Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Млека за кърмачета, захранване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 231
Моля ви  мами кажете ми рецепти за пюрета(плодови и зеленчукови) или книжка в която да има и най-вече от кой месец какво се дава.
  bouquetБлагодаря много
Цитирай


Мнения: 26 253
Рецепти за домашни пюрета и каши

Наръчник за хранене според възрастта на бебето и детето
Цитирай

София

Мнения: 11 064
От "Най-чесот обсъжданите теми във форума":
РЕЦЕПТИ
Кой какво ще хапва днес!-1
Кой какво ще хапва днес!-2
Кой какво ще хапва днес!-3
Рецепти
Съвети от вас за съхранението на готвено за бебе
Рецепти за домашни пюрета и каши От форум "Кърмене и захранване на бебетата"
ЗА мамите,които желаят да готвят вкъщи
Линк с рецепти за деца от 0-3 годинки
Малко рецепти
Как приготвяте елдата?
Овесени ядки
Овесени ядки как и по-колко на 10 мес.?
Bъпрос за кафявия ориз
Мляко с ориз
Бульонче за бебе
Пюре от картофи - как?
Tиква
Хайде да си припомним...Smile
Рецепти за зеленчукови пюрета
? за замразените грах и карфиол
Рецепти за супи
Kак да сготвя риба?
Рибата-не иска готови пюрета
Как се приготвя авокадо?
От кога сирена каша?
За заешкото месце
Супа с ориз - как?


От "Библиотеката":
Рецепти:

Замразяване - полезна информация
Статията е предоставена от cheta

Рецепти за готвене на деца 0-3 годинки:
http://www.zadecata.com/vkuhniata/index.php?page=0_5_1
Линкът е даден от Devina

http://biblioteka.biberonbg.com/index.php
Линкът е даден от pandora

Детска кухня-Рецепти: http://www.pakostnik.com/recipe.php
Линкът е даден от Petranka

Готвене с кафяв ориз:
 http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=33252.0
Статията е предоставена от hedra

Рецепти  http://biblioteka.biberonbg.com/
Линтък е даден от pandora
[/i]
Цитирай

Испания

Мнения: 1 327
това са рецепти за ранно захранване! свалени са от сайта http://www.pakostnik.com
Пюре от картофи и карфиол
От петия месец
Време за приготвяне: 20 мин.
Рецептата е подходяща за деца с алергия към белтъка на кравето мляко

Продукти:
90 г карфиол
40 г картофи
30 мл зеленчуков бульон
10 г зехтин

Начин на приготвяне:
Нарежете на кубчета картофите и карфиола. Варете зеленчуците около 10-15 мин. (според големината на кубчетата). Прецедете и запазете 30 мл от зеленчуковия бульон. Прибавете го към зеленчуците заедно със зехтина. Пасирайте. В зависимост от предпочитанията на бебето бихте могли да добавите още малко зеленчуков бульон.

Пюре от моркови и червено цвекло
От петия месец
Време за приготвяне: 20 мин.

Продукти:
2 моркова, изчистени и нарязани на малки кубчета
1/2 глава цвекло, почистено и нарязано на малки кубчета
2 с. л. оризова каша

Начин на приготвяне:
Задушете цвеклото и морковите, докато омекнат достатъчно. Смачкайте зеленчуците с малко кърма или адаптирано мляко до получаване на не много гъсто пюре. Смесете с оризовата каша и сервирайте.

Пюре от праз и картофи
От петия месец
Време за приготвяне: 20 мин.
Рецептата е подходяща за деца с алергия към белтъка на кравето мляко

Продукти:
2 картофа
1 стрък праз (около 5 см от бялата част)

Начин на приготвяне:
Варете картофите 30 мин., докато омекнат. Почистете добре праза и го нарежете на едро. Варете го 15 мин. в отделен съд с вода. Пасирайте картофите и праза (при необходимост добавете от бульона на праза, за да постигнете необходимата консистенция).

Зеленчуково пюре
От петия месец
Време за приготвяне: 20 мин.

Продукти:
1 средно голям картоф
1 средно голям морков
1/2 ч. л. захар
30 мл кърма или адаптирано мляко

Начин на приготвяне:
Измийте, обелете и нарежете зеленчуците. Сварете ги до омекване. Добавете захарта и пасирайте. Накрая прибавете млякото.

Пюре от картофи и грах
От петия месец
Време за приготвяне: 20 мин.

Продукти:
15 г масло
25 г лук, обелен и нарязан на ситно
300 г картофи, обелени и нарязано на ситно
300 мл зеленчуков бульон или вода
50 г замразен грах

Начин на приготвяне:
Разтопете маслото в дълбок съд и задушете в него лука, докато омекне. Добавете картофите и залейте всички продукти с бульона/водата. След като заври, намалете котлона и варете 8 минути. Добавете замразения грах и варете още 2-3 минути. Пасирайте готовата смес и я оставете да се охлади. Може да замразите останалото пюре.

Зеленчуково пюре
От петия месец
Време за приготвяне: 20 мин.

Продукти:
1 средно голям картоф
2 с. л. броколи, накъсани на розички
1 ч. л. ситно нарязан магданоз
30 мл адаптирано мляко

Начин на приготвяне:
Сварете нарязания на кубчета картоф с броколите. Пасирайте, добавете ситно нарязан магданоз и адаптираното мляко.

Пюре от картофи и тиква
От петия месец
Време за приготвяне: 30 мин.
Рецептата е подходяща за деца с алергия към белтъка на кравето мляко

Продукти:
1 средно голям картоф
50 г тиква
1/2 ч. л. захар
30 мл кърма или адаптирано мляко

Начин на приготвяне:
Обелете картофа, нарежете го на кубчета и го сварете. Отделно сварете в подсладена вода обелената и нарязнана на парчета тиква. Смесете и пасирайте. Добавете млякото.

Пюре "Фантазе"
От петия месец
Време за приготвяне: 20 мин.

Продукти:
100 г моркови (спанак, карфиол, тиква и др.)
100 мл кърма или адаптирано мляко
5 г краве масло

Начин на приготвяне:
Зеленчукът се измива, почиства и се нарязва на дребно. Залива се с вряла вода и се вари в затворен съд до омекване. Пасира се още горещ. Прибавят се млякото и маслото. Разбърква се добре, докато се получи еднородна смес.

Пюре от ябълки
От петия месец
Време за приготвяне: 15 мин.
Рецептата е подходяща за деца с алергия към белтъка на кравето мляко

Продукти:
2 ябълки

Начин на приготвяне:
Обелете и нарежете ябълките (изберете сладък сорт). Залейте ги с малко вода и ги задушете 10 мин. (по-здравословно е ако ги задушите на пара). Пасирайте и изчакайте пюрето да изстине.

Лесна плодова каша
От петия месец
Време за приготвяне: 10 мин.
Рецептата е подходяща за деца с алергия към белтъка на кравето мляко

Продукти:
1 резен пъпеш (сладък сорт)
2 с. л. готова оризова каша (виж упътването на опаковката)

Начин на приготвяне:
Пасирайте пъпеша, добавете готовата оризова каша, разбъркайте добре и оставете сместа да се охлади.

Пюре от банан
От петия месец
Време за приготвяне: 10 мин.

Продукти:
1 добре узрял банан

Начин на приготвяне:
Нарежете банана. Намачкайте го с вилица и добавете малко адаптирано мляко или кърма.

* В началото е добре бананът да бъде бланширан

Пюре от ябълка и круша
От петия месец
Време за приготвяне: 20 мин.
Рецептата е подходяща за деца с алергия към белтъка на кравето мляко

Продукти:
1 ябълка, измита, обелена и почистена от семките, нарязана на парчета
1 круша, измита, обелена и почистена от семките, нарязана на парчета

Начин на приготвяне:
Сложете плодовете в съд с вода колкото да ги покрие. Варете 8-10 мин. Прецедете плодовете и ги пасирайте. Ако сместа се получи много гъста, добавете малко от топлата вода, в която са врели плодовете, за да разредите.

Плодов кисел
От петия месец
Време за приготвяне: 30 мин.
Рецептата е подходяща за деца с алергия към белтъка на кравето мляко

Продукти:
1 средно голяма ябълка (круша, няколко череши)
1 ч. л. захар
10 г оризово нишесте
150 мл вода

Начин на приготвяне:
Измитата ябълка се настъргва на ситно ренде. Залива се с гореща вода и се вари 10 минути. Нишестето се размива в малко студена вода и се добавя към ябълковата смес, сипва се захарта и се вари до сгъстяване. Киселът се сервира охладен.

Пюре от ябълки и сини сливи
От петия месец
Време за приготвяне: 20 мин.
Рецептата е подходяща за деца с алергия към белтъка на кравето мляко

Продукти:
1 средно голяма ябълка, обелена и нарязана на кубчета
2 сини сливи, измити и нарязани

Начин на приготвяне:
Варете плодовете докато омекнат. Изцедете водата и пасирайте. При необходимост добавете малко от водата, в която сте варили плодовете, за да получите желаната плътност на пюрето.

Млечен кисел
От петия месец
Време за приготвяне: 20 мин.

Продукти:
60-70 г пресни плодове или 60-70 мл готово плодово пюре
2 пълни ч. л. картофено или царевично нишесте
1 ч. л. захар
30 мл кърма или адаптирано мляко

Начин на приготвяне:
Плодовете се почистват и сваряват в леко подсладена вода. Пасират се или се разбиват с миксер във водата, в която са варени. Размитото нишесте се излива вав врящата плодова смес. Вари се 5-6 минути до получаването на гъста каша. Когато поизстине, се добавя млякото.

Плодово пюре
От петия месец
Време за приготвяне: 5 мин.

Продукти:
1 добре узряла праскова, нарязана на ситно
1 малък, добре узрял банан, обелен и нарязан на филийки

Начин на приготвяне:
Пюрето се приготвя бързо и лесно и е страхотна закуска за малките лакомници. Просто смачкайте добре с вилица банана и прасковата и сервирайте така полученото пюре. Не е препоръчително сместа да се замразява.

Каша от банан и ориз
От петия месец
Време за приготвяне: 10 мин.

Продукти:
50 мл вода
20 г оризова каша на прах
1 ч. л. соево масло
1/2 (около 60 г) зрял банан

Начин на приготвяне:
Пригответе оризовата каша. Добавете соевото масло. Обелете банана и го намачкайте с вилица. Добавете го към готовата оризова каша.

Пюре от чушки и картофи
От шестия месец
Време за приготвяне: 30 мин.

Продукти:
1 чушка (опечена и обелена)
1 средно голям картоф
малко краве масло
1 средно голям морков
стрък магданоз (ситно нарязан)
35 мл кърма или адаптирано мляко

Начин на приготвяне:
Картофът и морковът се варят, докато омекнат. След това се изсипват в дълбок съд, прибавя се и чушката и се пасират. Добавят се млякото, магданозът и маслото и се разбърква. След седмия месец към това пюре може да прибавите и 1 ч. л. безсолна извара.

Пилешко с банан
От шестия месец
Време за приготвяне: 25 мин.

Продукти:
1 с. л. сварено пилешко филе, нарязано на малки парченца
1/2 зрял банан
30 мл кърма или адаптирано мляко

Начин на приготвяне:
Пасирайте пилешкото месо. Добавете банана и млякото, отново пасирайте до получаването на гладка каша.

Спаначено пюре
От шестия месец
Време за приготвяне: 20 мин.
Рецептата е подходяща за деца с алергия към белтъка на кравето мляко

Продукти:
100 г спанак
1 ч. л. зехтин
2 с. л. готова оризова каша

Начин на приготвяне:
Измийте добре спанака (добре е да го накиснете в студена вода за 2-3 часа) и го почистете, като отстраните дръжките. Нарежето го, сипете го в малък съд и го залейте с вряла вода. Сложете го на котлона и оставете да се вари около 10 минути или докато омекне напълно. Изцедете добре спанака, добавете зехтина и оризовата каша и пасирайте.

Пилешко със зеленчуци
От шестия месец
Време за приготвяне: 30 мин

Продукти:
1 бр. пилешки гърди (без кожа)
2,5 см праз (бялата част)
малко парче целина
1 домат
1 картоф
1 морков
250 мл пилешки бульон
няколко стръка магданоз
бучка масло или малко зехтин

Начин на приготвяне:
Нарежете месото на парченца и го сложете в тенджерка, добавете обелените и нарязани зеленчуци, сипете бульона и нарязания магданоз. Оставете сместа да ври на умерен огън около 30 минути. След това пасирайте до необходимата консистенция и прибавете маслото (зехтина). Пюрето е подходящо и за по-големи деца, след като го подправите на вкус.

Месно-зеленчуково пюре
От шестия месец
Време за приготвяне: 40 мин.

Продукти:
1 картоф
2 моркова
1 с. л. смляно месо (заешко, пилешко)
1 с. л. масло
2-3 с. л. гореща вода

Начин на приготвяне:
Измийте картофа и го варете с кората 20-25 минути. Измийте морковите, почистете ги и ги нарежете на ситно.. Задушавайте ги около 15 минути заедно с месото и с 3 с. л. вода (при нужда добавете още 1 с. л. вода).
Обелете картофа, нарежете го на фини кубчета, добавете ги заедно с маслото към морковено-месната смес. Пасирайте продуктите и добавете към тях горещата вода, за да се получи гладко пюре.

Пюре от пуешко месо и зеленчуци
От шестия месец
Време за приготвяне: 40 мин.

Продукти:
100 г пуешко филе
1 стрък пресен лук, нарязан на ситно
1 домат, нарязан на ситно
1 картоф, обелен и нарязан на кубчета
250 мл вода

Начин на приготвяне:
Нарежете месото на парчета и го сложете заедно със зеленчуците, магданоза в малък огнеупорен съд. Залейте с водата. Варете на тих огън 30 минути, след това пасирайте по желание готовото съдържание. Остатъка от пюрето може да замразите и съхраните във фризера.

Пюре от пиле, фасул и ориз
От шестия месец
Време за приготвяне: 30 мин.

Продукти:
75 г зелен фасул
50 г кафяв ориз
3 с. л. ябълков сок
50 г сварено, обезкостено пилешко месо, нарязано на ситно

Начин на приготвяне:
Зедушете фасула на пара, докато омекне. Сварете ориза (за около 20 мин.). Разбъркайте всички съставки и ги пасирайте, докато пюрето стане гладко (ако е необходимо, може да добавите още малко ябълков сок).

* Рецептата е подходяща за алергични деца само ако не е установена алергия към пилешкото месо.

Зеленчуково пюре
От шестия месец
Време за приготвяне: 30 мин.
Рецептата е подходяща за деца с алергия към белтъка на кравето мляко

Продукти:
1 картоф
1 тиквичка
1 парче (около 5 см) праз
1 с. л. маргарин
30 мл кърма или адаптирано мляко
1 стрък магданоз
1 стрък копър

Начин на приготвяне:
Измийте зеленчуците, обелете ги и ги нарежете на малки кубчета. Добавете 200 мл вода и варете около 20 минути на слаб огън. Измийте магданоза и копъра, нарежете ги на ситно и ги добавете към зеленчуковата супа. Оставете сместа да ври още 2-3 минути. Прибавете млякото и пасирайте до желаната консистенция.

Грис каша
От шестия месец
Време за приготвяне: 15 мин.

Продукти:
120 мл вода
2 равни с. л. грис
100 г плодове (ябълка, банан, круша, пъпеш)
1 ч. л. масло

Начин на приготвяне:
Сложете гриса да се вари във водата при непрекъснато бъркане. Варете ябълката/крушата, докато омекне, и пасирайте или намачкайте банана/пъпеша. Прибавете плодовия мус към сварения грис, добавете маслото и разбъркайте добре.

Попара
От шестия месец
Време за приготвяне: 15 мин.

Продукти:
30 г сухар (1 препечена филийка)
2 ч. л. настъргано сирене
2 ч. л. захар
1 ч. л. краве масло
250 мл шипков чай или гореща вода

Начин на приготвяне:
Натрошеният на дребни парченца сухар и сиренето се заливат с кипящия чай (вода). Съдът се похлупва с капак. Когато сухарът омекне, попарата се пасира или намачква. Прибавят се захарта и сиренето.

* При алергични деца сиренето е овче, а вместо масло се слага маргарин

Пюре от спанак и картофи
От шестия месец
Време за приготвяне: 45 мин.
Рецептата е подходяща за деца с алергия към белтъка на кравето мляко

Продукти:
1 глава лук, обелена и нарязана
1 голям или 2 малки картофа, обелени и нарязани на кубчета
1/4 глава целина
1 с. л. зехтин
120 мл пилешки бульон
225 г спанак, измит, нарязан и изчистен от стеблата

Начин на приготвяне:
Запържете лука в зехтина на слаб огън за около 4-5 минути, докато омекне. Добавете спанака, картофите и целината, залейте с бульона и оставете да ври на тих огън за около 35 минути. Пасирайте сместа и разбъркайте добре.

Плодово-зеленчукова изненада
От шестия месец
Време за приготвяне: 30 мин.
Рецептата е подходяща за деца с алергия към белтъка на кравето мляко

Продукти:
1-2 средно големи пресни картофа, обелени и нарязани на кубчета
1-2 средно големи ябълки (сладък сорт), обелени и нарязани на кубчета
2 с. л. сок от ананас
2 с. л. сок от ябълка

Начин на приготвяне:
Варете картофите и ябълките, докато омекнат (около 20 мин.). Прецедете ги и намачкайте с вилица или пасирайте. Постепенно прибавяйте към сместа плодовите сокове, за да получите кремообразна субстанция. Сервирайте пюрето топло.

Пюре с моркови и карфиол
От шестия месец
Време за приготвяне: 20 мин.
Рецептата е подходяща за деца с алергия към белтъка на кравето мляко

Продукти:
2 моркова, обелени и нарязани на кръгчета
3 розички карфиол
1-2 с. л. оризова каша
30 мл кърма или адаптирано мляко

Начин на приготвяне:
Сварете морковите и карфиола, след което ги размачкайте с кърмата или адаптираното мляко. Смесете с оризовата каша. Сервирайте пюрето охладено.

Пюре от сушени сливи и кайсии
От шестия месец
Време за приготвяне: 30 мин.

Продукти:
50 г сушени кайсии
50 г сушени сини сливи

Начин на приготвяне:
Накиснете сливите в студена вода и ги оставете да престоят една нощ. Измийте добре кайсиите. Сипете ги в малък съд, прибавете изцедените сливи и залейте със студена вода. Сложете ги на котлона и ги варете на слаб огън около 10 минути, докато напълно омекнат. Извадете плодовете от водата и ги пасирайте. Ако е необходимо, добавете малко от водата, в която са се варили, за да се получи гладко пюре.

* Пюрето е особено подходящо при запек

Пюре от пуйка и картоф
От седмия месец
Време за приготвяне: 20 мин.
Рецептата е подходяща за деца с алергия към белтъка на кравето мляко

Продукти:
1 голям картоф, обелен и нарязан
2 с. л. сварено и пасирано пуешко филе (запазете част от бульона)
1 с. л. готова оризова каша
30 мл кърма или адаптирано мляко

Начин на приготвяне:
Сварете картофа и го пасирайте с млякото, добавете към него месото и оризовата каша. Използвайте малко от запазения бульон, за да получите кремообразна смес.

Зеленчукова крем супа
От седмия месец
Време за приготвяне: 30 мин.
Рецептата е подходяща за деца с алергия към белтъка на кравето мляко

Продукти:
1 средно голям картоф
1 морков
2-3 розички карфиол
1 чушка, нарязана на парчета
бялата част на 1 стрък праз
ситно нарязан магданоз
бучка масло

Начин на приготвяне:
Задушете ситно нарязания праз в маслото. Прибавете нарязаните зеленчуци и залейте с вода. Оставете сместа на огъня, докато зеленчуците се сварят. Пасирайте супата още докато е топла. Прибавете магданоза и върнете на котлона за около 2-3 минути.

Пюре от спанак и картофи
От седмия месец
Време за приготвяне: 45 мин.
Рецептата е подходяща за деца с алергия към белтъка на кравето мляко

Продукти:
1 стрък пресен лук, ситно нарязан
1 голям картоф или 2 малки, обелени и нарязани
25 г зехтин
120 мл пилешки бульон
225 г спанак, почистен и нарязан ситно

Начин на приготвяне:
Задушете лука в зехтина на слаб огън около 4-5 минути, до омекване. Прибавете спанака и картофа, сипете бульона и оставете сместа да ври на слаб огън около 35 минути. След това пасирайте до необходимата консистенция.

Безмлечна каша
От седмия месец
Време за приготвяне: 10 мин.
Рецептата е подходяща за деца с алергия към белтъка на кравето мляко

Продукти:
20 г овесени ядки
1 ябълка, обелена и нарязана
1 с. л. маргарин
30 мл кърма или адаптирано мляко

Начин на приготвяне:
Смесете овесените ядки със 125 мл вода и варете 1-2 минути. Махнете съда от печката и добавете маргарина. Прибавете ябълката към овесената каша. Задушете сместа 3-4 минути и пасирайте. Добавете млякото.

Макарони с кашкавал и зеленчуци
От седмия месец
Време за приготвяне: 30 мин.

Продукти:
1 с. л. зехтин
1 малка глава лук, обелена и ситно нарязана
1 червена чушка, почистена и ситно нарязана
2 големи моркова, почистени и ситно нарязани
250 мл гореща вода
50 г макарони
10 г масло
2 узрели домата, ситно нарязани
30 г кашкавал, настърган

Начин на приготвяне:
Загрейте зехтина в съд и задушете лука и чушката 5 минути или докато омекнат. Добавете ситно нарязаните моркови и залейте с гореща вода. Покрийте с капак и варете 20 минути или докато морковите омекнат. Междувременно сварете макароните, без да добавяте сол към водата за варене. Разтопете маслото в съд и задушете в него доматите, докато омекнат. Разбъркайте ги с настъргания кашкавал и продължете да варите на средна температура при непрекъснато бъркане, докато кашкавалът се разтопи. Добавете морковената смес към изцедените макарони и пасирайте. Разбъркайте със соса.

Специалитет от заешко месо
От седмия месец
Време за приготвяне: 40 мин.

Продукти:
50 г обезкостено заешко месо
1 картоф, обелен и нарязан
1 морков, изчистен и нарязан
120 мл безсолен зеленчуков бульон
1 с. л. нарязан праз
няколко стръка магданоз

Начин на приготвяне:
Сварете картофа, докато омекне, и го намачкайте. Сварете месото заедно с останалите зеленчуци на умерен огън около 10 минути. Пасирайте заешкото със зеленчуците и картофеното пюре. Добавете част от бульона, за да се получи кремообразна смес.

Зеленчуково пюре
От седмия месец
Време за приготвяне: 30 мин.

Продукти:
250 г картофи
100 г броколи
1 морков
30 г масло или зехтин
няколко стръка магданоз

Начин на приготвяне:
Измийте, обелете и нарежете на малки кубчета картофите. Почистете и накъсайте на розички броколите. Почистете и нарежете на малки кубчета моркова. Загрейте маслото (зехтина) и задушете в него зеленчуците. Добавете 200 мл вода и варете около 20 минути на слаб огън. Измийте и нарежете на ситно магданоза и го добавете към зеленчуковата супа. Оставете сместа да ври още 2-3 минути. Пасирайте до желаната консистенция

Плодова каша
От седмия месец
Време за приготвяне: 15 мин.
Рецептата е подходяща за деца с алергия към белтъка на кравето мляко

Продукти:
1 ч. ч. вода
3 с. л. грис
1 с. л. плодово пюре (ябълка, круша, манго)

Начин на приготвяне:
Сложете в дълбок съд водата и я оставете да заври. При непрекъснато бъркане добавяйте лъжица по лъжица от гриса. Бъркайте 10 мин., докато се получи хомогенна смес и водата се изпари. Добавете плодовото пюре и разбъркайте добре.

Пюре от праскови и ориз
От седмия месец
Време за приготвяне: 20 мин.

Продукти:
1/2 ч. ч. кафяв ориз
1 ч. ч. вода
2 средно големи праскови, измити, обелени и нарязани на парчета

Начин на приготвяне:
Във вряща вода изсипете ориза, разбъркайте добре, покрийте съда и намалете огъня. Варете, докато оризът омекне. Варете прасковите 2-4 мин. Прецедете ги. Пасирайте прасковите заедно със сварения ориз.

Плодов десерт
От седмия месец
Време за приготвяне: 20 мин.
Рецептата е подходяща за деца с алергия към белтъка на кравето мляко

Продукти:
2 ябълки
2 с. л. фини овесени ядки
2 ч. л. ситна захар
щипка канела

Начин на приготвяне:
Ябълките се обелват и се нарязват на парченца. Задушават се на умерен огън с няколко лъжици вода до омекване. След това се намачкват (или пасират) на гладка каша. Овесените ядки се заливат с малко вряла вода и се оставят да омекнат. Получената каша се смесва с ябълковото пюре. Разбърква се добре и се добавя захарта. Подправя се с канелата. Десертът се сервира охладен. Подходящ е за следобедна закуска.

Зеленчуково пюре
От осмия месец
Време за приготвяне: 30 мин.
Рецептата е подходяща за деца с алергия към белтъка на кравето мляко

Продукти:
12 г масло
50 г праз, внимателно измит и нарязан на филийки
200 г картофи, обелени и нарязани
200 мл гореща вода
75 г броколи, накъсани на розички

Начин на приготвяне:
Разтопете в съд маслото и задушавайте праза около 3-4 минути. Добавете ситно нарязания сладък картоф и залейте сместа с водата. Покрийте с капак и варете 8 минути на средна температура. Добавете броколите и варете още 5 минути. Пасирайте сместа, докато се получи гладко пюре.

Специалитет от пилешки дробчета
От осмия месец
Време за приготвяне: 30 мин.

Продукти:
2 пилешки дробчета (почистени и измити)
1 картоф (обелен и нарязан)
1 с. л. нарязан морков
120 мл пилешки бульон
1 с. л. нарязан праз
няколко стръка магданоз

Начин на приготвяне:
Сложете дробчетата заедно със зеленчуците да врат на умерен огън около 8 минути. Сварете отделно картофа, докато омекне, и го намачкайте. Пасирайте и смесете с картофеното пюре. Ако е необходимо, излейте част от бульона, в който са врели дробчетата, за да се получи по-гъсто пюре.

Телешко със зеленчуци
От осмия месец
Време за приготвяне: 20 мин.

Продукти:
1 1/2 ч. л. олио
1 малка глава лук, ситно нарязана
150 г нарязан зелен фасул
100 г нетлъсто телешко месо, ситно нарязано
150 г моркови, изчистени и нарязани
200 г картофи, обелени и нарязани
5 г целина
400 мл гореща вода

Начин на приготвяне:
Задушете лука в олиото за около 2 минути. Добавете зеления фасул и задушете още 2 минути, като разбърквате. Прибавете месото и останалите зеленчуци и оставете сместа още 2 минути на огънят. Залейте с горещата вода, покрийте съда и варете около 15 минути.

Супа с грах и ориз
От осмия месец
Време за приготвяне: 20 мин.

Продукти:
100 мл прецеден месен бульон
2 с. л. грах
1 ч. л. ориз
1/2 ч. л. масло
магданоз или копър

Начин на приготвяне:
Към бульона прибавете граха и ориза. Сварете до омекване. Сложете маслото и отгоре прибавете ситно нарязания магданоз или копър.

Апетитно пилешко задушено
От осмия месец
Време за приготвяне: 30 мин.

Продукти:
1 с. л. пилешко филе, ситно нарязано
1 морков, изчистен и нарязан на кръгчета
150 мл вода
50 г грах от консерва или замразен
1/4 глава кромид лук, ситно нарязан

Начин на приготвяне:
Задушете пилешкото и лука. Добавете моркова и долейте вода. Оставете сместа да къкри и я похлупете. Варете около 15 минути, след което добавете граха. Оставете на огъня още 5 минути, докато граховите зърна не омекнат. Готовото ястие пасирайте до подходяща консистенция.

Заешко с грах
От осмия месец
Време за приготвяне: 30 мин.

Продукти:
100 г заешко месо, обезкостено и предварително задушено
50 г грах
1-2 картофа, нарязани на кубчета

Начин на приготвяне:
Към предварително свареното или задушено месо прибавете една супена лъжица вода. Сварете картофите и малко преди да го махнете от огъня, добавете граха. Прибавете зеленчуците към месото и пасирайте, като добавите малки вода, адаптирано мляко или кърма.

Супа от картофи с праз
От осмия месец
Време за приготвяне: 40 мин.

Продукти:
2 средно големи картофа
1 ч. л. масло
30 г праз
малка бучка сирене

Начин на приготвяне:
Ситно нарязания праз се задушава в част от маслото, докато омекне. Залива се с гореща вода, прибавят се нарязаните на кубчета картофи и се варят, докато омекнат. Преди да снемете от огъня, супата се разбърква с настърганото сирене, подправя се с останалото масло и се пасира.

Телешко с моркови
От осмия месец
Време за приготвяне: 40 мин.

Продукти:
50 г сварено телешко месо
1 обелен картоф
50 г грах (сварен или замразен)
1 изчистен морков, ситно нарязан
20 г макарони

Начин на приготвяне:
Задушете граха и моркова за 20 минути или докато омекнат. Сварете макароните и ги добавете към зеленчуковата смес, изцедете сместа, но запазете водата. Разбийте заедно с месото, като прибавяте постепенно по малко от бульона.

Супа от картофи и овесени ядки
От осмия месец
Време за приготвяне: 20 мин.
Рецептата е подходяща за деца с алергия към белтъка на кравето мляко

Продукти:
1 картоф
1 морков
5 г целина
1 ч. л. ситно нарязан лук
1 с. л. фини овесени ядки
1 ч. л. зехтин
магданоз

Начин на приготвяне:
Ситно нарязаният лук и настърганите морков и целина се задушават в зехтина с малко вода. Заливат се с гореща подсолена вода. Като кипне водата, се слага нарязаният на кубчета картоф и след като омекне, се прибавят овесените ядки и се вари още 10 минути. Поръсва се със ситно нарязан магданоз.

Ризото с тиква
От деветия месец
Време за приготвяне: 40 мин.

Продукти:
25 г масло
175 г тиква, обелена и нарязана на кубчета
1 малка глава лук, ситно нарязана
175 г ориз (за ризото)
400 мл горещ зеленчуков бульон
2 с. л. настърган кашкавал

Начин на приготвяне:
Сварете тиквата на пара за около 5 минути. В дълбок тиган задушете лука в маслото на слаб огън. Сипете ориза и го варете 25 минути, като непрекъснато сипвате от бульона. Около 10 минути преди края прибавете тиквата и продължете да сипвате бульона, докато оризът напълно поеме течността. Поръсете с настъргания кашкавал и намачкайте ястието.

Домати с ориз
От десетия месец
Време за приготвяне: 45 мин.

Продукти:
20 г масло
1 малка глава лук, ситно нарязана
100 г ориз
1/2 ч. л. консервирани домати
475 мл безсолен зеленчуков бульон
50 г кашкавал, фино настърган

Начин на приготвяне:
Разтопете маслото и задушете лука, докато омекне. Добавете ориза и разбъркайте. Когато сместа започне да ври, добавете бульона и доматите. Сипете сместа в огнеупорен съд и го сложете във фурната, печете 20-30 минути. Сервирайте с фино настъргания кашкавал

Смесено пюре от зеленчуци
От десетия месец
Време за приготвяне: 30 мин.

Продукти:
1 картоф
парче прясно зеле
половин домат
1 ч. ч. зеленчуков бульон
1 ч. л. захар
1 ч. л. краве масло

Начин на приготвяне:
Нарязаното зеле се задушава в кипяща вода до омекване. Смила се с пасатор или миксер. Картофът се сварява необелен в малко вода до омекване. Обелва се и се смачква в горещия бульон. Прибавя се смляното зеле. Сместа се вари 2-3 минути, докато се сгъсти. Накрая добавяме захарта, маслото и настъргания домат. Оставяме да ври още 2-3 минути.

Каша с грис
От десетия месец
Време за приготвяне: 30 мин.

Продукти:
100 г месо
2 с. л. грис
30 мл адаптирано мляко

Начин на приготвяне:
От месото се сварява бульон, който се прецежда. Обира се тлъстината от месото и отново се слага да кипне. Бавно се прибавя грисът, като се бърка непрекъснато. В готовата каша се прибавя млякото.

Пюре от ябълки, круши и боровинки
От десетия месец
Време за приготвяне: 25 мин.
Рецептата е подходяща за деца с алергия към белтъка на кравето мляко

Продукти:
1 голяма ябълка, обелена, почистена и ситно нарязана
1 голяма круша, обелена, почистена и ситно нарязана
75 г сладки боровинки
1 с. л. бебешка оризова каша

Начин на приготвяне:
Сложете нарязаните ябълка, круша и боровинките в дълбок съд. Покрийте и варете на средна температура 4-5 минути. Пасирайте сместа и разбъркайте с оризовата каша, за да се сгъсти.

Кайсиева каша
От десетия месец
Време за приготвяне: 20 мин.

Продукти:
25 г ориз
100 мл вода
50 г сушени кайсии, нарязани
4 с. л. ябълков сок

Начин на приготвяне:
Залейте ориза с водата, оставете сместа да кипне и след това варете на умерен огън около 8 минути. Прибавете нарязаните кайсии и варете още 5 минути или до сгъстяване на сместа. Сипете ябълковия сок и пасирайте до необходимата консистенция.

Каша от мляко и бисквити
От десетия месец
Време за приготвяне: 10 мин.

Продукти:
20 г обикновенни бисквити
200 мл кисело мляко
1 ч. л. захар

Начин на приготвяне:
Бисквитите се смилат, смесват се със захарта. Прибавя се киселото мляко. По желание може да се добавят и ситно нарязани плодове. Всичко се разбърква добре до получаването на хомогенна смес

Зеленчуци със сос
От дванайстия месец
Време за приготвяне: 30 мин.

Продукти:
75 г карфиол, накъсан на розички
50 г броколи, накъсани на розички
1 морков, изчистен и настърган
50 г грах, замразен или консервиран

За соса:
15 г масло
15 г брашно
200 мл прясно мляко
40 г настърган кашкавал

Начин на приготвяне:
Задушете зеленчуците на пара за около 5 минути. Добавете граха и задушете за още 3 минути. За соса - смесете маслото, брашното и млякото в малък съд. Сложете го на слаб огън, като разбърквате, докато сместа се сгъсти достатъчно. Добавете кашкавали и изчакайте да се разтопи напълно. Сипете готовия сос върху зеленчуците и пасирайте.

Царевично пюре
От дванайстия месец
Време за приготвяне: 15 мин.

Продукти:
200 г царевица
50 мл сварено прясно мляко
1 ч. л. захар

Начин на приготвяне:
Отделете царевичните зърна ит кочана. Сварете ги, докато омекнат. Отцедете ги, добавете млякото и захарта. Пасирайте около 30 секунди до получаването на еднородна смес.

Млечно-оризова каша с домати
От дванайстия месец
Време за приготвяне: 35 мин.

Продукти:
40 г ориз
200 мл прясно мляко
80 г кашкавал (сирене, извара)
1 с. л. масло
1 ч. л. доматен сос

Начин на приготвяне:
Оризът се почиства и измива добре, залива се със студена вода и се вари десетина минути. Отцежда се и се исипва във врящото мляко. Вари се на слаб огън при постоянно разбъркване. Накрая се прибавят настърганият кашкавал (сирене), маслото и доматения сос.

Зеленчуково пюре с разтопен кашкавал
От дванайстия месец
Време за приготвяне: 25 мин.

Продукти:
1 средно голям картоф, обелен и нарязан
25 г настърган кашкавал
1 тиквичка
1 стрък нарязан магданоз
120 мл мляко
малко масло

Начин на приготвяне:
Сварете картофа, докато омекне. Отделно сварете тиквичката на пара за около 8 минути. Смесете зеленчуците и ги пасирайте, прибавете маслото, докато са още топли. Сипете постепенно млякото, прибавете магданоза. Поръсете с настъргания кашкавал и запечете във фурната за 1-2 минути.

Тиквички с ориз
От дванайстия месец
Време за приготвяне: 30 мин.

Продукти:
1 средно голяма тиквичка
1/2 глава лук
1-2 домата (може от консерва)
1/2 ч. ч. ориз
3 с. л. олио
копър, сол

Начин на приготвяне:
Ситно нарязаният лук се задушава в олиото и малко вода. Прибавя се почистената и нарязана на дребни кубчета тиквичка. Задушава се, докато омекне. Последователно се добавят оризът, настърганите домати и солта. Долива се гореща вода и ястието се вари на тих огън. Когато стане готово, се поръсва със ситно нарязан копър.

Спанак с ориз
От дванайстия месец
Време за приготвяне: 40 мин.

Продукти:
500 г спанак
1/2 ч. ч. ориз
бучка масло
2 стръка пресен лук
2 домата
1 1/2 ч. ч. вода
малко олио за задушаване

Начин на приготвяне:
Лукът се почиства и се нарязва на ситно. Задушава се в малко масло или олио. Прибавя се предварително почистеният, измит и нарязан спанак. Задушава се около 3 минути. Сипва се водата и се добавят оризът, нарязаните домати и останалото масло. Посолява се на вкус. Яститето се пече 15-20 минути на умерена фурна. Поднася се с кисело мляко или настърган кашкавал.

Карфиол огретен
От дванайстия месец
Време за приготвяне: 20 мин.

Продукти:
200 г карфиол
2 с. л. масло
2 ч. л. брашно
1 яйце
100 мл мляко
20 г настърган кашкавал
магданоз
копър

Начин на приготвяне:
Карфиолът се сварява в подсолена вода. От брашното и млякото се приготвя със бешамел. Към него се прибавят разбитото яйце, част от маслото и половината от настъргания кашкавал. Всичко се разбърква много добре. Свареният карфиол се нарязва на ситно, разстила се на дъното на намазана с масло тавичка и се поръсва с нарязаните магданоз и копър. Залива се с млечно-яйчената смес, върху която се поставя останалото масло, и се поръсва с настъргания кашкавал. Пече се в умерена фурна.

Мусака с картофи
От дванайстия месец
Време за приготвяне: 40 мин.

Продукти:
1/2 кг картофи (3-4 картофа)
100 г свинска кайма
100 г кашкавал
50 мл мляко
70 г доматено пюре (може и доматен сок)
1/2 глава лук
джоджен и сол на вкус

Начин на приготвяне:
Картофите се варят, обелват и пасират, след което се разделят на две равни части. Едната час се разстила равномерно в малка тава. Междувременно запържете ситно нарязаната глава лук и каймата в малко олио. Изсипете приготвената кайма и доматеното пюре върху картофите в тавата и разстелете равномерно. Всичко това се поръсва с част от настъргания кашкавал. В останалата част от картофите добавете джоджена и малко прясно мляко. Получената смес сипете в тавата и разстелете отново равномерно. Останалия настърган кашкавал поръсете отгоре и запечете във фурната до получаването на златиста коричка.

Отвара от зеленчуци
От дванайстия месец
Време за приготвяне: 40 мин.

Продукти:
1 морков
100 г картофи
50 г зеле
няколко зърна грах или фасул
5 г краве масло
щипка сол
700 мл вода

Начин на приготвяне:
Грахът или фасулът се изчистват, измиват се със студена вода и се заливат с топла вода. След това се варят в затворен съд до омекване. Морковът и картофите се измиват, обелват се и се нарязват на дребни парчета. После се поставят в съда с граха и се варят с него още 20-30 минути, прибавя се солта и се прецежда през сито или намокрена марлена кърпа. Преди поднасянето се прибавя маслото. Зеленчуковата отвара се препоръчва вместо бульон при деца, които не бива да се хранят с мляко или месна храна.

Пюре от тиква
От дванайстия месец
Време за приготвяне: 20 мин.

Продукти:
250 г тиква
100 мл прясно мляко
15 г краве масло
щипка захар

Начин на приготвяне:
Тиквата се вари на пара, намачква се с вилица и се поставя на огъня с млякото, захарта и маслото. Ако пюрето остане рядко, прибавете малко оризова или царевична каша (на прах), за да се сгъсти.

Ронлив сладкиш с боровинки и ябълки
От дванайстия месец
Време за приготвяне: 35 мин.

Продукти:
3 ябълки, обелени и нарязани
200 г боровинки
3-4 с. л. захар
4 с. л. вода
100 г брашно
50 г масло
50 г овесени ядки
2 с. л. захар
щипка канела

Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса. Сложете парчетата ябълка, захарта, боровинките и водата в тиган. Леко загрявайте сместа, докато плодовете започнат да отделят сок. Сипете брашното в купа и го бъркайте с маслото, докато се образуват трохи. Прибавете канелата, овесените ядки и останалата захар Сипете сместа в тавичка, добавете отгоре плодовата смес. Печете 25 минути.

Ябълкови гофрети
От дванайстия месец
Време за приготвяне: 45 мин.

Продукти:
40 г масло или маргарин
1 с. л. захар
1 яйце
75 г обезсолена извара
75 г брашно
1 щипка бакпулвер
75 мл ябълков сок
1 ябълка

Начин на приготвяне:
Разбийте на пяна маслото (маргарина) и захарта. Добавете жълтъка и изварата и разбъркайте. Брашното и бакпулверът се размесват и се прибавят към сместа. Добавя се сок, колкото да се получи гъста маса. Обелете ябълката, настържете я и я прибавете към тестото. Разбийте белтъка на пяна и също го прибавете към тестото. Сложете малко от сместа в гофретник и печете. Украсете готовите гофрети с бита сметана, извара или ябълков мус.

Мусака с кускус
От дванайстия месец
Време за приготвяне: 30 мин.

Продукти:
350 г телешка кайма
3/4 ч. ч. кускус
1 малка глава кромид лук
1 с. л. олио
1/4 пакетче (30 г) краве масло
2 яйца
150 мл прясно мляко
1 с. л. брашно
магданоз, сол

Начин на приготвяне:
Каймата се задушава в олиото и малко вода заедно със ситно нарязания лук. Посолява се и се поръсва с магданоз. Свареният кускус се полива с половината от маслото. В намазана с масло тавичка се изсипва половината кускус, върху него се разстила каймата и отгоре са разпределя останалият кускус. Мусаката се залива с добре разбитите яйца, брашно и мляко. Отгоре се поръсва с останалото масло. Пече се в силна фурна.

Плодово желе
От дванайстия месец
Време за приготвяне: 20 мин.

Продукти:
10 листчета желатин
1 буркан компот от праскови
50 мл прясно изцеден сок от портокал
50 мл прясно изцеден сок от лимон

Начин на приготвяне:
Оставете желатина за 5 минути в студена вода, за да омекне. Обелете и изцедете прасковите, след което ги пасирайте. Загрейте желатина в метален съд. Смесете муса от праскови, сока от портокал и лимон. Разбъркайте желатина с 2 с. л. от плодовото пюре и го прибавете към останалата част от сместа. Изплакнете няколко купички със студена вода, изсипете в тях желатиновата смес и ги поставете в хладилника, за да се втвърди желето

Пюре от картофи и карфиол
От осемнайстия месец
Време за приготвяне: 20 мин.

Продукти:
150 г картофи
100 г карфиол
3 с. л. мляко
1 с. л. сметана
1 ч. л. масло
1 ч. л. фино нарязан магданоз
1 жълтък

Начин на приготвяне:
Измийте картофите и карфиола и ги нарежете на ситно. Загрейте млякото и сметаната, добавете картофите и карфиола и варете около 15 минути на слаб огън. Махнете сместа от котлона, добавете маслото, магданоза и жълтъка, разбъркайте цялата смес и отново я върнете за около една минута на котлона. Пасирайте до подходяща консистенция.

Пюре от карфиол и кашкавал
От осемнайстия месец
Време за приготвяне: 35 мин.

Продукти:
175 г карфиол

За соса с кашкавал:
15 г масло
1 с. л. царевично брашно
175 мл мляко
50 г настърган кашкавал

Начин на приготвяне:
Измийте карфиола, накъсайте го на малки розички и го задушете на пара за около 10 минути. Разтопете маслото на водна баня, добавете брашното и бъркайте, докато получите каша. Налейте млякото и продължете да бъркате, докато сместа се сгъсти. Дръпнете тигана от котлона и добавете настъргания кашкавал. Бъркайте, докато кашкавалът се разтопи и сосът стане гладък. Добавете карфиола и намачкайте всичко с вилица или го нарежете на малки парченца.

Пай с риба
От осемнайстия месец
Време за приготвяне: 45 мин.

Продукти:
500 г картофи, обелени и на кибчета
120 г пресен спанак
300 г филе от риба (бяла риба, сьомга, треска)
2 твърдо сварени яйца
20 г масло
2 с. л. мляко
1 разбито яйце
сол на вкус

За соса:
25 г масло
25 г брашно
300 мл мляко
25 г настърган кашкавал

Начин на приготвяне:
Сварете картофите, докато омекнат, извадете ги и ги оставете настрана. Сварете спанака на пара за около 3-4 минути и го изцедете. За да приготвите соса, първо разтопете маслото, а след това прибавете брашното. След 1-2 минути сипете постепенно млякото. Варете, докато сосът се сгъсти. Прибавете настъргания кашкавал. Нарежете рибата на парчета и я сложете на дъното на огнеупорен съд. Наредете отгоре спанака. Намачкайте картофите на пюре заедно с маслото и млякото. След това ги разпределете върху рибата и спанака. Намажете пая с разбитото яйце и го печете в предварително загрята фурна около 25 минути.

Пай с пилешко
От осемнайстия месец
Време за приготвяне: 45 мин.

Продукти:
500 г картофи, обелени и нарязани на кубчета
25 г масло
2 с. л. мляко
сол на вкус

За плънката:
250 г пилешко филе, нарязано
1 малка глава лук, ситно нарязана
25 г брашно
100 мл горещо мляко
100 мл пилешки бульон
1 ч. л. ситно нарязан магданоз
1 ч. л. ситно нарязана мащерка
75 г грах
малко лимонов сок
1 разбито яйце
сол на вкус

Начин на приготвяне:
Сварете картофите, докато омекнат, намачкайте ги на пюре с маслото и млякото. Посолете на вкус. Междувременно разтопете маслото за плънката и задушете лука за 5 минути. Добавете пилешкото и задушете още 5 минути. Сипете брашното и запържете 1 минута. Сипете постепенно топлото мляко и бульона. Подправете с магданоза и мащерката. Разбърквайте, докато сместа се сгъсти. Добавете граха и задушете за около минута, сипете лимоновия сок. Сложете пилешката смес на дъното на огнеупорен съд или я разпределете в 4 купички. Намажете с разбитото яйце и печете до златисто.

Руло от мляно месо
От осемнайстия месец
Време за приготвяне: 40 мин.

Продукти:
80 г мляно месо
1 морков
1/4 глава лук
1 филийка хляб
2 яйца
1 ч. л. краве масло

Начин на приготвяне:
Приготвената като за кюфтета кайма се разстила на мокра кърпа в пласт, дебел около 1 см. В средата му се поставят половинките на твърдо свареното яйце, задушеният ситно нарязан лук и настърганият морков. Навива се на руло, като мястото, където се съединяват краищата, трябва да остане отдолу. Слага се в намазана с мазнина тава, намазва се със сурово яйце и се набожда на няколко места, за да не се напука. Налива се малко гореща вода, с която се полива при печенето. Пече се в силна фурна.

Картофи със сирене на фурна
От осемнайстия месец
Време за приготвяне: 40 мин.

Продукти:
250 г картофи (2 големи картофа)
50 г сирене
20 г масло
2 с. л. кисело мляко
1 яйце

Начин на приготвяне:
Сварете картофите на пара и ги настържете на ренде. Наредете половината от тях на дъното на намазана с масло тавичка. Поръсете ги с натърганото сирене и част от маслото. Яститето се залива с разбитото с яйцето кисело мляко. Пече се в силна фурна до зачервяване.

Картофи яхния
От осемнайстия месец
Време за приготвяне: 30 мин.

Продукти:
2 картофа
1 домат (или 1 ч. л. доматено пюре)
1 с. л. олио
1 с. л. ситно нарязан лук
магданоз и червен пипер

Начин на приготвяне:
Задушете ситно нарязания лук в олиото и го поръсете с червения пипер. Прибавете нарязаните на кубчета картофи и залейте с малко гореща вода. След като картофите омекнат, прибавете настърганите домати и оставете ястието да ври 5-10 минути. Накрая поръсете със ситно наязания магданоз.

Картофено пюре на фурна
От осемнайстия месец
Време за приготвяне: 40 мин.

Продукти:
300 г картофи
2 с. л. краве масло
1 яйце
галета

Начин на приготвяне:
Сварените картофи се намачкват. Полученото пюре се посолява, смесва се с маслото и част от разбитото яйце, сипва се в намазана с масло тавичка, посипва се с галета, намазва се с останалата част от яйцето и се запича на фурна 15 минути.

Печен крем ванилия
От осемнайстия месец
Време за приготвяне: 35 мин.

Продукти:
150 мл мляко
1 яйце
3 ч. л. захар
щипка ванилия
1 ч. л. плодов сироп

Начин на приготвяне:
Млякото се размесва със захарта и се слага на слаб огън. Бърка се, докато захарта се разтопи. Прибавят се разбитото яйце и ванилията и сместа веднага се прехвърля във формичка за печене. Кремът се запича в умерена фурна на водна баня. Преди да бъде поднесен, се залива с плодовия сироп.

Лесна баница
От осемнайстия месец
Време за приготвяне: 40 мин.

Продукти:
4 филии сух бял хляб
50 г разтопено масло
2 яйца
150 мл прясно мляко
50 г настъргано сирене

Начин на приготвяне:
Поставете 2 филии на дъното на предварително намаслен огнеупорен съд. Поръсете ги с част от маслото и настърганото сирене. Поставете отгоре останалите филии. Разбийте млякото с яйцата и останалото масло и залейте хляба с получената смес. Баницата се пече в умерено силна фурна.

Яйчен крем с тиква
От осемнайстия месец
Време за приготвяне: 30 мин.

Продукти:
300 г тиква, обелена и нарязана
2 яйца
250 мл прясно мляко
2 с. л. захар

Начин на приготвяне:
Предварително нарежете тиквата на малки кубчета и я сварете. Отцедете я. Прибавете млякото, яйцата и захарта. Пасирайте до получаването на хомогенна смес. Изсипете в намазана с масло тавичка. Печете около 30 минути при 180 градуса на водна баня.

Суфле от череши с овесени ядки
От осемнайстия месец
Време за приготвяне: 60 мин.

Продукти:
2 яйца
50 г захар
120 г овесени ядки
250 г череши
120 г извара
120 мл прясно мляко
1/2 с. л. масло

Начин на приготвяне:
Овесените ядки се заливат със сгорещеното мляко и се оставят да набъбнат. Жълтъците се разбиват добре с половината захар, към тях се прибавя изварата и се смесват с овесените ядки. Прибавят се почестените и измити плодове. Белтъците се разбиват на пяна с останалата захар и също се прибавят към сместа. Всичко се разбърква леко и се изсипва в намазана с масло и поръсена с брашно тавичка. Отгоре се слага нарязаното на парченца масло. Пече се в гореща фурна.

Млечно-плодов кисел
От осемнайстия месец
Време за приготвяне: 25 мин.

Продукти:
180 мл прясно мляко
20 г захар
15 г нишесте
150 г плодове
пудра захар

Начин на приготвяне:
Сложете млякото заедно със захарта да кипне. Прибавете нишестето, разтворено в малко студена вода. Оставете сместа да ври до сгъстяване при непрекъснато бъркане. Накрая прибавете към нея пасираните плодове или плодов сок. Изсипете готовия крем във формички или купички. Поръсете с пудра захар.

Сладкиш с печена тиква
От осемнайстия месец
Време за приготвяне: 30 мин.

Продукти:
500 г тиква
2 чаши мляко
1 яйце
3 с. л. захар
2 с. л. брашно

Начин на приготвяне:
Тиквата се обелва и се нарязва на малки парченца, които се овалват в брашното и се нареждат в намазана с мазнина тава. Залива се с подсладеното мляко с разбитото в него яйце и се пече в силна фурна.

Макарони на фурна
От осемнайстия месец
Време за приготвяне: 25 мин.

Продукти:
50 г макарони
100 мл прясно мляко
1 яйце
1 ч. л. масло
2 ч. л. захар

Начин на приготвяне:
Макароните се сваряват в подсолена вода. След това се отцеждат и се сипват в намаслена тавичка. Яйцето се разбива добре с млякото и захарта. С получената смес се заливат макароните. Десертът се запича в умерена фурна до порозовяване.

Шейк с тиква и банан
От осемнайстия месец
Време за приготвяне: 10 мин.

Продукти:
1 чаша прясно мляко
2 с. л. домашно проготвено пюре от тиква
1 банан
1 щипка канела

Начин на приготвяне:
Сложете продуктите в подходяща купа и разбийте с миксер до получаването на хомогенна смес. Сервирайте веднага. Може също да сервирате шейка охладен. Това е подходяща рецепта и за ванилов сладолед.

Мляко с грис
От осемнайстия месец
Време за приготвяне: 15 мин.

Продукти:
20 г грис
30 г захар
150 мл прясно мляко

Начин на приготвяне:
Млякото се кипва със захарта. След това постепенно се прибавя грисът, като непрекъснато се бърка. Сваля се от огъня, след коато се сгъсти. Преди сервиране може да се поръси с канела или плодов сироп

Бърз сладкиш с ябълки
От осемнайстия месец
Време за приготвяне: 40 мин.

Продукти:
2 яйца
200 г захар
2 чаши настъргани ябълки
1/2 ч. л. канела
2 чаши брашно
1 чаша кисело мляко
1/2 ч. л. сода за хляб
1 с. л. олио

Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта. Пробавят се олиото и разбърканото със содата кисело мляко. Добавят се настърганите и размесени с канелата ябълки и накрая - брашното. Разбърква се, за да се получи гъста каша, която се изсипва в намазана с мазнина и поръсена с брашно тавичка и се пече в предварително загрята умерена фурна.

Банаово изкушение
От осемнайстия месец
Време за приготвяне: 20 мин.

Продукти:
1 малък банан
100 г кисело мляко
50 мл прясно мляко
1-2 ч. л. какао на прах
2 с. л. кокосови стърготини

Начин на приготвяне:
Обелете банана и го нарежете на парченца, заделете две кръгчета за украса. Разбийте с миксер банана, киселото мляко, прясното мляко, какаото и кокосовите стърготини. Разделете сместа в две чаши и украсете с кръгчета банан.

Лесен пудинг
От осемнайстия месец
Време за приготвяне: 40 мин.

Продукти:
100 г сух бял хляб или кифла
50 г масло
шепа стафиди
150 мл прясно мляко
2 яйца
50 г ситна захар

Начин на приготвяне:
Поставете филиите хляб или нарязаната кифла на дъното на предварително намаслен огнеупорен съд. Поръсете с парченца масло и стафиди. Разбийте яйцата и захарта, добавете млякото. Залейте хляба с млечната смес и поръсете с малко захар. Оставете настрана за около 10 минути. Пече се в предварително загрята фурна около 25-30 минути

Крем с праскови и овесени ядки
От осемнайстия месец
Време за приготвяне: 20 мин.

Продукти:
150 г праскови
3 с. л. сварено прясно мляко
1-2 ч. л. захар
2 с. л. сварени овесени ядки

Начин на приготвяне:
Почистете прасковите, измийте ги добре и ги нарежете на парчета. Пасирайте плодовете заедно с млякото и захарта, докато получите фино пюре. Добавете овесените ядки към готовата смес, разбъркайте и оставете да отлежи няколко минути. Разделете крема поравно в две чаши и украсете с парченца праскова.

Мляко с ориз
От осемнайстия месец
Време за приготвяне: 25 мин.

Продукти:
200 мл мляко
1 с. л. ориз
1 с. л. захар
1/2 с. л. брашно

Начин на приготвяне:
Оризът се сварява в малко вода, докато набъбне. Прибавят се млякото и захарта и оризът се вари, докато омекне. Накрая се слага размитото в студена вода брашно и се вари още 5 минути. Може да се поднесе залято с плодов сироп или с лъжичка конфитюр отгоре.

Суфле с овесени ядки и извара
От осемнайстия месец
Време за приготвяне: 45 мин.

Продукти:
125 г овесени ядки
500 г нискомаслена извара
3 яйца
150 мл прясно мляко
120 г захар
25 г масло
100 г стафиди

Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 200 градуса. Залейте овесените ядки с горещото мляко и ги оставете да набъбнат. Разбийте белтъците с част от захарта. Жълтъците се разбиват с останалата захар, маслото и изварата и се разбъркват с овесените ядки и стафидите. Накрая прибавете разбитите белтъци и изсипете сместа в намазана с масло тавичка. Пече се около 30-40 минути.

Сладкиш с ябълки
От осемнайстия месец
Време за приготвяне: 40 мин.

Продукти:
500 г ябълки
40 г захар
2 яйца (разделени на жълтъци и белтъци)
3 с. л. галета (или счука сухар)
1 ч. л. канела
50 г смлени орехи

Начин на приготвяне:
Нарежете ябълките на малки парчета и ги задушете в малко вода, докато омекнат. Намачкайте ги на пюре. Прибавете захарта, разбитите жълтъци, орехите, галетата и канелата, разбъркайте добре. Внимателно прибавете разбитите на сняг белтъци. Изсипете сместа в намазана с масло форма. Пече се, докато се стегне. Сладкишът се сервира поръсен с пудра захар.

Овесени бисквити
От осемнайстия месец
Време за приготвяне: 30 мин.

Продукти:
200 г овесени ядки
100 г масло
100 г захар
60 г брашно
2 белтъка
1 ч. л. канела

Начин на приготвяне:
Белтъците се разбиват със захарта. От овесените ядки, маслото, белтъците, брашното и канелата се омесва не много твърдо тесто. С намазани с масло ръце от тестото се оформят топки, които се сплескват леко и се нареждат в намаслена тавичка. Пекат се в умерена фурна до порозовяване.

Млечен крем с тиква
От осемнайстия месец
Време за приготвяне: 25 мин.

Продукти:
100 мл прясно мляко
200 г тиква
1 яйце
50 г орехи или бадеми
30 г захар
канела или ванилия
10 г счукан сухар
10 г масло

Начин на приготвяне:
Млякото се сварява със захарта. Прибавя се сварената на кубчета тиква. Сместа се вари, като се бърка, докато се получи гладка каша, след което се охлажда. Прибавят се разбитият жълтък, счуканите ядки и накрая белтъкът, разбит на сняг. Добавят се счуканият сухар и маслото. Кремът се изсипва във формички и се запича във фурна. Поднася се охладен.

Пудинг с ябълково пюре
От осемнайстия месец
Време за приготвяне: 60 мин.

Продукти:
300 мл прясно мляко
1 кг ябълки
200 г захар
3 яйца
50 г пудра захар
15 г масло
10 г галета
лимонова кора
канела

Начин на приготвяне:
Към свареното мляко се прибавят разбитите жълтъци и ябълковото пюре (получено от пасираните сварени или опечени ябълки). Разбитите на сняг белтъци се прибавят заедно с канелата и настърганата лимонова кора. След внимателно разбъркване сместа се изсипва във форма, намазана с масло и поръсена с галета, и се запича на водна баня. Пудингът се поднася поръсен с пудра захар.

Млечен крем с банани
От осемнайстия месец
Време за приготвяне: 30 мин.

Продукти:
4 узрели банана
400 мл прясно мляко
1 ванилия
100 г захар
5 жълтъка
2 с. л. брашно
1 ч. л. масло

Начин на приготвяне:
Сипете млякото в дълбок съд, добавете ванилията и оставете да заври. Разбийте жълтъците и захарта до побеляване, след това прибавете брашното. Внимателно сипете млякото в яйчената смес. Върнете на котлона и варете 4-5 минути, като разбърквате постоянно до сгъстяване на крема. Накрая прибавете маслото. Нарежете бананите и ги разпределете на дъното на 4 купички. Сипете отгоре готовия крем.


Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.