните дни и часове:

31.07. - 17.00ч.    МБАЛ ”Св. Анна”(Окр.болница), „Училище за бъдещи родители”, в Спешния център,
02.08. - 15.00ч.  АГ болница - „Училище за бременни”, на първия етаж.
03.08. - 10.00ч.  “Майчин дом” -  ще ви очакваме до обяд в кафето на клиниката.


стр. 2

Международен кодекс за разпространение на заместители на майчиното мляко
Фокусът на тазгодишната Световна седмица на кърменето е Международният кодекс за разпространение на заместители на майчиното мляко, който отбелязва 25 години от своето приемане. Кодексът е международна публична здравна препоръка, целяща на жените да се дават чисти факти по отношение на храненето на техните бебета, без агресивни послания от рекламата на адаптирани млека, така че те да могат да вземат информирани решения за храненето. Въз основа на Кодекса отделните държави приемат свое национално законодателство в тази област.

Знаете ли, че в България съществуват законови разпоредби, които поставят следните ограничения върху рекламата на заместители на майчиното мляко:
•   Забранена е всяка форма на реклама на храните за кърмачета до 4 - 6 месеца на местата за продажба на тези храни на крайния потребител.
•   Забранено е използването върху етикетите на храните за кърмачета до 4 - 6 месеца на изображения на бебета или други образи или текст, които да идеализират употребата на дадения продукт.
•   Забранено е разпространяването сред населението, бременните жени, майките или членове на техните семейства на безплатни мостри от храни за кърмачета, продукти с намалена цена или каквито и да е други подаръци с рекламна цел.


За повече информация можете да се свържете с Василена Доткова тел. хххххххххх или Женя Костова тел. хххххххххх

Последна редакция: чт, 27 юли 2006, 22:03 от J E N I

# 1
 • Варна
 • Мнения: 632
Идеи за вложения на тия 200 лв.

- Напечатайте брошурата за ССК в печатница, за да стане качествено и я сложете към печатните материали, които сте приготвили - щом Общината дава пари.

- говорете с Общината да предостави фоаето си за изложбата с фотографии на Кърмещи майки и заделете някой лев за покани за откриването

- направете стикери

Ако ми дойде още някоя велика идея, пак ще се появя, та докато не ме изгоните, дето ви се вра в темата  Wink
Аз пък нямам проблем да нося тениска с лого на общината - нали това ми е родният град, а какви ще са му институциите и от мен зависи. А и нали сме подали ръка за сътрудничество с тези институции, според мен би изглеждало много добре.

Но ако групата реши, съм "за" също и парите да се изразходват за печатни материали.

Исам да ви предложа, понеже се поразраснаха нещата, да поканим на похода и някой-друг доктор (АГ и педиатри), мисля че ще е много добре да ги приобщим към каузата, пък и някоя медиа може да ги покаже какви са обществено ангажирани. Аз лично мога да поканя д-р Яков и жена му, която е шеф на "Майчин дом", както и педиатъра Кирязов и жена му. Помислете си и вие и утре ще го обсъдим.
За съм поканването на педиатри и акушер-гинеколози подкрепящ кърменето.
А за печата може и знаменца да се разпечатат с логото на Общината от едната страна и кърмеща майка от другата.
Но плакатите и брошурите са дадени за печат и в събота трябва да са готови,късно е логото на общината.

Последна редакция: чт, 27 юли 2006, 21:42 от J E N I

# 2
 • София/Варна/Стокхолм
 • Мнения: 1 896
Естествено че няма време за ново лого на брошурите - да са се включили по-рано.
А за докторите на шествието аз имах предвид не само подкрепящи кърменето, а всякакви -- идеята ми е да ги приобщим към темата за кърменето, като видят че и общината и МЗ са ангажирани с проблема, все по-сериозно ще приемат нещата. Въобще всеки да покани когото иска.

# 3
 • Мнения: 3 595
Добре стигнах до компютъра...

От разговорите досега знаех, че материалите вече са пуснати и не може да се добави логото на Общината. Като спонсорират, трябва да се сложи. Поне аз така бях разбрала, че няма как да се пуснат нови материали, защото печатницата /печатниците са свръхнатоварени и не могат да поемат поръчки, поне тези, които можем да си позволим с този бюджет.

Първоначално човека като се обади казва се Димитър Митков му обясних, че отговор сме чакали, но нямаше време за печата и вече нещата са пуснати и няма как да сложим логото на Общината. Пита къде се печатат и тъй като незнаех се обадих на Женя да проверя. Общо взето мислехме, че няма вариант за тази година за ССК. Молбата ни за 200 лв. е подписана и парите са ни ги предвидили. Казаха, че бъдещи проекти за разпечатване след ССК също ще бъдат одобрени, така че инициативата може да продължи и след това. Тъй като няма как да се печатат други материали, се присетихме за тениските и аз му се обадих да му предложа този вариант, който беше одобрен. Той вече звъня по разни печатници и проверява цени и не мисля, че можем да сменим отново това, за което ще бъдат дадени парите. Утре м/у 1:30 и 2 трябва да ида с него в печатницата, която разполага с векторен файл на логото на Общината. До тогава трябва да имаме снимката която ще се печата, на какво ще се печата трябва да имаме идея, както и цените на алтернативните печатници, за да изберат най-изгодния вариант за разпечатване на максимален брой брошури. Има ли някой желаещ да дойде с мен и с него до печатницата? Много ми се насъбра и ще се радвам, ако някой може да дойде с мен.

За след ССК бихме могли да реализираме останалите идеи, които имаме. Мисля, че догодина също ще имаме тяхната подкрепа и ще можем да разпечатаме нещата с тяхно съдействие. Достатъчно инициатива поехме и мисля, че програмата за тази година е добра, а догодина ще бъде още по-добра.

Аз ще поканя нашата педиатърка и мисля, че би ни уважила. Подкрепям идеята  Peace

# 4
 • Мнения: 3 595
Мда забравих да кажа че майката с бебето много ми хареса. Аз съм за първата картинка

# 5
 • София/Варна/Стокхолм
 • Мнения: 1 896
Ами значи тениски тогава, тъкмо няма да се чудим прекалено. Браво, Ivy, супер работа си свършила!
И аз си мисля че догодина общината може даже сама да си отбележи ССК, толкова присърце взеха нещата.  Laughing
Но шегата настрана, това е много положителен резултат!
Хуквам да търся картинки с кърмещи майки.

# 6
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 808
Само да се обадя, че на вече напечатани материали също може да се сложи лого, но под формата на стикер. Това да го имате като идея, де Simple Smile

# 7
 • Тук и сега
 • Мнения: 2 282
Язък, моята  (РУжа Панчева) е на планина от 31.07 или 1.08, а е страшна фенка на кърменето. Но и аз ще помисля кого може да поканя.
Василена, голям майтап, контактите с докторята са ми същите  Grinning, но предполагам, че твоите са по-здрави.
Мило Иви, така и не разбрах  от поста ти за какво ще бъдат дадени парите?.... като че ли за тениски, ама накрая пишеш за максимален брой брошури? А в печатницата само заради логото ли ще се ходи, или там ще печатаме готовия продукт? не знам, аз май блокирах, после пак ще препрочитам.
Ако ще са тениски, ще трябва да ги купим веднага след срещата. А за картинката, и аз съм за 1вата.
Лошо, седларов... проекта ще трябва да е готов до утре в 11 ли? И текста. След малко ще вляза да погледна пак.

още питанки: като ходим до Метро или пазара, трябва да взимаме фактури на Общината ли? същото и за печата?

Абе Иви, къв е тоя идиотизъм да се ходи до печатницата? тия интернет не може да нямат там, могат да го пратят логото на коя да е поща, а най-добре на нечие abv или yahoo, че се отварят от всички компютри. Все пак, навита съм да дойда с теб, щом се налага.

# 8
 • Варна,морето,сините вълни.
 • Мнения: 2 785
Така.
За нас говорихме за вталени тениски и размери, но щом става дума за раздаване- най-добре да са обикновенни бели, големи тениски, така че да стават на всякаква снага. Flutter Няма проблем да се вземе фактура за тениските. Навсякъде, където има касов апарат, трябва да могат да издават. На Метро май по принцип касовите бонове го играят фактура, ама не съм много сигурна.
Срещата за утре остава ли? Ако тениските ще се купуват след срещата, не е ли по-удобно тя да е някъде на центъра, примерно на, Понеделнишкият пазар ли, беше това между Централна поща и старата рибна борса? newsm78

# 9
 • Мнения: 3 595
Джейд не знаех, че може стикери отгоре, ама не мисля, че е удобно да ги разиграваме брошури, тениски , не последно брошури. Мога да му намекна утре, че съм разбрала за съществуването на такъв вариант. Но трябва да знам как става и не ми стана ясно каква е точно идеята. Да сложим стикери на Общината в/у брошурите, те плащат за стикерите и останалите пари отиват за какво? Правилно ли разбрах?

Аля, засега с тях е говорено да се дадат за тениски, да. Ако искаме после да кандидатстваме по други проекти ще ни одобрят. Г-н Митков лично ще си взима фактурите, доколкото разбрах. Направо той ще си плаща и ще си урежда фактурите. Ние отиваме, казваме искаме това и това, а той плаща и урежда документите. В печатницата отиваме да кажем какво искаме и да ни кажат колко ще струва, затова ни трябват алтернативни цени, за да се избере най-евтиния вариант. Аз му казах, че ще печатаме, където е най-изгодно и той се съгласи.

Утре ще му звънна да го питам тениските трябват ли ни за утре. Жени има идея за блузки, ще ни донесе да ни покаже.

Ако ви хрумват още въпроси давайте да мислим да не пропуснем нещо. Идеята на Джейд, ми харесва (ако правилно съм я разбрала).

Като мисля за вталени дрехи се сещам как изглеждах като родих  ooooh! Аз бях тлъстини, тлъстини и пак от същото. За родилките няма да им е готино да се сблъскат пред проблема, а това как да го сложа. Може да вземем няколко размера от нещата. Г-н Митков спомена, че и за покупката на тениските нещо си, ама не се чуваше добре, та утре ще изясним, дали трябва да е с нас или можем да му дадем фактура.

# 10
 • Мнения: 3 595
Благодаря, но всичко което правим го правим заедно  Hug

# 11
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 808
Джейд не знаех, че може стикери отгоре, ама не мисля, че е удобно да ги разиграваме брошури, тениски , не последно брошури. Мога да му намекна утре, че съм разбрала за съществуването на такъв вариант. Но трябва да знам как става и не ми стана ясно каква е точно идеята. Да сложим стикери на Общината в/у брошурите, те плащат за стикерите и останалите пари отиват за какво? Правилно ли разбрах?

Вие си преценете, аз само подмятам, че има и такъв вариант. При нас се получи едно разминаване в брошурите, лиспваше един линк, който "дописахме" със стикер, вместо на ръка. По-прегледно е Wink
Най-вероятно, ако ще слагате стикери на таблицата ще е уместно да ви платят и таблиците Wink
Понеже фона отзад не е бял ще е необходимо да използвате безцветно фолио, на което е напечатано логото на общината и нещо от рода на "с подкрепата на...".
Това обаче си го оставете като краен вариант. Ако може да минете с нещо друго срещу техните пари - по-добре. В крайна сметка, това си е играчка.

# 12
 • Мнения: 3 595
Ще го знаем поне като информация за друг път. Благодаря  Hug
Предлагам да си останат тези пари за тениските, така или иначе другите неща са платени. Само е добре да изберем картинка, за да мога да я покажа утре. Разпечатах тази с майката и бебето която ми хареса. Ако има и други предложения кажете да разпечатаме различните варианти да ги обсъдим и да изберем.

# 13
 • Варна,морето,сините вълни.
 • Мнения: 2 785
Имам едно книжле тук, Фирмите на Варна, има и телефони на печатници, но не знам какво да питам като се обадя. Confused Ако искате, утре да ви препиша няколко телефона или да ми обясните какво да питам.

# 14
 • Мнения: 3 595
Аз ако знаех  Joy

Доколкото разбрах трябва ни ситопечат. Но като не ми се е налагало никога да печатам, каквото и да е нямам много представа. От четеното дотук се интересуваме от ситопечат и може би трябва да се пита върху какъв текстил могат да печатат.

Само не мога да си обясня как ще смятаме колко копия ще ни трябват. Ако блузки/тениски или каквото и да е са м/у 4-7 лева (това е доста плаваща цена) към нея трябва да прибавим печат и не ги виждам да станат повече от 20 броя. Може да греша...поправяйте ме, ако съм с еобъркала. То ако са 20 закъде по-напред ще стигнат незнам  newsm78

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт