Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 31 юли 2006, 16:31 ч.

Затлъстяване при деца

  • 1 383
  • 2
  •   1
Отговори
  • в пространството на любовта
  • Мнения: 1 734
                                                             
Затлъстяване при деца

        Още в детска възраст при по-пълните момчета и момичета е установена предразположеност към високо кръвно налягане и към образуване на камъни в жлъчния мехур (за щастие нормализирането на теглото води до намаляване на риска от подобни заболявания). При децата с наднормена телесна маса по-често се наблюдават запек, екземи, заболявания на дихателните пътища, травми и други. При момчетата се забавя половото развитие, а при момичетата не са рядкост нарушенията на менструалния цикъл.
        При 2/3 от пълните деца се отбелязват нарушения в обмяната на мазнините и на въглехидратите и значителна задръжка на вода в организма. Много опасен е латентният диабет, който се появява в незряла възраст. При децата с наднормено тегло са налице и редица дефекти, засягащи опорно-двигателната система: плоскостъпие, прегърбеност, дължаща се на деформация на гръбначния стълб, слаби мускули и други. Нарушена е и функцията на ставите. Всичко това води до появата на болки в различни части на тялото, до лесна уморяемост и намалена подвижност. Ето защо пълните деца избягват физическите натоварвания,  а това води до прогресиране на затлъстяването и до затваряне на един порочен кръг.
        Лесно ранима е психиката на децата с наднормено тегло, които непрекъснато са подложени на подигравки. Много често те избягват да спортуват, тъй като по шорти и тениска техният "недъг" се вижда още по-добре. 75% от пълните деца при депресии и при неблагоприятни ситуации от различен характер търсят утеха в храната, докато при децата с нормално тегло този процент е едва 9.
        Пълнотата създава особено големи проблеми пт психическо естество на юношите и девойките, които вече са навлезли в периода на полово съзряване. Тогава се засилват комплексите за малоценност, които карат пълните деца да избягват компаниите и танците, а също и участието в спортни състезания. След половото съзряване повечето от пълните момчета и момичета се примиряват със състоянието си, намирайки си съответен партньор, който или е като тях, или ги одобрява такива каквито са. При наличие на наднормено тегло специалистите по хомеопатия могат да препоръчат лекарства за намаляване на апетита и за повлияване на целулитната инфилтрация на тялото. Някои от тях са:

   - "Анакардиум ориентале" в разреждане 9 CH, по 5 гранули половин час преди хранене и при всеки пристъп на глад, е препоръчителен, когато децата се хранят въпреки желанието си да отслабнат, тъй като яденето ги успокоява или намалява техните оплаквания-от главоболие или от болки в стомаха например.
   - "Антимониум курдум" в разреждане 9 CH, по 5 гранули половин час преди хранене, може да помогне на пълни, свръхлакоми деца да намалят апетита си.
   - "Натриум муриатикум" в разреждане 9 или 16 CH, 1-2 пъти дневно по 5 гранули, е препоръчителен за деца с целулитна инфилтрация на ханша и бедрата при слаба горна част на тялото.
   - "Туя окциденталис" в разреждане 9 или 15 CH, 1-2 пъти дневно по 5 гранули, е подходящ за приемане от деца с голям корем и сравнително слаби крайници.
   - "Натриум сулфурикум" в разреждане 9 или 15 CH, 1-2 пъти дневно по 5 гранули, може да помогне в случаите, когато е налице целулитна инфилтрация на цялото тяло - както по трупа, така и по крайниците.
   - "Игнация амара" в разреждане 9 или 15 CH, 1-2 пъти дневно по 5 гранули, е препоръчителна за деца, склонни към хистероподобни прояви, при които нервно-емоционалните прояви водят до засилване на апетита.
   - "Стафисагрия" в разреждане 15 CH, 2 пъти дневно по 5 гранули, би могла да помогне при деца с наднормено тегло, които са свръхчувствителни към всичко, което ги заобикаля, но не споделят своите емоции.

"Хомеопатия за деца"  д-р Мариян Иванов

# 1
  • Въпрос на гледна точка...
  • Мнения: 865
Просто ти е бедна фантазията колко е вярно това. Преживяла съм го.
Имаш ли идея тези лекарства дали действат и при възрастни?

# 2
  • в пространството на любовта
  • Мнения: 1 734
Не съжалявам, няма откъде да ги имам.
Аз съм просто фен на хомеопатията, не съм доктор.  Hug

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт