Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 41 отговора

anywhere

Мнения: 3 302
Момичета, миналата година се утрепах да търся традиционната рецепта и накрая ми я преведоха от една немска готварска книга. Стана много вкусен, макар че определено си е играчка да набавиш продуктите и да го приготвиш. Все пак, ако на някой му се занимава, ето я и рецептата. Само да отбележа, че готовият сладкиш трябва да "отлежи" около две седмици, преди да се консумира, така че е хубаво да се направи този уйкенд!  Wink Успех на смелчаците!  Laughing  

Традиционен коледен немски сладкиш “Щолен”

Необходими
 продукти: 

1 кг. брашно
60 гр. мая
   (1 пакетче суха мая)
300 - 500 мл. мляко
1 голямо яйце
350 гр. масло
170 гр. захар
2 пакетчета ванилена захар
1-2 непълни ч.л. сол
100 гр. бадеми
300 гр. стафиди
кората на 1 лимон
100-120 гр. захаросани кори от портокал и лимон
50-60 мл. ром
за глазурата – разтопено масло, пудра захар

Начин на приготвяне:
Обелваме и натрошаваме бадемите
Нарязваме останалите плодове наситно
Разбъркваме заедно бадемите с плодовете, наливаме към тях рома и оставяме да престоят през нощта
Размиваме маята в малка част подсладено мляко
Брашното се пресява през сито, прави се малка вдлъбнатина, в която се слага маята
Прибавяме захарта, затопленото мляко, яйцето, солта и настърганата кора от лимон и ги размесваме  
При нужда добавяме още мляко и замесваме средно твърдо тесто
Месим го дотогава докато започне лесно да се отделя от съда
Накиснатите плодове се омесват в тестото (внимаваме да не оцветим тестото)
Оставяме да втаса половин час
Разделяме тестото на две и оформяме два продълговати самуна
По средата надлъж се прокарва с длан бразда, дълбока близо сантиметър
Така приготвените щолени се слагат върху пергаментова хартия в намаслена тавичка
Оставя се да поседи 20 мин.
Пече се 40 мин. на силна фурна
След изваждане се намазва веднага с разтопено масло и се наръсва обилно с пудра захар
Оставя се да престои две седмици 
Цитирай

Sofia

Мнения: 11 104
Цитат на: Зъхи
..Стана много вкусен, ...

Потвърждавам ! Very Happy
Цитирай

София

Мнения: 3 777
Как се съхранява?
Цитирай

София

Мнения: 7 030
Това си го преведох от една немска готварска книга, но все още не е изпробвано Wink Мисля да го пробвам тази Коледа

Щолен с ядки

За 20 парчета:

500 гр. брашно
3 пакетчета суха мая /по 7 гр./
100 гр. захар
сол
350 гр. масло или маргарин
150 мл. Мляко
100 гр. орехови ядки
100 гр. бадеми
100 гр. смлени лешници
100 гр. пудра захар

За тестото се смесват брашното с маята, захарта и щипка сол. В горещото мляко се разтопяват 200 гр. масло или маргарин и се оставя да се охлади. Млякото и брашното се смесват с помощта на бъркалка. Така полученото тесто се поръсва с брашно, покрива се с кърпа и се оставя да престои 40 мин. докато увеличи обема си почти двойно.
Бадемите и орехите се накълцват на едро. Смлените лешници се омесват с тестото. Тестото се разстила върху поръсена с брашно повърхност във формата на овал с дължина 35 см. Накълцаните ядки се наръсват отгоре и се притискат. Тестото се завива по дължина.
Формата за печене се намазва равномерно с масло, слага се хартия за печене
Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна 45 мин. на най-долното ниво, след което се вдига и се пече още 15 мин. Остатъкът от маслото или маргарина се стопява, горещия щолен се напръсква с него и се поръсва с пудра захар. Когато изстине се завива в алуминиево фолио.
Цитирай

София

Мнения: 3 619
Извинявам се за невежеството, но това нещо като сладка питка ли е? Embarassed
Цитирай


Мнения: 4 358
Цитат на: Slunce
Как се съхранява?

Моят мъж донесе щолен от Метро. Беше увит в найлонов плик.
Цитирай


Мнения: 3 452
а, моята оригинална рецепта за дрезденския щолен пък е съвсем различна Rolling Eyes
Цитирай

Sofia

Мнения: 11 104
Цитат на: jutoo
Извинявам се за невежеството, но това нещо като сладка питка ли е? Embarassed


По скоро като козунак . Smile
Цитирай

София

Мнения: 3 619
Цитат на: Morena
Цитат на: jutoo
Извинявам се за невежеството, но това нещо като сладка питка ли е? Embarassed


По скоро като козунак . Smile

Аха, мерси  Smile
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
Цитат на: Morena

По скоро като козунак . Smile

И за толкова време до Коледа не става ли на каменно блокче?? Sick
Цитирай

Sofia

Мнения: 11 104
Цитат на: anomalia
И за толкова време до Коледа не става ли на каменно блокче?? Sick


Твърдичко е да , още повече , че тестото е повече като хляб , а не като козунака на конци , но явно така трябва да бъде и е вкусно !  Smile
Цитирай

Monaco di Baviera

Мнения: 545
Цитат на: Slunce
Как се съхранява?

След като изстине се увива  в алуминиево фолио.
Цитирай

Варна

Мнения: 4 633
В момента правя такова нещо ама защо не иска да втаса мамка му? То стана маслено тесто с мая:-((((
хм, ще видя накрая резултата:-(
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
Гледах в Била такова чудо, ама скъпичко ми се видя - някъде към 8 лв беше  #Puppy dog Струва ли си се чудя Thinking
Цитирай

До хладилника, който обичам

Мнения: 21 837
Ако не забравя, ще ви дам моята рецепта за щолен...коледен хляб му викам аз. Става страхотно вкусен, трае дълго, ако случайно не се изяде веднага.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 41 отговора