Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

До хладилника, който обичам

Мнения: 21 838
Знае ли някой рецепти? В Метро има нелош български вариант на италианското Ballocco, а оригиналът е на потресаващи цени, особено предвид това с каква скорост може да го изяде мъжът ми, който го обожава. Италианският е пуФкаФ, мек и изумително вкусен. Кажете!
Цитирай


Мнения: 6 142
Имам рецепта за "панетоне", но е толкова трудоемко, че се задоволявам с българската версия от "Метро" - доста добро попадение за тази цена. Ще ти напиша рецептата (не е пробвана, но е от много добър източник - "Тhe Joy of Cooking"
Изсипете в
1 чаша топла вода
2 пакета суха мая

и оставете за 3 - 5 минути
Пресейте и добавете към тях 1 ч. бяло брашно
Покрийте и оставете да втаса на топло за 30 мин.
Разбийте добре 1/2 ч. масло
1/2чаша захар

Добавете едно по едно 2 - 3яйца
Добавете 1 ч. л. сол
2 ч.л. настъргана лимонова кора

Прибавете маслената смес към сместа с маята.
Постепенно, с разбъркване, добавете още 3 1/2 ч. ч. пресято брашноРазбивайте 5 минути.
Добавете (по избор):
1/8 ч.ч. нарязан на ситно "citron"
1/4 ч.ч. бели стафиди или захаросан ананас
1 ч.ч. натрошени ядки


Покрийте тестото с кърпа и го оставете да втаса 2 часа или докато удвои обема си. Разделете го на две и го поставете в две намаслени високи форми (9 - inch tube pans), като го оставете да втаса още 1/2 час. Леко го намажете отгоре с разтопено масло.

Ако към тестото не сте добавили сухи плодове или ядки, размесете и наръсете отгоре с 1/2 ч. филирани бадеми и 1/4 ч. захар

Пече се в предварително загрята на 350 F (sorry - английски текст) около 1/2 час (времето зависи от размера на формата за печене).

Ако отгоре няма топинг, панетоне - то може да се покрие с някаква глазура. (като възможности са предложени млечна и лимонова - ще дам рецептите, ако някой се интересува).

Та така - аз мисля да си ги купувам готови.
Цитирай
Аз съм любопитна за глазурите. Моля!
Цитирай

До хладилника, който обичам

Мнения: 21 838
Мерси, Сладка хапка, вижда ми се постижимо! Сигурно ще пробваме!
Цитирай


Мнения: 6 142
Глазурите - утре. Че култовата книга е у дома, а аз съм на работа.

А вие знаехте ли, че "The Joy of Cooking" е една от книгите, които д-р Ханибал Лектър е имал в килията си? Very Happy  Very Happy  Very Happy
Цитирай

Според сезона

Мнения: 293
Не са ли много 2 пакетчета мая?
Цитирай


Мнения: 6 142
както вече писах, аз панетонето си го купувам, защото козунаци нямам нерви да правя.  Рецептата я взех от изпробван източник. Личното ми мнение е, че две пакетчета са таман - все пак брашното е доста, а и трябва да бухне много.
По-добре който първи го направи, да свирка какво е станало.
Цитирай

София

Мнения: 2 180
Sladka hapka, благодаря ти за рецептата, ще я изпробваме, пък каквото сабя покаже;).
Цитирай


Мнения: 6 142
1. Млечна глазура - около 1/3 чаша. Използва се най-често за глазиране на малки тортички (петифури), като заместител на фондана.
Пресейте 1/2 ч.ч. пудра захар. Добавете с бъркане 2 ч.л. горещо мляко и 1/4 ч.л. ванилия (течна)

2. Лимонова глазура - около 1/2 чаша. Достатъчна да покрие торта 8х8 инча. Глазурата не се затопля, а се нанася директо върху горещи торти или коледни сладкиши.

Смесете с миксер или блендер 1 1/4 ч.ч. пудра захар и 1/4 ч.ч. сок от лимон, лайм или портокал и 1 ч.л. ванилия (течна). Разбива се до получаване на гладка консистенция.

Непосредствено след нанасяне на глазурата, декорирайте с цели или половинки орехи, черешки, парченца ананас или портокал.  

И  в този ред на мисли, ето още:
3. Медена глазура
2 с. л. захар, 1/4 ч. мед и 1 ч.л. масло се разбиват и се слагат за възврат на котлона.

Успех!
Цитирай
kupih si vaprosniq Ballocco i ne6to ne sam o4arovana za tazi cena. Mislq 4e za tezi pari mojeh da si kupq edna torta i stqhme da badem vsi4ki po-dovolni.
Цитирай

София

Мнения: 2 180
Sladka hapka, благодаря ти още веднъж за рецептата!! Ммм, страхотен козунак стана и всички (особено любимият) са очаровани. Направих и лимоновата глазура. Перфектен е!Мъжът ми преди малко ме попита дали ще го правя само на Рождество..
Весели празници!
Цитирай


Мнения: 6 142
Моля  Very Happy Няма за какво да ми благодариш. Аз както обикновено си закупих един готов панетоне и моя мъж пак ме пита кога успях да го изям Embarassed
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.