Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Велико Търново
 • Мнения: 326
Здравейте!
Обръщам се към тези от вас, които имат някакви понятия от тази материя.
Преди една седмица (точно) катастрофирахме. Имало е буря, пътя беше ужасен. Пътувахме по път, който не е много оживен. Карахме с не повече от 60 км/ч. Но пред нас колата спря внезапно и ние се натресохме в нея. Не бяхме пили. Слязохме от колата и отидохме да видим в другата кола какво става. От там излезе един възрастен господин, който беше изпаднал в истерия. Обиждаше ни, че сме ненормални, че караме дивашки и т.н Съпругът ми го попита ще викаме ли ченгетата. Той каза не, дай ми тел си, номера на колата, адреса, утре ще те викам в полицията. И... си тръгнахме. Като влязохме в града го видяхме спрял при полицейска кола да разговаря с полицаите. Намалихме, защото очаквахме да ни извикат, но никой не ни спря. Същата вечер зет ни (който е полицай) ни направи на две стотинки, че не сме извикали ченгетата. Сега щели да ни обвинят, че сме избягали от ПТП-то. До един часа се чудихме какво да правим. Обадихме се на застрахователя и той ни каза, че ако сме извикали ченгетата, те щели задължително да ни вземат проба за алкохол и ако другия шофьор се оказало с алкохол в кръвта щял да е той виновен и щяла неговата гражданска да покрие нашите щети. Но тази възможност сме я пропуснали като сме напуснали ПТП.
Днес (седмица по-късно) човекът идва в къщи и иска пари за щетите му. Ние му казваме, че сме искали да викаме ченгета, да се е съгласил, сега каква отговорност носим. Той, обаче, настоява. В Закона за движение по пътищата пише, че ПТП може да се напуска без да се извика полиция само при условие, че двете страни са съгласни за обстоятелствата, при които се е случило всичко и се състави двустранен констативен протокол за щетите. Въоръжена с разпечатка от закона отивам с другия шофьор при нашия застраховател, за да решим въпроса благоприятно за всички. Но застрахователя казва, че не може, че на бланката на застраховката изрично пише, че ако няма акт от ПТП-то дружеството не носи отговорност. Отидохме в полицията и там ни казаха, че единствения вариант е да се върнем двете коли на ПТП-то, да ги извикаме на място, да ни съставят акт за напускане на ПТП, при който ще лишат двамата шофьори 1-6 месеца от право на управление на МПС и ще ни глобят 50-100 лв. Той настоява да направим така или да му платим щетите на ръка.
Дайте ми съвет.
От една страна съвестта ме гризе, че все пак сме виновни. Той не си е знаел правата, панирал се е и затова каза да не ги викаме, а утре да се оправяме.
От друга страна финансовият ми съветник ми казва да си пазя парите и ми шепне на ушенце "възможно е да е бил пил, да е бил заспал, може той да е бил виновен. Ти му предложи да извикаме полиция (тогава щеше да има акт за нас на стойност 100-200 лв и отнемане на 5 точки), той отказа. Ако не се е чувствал гузен е нямало да откаже, нали?"
Кажете ми как да постъпя?

# 1
 • Мнения: 495
не е трябвало да напускате местопроизшествието
трябвало е да извикате КАТ, независимо от това какво казва другия шофьор
за ПТП-то сте виновни вие - задния винаги е виновен, особено в тази ситуация
застрахователят ви е казал правилно - без акт нищо не може да плати
ами ще ви е обеца на ухото
не се сърди, така стоят нещата

# 2
 • Велико Търново
 • Мнения: 326
Не се сърдя, но не искам да плащам. Ако бяхме извикали полиция нашата гражданска щеше да покрие неговите щети. Той отказа да викаме КАТ. Тогава сега защо идва вкъщи да иска пари? Сега вече ако ще даваме пари, те щеса наши, не от застраховката. Но ние на момента поискахме да викаме КАТ, той отказа.

# 3
 • В.Търново
 • Мнения: 1 986
не е трябвало да напускате местопроизшествието
трябвало е да извикате КАТ, независимо от това какво казва другия шофьор
за ПТП-то сте виновни вие - задния винаги е виновен, особено в тази ситуация
застрахователят ви е казал правилно - без акт нищо не може да плати
ами ще ви е обеца на ухото
не се сърди, така стоят нещата

Така е PeaceНяма две мнения по казуса Wink

# 4
 • Мнения: 303
Първо, за жалост сте изпуснали възможността вече "ГО" на другия водач да покрие вашите щети и обратно вашата "ГО" да покрие неговите. За да стане това трябва да са налице няколко условия в т.ч. съставен надлежно акт за ПТП, т.е трябвало е да повикате полиция независимо от уговорките помежду ви... Трябва и да не сте пили  - иначе застрахователят ще заведе регресен иск срещу вас за платената от него на  другия шофьор сума. На първо четене сте си виновни отвсякъде, защото не сте спазили дистанция "чл.179 ЗДП Който поради движение с несъобразена скорост, неспазване на дистанция или нарушение по ал. 1 причини пътнотранспортно произшествие, се наказва с глоба от 100 до 200 лв., ако деянието не съставлява престъпление". Съветът, който ти давам е да не плащате нищо на господина. Това, че не е пожелал да извикате КАТ, показва, че може и да е употребил алкохол... Нека си търси правата по съдебен ред. Т.е, да заведе дело по общия ред  /чл.45 ЗЗД/ срещу вас... Няма гаранция, че като му дадете пари кеш, пак няма да го направи... Успех! Не си писала дали има причинени някакви неимуществени вреди, т.е да не е пострадал при удара? Това е важно!

# 5
 • Велико Търново
 • Мнения: 326
На момента съпругът ми ги пита дали има пострадали (той е лекар, досега сме присъствали на няколко катастрофи, винаги е слизал да помага, какво остава в този случай). Той каза, че няма. От колата му видях да слиза той и още едно младо момче, на които не личеше да им има нещо. Сега твърди, че до него е пътувала възрастна жена на 92 г, която бил водил в Спешна, защото викала, че има счупени ребра, но в Спешна не установили някакви проблеми по бабата, явно че била много уплашена (това пак е по негови думи).
Ако заведе дело срещу нас какви са ни шансовете да го спечелим?

# 6
 • Мнения: 303
Ако, действително няма никакви телесни повреди  /говоря за леки, защото средна и тежка телесна повреда РП трябва да внесе обв.акт/, ще останат само щетите по автомобила и да кажем претърпени уплахи и др. /неимуществени вреди/, всичко това се доказва със свидетели и назначено от съда вещо лице, което да даде заключение по съдебно-техническа експертиза на автомобила на господина. Честно казано, такива дела се влачат с години. Шансове за успех не мога да ти кажа... Процедурата по общия ред /гражданския имам предвид/ е доста тромава .... Аз бих поискала да видя дали някои от пътуващите в автомобила на господина има издадено по надлежния ред медицинско... Иначе той може да си говори мноооого неща... Страхувам се обаче, че действително може да е возел на предната седалка възрастна жена, която при удара да е пострадала... Е, тук стои въпросчето била ли е с предпазен колан и ако не защо? И най-важното защо е внезапното спиране? И най-вече нежеланието на г-на да извикате КАТ - за жалост зет ви е прав - просто е трябвало да извикате полицаите. Те задължително щяха да изпробват и двамата водачи с техническо средство и тогава може би, господинът няма да твърди в съда, че не е употребил алкохол. Предполагам, че свидетели на инцидента освен теб е нямало, а ти все пак си съпруга... Не плащайте нищо, нека заведе дело, ако желае и тогава задължително си потърсете адвокат.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт