Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

с трима мъже в къщи

Мнения: 371
Моля, кулинарките, дайте ми идеи за украса на цяла пита (за годеж). Няма да бъде  рязана на розички или вързана. Искам да е цяла и нещо да сложа отгоре, но не се сещам какво newsm78. Благодаря предварително за помоща   bouquet!!!
Цитирай

Джунгландия

Мнения: 3 805
За нещо такова ли питаш?
Цитирай

Джунгландия

Мнения: 3 805
Обаче вчера попаднах на съветите на sladka hapka , та сигурно и тя ще се включи... Mr. Green
Цитирай

Вече на село

Мнения: 547
Майка ми беше майсторица на погачите по точно такива поводи.
Питата е цяла, като кръгъл хляб. Отгоре се прави лозова клонка с листенцата, с гроздчетата, две пиленца с гнезденце и с по 2-3 яйчица вътре. Това се прави не в средата на питата, а по-в края и заема 1/3 от окръжността /ама, че прозаично обяснение Embarassed/. Може в средата да се напишат двете им букви, свързани с + Peace
Питата се оставя да втаса и след това се нарежда украсата много внимателно, защото ако се сложи в началото, ще втаса и тя и ще се размият контурите.
Цитирай

Велико Търново/Бургас

Мнения: 1 154
А защо не като кошница и това с пиленцата ,както ти е казала Арина Peace
Цитирай
Как се прави тази кошница? newsm78
Цитирай


Мнения: 1 009
Преди малко една позната ме "светна", че за украсата на питките се правело тесто от брашно, сол и оцет. Така украсата оставала по-светла при печене и се виждала по-добре. А и тестото било по-твърдо и лесно за моделиране
Цитирай


Мнения: 6 142
Виж и тази украса - ако ти харесва, ще ти пиша как се прави
http://sladkahapka.multiply.com/photos/photo/1/101.JPG
Цитирай

Пловдив

Мнения: 867
  Сеньора Хапка-просто е невероятна питата!
  Би ли споделила рецептата. Другата седчица ще кръщаваме сина ми и искам аз да си направя питата! Благодаря предварително!   bouquet
Цитирай


Мнения: 6 142
  Сеньора Хапка-просто е невероятна питата!
  Би ли споделила рецептата. Другата седчица ще кръщаваме сина ми и искам аз да си направя питата! Благодаря предварително!   bouquet
Тестото е по рецептата за питка - слънце от тук http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=328.0
Оформлението се прави така: отделя се една малка топка, колкото топка за тенис и се поставя в средата на тавичката. Останалото се разделя на три парчета, които се измесват наново, а след това се оформят на фитили и сплитат като козунак. Накрая "козунакът" се навива в кръг около топчето - но не плътно, а така  че да има място за втасване. Това оформление ми хареса, когато видях питките на Танитта - тя така ги прави.

Украсата би трябвало да се прави от тесто, приготвено от брашно и вода, за да стои бяло и да не се надува при печенето. Само че аз бързах и просто отделих едно малко парченце от вече готовото тесто, което доомесих, докато стане много твърдо, с още брашно.

Оформянето на розичките се прави по описания тук начин: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=68944.0 (гледай постинг № 9 на Наталина) . Листенцата изрязах, като използвах същата чашка, но от кръгчето "клъцвах" още веднъж, за да стане тази форма. Накрая с ножа дооформих нишките на листото - на снимката те не се виждат.

Украсата се лепи с вода за питката, след като оформиш самата питка и преди да я оставиш да втаса. Розичките и листенцата не са мазани с жълтък, а само с малко мазнина.
На снимката липсва едното листенце - падна при носенето на питката, защото я правих за юбилея на моя свекър и празненството не беше в града.

Дано да съм го написала ясно, ако има нещо - питай, да дообяснявам.
Цитирай

Балчик-Сливен

Мнения: 1 040
Страхотна украса!Поздравления и благодарности за всички ценни  умения,които споделяш   bouquet
След два месеца и на мен ми предстои кръщене  и ще моля за помощ-най-вече за генералната репетиция.
Цитирай

Велико Търново/Бургас

Мнения: 1 154
Чак сега видях ,че си ме питала,ами мойта баба я правеше ,като вземаше една клонка,мисля,че беше лозова,за да се огъва,значи трябва да е гъвкава и мека,като сложеше питката,тоест я наредеше в тавата и забиваше пръчката в 2-та края и с два тестени фитила(тесто разочено,като нишка) ги овиваше около пръчката за да я скрие.Надявам се да съм я обяснила добре Rolling EyesА и след това печеше Very Happy
Цитирай

Пловдив

Мнения: 867
  Сеньора Хапка-много благодаря за съветите!  Hug
  Кръщенето ще е в неделя, така че в четвъртък ще врътна генералната репетиция! Ще кача снимки. Между другото като видя украсата на питка "Слънчоглед"-вече се колибая коя от двете да е!
Цитирай

Пловдив

Мнения: 867
 Извинения за правописа! Embarassed
 Не проверих преди да публикувам!
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.