Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 авг. 2006, 10:40 ч.

Къде, как и кой искаме да се грижи за нашите деца

 • 1 005
 • 17
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 931
Здравейте,
Чета от доста време, но за пръв път пиша във форума. От 6 години преподавам английски на деца на възраст 3+, няколко години работих в забавачката на читалище Петър Берон. Сега се занимавам с друго, но който веднъж се е занимавал с деца, мисля, че никога вече няма да си намери друга работа, която да му доставя такова удоволствие.
От известно време насам искам да се върна сериозно към заниманията с малките (в момента са ми останали само няколко ученика).  Иска ми се обаче да създам такова заведение, от каквото наистина има нужда - а не поредната посредствена школа или частна занималня. Много бих оценила вашето мнение по въпроса - от какво заведение за нашите деца имаме нужда? Местоположение, занимания, цена, целодневно, полудневно или почасово? Какво би било мястото, където с удоволствие бихте завели детето си, за колко време?

# 1
 • София
 • Мнения: 1 351
Здравей!
Като начало за мен ще е важно да мога в близост да паркирам, защото в центъра на София е кошмар. Също така ако има къде да се изчака дете би било добре.
А ти езикова школа ли искаш да правиш или тип детски център? То е възможна и комбинация между двете де.
Относно заниманията би било добре да има възможности и за почасови и за полудневни /за целодневни мисля, че ще ти е трудничко, защото трябва да осигуряваш храна, място за почивка или спане на по-малките и т.н./. За цените нямам никаква представа как вървят, но между 2 и 3 лв. на час мисля, че е сравнително достъпно.

# 2
 • София
 • Мнения: 931
Мерси за насоките, точно това се опитвам да преценя - кое е по-доброто - детски център, който да предлага да оставиш детето да се забавлява и да научи и много полезни неща своевременно или специализирана за по-малки езикова школа. 

# 3
 • София
 • Мнения: 705
Проучила ли си конкуренцията? Мисля, че съм чувала за детски център с езици. И то съм попадала на такава информация тук, във форума.

Аз лично бих водила често детето си на такива занимания:
 - ако времето е удобно. Или може да са отиде по всяко време, или често има часове за влизане, ако все пак е на часове;
 - ако отношението към децата е добро. За това разбира се всеки има собствена преценка. Но от някои детски центрове съм недоволна;
 - и накрая, но не на последно място, ако на детето му хареса  Grinning и има желание да ходи.
Иначе, ако не ми хареса, бих отишла най-много 3 пъти. 1-ви път да видя как е. 2-ри път да се убедя дали наистина не ми харесва. 3-ти път след доста време да видя дали не е станало по-читаво.

За цената... не зная. Детските центрове Слон Балон (http://www.slonbalon.com/index.html) и Тинки Уинки (http://www.tinki-winki.net) са по 3 лв. на час. Но поне не са като паркингите - седиш ли по-малко, не плащаш като за час.

# 4
 • София
 • Мнения: 1 351
Мерси за насоките, точно това се опитвам да преценя - кое е по-доброто - детски център, който да предлага да оставиш детето да се забавлява и да научи и много полезни неща своевременно или специализирана за по-малки езикова школа. 
Ами детски центрове за забавление има доста вече. Аз лично ще търся езикови школи за мойте деца.

# 5
 • София
 • Мнения: 629
Чудесно е, че има идея да се съчетае езикова школа с детски център.
Дъщеря ми е много малка все още, но като знам ка лети времето ...Laughing.
Често си мисля как искам да изглежда мястото, на което бих я оставяла с удоволствие. Представям си уютно и съобразено с потребностите на малко дете място. Хората, които се занимават с децата, на първо място да са доволни от това, кето правят и да правят заниманията си така, че на децата да им е интересно и забавно. Не знам от какво зависи  - дали квалификацията (в смисъл не смятам за задължително образованието, а желанието да се четат и прилагат нови идеи и различен опит от този в BG) или креативността и нагласите на учителите (в идеалния вариант - съчетаване  и на двете Simple Smile). За мен е много важна да се провокира и мисленето на децата, не само да им се дават готови модели.
Съгласна съм, че е   важно къде се намира и най-вече да е удобно да се пътува дотам.


Като начало за мен ще е важно да мога в близост да паркирам, защото в центъра на София е кошмар. Също така ако има къде да се изчака дете би било добре.


  PeaceЕдно важно условие за много родители. По тази причина съм мислила дори за по-крайни квартали, но пък с добри комуникации и паркоместа.
Забелязала съм, че цените варират, но засега не съм се интересувала сериозно.
Успех в начинанието  bouquet

# 6
 • Montreal, Quebec, Canada
 • Мнения: 1 001
Аз също съм се замислял за такъв тип "заведение". Опасявам се, че не можеш да го направиш такова, каквото го иска, защото:
1. Александра свършва училище в 16:30 (и то ако платим за следобедна занималня, иначе в 15:30), а ние сме на работа до 17:30, докато се приберем става 18:00. Може ли твоя център да е близо, ама много близо до училището й и детето да го посещава само от 16:30 до 18:30.
2. Имало е случай (слава Богу само един), когато сме се чудили къде да оставим Никола. Той БГ още не проговорил, та до езиков център няма да му е. Тогава го оставихме на почасова частна градина, но нещо "не му хареса", та майка ми чак му "ля куршум" слещу уплах (каквото и да значи това).
3. Ако си в центъра, където работят не малко от нас, ще те смажат наемите, а от там цените ще са убийствени за нас. А и места за паркиране няма да има.
4. В който и квартал да си, то определено докато набереш "клиенти" ще си ограничена само в периметъра му и не съм сигурен дали ще е рентабилно да поддържаш клалифициран персонал (Александра знае руски, защото тъщата е рускиня, учи засилено френски в училище, а определено ще й е необходим английски в живота).

Така, че успех! Ако имаш добър бизнес план ти ставам съдружник.

# 7
 • Мнения: 4 578
                        Задаваш въпросите : "Къде,как и кой" ще се помъча да отговоря конкретно на тях.
                        "Къде"- по възможност на място достатъчно просторно,чисто и не в центъра,задължително с градина - цветя,люлки и т.н. няма да обяснявам дълго.Много зеленина и по възможност чист въздух.Ясно,че ще е в крайните квартали макар и в Южните на София да има такива "островчета".За да не са високи цените за родителите трябва собствена база,в противен случай с увеличаването на децата наема расте. Mr. Green
                        "Как" - с любов и взискателност.По нови методики за обучение ,като не изключвам и добрите неща от "старата педагогика".
                        "Кой" - аз съм на мнение ,че образованието има значение,квалифицирани преподаватели по всичко ,с което се занимават децата /дори да е по-скъпичко/.Непременно да е осигурено и медицинско лице,което е задължително при работа с малки деца особено под 3 г.
                         Първо трябва да конкретизираш обекта който искаш да изградиш.Между школа,детски център,детска градина и ясла има огромна разлика.Много често не сме доволни от ДЦ - ове просто защото там хората са артисти или студенти и най-често не познават психиката на децата.Голямото желание за работа с деца  не е достатъчно за тази цел.Необходима е съответната квалификация,не можеш да четеш статиики за новостите при отглеждането на деца и да си мислиш,че ще постигнеш резултати.Възпитанието не е само развлекателни игри и забавления.
                        При реализацията на проекта си трябва да съобразиш,че страшно трудно се работи с деца на различна възраст и да си помислиш сериозно за кадрите,които ще ангажираш.Голямата любов на "каките" се оказа недостатъчна докато нашта пикла беше в компания на по-големи.Дотича разплакана и каза,че тя не може да играе тези игри "защото са за големите,които четат".Та се получи "едно развлечение" нямам думи.
                        Трудна задачка ,но ти пожелавам от сърце успех.  bouquet  bouquet

# 8
 • София
 • Мнения: 15 088
Ух, не мога да разбера....Ако питаш за "грижи" - трябва да направиш детска градина/ясла.Ако питаш за развлекателен комплекс - стандартните вече детски центрове.Езиковата школа вече е друго нещо.Аз лично мисля, че е супер малкото дете да посещава 2-3 пъти седмично езикова школа.Като гъби са в тази възраст - всичко попиват.С малко помощ и от вкъщи, човечето може да се сдобие неусетно с още един език на прилично ниво, съответно на крехката му възраст, разбира се.Ако намеря нещо такова в близост до дома ми - ще го запиша, като му дойде времето.Цените на детските клубове са около 2 лева на час.Считам, че езиковата подготовка е нещо по-квалифицирано и скъпо, така че - 3-4 да речем Rolling EyesСпоред мен трябва да изглежда като много цветно и весело мялсто, където чрез игри и песнички, децата да научават думи и изрази от чуждия език.Под 6 години ми се струват малки за столчета и черни дъски Laughing

# 9
 • София
 • Мнения: 6 980
Това, на което аз бих се зарадвала, е място, където детето ми да ходи, за да учи нещо ново. Център, където ще се учи да рисува или ще учи нов език. Място, където може да играе интересни игри /с леко физическо натоварване/ ако те включват и мен още по-добре. 

С удоволствие бих посещавала такава 'школа" с дъщеря си всяка събота да речем.

Добре би било да е на достъпно място, където може да е паркира лесно, да е свежо направено, чисто, просторно и преподавателите да демонстрират знания и любов към децата.

# 10
 • usa
 • Мнения: 3 491
Ако можеш поне през лятото да откриеш и група за български език и култура насочена към  деца, родени и отрастващи в чужбина, много хора ще ти бъдат благодарни.

# 11
 • гр. Пловдив
 • Мнения: 6 164
За едно съм съгласна с теб - Започнеш ли да се занимаваш и работиш за деца, нищо друго не те интересува вече! Peace

# 12
 • В офиса
 • Мнения: 2 292
Не разбрах към колко големи деца се ориентираш. Има голяма разлика в изискванията за гледане на деца в предучилищна и училищна възраст.
Аз ще пиша за дребосъците. Върху учениците нямам никакъв поглед.

Центрове за забавления, тип Слон-балон има много. Освен това няма да използваш квалификацията си.

ДГ, достатъчно читави, няма много. Но там трябва солидна начална инвестиция и регулациите са яки.

Остава вариантът школа, или занималня, или както искаш го наречи. Но не място, където да оставиш детето си и да отидеш да напазаруваш, а такова, където родителите са също активна страна, и са ангажирани по някакъв начин.

Просторно помещение, с 'кабинети', оборудвани по предназначение, кът за игра и зала с масички и кафенце за родителите. Различни специалисти в различни области да имат часове. Напр. 10-11 музика, 11-12 приложни изкуства, 1-2 - четене и драматизация...Родителят може да води детето за конкретен час, или за цял ден. Трябва да има и кът за игра, наблюдаван от възрастен. Детето само избира, иска ли да стои в 'часа' или предпочита да играе в детския кът. 'Часът' го сложих в кавички, защото всъщност заниманията за децата са игра. Не трябва да се набляга на програми, а на забавната част на ученето. Ако ще е съботно-неделно, може една седмица предварително да се разпространява програма - тази събота децата ще драматизират котаракът в чизми, ще танцуват хоро, ще правят колажи на тема пирати, ще учат песничката Itsi Bitsi Spider и ще гледат едикоя си серия на Dora the Explorer. Така родителят ще може овреме да прецени дали тези занимания ще са интересни на детето му.

Отделно и за родителите да се организират 'часове', където да обсъждат с психолог проблемите, които срещат при възпитанието на децата си, а и да споделят едни с други различни решения, които са намерили. Абе, нещо като тук, но на живо, на кафенце и сладкиши.
Може да се помисли за специални дни, веднъж в месеца например, когато се организират общи забавления за децата и родителите 'курсисти' - пикници с игри на открито, или съвместни карнавали...

# 13
 • София
 • Мнения: 4 407
Тинкърбел, размечтах се от твоя пост Simple Smile И аз така си го представям.
Много ми се иска да има такъв център за възраста от 2-3 години, когато не ходят на ясла, а не е лошо да учат нещо ново и да контактуват с деца на подобна възраст. След 3 годишна възраст си представям, че ще ходи на детска градина и ще търся достатъчно добра, но няма да имам възможност да я водя на занимания, защото ще съм активно на работа, а през почивните дни ще гледам да общувам с детето /така си мисля сега.../
За цени - няколкото подобни центрове сещам се за Незнайко са обявили цена 6 лв. за детето и придружителя. Аз си го представам 1 час занимание /цена 6 лв/ и 1 час игра /на цена 3 лв/. Можеш да направиш абонамент, за да си по-сигурна в бюджета. Да има възможност майката да си поръча такси от телефон и да го изчака спокойно. И да е на около 10-12 км. от дома ми.
Кой - много важен въпрос, не съм доволна от какичките в детските центрове, трябва да е  професионалист...

# 14
 • Мнения: 5 876
Полудневна занималня от рода на описаната от Тинкърбел. Майки и бащи уелкъм, особено в периода на свикване. Не е нужно да идват "специалисти" в различните изкуства, достатъчно е да има хора, които наистина разбират от деца и имат въображение. Много приложни проекти, разходки в парка, игри с някакъв образователен привкус... идеи има. Виж "501 занимания за деца", края на "Изкуството да бъдеш родител", темата "Библиотека от сайтове със занимания за деца"...
Аз харесвам и принципите на Монтесори за акцент върху свързаните с домашния бит дейности - готвене (месене на тесто като пластелин, рязане на сладки с формички, плодови салати), градинарство (отглеждане на бобчета например), самостоятелност (връзване на обувки, закопчаване на копчета...) и наистина детето да има възможност да избере и други дейности.
Много театър. И куклен, и не куклен. Театър, при който децата да не са само зрители, а да са участници, да въртят ролите помежду си. Намирам това за изключително важна и развиваща игра.
Ей на, казах си какъв център мечтая да направя Simple Smile

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт