Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 4 авг. 2006, 17:36 ч.

Разделно хранене-рецепти

  • 384 720
  • 304
  •   1
Отговори
# 30
  • София
  • Мнения: 3 785
Ето нещо интересно с колбас:
Песто де ла Манча

100 гр. шунка
2 средно големи патладжана или тиквички
4 червени чушки
3-4 скилидки чесън
2 глави лук
10 малки домата
магданоз
сол,черен пипер
50 гр. зехтин

В зехтина се изпържват ситно нарязаните шунка,лук и чесън.Когато лукът се зачерви,се добавят патладжаните,нарязани на кубчета и чушките,нарязани на ивици и солта.Всичко се пържи на слаб огън 10 мин.Добавят се доматите/предварително попарени,обелени и нарязани/,магданозът и ястието се оставя на тих огън още 30 мин.Готовото песто се сервира украсено с кръгчета домати.Може да се консумира както топло,така и студено.

# 31
  • София
  • Мнения: 3 785
Сирене във фолио

Продукти: 500 г сирене,200 гр. кашкавал,100 гр.топено или пушено сирене, 30 г краве масло, 2 супени лъжици олио, 4 домата, 3 чушки-за предпочитане да има червени и зелени, черен пипер,червен пипер.
Начин на приготвяне:  Сиренето се нарязва на правоъгълни парчета, които се поставят върху квадратни парчета фолио/около 30 на 30 см./. Върху всяко парче сирене се поставят по 2 кръгчета домат, една малка бучка масло върху домата, върху него 2-3 кръгчета чушка.Отгоре се слагат 2-3 филийки кашкавал,върху кашкавала се редят пак 2 кръгчета домат.Отгоре се слагат 3 кръгчета топено сирене.В средното кръгче топено сирене се поставя парченце чушка.По желание се поръсва с лют или сладък червен пипер,и с черен пипер. Увива се в хартията като пакет.В тавичка се нареждат пакетчетата,сипват се 2 чаши вода и 1 с.л олио и се пече във фурна, на скара или в електрически тиган.
Поднася се топло заедно с фолиото.

# 32
  • София
  • Мнения: 3 785
Супички Wink

Гъста супа от зеленчуци

Омекват на пара 2 моркова, парче цвекло, 1 картоф, 2-3 стръка целина, зелен фасул около 200 г., 3-4 тиквички, 4 стръка праз, 450 г. спанак, 1/2 глава карфиол. Всичко се накълцва на ситно. Смесват с 1 ч.ч. сварен зелен фасул. Разреждат се с водата от варенето по желание на гъстота. Овкусява се с 1/2 ч.л. риган, 1 ч.л. розмарин и 1 ч.л. мащерка. Оставя се на тих огън да покъкри. Преди сервиране се прибавят 2-3 скилидки чесън пасирани и сока от половин лимон + 2 с.л. зехтин

Студена зеленчукова супа

4 домата
по 1 червена и 1 зелена чушка
6 с.л олио
1 малка краставица
2 сварени яйца
3 скилидки чесън
магданоз
лед
сол
Три от доматите се нарязват на едро,а чушките на ивички,като няколко от тях се отделят настрана.Пасират се на пюре.Прибавят се олиото,счуканият чесън и се долива вода-да се получи около 4 ч.ч.течност.Тя се оставя да преседи няколко часа хладилника.Преди да се поднесе студената супа,се прибавят яйцата и краставицата-нарязани на кубчета,останалият домат-на кръгчета, ивичките от чушките,ситно нарязан магданоз и бучки лед.


Крем-супа от картофи:

Продукти:
5-6 картофа
парченце масло
сол
копър
запечени, а не пържени крутончета


Приготовление:
Картофите се обелват и сваряват в подсолена вода. Когато се разварят, към тях се добавя маслото и всичко се пасира до консистенция на крем-супа. Поръсва се с пресния копър и в отделна купичка се оставят крутончетата.

Половината количество картофи може да се замени с тиква или с моркови за по-голяма хранителност.

Зелена супа

5 картофа
5-6 стръка зелен лук
150 гр. Лапад или киселец
1 с/л масло
4 с.л сметана
черен пипер магданоз
сол
вода

Пресният лук се нарязва на ситно,киселецът на ивички.Заливат се със 7-8 ч.чаши гореща вода,посоляват се и се оставят да кипнат.Добавят се нарязаните на кубчета картофии се варят до готовност.Слага се лъжица масло.Готовата супа се сваля от огъня и се добавя сметаната.Поръсва се в черен пипер и ситно нарязан магданоз и се консумира студена.

# 33
  • София
  • Мнения: 3 785
Жетварска супа

Продуктите са на око:
лук, чесън, стрък целина, глава целина, тиква, карфиол, моркови, тиквички, картофи, парче зеле ситно настъргано, мащерка, босилек, чубрица, 2 зел. кубчета, морска сол, мускатово орехче, магданоз, 2 с. л. лим. сок и около 1 1/2 вода.

Водата се кипва и се прибавят всички продукти с изкл. на лим. сок. Вари се докато тиквата стане кашеста и се получи гъст бульон. Накря се прибавя и лим. сок. Част от супата може да се пюрира.

Крем-супа от карфиол

Продукти:
2,3 с. л. зехтин
1 глава лук
2,3 скилидки пресован чесън
1/2 пакет карфиол /сега използвам замразен
2 стръка целина или 1 ч. л. сушена
морска сол /аз такава използвам като готвя
1/2 ч. л. къри
1/2 ч. л. мащерка
1 ч. л. босилек
1 ч. л. градински чай шалвей или риган
чер пипер
1 зеленчуково кубче /може и без него
вода и мускатово орехче

Леко се задушават лука и чесъна, бързо се прибавят карфиола и подправките. Прибавя се водата и кубчето, кипва се и се намаля котлона и се оставя да ври на умерена температура до сваряване на карфиола. Пюрира се част от супата, като се оставят няколко розички карфиол.
Прибавя се целината нарязана на едро и мускатовото орехче.


Пилешка супа с домати и риган

Продукти:
Сварен пилешки фенер
Всякакви зеленчуци, които се намират
750 гр млени домати (консерва)
Сол и прясно смлян черен пипер
1 ч.л. сух риган

Приготовление:
Месото от фенера се маха и нарязва. Вари се със нарязаните на ситно зеленчуци и доматите, подправя се със сол и пипер. Накрая се слага риганът и се сваля от огъня.


Тигърска супа (оранжева)

парче тиква - 1/2 до 1 кг
1-2 моркова
резен корен от целина или цял, ако е по малък
1-2 картофа за плътност
1 глава лук
1-2 скилидки чесън
къри, сол, 1 с.л. зехтин, листенца магданоз, целина или мащерка
Зеленчуците, нарязани на кубчета се сваряват и пасират.След като супата е сварена, се добавят скълцания чесън, зелените подправки и зехтина. По желание - в купичките по малко сметана или мляко.

# 34
тези рецепти са много идейни и трябва да ги пробвам
обаче имам въпрос за евентуална закуска, защото повечето любими неща са забранени от рода на филия с кашкавал, филия с мед (а уж и двете са въглехидрати), мюсли с мляко и т.н.
остава само да ядем филия с маргарин отгоре или знам ли...
аз още навлизам в разделното хранене, знам правилата, но още са ми объркани видовете храни, които съчетавам, вече само дребните детайли, обаче на всякъде ти казват какво не трябва да смесваш, а не какво е хубаво да смесиш
а също искам да попитам защо в рецептите за пиле имаше моркови, аз мислех, че те са скорбялни зеленчуци

# 35
  • София
  • Мнения: 3 785
Maharet,за скорбялни се смятат :картофи,боб,леща,грах.Ориза и царевицата също.
Зеленчуците,които могат да се комбинират с всичко/освен с плодове,захар и мед,и мляко/,са:
Зеленчуци:
краставици, домати, марули, салати, чушки, спанак,коприва, праз,киселец,зеле, карфиол, броколи, тиквички, моркови, зелен фасул,магданоз, копър, целина, патладжани, бамя, ряпа, репички и др.
Има някой от тях с ниско съдържание на скорбяла,което е в незначителни количества,под 4 %. и не се взима в предвид Peace

Последна редакция: чт, 17 авг 2006, 16:38 от ками

# 36
  • София
  • Мнения: 3 785
За закуската-по принцип при разделното хранене е препоръчително до обяд са не се приема нищо,освен плодове.Но спокойно можеш да си хапваш препечена филийка със масло,например.То е за предпочитане пред маргарина.
Можеш да хапваш и кисело мляко с мед.

# 37
  • София
  • Мнения: 3 785
Момичета,вчера готвих ето това:
Бърза гъцка мусака
 
Нарязват се на  колелца 2-3 патладжана, осоляват се и стоят 1-2 часа, отцеждат се, ипържват се леко,изваждат се и се слагат в/у кухн. хартия да се отцедят от олиото.  В същата мазнина се задушава нарязан кром. лук, прибавят се настъргани домати, 4есън, магданоз, малко захар, сол. черен пипер.
В йена се настъргва кашкавал или се нарязват тънки филийки от него, отгоре изпържения патладжан, а в/у него дом. смес.В/у нея се изсипва сирене,бяло натрошенo или настъргано.Върху сиренето се подреждат кръгчета пушено или топено сирене..
Пе4е се като преди поднасяне се поръсва с магданоз.

Стана фантазия  направо Wink.Мъжа ми си облиза пръстите.Само отгоре сложих кашкавал и синьо сирене,защото нямах топено.

А вчера си записах и тази рецепта от Иван Звездев.Тя е нещо подобно на горната:
Огретен от патладжани и домати със сирене/Иван Звездев/

2-3 големи патладжана
2-3 домата
200 гр.сирене “Дунавия”
200 гр.кашкавал
олио

Патладжаните се нарязват по дължина на филийики.Оставят се за 10-15 мин. да изтече сока им.Изпържват се.С домакинска хартия се попива излишната мазнина от тях.Нареждат се в йенска тавичка.Отгоре се подреждат домати,нарязани на тънки филийки,върху доматите се разстила половината сирене натрошено на едро.Пак се нарежда слой патлаждан,домати,сирене.Върху сиренето се настъргва кашкавала и се пече в силна фурна на по-горно ниво.

# 38
  • Мнения: 1 655
Явно и за разделното хранене се ширят няколко теории. Според книгата на Харви и Мерилин Даймънд - "Сила за живот", която по мое мнение поставя основите на разделното хранене, закуската трябва да е само от плодове и фрешове, до 12ч. на обяд не се приема друга храна различна от плодове. Освен това там няма разделяне на храните на скорбялни, нишестени и какви ли не още категории. Храните са разделени на зеленчуци, белтъчини(мазнини) и въглехидрати. Правилото - яде се белтъчини със зеленчуци или въглехидрати със зеленчуци, като зеленчуците трябва да са минимално топлинно преработени и задължително да присъстват сурови такива, а концентрираната храна (белтъка или въглехидрата) да е само от един вид. Автора пропагандира вегетарианство и се изказва против млякото и млечните изделия. Също така, комбинацията картофи със сметана (въглехидрат с белтък), която присъства в някои от началните  рецептите, е недопустима според горе-изложената теория.

# 39
  • София
  • Мнения: 3 785
Днес пък направих мусаката с тиквички на DessiJ.Много вкусно мирише.Довечера ще дам отзиви,още не съм я опитала Laughing

# 40
  • София
  • Мнения: 3 785
Явно и за разделното хранене се ширят няколко теории. Според книгата на Харви и Мерилин Даймънд - "Сила за живот", която по мое мнение поставя основите на разделното хранене, закуската трябва да е само от плодове и фрешове, до 12ч. на обяд не се приема друга храна различна от плодове. Освен това там няма разделяне на храните на скорбялни, нишестени и какви ли не още категории. Храните са разделени на зеленчуци, белтъчини(мазнини) и въглехидрати. Правилото - яде се белтъчини със зеленчуци или въглехидрати със зеленчуци, като зеленчуците трябва да са минимално топлинно преработени и задължително да присъстват сурови такива, а концентрираната храна (белтъка или въглехидрата) да е само от един вид. Автора пропагандира вегетарианство и се изказва против млякото и млечните изделия. Също така, комбинацията картофи със сметана (въглехидрат с белтък), която присъства в някои от началните  рецептите, е недопустима според горе-изложената теория.

Да,права си,има различни теории и за разделното хранене.Затова просто си избираш една и се придържаш към нея Peace.
Основното е да се чувстваш добре,да хапваш всичко,а не да си на диета Peace.
Аз се придържам към тази табличка и се чувствам чудесно Wink

# 41
  • Мнения: 337
Браво Ками   bouquet за страхотната тема
Можеш да си пуснеш една снимка за да стимулираш мамите да започнат да се хранят разделно  Heart Eyes

# 42
  • Мнения: 1 655
Да,права си,има различни теории и за разделното хранене.Затова просто си избираш една и се придържаш към нея Peace.
Основното е да се чувстваш добре,да хапваш всичко,а не да си на диета Peace.
Аз се придържам към тази табличка и се чувствам чудесно Wink
Съгласна  Peace

# 43
  • София
  • Мнения: 3 785
Браво Ками   bouquet за страхотната тема
Можеш да си пуснеш една снимка за да стимулираш мамите да започнат да се хранят разделно  Heart Eyes
О-о,Веси,при теб как е?Има ли още напредък с разделното хранене или се отказа,докато беше при вашите Wink

# 44
  • София
  • Мнения: 3 785
Между другото,мусаката на DessiJ беше страхотна.Много вкусно стана.Мерси за рецептичката Hug

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт