Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 4 авг. 2006, 17:36 ч.

Разделно хранене-рецепти

  • 378 107
  • 304
  •   1
Отговори
# 15
  • София
  • Мнения: 3 785
Още със свинско:

По-особени сърми

ПРОДУКТИ:
свински пържоли без кост или филе според броя на порциите
кайма
лук
черен пипер
чубрица
гъби,кисели краставички
зелеви листа

Всяка пържола или парче филе се начуква хубаво. Каймата се омесва, както за кюфтета /без хляб и яйца/ и се намазва средно дебел слой върху пържолите. Върху каймата се слага нарязани и задушени гъби и кисели краставички. Завива се на руло, след това се завива в зелев лист като сърма и се пече до готовност. Аз лично ги слагам в гювеч, заливам ги с течност и ги оставям цяла нощ във фурната на 100 градуса

Свинско със зеленчуци

Взимаш едно свинско месо - филе, бут, врат.... според гостите
и го нарязваш на дребни хапки.
Приготвяш гъби, моркови, повечко лук и други зеленчуци според сезона - целина, броколи ....
1 чаена чаша бяло вино, сол, подправки - каквито обичаш.

Та вземаш тенжерата под налягане,йенско стъкло с капак или тавичка,върху която се поствя фолио и започваш да нареждаш - кат гъби - кат месо - кат лук и моркови и пак кат месо и т.н.
Заливаш с виното, слагаш подправките и буташ на котлона (или във фурната).
Става за около 15 минути на тенджера. Само гарнитура си измисли. 

Свинско с гъби във винен сос

Продукти: 400 гр. гъби, 200 гр. червени чушки, целина, 1 малка глава лук, 400 гр. свинско филе, 3 с.л. олио, 1/2 ч.ч. сухо бяло вино, чер пипер, сол, Приготовление: Големите гъби се нарязват на парчета, чушките, лукът и целината - също. Месото се нарязва на тесни лентички с дължина 2-3 см. Месото се задушава в 2 с.л. олио. Изважда се и се оставя на топло. Прибавя се останалото олио и в него се изпържват гъбите на силен огън, като се бъркат. Прибавя се зеленчукът и се задушава. Сипва се виното и се оставя да заври. Подправя се със сол и чер пипер. ври още около 4 мин. Слага се месото и се доварява още 4-5 мин. Поднася се със салата от сезона.

Пържоли по испански

Свински пържоли се посоляват и се запичат леко на скара. 1 глава лук и 200 г гъби се нарязват на ситно. Слагат се в тенджера, в която е сгорещена 1 лъжица мас, поръсват се със сол, черен пипер и канела, похлупват се и се оставят да се задушат. Като омекнат гъбите се прибавя 1 чаша бяло вино, 2 счукани скилидки чесън, , 2 супени лъжици нарязан магданоз и 1 лъжица зехтин. Соса се оставя да заври и в него се пускат изпечените пържоли. Добавя се 1 чаша бульон. Ястието се похлупва и се оставя да къкри на слаб огън.


# 16
  • В лудницата на 2-рия етаж.
  • Мнения: 2 026
Браво,ками,страшна си.Благодаря за рецептичките. Hug

# 17
  • Мнения: 7 091
 Страхотна темичка! Аз първата бременност отслабнах с разделно хранене и смятам  и втората да заложа на това ( и тати без това ме навива да правим диета след като родя, че от моето висене в кухнята е качил килца).
Много благодаря за страхотните рецепти!!! Непременно ще се възползвам! А няма ли как тази темичка да стане част от здравословното хранене като под-тема или може би и тази да се закове? newsm78

# 18
  • София
  • Мнения: 3 785
Малко с кайма Wink
Пълнени патладжани по турски

Патладжана се реже на две по дължина, издълбава се и после се запържва вътрешността с лук, малко чесън, кайма, морков, домати и магданоз.
Напълват се половинките с тази смес и се слагат другите половинки отгоре.
Пече се във фурна.
Става нещо страхотно.
По желание може да си направите чесново сосче с лимон  и черен пипер

Салтисон с кайма

Взех около 250 г кайма, замесих я като за кюфтета с , галета, лук, сол, подправки, добавих моркови (сложих сурови, но е по-добре да са сварени) и кисели краставички на дребно. /Може да се експериментира, да се сложат напр. зелени маслини без костилки или каквото решите, че подхожда./ Всичко се омесва добре и се посипва с едно пакетче (20 г) желатин. После се изсипва в картонена кутия от прясно мляко или сок и се вари. Аз го пуснах във вряща вече вода. Вари се около 1,5 часа. После се слага в хладилника да се желира. Преди поднасяне разрязах кутията, за да извадя месото и го нарязвах на филии.

Голя-я-а-ама и лесна за приготвяне сърма

ПРОДУКТИ:
-1 кг. месо (каквото има - свинско, телешко, пилешко);
-лозови листа (1 буркан или пресни);
-кромид лук (за предпочитане пресен, но може и стар, колкото може повече)
-подправки - по вкус, всякакви (черен пипер, сол, джоджен, копър, магданоз и всичко, което обичате).
-гъби (ако има)

Месото се нарязва на възможно по-ситно. Лукът се нарязва на по едро. разбърква се, прибавят се подправките (на вкус).Ако има и гъби - чудесно! Тенджерата, приготвена за ястието, се "облепва" отвътре по стените с лозовите листа. Изсипва се приготвената по-горе плънка, завива се с листата, поставят се листа и отгоре, натиска се с чиния. Така може да престои на студено 1 ден. Преди да се постави на котлона, сипвате 1 чаша вода и 1 чаша вино (ако има), ако не - прибавете 2-3 лъжици оцет. Ако обичате - малко мазнина (масло или олио). Оставете на слаб огън и го "забравете" (ако можете) за около 2 часа. Не се разбърква и не изисква вашето внимание. Вкусът е нешто средно между сърми с лозов лист и каварма. Опитайте - лесно и много вкусно !

Albondigas Cantabras (кюфтенца по кантабрийски)

ПРОДУКТИ:
500 гр. кайма
50 гр. сланина
1/2 глава лук
1 скилидка чесън
1/2 връзка магданоз
1 к. чаша бяло вино
3 печени и обелени червени чушки
1/2 к. чаша зехтин
 дафинов лист
чер пипер
червен пипер
сол

Каймата се омесва със ситно нарязаната сланина, намачкания чесън,. Подправя се със сол и малко черен пипер. Оставя се в хладилник за около половин час. Оформят се малки кръгли кюфтенца( с диаметър около 2,5 см) и леко набрашнени се пържат в загретия зехтин докато порозовеят отвън, но не до пълната им готовност. Изцеждат се и се подреждат на дъното на пръстен гювеч. В мазнината от пърженето на кюфтенцата се запържва ситно нарязан лук и когато започне да омеква, се добавя щипка червен пипер, бялото вино, дафиновия лист и малко вода. Оставя се да поври за около 2-3 минути и се излива върху кюфтенцата. Вари се на бавен огън докато кюфтенцата са напълно готови, като от време на време разклащаме гювеча за да не залепнат.
Малко преди края на готвенето се добавя сол на вкус и нарязаните на ленти печени чушки.


Плескавица със спанак

1 кг.кайма
200-300 гр. шунка,бекон или някакъв предпочитан колбас
1 връзка пресен лук
1 сварен морков
5-6 розички сварени броколи
10 кубчета замразен спанак/на Ардо,има го в Метро и в Хит/
1 сварена тиквичка/може и без нея/

Каймата се подправя черен и червен пипер,чубрица,сушен или пресен магданоз и други подправки по ваш вкус.Не се слагат яйца и хляб!
Сварените зеленчуци се нарязват на малки кубчета,зеленият лук на ситно.Прибавят се към каймата.Шунката също се нарязва на ситно и се слага в сместа.
В намаслена тавичка се разстила каймата,заглажда се с ръце.В нея се набождат кубчетата спанак/така,че да е равномерно разпределен и да изглежда добре./Спанака се слага замразен и много добре поема от аромата на каймата и зеленчуците.
Като гарнитура вървят сварени и овкусени със соев сос броколи.

Пълнени чушки с тиквички и патладжан

12 средно големи прави чушки
1 по-голяма тиквичка
1 средно голям патладжан
700 гр. кайма
сол,черен пипер,чубрица

Патладжана се нарязва на колелца,посолява се и се оставя да се отцеди за 10-15 мин.После се сварява леко/може в МВ за 10 мин./и се нарязва на ситно.Тиквичката също се нсрязва на ситно и заедно с палтладжана се прибавя към каймата.Добавят се подправките и всичко се омесва хубаво.
Чушките се почистват от семките,посоляват се съсем леко отвътре и се пълнят със сместа.Нареждат се в намаслена тавичка,налива се вода до средата им и се пекат в умерено згрята фурна.

# 19
  • София
  • Мнения: 3 785
А няма ли как тази темичка да стане част от здравословното хранене като под-тема или може би и тази да се закове? newsm78

И аз това се чудя newsm78.Трябва да я сложим някъде де е на по-видимо място,но не вярвам да я заковат Naughty

# 20
  • в шоки-land
  • Мнения: 3 763
А няма ли как тази темичка да стане част от здравословното хранене като под-тема или може би и тази да се закове? newsm78

И аз това се чудя newsm78.Трябва да я сложим някъде де е на по-видимо място,но не вярвам да я заковат Naughty

може да се 3акове, трябва само да помолим модератора Grinning

# 21
  • в шоки-land
  • Мнения: 3 763
пуснах ЛС на МОФ - и....когато отговори ще ра3берем  Hug Heart Eyes

# 22
  • в шоки-land
  • Мнения: 3 763
ре3ултатьт е на лице  Peace
благодаря, МОФИ   bouquet  bouquet  bouquet

# 23
  • Мнения: 910
Ками,балгодаря за рецептите!  bouquet

# 24
  • София
  • Мнения: 3 785
Ей,Амей,браво на теб Hug.Търсих,търсих,а тя темичката ни била най-отгоре.
Прати много поздрави на Борели и Надин от нас Heart Eyes

След малко ще се включа с още рецептички.Днес мисля да поровя за нещо ново-ако намеря ще пускам Wink

# 25
  • в шоки-land
  • Мнения: 3 763
Ей,Амей,браво на теб Hug.Търсих,търсих,а тя темичката ни била най-отгоре.
Прати много поздрави на Борели и Надин от нас Heart Eyes

След малко ще се включа с още рецептички.Днес мисля да поровя за нещо ново-ако намеря ще пускам Wink


няма 3а какво  Hug Heart Eyes...благодарностите са 3а МОФ-И smile3521, а3 само и драснах ЛС....
а3 ти благодаря 3а 2-те "пощи", които си ми пратила Hug Heart Eyes направо ми "спасяваш" дупето Wink   newsm51 smile3525 newsm51

# 26
  • София
  • Мнения: 3 785
Ето рецептички с телешко:
Бифтек”Екстремадура”

4 бифтека
1 скилидка чесън
1 глава лук
4 сладки червени чушки
4 домата
черен пипер,сол,зехтин

Месото се натърква с чесън,подправя се с черен пипер и се посплява.Пържи се в зехтин,като отвътре месото трябва да остане светлорозово.Ситно нарязаните лук и чушки се задушават 10 мин. в зехтин в друг съд.Към тях се добавят доматите,нарязани на четвъртинки.Задушаването продължава още няколко минути и с тази смес се заливат бифтеците.

Желиран телешки език

2 кг.език
70 гр.желатин
½ буркан кисели краставички
100 гр. гъби
2-3 сварени моркова
сол

Езикът се сварява в подсолена вода и се обелва.След като изстине се нарязва на тънки фиийки.Водата,в която се е варилсе прецежда.Желатинът се разтваря в студена вода и се оставя да набъбне.По ръба на форма за кекс се нареждат киселите краставички,като се редуват с парченца морков.На дъното се нареждат гъбите.Върху тях се нарежда ред нарязан език.Отгове се слагат кисели краставички,моркови.Пак език.Така се реди,докато свършат продуктите.Всичко се залива с изстиналият бульон/около 1 л./,който предварително е смесен с рзатвореният желатин.Формата за кекс се оставя за 10-12 часа в хладилник.След това се изважда,намокря се отвън с топла вода и се обръща в подноц или голяма чиния.Преди да се сервира се нарязва на парчета.

Телешки завиви

•   750 г телешко месо без кости
•   150 г сланина
•   1/3 ч.ч. (80 мл) растително масло
•   2-3 глави (150 г) кромид лук
•   2-3 бр. (75 г) корени от магданоз
•   1 глава (50 г) целина
•   2 бр. (100 г) моркови
•   червен пипер
•   черен пипер
•   магданоз
•   сол
•   мазнина за пържене

Месото се нарязва на тънки филийки, които се начукват и се поръсват със сол, червен и черен пипер. Във всяка филийка се поставя парченце сланина. След това филийките се увиват като рулца, забождат се с клечка за зъби или се връзват с конец, овалват се в съвсем малко брашно и се изпържват до зачервяване. Нареждат се в тенджера, покриват се със смес от ситно нарязаните и задушени в растителното масло лук, моркови, целина, магданозови корени, заливат се топла вода и се варят на тих огън. След сваряването се освобождават от клечките или конците и се нарязват на кръгчета. Заливат се със соса, в който са врели, и се поднасят с пюре от картофи (или със задушени картофи).


ЗАДУШЕНО ТЕЛЕШКО С ДОМАТИ

(Софийско)
Продукти: телешко месо от шола 750 г, домати 750 г (7-8 бр.), сланина 50 г, масло 100 г (1/2 чаена чаша), кромид лук 50 г (1 глава), чесън 10-12 скилидки, червено вино 50 мл (1/2 кафена чаша), черен пипер 4-5 зърна, червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), дафинов лист 1 бр., сол.
Месото се пробожда на няколко места с остър нож и в разрезите се поставят парченце сланина и скилидка чесън. Посолява се и се запържва до зачервяване в мазнината, след което се изважда. В същата мазнина се задушава ситно нарязаният лук, а след това се прибавят последователно червеният пипер, доматите нарязани на дребно, месото, 1 чаена чаша топла вода, подправките и виното. Ястието се посолява на вкус и се вари на слаб огън до готовност


Телешки подлу4ен гюве4

-1кг.телешко,4 гл. лук,около 50-60гр.масло,4,5 моркова,целина,4,5 едри домата,джоджен,олио,2,3ск.4есън,1/2 4аша 4ервено вино,1,2 з.бахар,1,2 лют.4ушки,няколко лозови листа ,4ер.пипер,сол,4убрица,малко вегета.Морковите,целината доматите,лютите 4ушки,магданоза и джоджена се нарязват на ситно,посоляват се,поръсват се със смляния бахар,с4укания 4есън,4ер.пипер и се заливат с олио,разбъркват се и ги оставяш да престоят 30/40 мин.Ситно нарязаният лук се запържва с маслото и се изсипва на дъното на гюве4а.Месото, нарязано на малки куб4ета  се запържва също в масло.Върху лука се изсипва половината от зелен4уковата смес,отгоре се нарежда месото и се покрива с останалите зелен4уци.Ястието се салива с виното и се покрива с лоз.листа,захлупва се с капак ,който се замазва с тесто и се пе4е около 4ас на умерена фурна.Става фантазия

# 27
  • София
  • Мнения: 3 785
Телешко с пресни гъби

Нарежете на порции 1 кг. телешко, залейте го с гореща вода, колкото да го покрие, посолете го и го сложете да ври. Когато поомекне добавете 1-2 моркова, 1/2 главичка целина и 1 глава лук. Изчистете и измийте 300 гр. гъби. Нарежете ги на филийки и задушете до омекване с 1/2 ч.ч. мазнина и 1 л. чер пипер, като от време на време добавяте по малко от бульона на месото.Извадете и отцедете свареното месо, след което го прибавете към гъбите.Изсипете ястието в средата на голяма чиния.

Телешки котлети по ловджийски

600 г котлети се начукват, посоляват и се изпържват с 1/2 чаша мазнина. В същата мазнина се запържват последователно 1 ситно нарязана глава лук, 1 лъжица доматено пюре или 2-3 ситно нарязани домата. Запръжката се поръсва с 1 лъжичка червен пипер, посолява се и се разрежда с гореща вода до умерена гъстота.
Котлетите се нареждат в тавичка, заливат се със соса и се слагат за около 30 минути в умерена фурна. След това се прибавят 200 г гъби, нарязани на тънки филийки, 1 чаша изпържени дребни лукчета, 2 кренвирша, 1 дафинов лист и черен пипер на зърна. Ястието се пече около 1/2 час (ако соса се сгъсти се долива малко гореща вода). Поръсва се с магданоз и се изважда от фурната

Мусака от телешко с гъби

Измийте и нарежете на ситно 300 гр. гъби, сварете ги в малко вода, подсолена на вкус и ги отцедете.Запържете 1 глава лук и гъбите с 3-4 с.л. мазнина и поръсете с чер пипер и магданоз.Смелете 3/4 кг.не тлъсто телешко,  прибавете 1-2 с.л. мазнина, сол, чер пипер и ситно нарязан магданоз. Омесете добре сместа, постелете половината от нея в тавичка, намазана с масло отгоре сложете гъбите, а върху тях - останалото месо.

Телешко с гъби а ла Ришельо

Продукти: 800 гр. обезкостено телешко от гърба, 2 телешки бъбрека, 8 домата, 400 гр. гъби, 1 ч.ч. зеленчукови корени, 1 гл. лук, 30 гр. масло, 1 с.л. нарязан магданоз, чер пипер, сол.
Приготовление: Нарязаните по дължина бъбреци се нареждат върху месото, нарязано на листове. Месото се завива на руло, завързва се с конец, посолява се със сол и чер пипер на вкус. Запържва се заедно със ситно нарязаните зеленчукови корени, след това се залива с вода и се пече в умерена фурна около 45-60 мин. Доматите се потапят във вряща вода, обелват се и в горната им част се изрязват капачета, издълбават се и се слагат на топло място. В разтопеното масло се запържват нарязаните гъби, посоляват се, добавя се магданоза и с получената смес се пълнят доматите. Печеното се изважда от соса, който се пасира, препича се и се оставя на топло. Сервира се отделно от месото, което се нарязва на еднакво дебели филии и се гарнира с пълнените домати

Чомлек

3-4 парчета телешки джолан
300 грама лук
600 мл червено вино
10-15 скилидки чесън
200 гр. моркови
1 с.л.червен пипер
10-15 зърна черен пипер
2-3 дафинови листа
сил

Джоланът се нарязва и се кисне със вода около 1 час.След това се слага в гювеч или в йенска тенджерка с нарязаните зеленчуци.Сипва се вода и ястието се вари на умерен огън около 5 часа.




# 28
  • София
  • Мнения: 3 785
Малко риба:
Риба със зеленчуци на фурна/за трима-четирима души/

Продукти:
500-600 г филе от риба
1 тиквичка
1 стрък праз
2 моркова
Девисил, мащерка, тарос/естрагон/, дафинов лист – по избор.
Домати

Приготовление:
Рибата се наръсва с подправките. Зеленчуците се нарязват на ивици и половината се разстилат върху разстланото в тавичката фолио, поръсват се със сол и зехтин, върху тях се слага рибата и отгоре – останалите зеленчуци. Фолиото се загръща плътно. Пече се до готовност, след това може да се поръси с лимонов сок

Скумрия с домати на фурна.

Необходими продукти:
3 скумрии(около 600гр)
сок от един два лимона
5 домата
2 стръка зелен лук
1 стрък чесън
5 стръка копър
4с.л олио
малко черен пипер и сол.

Скумрията след като се почисти се полива с лимонов сок и се оставя да постои така.
Доматите се нарязват на четвъртинки и се нареждат в намазана с мазнина тава,така че да покрият дъното(може и в гювеч да се прави).Отделно в една купа се смесват нарязаните на дребно лук,чесън и копър и ситно нарязъна печена чушка,Прибавят се и олиото,черния пипер и солта.Филетата се подреждат върху доматите и се заливат с сместа от лука и чесъна и копъра.Скумрията се пече 20-30 минутки,като загряваш фурната предварително до 180 градуса.

Хек със зеленчуци

0.500 кг филе от хек
0.500 кг домати
3 суп.л. доматено пюре
5 кисели краставички
0.150 кг моркови
 
3 суп.л. олио
сол
черен пипер

Доматите се пасират и се разбъркват с доматеното пюре. Рибката се измива, осолява и натрива с черния пипер. Поставя се в йенска тенджера. Върху нея се поставят нарязаните кисели краставички, моркови. Залива се с доматите и олиото.  Тенджерата се захлюпва и се поставя в незагрята фурна.Пече се около 1-1.20 мин при 250 градуса.


ШАРАН С ДОМАТЕН СОС
 
- шаран
 - лук- 1 голяма глава
 - домати - към 1.5 кг
 - червен пипер
 - черен пип. - зърна
 - дафинов лист 1-2 бр.
 - оли и сол
 - захар - 1- 2 ч.л

Значи , настъргвам доматите на ренде и получавам дом. сос без люспите. Между другото количеството им е пожелание ако искате повече сос - повече домати . Изпарявам ги малко . След това запържвам лук , добавям червен пипер , сол на вкус , захарта и изпарените домати , зърната черен п.  и даф. лист и задушавам.
 Шарана слагам в тава посолявам , поливам с олио и запичам за .. ха сега де , като го правя на око   ... около 10 - 15 минути .  Тогава изсипвам около рибата доматения сос и пека отново до готовност( става бързо , защото всички съставки вече са претърпели известна термична обработка ! ) .

РИБА С ГЪБИ

1кг.риба
50гр.масло
200гр.гъби
2глави лук
1/2 връзка магданоз
сол
черен пипер
1ч.ч.бяло сухо вино
галета
1/2чаша рибен бульон или вода
Сложете в намазана с масло или олио тавичка изчистената и измита риба.Под нея и около нея наредете ситно нарязаните гъби и лука на филийки.Залейте с виното и бульона /водата/ , посолете и поръсете с черния пипер и магданоза.Отгоре посипете с галета , сложете кубчета масло или няколко капки олио и печете във фурната около 30-40 мин.


# 29
  • София
  • Мнения: 3 785
Риба с плънка/Иван Звездев

Филетата се разделят на две равни части /като количество/, с едната част се покрива дъното на тавата, отгоре се изсипва плънката - предварително задушени лук, моркови, кисели краставички, гъби - всичко нарязано на ситно, задушено в малко вода и мазнина и посолено, и върху плънката се подрежда другата половина от общото количество риба, така че плънката да се покрие напълно. Залива се с малко бяло вино и вода и се слага за около половин час в предварително загрята до 180-200 градуса по Целзий фурна. Правила съм много пъти бяла риба, вкючително и хек, по тази рецепта - става много вкусна.Но особено хубава по тази рецепта става мерлузата.

Пастърва във фолио:

една пастърва се почиства, вътре в нея се слага джоджен, девисил, лимони на шайби. Фолиото се намазва с олио, пастървата се поставя, слага се парченце масло и се завива добре. Пече се около 25 минути. Така колкото порции искаш да направиш. Интересни разновидност се получават, като върху рибата да сложиш тиквички и моркови, нарязани на тънки ленти

Универсална рибна рецепта – плакия

аз съм я правила с пастърва и със скумрия, и с двете става хубаво:
в намаслена тавичка се слагат рибите, отгоре лук, нарязан на шайби, чесън, моркови на пръчици, настъргани домати, олио и вода до средата на продуктите, подправки - дафинов лист, мащерка, девисил. Пече се до готовност.

Риба марината

Рибата (3/4 кг) се изчиства, посолява, нарязва се на късчета, които се овалват в брашно (или галета) и се пържат до бледорозово. Изваждат се. В останалото олио се слагат 5-6 скилидки нарязан чесън, 2 с.л. оцет, 1-2 даф. листа, чер пипер, налива се 1 1/2 ч. вода и като заври, рибата се пуска в соса и се дръпва от котлона. Отделно в 2 лъж. олио се пържат до омекване 2 ситно настъргани морковчета с 2 скил. чесън и малко сол. Налива се 1 ч. гореща вода и като поизври и омекнат морковчетата, и този сос се изсипва върху рибата. Поръсва се с магданоз, слага се отново на огъня само да възври и се сваля.

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт