Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 4 авг. 2006, 17:36 ч.

Разделно хранене-рецепти

  • 387 872
  • 304
  •   1
Отговори
# 90
  • София
  • Мнения: 3 785
Днес готвих ето това:

Пълнени тиквички със сирене

1 кг.тиквички
1 средно голям домат
1 глава лук.,
1 скилидка чесън
200 гр.сирене
100 гр.кашкавал
малко топено сирене
магданоз
босилек
сол

Тиквичките се нарязват на две по дължина и се издълбават.Посоляват се леко.
Ситно нарязаният лук и чесън се задушават,добавя се ситно нарязаната вътрешност на тиквичките.Като поомекнат се слагат доматите,настъргани или също нарязани на ситно и сол.Задушава се  до пълна готовност на лука и тиквичките.Като се свали от огъня се добавят магданоза и босилека.С тази смес се пълнят тиквичките,нареждат се в намаслена тавичка и се пекат половин час.След като се зачервят отгоре се изваждат,поръсват се с настърганият кашкавал,върху него се слага по едно парченце топено сирене и се допича до зачервяване на кашкавала.

# 91
  • София
  • Мнения: 3 785
Днес готвих ето това:

Пълнени тиквички със сирене

1 кг.тиквички
1 средно голям домат
1 глава лук.,
1 скилидка чесън
200 гр.сирене
100 гр.кашкавал
малко топено сирене
магданоз
босилек
сол

Тиквичките се нарязват на две по дължина и се издълбават.Посоляват се леко.
Ситно нарязаният лук и чесън се задушават,добавя се ситно нарязаната вътрешност на тиквичките.Като поомекнат се слагат доматите,настъргани или също нарязани на ситно и сол.Задушава се  до пълна готовност на лука и тиквичките.Като се свали от огъня се добавят магданоза и босилека.С тази смес се пълнят тиквичките,нареждат се в намаслена тавичка и се пекат половин час.След като се зачервят отгоре се изваждат,поръсват се с настърганият кашкавал,върху него се слага по едно парченце топено сирене и се допича до зачервяване на кашкавала.

Ауу,към тази рецепта съм забравила да добавя сиренето Embarassed.Значи,към плънката,след като се свали от огъня,се слага намачканото сирене.Така се пълнят тиквичките Wink

# 92
  • София
  • Мнения: 3 785
Малко нови рецептички Wink
Риба:
Рибен кебап в гювече"Бон Апети"

1/2 кг. рибно филе/аз използвам по-често хек/
2 стръка праз лук
2 сурови червени чушки от туршия
1 ч.ч. бяло вино
2 клонки целина
1/2 буркан домати
4 с.л. олио
сол,копър,магданоз
Нарязваме праза и го задушаваме,прибавяме нарязаната целина и червените чушки.След 3-4 мин. прибавяме и виното.Захлупваме съда,докато виното изври и най-накрая прибавяме доматите.Като поври малко сместа я дърпаме от котлона.В гювече нареждаме първо рибата и върху нея задушените зеленчуци.Поръсваме със ситно нарязаните копър и магданоз и посоляваме.Печем около 25-30 мин. в силна фурна/но не предварително загрята,защото ще се пукнат гювечетата/.

# 93
  • София
  • Мнения: 3 785
Пиле:
ПИЛЕШКИ КНИЖЕН КЕБАП

Около килограм пилешки гърди се нарязват на ивици и се подправят от вечерта с една от трите подправки по избор- счукан кимион, чубрица или джоджен. На другия ден ги подправяме и с бял пипер и ги поставяме върху намаслено алуминиево фолио, върху което предварително сме поставили няколко резена лук. Върху месото пък поставяме нарязани печурки. Загръщаме много добре фолиото от всички страни, така че отникъде да не може да излиза въздух. Поставяме отделните пакетчета фолио в тава, в която наливаме малко вода.
Печем близо два часа на умерена фурна

Топло мезе с пиле

2бр пилешки гърди
една голяма глава лук
300гр печурки
3- 4 печени чушки
3-4 кисели краставички
250 гр доматен сок
олио
магданоз, чубрица, черен пипер, сол
лимон по желание

Нарязват се на ситно гъбите и се изпържват в олио до готовост, изваждат се в същата мазнина се слага нарязания на полумесеци лук. Когато започне да се зачервява се слагат нарязаните на хапки пилешки гърди и се бърка докато си променят цвета, след това се добавят нарязаните на тънки ивички печени чушки (може и пресни...) и нарязаните на дребни куб4ета кисели краставички. Разбърква се добре изчаква се малко да се омешат миризмите и се добавят гъбите и доматения сок- зависи колко е гъст, ако е по- рядък ще трябва повече време да поизври. Добавят се чубрицата, солта и черния пипер. Когато е готово се сваля от огъня и се поръсва със ситно нарязан магданоз. При сервирането се поставя в края на чинийката 1/4 разрязан по дължината лимон.

ПИЛЕ ПО ЛОВДЖИЙСКИ(Средногорието)

Продукти: 1 пиле около 800 г, растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), гъби печурки 3-4 бр., лук 100 г (2 глави), бяло вино 200 мл (1 чаена чаша), доматено пюре 20 г (1 супена лъжица), наденица 150 г, червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), черен пипер, сол.
Пилето се нарязва на парчета и се задушава в мазнината до зачервяване, след което се изважда. В същата мазнина се задушават ситно нарязаният лук, а след това - гъбите, нарязани на ивички. Прибавят се червеният пипер, 1 чаена чаша топла вода, виното, доматеното пюре, размито в студена вода, и черният пипер. Сосът се посолява на вкус и се вари около 20 минути, след което се прибавя пилето. Когато омекне месото, се прибавя наденицата, нарязана на малки колелца. След няколко минути ястието се сваля от огъня.

Вариант е допълнително с шунка - пилешка, пуешка, свинска - варена, веяна или пушена.
Понякога освен наденицата( македонката, кренвиршите) се добавя и пастърма на лентички или шпеков салам - на ивички.
Могат да се сложат в соса и дафинов лист и бахар на зърна и цели ситни-дребни лукчета, че и чесънчета, ама да не са повече от пилешкото.

ПИКАНТНО ПИЛЕ

Необходими съдове:
Глинен гювеч

Необходими продукти:
1.5 кг. пиле на порции, бутчета или крила
2ч.ч. доматено пюре и домат-консерва
2-3 кис.краставички
1-2 чушки-пресни, мариновани, печени-всякакви може
2 глави лук
1 малка тиквичка 
200мл.вино
2 с.л. оцет
1 ч.л. бял или черен пипер
1 ч.л. лют червен пипер, сол - 1ч.л.
2 с.л. соев сос
щипка чубрица,  щипка джинджифил, щипка мащерка - щипки от по 2 пръста
2 даф.листа
1 к.ч. олио

Пилето на порции се маринова във виното, соевия сос, оцета, за около час. Отцежда се - марината се слага в гювеча. Пилешките порции  се запържват  от двете страни за по минута. И те в гювеча, заедно с нарязания на едро лук, тиквичката на ивици, доматеното пюре, всички подправки и 100мл. вода + олиото. Запечатва се и се забравя във фурната за 2 часа. Вади се и се прибавят нарязаните на ивици кисели краставички и се връща за 10-15 минути още.

# 94
  • София
  • Мнения: 3 785
Заешко:
Руло от заек по ловджийски

1 заек ( 1.5 - 2кг.)  се обезкостява с остър нож, внимателно до получаването на голям пласт месо (“бронтозавърска  пържола”) Посолява се, напиперва се с черен пипер и се намазва със следната
МАРИНАТА: сок от 1 лимон, 1чаена лъж. горчица, 2-3 скилидки счукан чесън.
Върху подложка от найлон, хартия или текстил нареждаме 250-300г. бекон и върху него разстиламе заешкото мариновано месо в единия му край поставяме парченца масло или маргарин и увиваме на стегнато руло заедно с бекона.Завързваме. Престоява 5-12 часа. Поставя се в правоъгълна тавичка или йенска тенджера и се залива с 100 мл. вино,100 мл. вода и се поръсва с олио. Затваря се с фолио и се пече 1 –1.5 часа на 180
След изпичането се отстранява конеца от завързването и се реже на филийки. Поднася се със следната
ГАРНИТУРА: 200г. гъби (дребни) се изпържват цели в малко мазнина, поръсени с гъбен больон – сух, 300г малки лукчета се изпържват поръсени със зеленчуков бульон – сух и 3-4 моркова нарязани на едри шайби се изпържват и леко се посоляват. При сервирането се използуват и трите зеленчука.
 
ЗАЕК С ПРЯСНО ЗЕЛЕ
(с. Габровница, Пазарджишко)

Продукти: 1 заек (1.500 - 2 кг) заедно с вътрешностите, прясно зеле 3 кг, растително масло 250 мл (1 и 1/4 чаени чаши), домати 400 г (5-6 бр.), кромид лук 150 г (1-2 глави), червен пипер 10 г (2 чаени лъжички), чесън 3-4 скилидки, черен пипер и сол на вкус.
В сгорещената мазнина се поставят последователно и се запържват ситно нарязаният кромид лук и зелето, нарязано на ситно (като слама). След това се прибавят червеният пипер и сол на вкус. Част от запърженото зеле се смесва със сварените и нарязани на малки парченца вътрешности, черният пипер и ситно нарязаните скилидки на чесъна. С тази смес се напълва заекът, предварително осолен отвътре и отвън. Отворът се зашива и заекът се поставя в тавичка, покрива се с останалото зеле и се пече в средно силна фурна.

ЗАЕК В ТИКВА

Продукти:
 1 заек
 4 моркова
 чесън, лук /арпаджик/,праз - 2 стръка
 200 гр. бекон
 половин буркан пасирани домати
 чаша червено вино
 копър,босилек,кимион, чер.пип.
 1 тиква - кръгла и не много голяма, за да влезе във фурната

Тиквата се издълбава, оставя се капак, натрива се със сол и черен пипер.
Заекът се нарязва на порции и се запържва в олио.Шпикова се с чесън и морков и се нарежда в тенджерка, а върху него всички продукти/ моркови, чесън,лук,праз,бекон,вино,домати,подправки/.
Оставя се да се задуши, докато  всичко стане готово за ядене /около 30 мин./
После всичко се изсипва в тиквата и се пече около 45мин. на 180-200 градуса.

# 95
  • София
  • Мнения: 3 785
Телешко:
Канибалски медальони

месото (около 500гр. телешко) се реже на дребни късчета
Задушава се с 2 ситно нарязани домата, без семената, черен пипер + 1 к.ч. вода + 1 к.ч. вино + 2-3 с.л. олио + 1 к л кимион - това за около 40-50 мин..
През това време 2 големи патладжана се режат на кръгчета, дебели по около 2 см.
Вътрешността се изрязва, като се оставя "кора" дебела 1см. (това става с чаша, или с остър нож)
Посоляват се обилно и се оставят половин час да се отцедят.
В тавичка се сипва 1 консерва пасирани домати, (или около 6-7 пресни домата, но пак "на каша", 2-3 л. олио, 7-8 скилидки счукан чесън. Измиват се патладжаните и се нареждат в тавата кръговете. Те се пълнят с плънката от месото, и се пече за около 30мин. във фурната - до омекване на патладжана.
При сревиране се поръсва със ситно нарязан магданоз. По 2-3 кръгчета на порция, + малко от соса.

# 96
  • София
  • Мнения: 3 785
Свинско:
БАНСКО БАРОТО

Продукти:
Лозови листа, 1п. масло,сол,чер.пип.,
Свинско контра филе,джоджен на клонки,
1 бутилка бяло вино,скилидки чесън,нарязани на филийки,магданоз

Всеки лозов лист се намазва с масло,посолява се и се слага смлян чер. пипер.Слага се и парче свинско,предварително нарязано /с големина на кибрит/,отгоре филийка чесън и щипка магданоз.
Свиват се  сърмички.Нареждат се в глинено голямо гювече.Отгоре се допълва с клонки джоджен и се налива бяло вино няколко пръста под ръба.
Капака се запечатва с тесто /само вода и брашно до твърдо тесто/.
Пече се в силна фурна до завиране, после на слаб огън приблизително 2 часа.

ВРЕТЕНО

Пържоли свински/може и с пилешки или телешки/
подправки

Плънка:
Кисели краставици -нарязани ситно
Моркови-нарязани ситно
Гъби-и те на ситно
Лук - на ситно!
кайма - може и без нея
Подправки на вкус

100мл. вино
100мл. бира
100мл вода
2-3 с.л. соев сос

Пържолите се начукват до тънко. Овкусяват се - аз с кимион и черен пипер. В  края на широката страна  се поставя плънка от: задушените гъби, кайма-без нея може, моркови, лук в малко олио, накрая се прибавят и краставичките. Пак подправки, за който иска.  Завива се на стегнато руло. Ако може някой, да си ги закрепи с клечки, да не се отварят, аз лично ги завързах с дебел конец, който след изпичането премахнах. Нареждат се в тавичка със затворената страна надолу, наливат се течностите, тавата се захлупва с друга, или се затваря с фолио и се пече на слаба фурна около 2ч.

# 97
  • София
  • Мнения: 3 785
Ето и една супичка:
Гъбена супа

гъби  200-250г
моркови  2-3
ориз  ~80г
черен пипер
чубрица
целина 1 стр. (само зеленкото)
сол

Запържвам морковите... след малко гъбите, подправям, наливам гореща вода и оставям да ври.... след 10тина минути добавям ориза и след 25 мин. е готово.

# 98
  • София
  • Мнения: 3 785
Малко чуждестранна кухня Wink
Салатки:

Японска салата от краставици

2 средни краставици, белени,почистени от семките и нарязани на тънки кръгчета (около 3 чаши)
1 стрък зелен лук, нарязан фино
за дресинга
2 ч.л.лимонов сок
2 ч.л.сусамово олио
1 ч.л.соев сос
1 щипка червен пипер
1 ч.л.сусам, печен
Изсипете краставицата и лука в купа за салата.
Смесете останалите продукти, за дресинга.
Овкусете добре салатата и я поръсете със сусама, сервирайте веднага.

Салата с пиле и краставица
една проверена китайска рецепта, идеална за вечеря

* 200 гр. сварено бяло пилешко месо
* 2 малки краставици
* 1 супена лъжица соев сос
* оцет, сол, олио, копър на вкус
Краставиците се обелват и нарязват на кубчета. Бланшират се и се оставят да изстинат. Пилешкото месо се нарязва на ивици и нарежда върху краставиците. Смесват се соевият сос, олиото, солта и с получения сос се залива салатата. Поръсва се със ситно нарязан копър

Индийска салата с краставици
Райта

2 -3 краставици
2 ч л морска сол
1/2 кофичка кисело мляко
1 с л ситно нарязан джоджен
2 -3 скилидки чесън
Краставиците се измиват, издълбават се от семената, ако е необходимо и се нарязват на кубчета.Поставят се в цедка и се поръсват с морска сол. Оставят се за 15 минути. Измиват се със студена вода и се подсушават със салфетка.В купа за салата се поставят краставиците и се заливат с разбито кисело мляко с джоджен.
Ястията “райта” се приготвят от кисело мляко, смесено с пресни зеленчуци, подправки, а понякога и орехи. Сервират се с пикантни ястия, за да уравновесят вкуса.

Салата “Табули” (Мъжка салата)
рецепта арабска кухня, тази салата е история и е много вкусна съчетание от покълнало жито, домати и магданоз

1 ч.ч. жито или булгур
3 - 4 домата
1 глава лук
2 или 3 връзки магданоз
1 лимон
2 с.л. прясна мента
няколко листа салата (за украса)
2 -3 с.л. зехтин
сол, пипер на вкус
Накиснете булгура или житотото в 1 ½ ч.ч. вода за една нощ.Отцедете го и го поставете в голяма купа. Разбийте сока на половината лимона с 1 с.л. зехтин, сол и пипер и излейте сместа върху булгура. Размесете добре и го оставете да престои 1 час.Измийте и подсушете магданоза и ментата. Отстранете стъблата и накълцайте листата. Нарежете лука на ситно и го прибавете към булгура.Добавете магданоза и ментата и размесете добре; прибавете и сока на другата половина лимон, който сте смесили с 1 с.л. зехтин, и разбъркайте добре.Прибавете нарязаните на кубчета домати. Размесете отново. Пресипете в купа за сервиране, украсена с листа салата.

Дзадзики (млечна салата)
рецепта от гръцката кухня, която толкова много прилича на таратор или салата снежанка, та у дома го наричаме “таратор по гръцки”

2 кофички изцедено кисело мляко
1 голяма краставица
3-4 скилидки чесън
2 с.л. зехтин
1 ч.л. лимонов сок или оцет
няколко стръка копър
обелете краставицата и настържете на ренде. Оставете да се отцеди в сито. Към киселото мляко добавете скълцания чесън, зехтина, лимоновия сок, сол на вкус и нарязания копър. Прибавете и отцедената краставица, по желание овкусете и с черен пипер.
Сложете в хладилника поне за час, преди да сервирате.

Дзадзики с моркови

1 кофичка кисело мляко изцедено
2 -3 моркова
3 - 4 скилидки чесън
1/2 ч л ябълков оцет или лимонов сок
 ситно нарязан джоджен
Чесънът счукайте и смесете с киселото мляко.
Морковите настържете на ренде и прибавете при киселото мляко.
Добавете оцетът и джодженът и разбъркайте.

# 99
  • София
  • Мнения: 3 785
Супички:
Крем супа от зеленчуци

3-4 картофа
3 моркова
5-6 розички броколи
1 с.л олио
заквасена сметана
сол
магданоз

Картофите и морковите се нарязват на ситно и се варят в подсолена вода с 1 с.л олио.Когато омекнат се добавят броколите,нарязани на по-едри парчета/ако са малки розички се слагат цели/.Супата се доварява до пълна готовност на зеленчуците.
Сваля се от огъня,изваждат се 4-5 с.л от сварените зеленчуци.Останалата супа се пасира.Извадените зеленчуци се връщат в тенджерата и се вари още 2-3 мин.
Супата се поднася с 2 с.л сметана във всяка чиния и ситно нарязан магданоз.

Супа от тиквички    

                500 гр тиквички
    1 ч.ч. ориз
    1 глава лук
    2 моркова
    2 с.л. доматено пюре
    копър, риган, магданоз
Задушавате лука и морковите в размитото в вода доматено пюре. Сипвате тиквичките и ориза и заливате с гореща вода. Варите до омекване на ориза и тиквичките.Преди поднасяне поръсвате с магданоз.По желание може да добавите и една чаена лъжица олио.

Пилешка супа с лимон и спанак

Накъсани свежи листа спанак, залети с топла супа, пефектно съчетание с вкуса на пилешкото месо
200 г пилешки гърди
бялата част на 1 стрък праз
2 клонки целина
1 шепа спанак
1 морков
сокът от 1/2 лимон
за маринатата:
2 с. л. соев сос
1 с. л. олио
сокът от 1/2 лимон
В 1 литър гореща вода се добавяр праза и стъблата на целината, нарязани на ситно и морковът – на тънки пръчици . Варят се 5 минути.Месото се нарязва на малки кубчета и се поставя в купа. Добавят се сокът от лимон, соевият сос и олиото и се меси с ръце. Маринова се 10-15 минути, след което се изсипва в супата. Разбърква се и след 5-6 минути се налива останалият лимонов сок.Дъната на чиниите за супа се покриват с накъсани листа спанак и нарязани наситно листа целина. Отгоре се налива супата и се поднася.

# 100
  • София
  • Мнения: 3 785
Пилешко:
Пиле в патладжани
Една различна рецепта с пиле, патладжани, сос и отличен резултат

6 по-едри патладжана
6 еднакво големи парчета от пиле, 2 бутчета,разделени на две/трябва да се получат 4 парчета месо/, 2 парчета бяло месо
2 средни глави кромид
5 по-едри домата
1/2 връзка ситно нарязан магданоз,
1/4 ч.л. смлян черен пипер, счукан джинджифил и розмарин, сол на вкус
5 суп. лъж. зехтин (олио)
1 ч.ч. доматен сок (или 3 с.л. доматено пюре)
150мл вино (може и червено)
7-8 зърна черен пипер
1/ 2 ч.л. захар
1 главичка чесън

Парчетата месо се овалват в сместа от магданоза и подправките, оставят се на хладно.
Почистените патладжани се издълбават, посоляват - оставят се да се изцедят 30 минути и се измиват и подсушават. Отделно вътрешността им се нарязва ситно и леко се посолява. Патладжаните се запържват в 3-4 супени лъжици зехтин (олио) и се изваждат. В същата мазнина се долива останалият зехтин, слага се ситно нарязаният лук и се задушава. Прибавят се изстисканите и ситно нарязани патладжани и 4 обелени и нарязани домата.
Когато водата се изпари, тенджерата се маха от котлона. Във всеки патладжан се слагат по 1-2 супени лъжици от тази смес, напъхва се по 1 парче пилешко месо с подправките, отгоре се разпределя останалата доматена смес. От останалите 2 домата се правят капачета за патладжаните.
Подреждат се в тавичка, леко полегнали, наливат се доматеният сос и 1/2 чаена чаша вода, виното, добавят се зърната черен пипер и захарта. Тавичката плътно се затваря с фолио или капак. Пече се 20 минути в силна фурна, след това патладжаните се обръщат. При нужда се добавя още вода и тавата отново се покрива с фолиото. Пече се още 60 минути на 150 градуса и специалитетът е готов. Залива се със соса от печенето, подправен със счукания чесън.

Пиле със зарзават
(рецептата е от Плаковския манастир “Св.Илия”)

1 средно по големина пиле
2 кг пресни чушки
5-6 скилидки чесън
1 глава лук
4 червени домата (пресни или от консерва)
2 с.л. олио
по 1/2 чаена лъжичка червен и смлян черен пипер

Сваряваме пилето, обезкостяваме го и го накъсваме на малки парчета. Изпичаме чушките и ги нарязваме на парчета. В загрятото олио изпържваме нарязания на ситно лук. Прибавяме обелените и настъргани на едро ренде домати. Пържим, докато доматите се сгъстят. Тогава слагаме пилешкото месо, чушките и счукания чесън.

# 101
  • София
  • Мнения: 3 785
Кайма:
Пълнени тиквички по сицилиански

8 малки тиквички
4 домата
2-3 скилидки чесън
1/4 връзка магданоз
1 ч. л. босилек
зехтин (олио) за пържене
сол на вкус
за плънката:
150-200 г кайма
2 скилидки чесън
4-5 стръка магданоз
1/2 ч. л. мащерка
1/2 ч. л. риган
сол и черен пипер на вкус

Каймата се смесва със ситно накълцания чесън и подправките и се разбърква много добре.Вътрешността на тиквичките се издълбава, така че в тях да се получи нещо като тръбичка и се пълнис със приготвената плънка.В тенджера се сгорещява зехтинът и в него се задушават под капак за 3-4 минути тиквичките. Вътрешността на тиквичките се нарязва наедро и се прибавя заедно с настърганите домати към позапържените вече тиквички. Ври на тих огън 20 минути, като няколко минути преди да се свали от огъня, към ястието се прибавят счуканите скилидки чесън, накълцаният магданоз и босилекът.
При сервиране в чинията се поставя по една от тиквичките, нарязана на колелца. Залива се със соса.

# 102
  • София
  • Мнения: 3 785
Постни:
Печен патладжан по италиански

2 - 4 средно големи патладжана, разрязани на дълго на половина и издълбани до половин сантиметрова коричка.
2 глави лук, нарязан на ситно
30 мл. зехтин
2 - 3 скилидки смачкан чесън
2 с.л. зехтин
1 ч.л. риган
смлян черен пипер
100  гр. кашкавал
1 с.л. нарязан на ситно магданоз
500 г. доматен сос
250 г. моцарела на парчета/или сирене Фета/

Загрейте олиото на средно висока температура в тиган.
Прибавете издълбаната вътрешност на патладжаните със лука, чесъна, ригана и черния пипер и разбърквайте до златисто.Разпределете сместа върху издълбаните корички от патладжана и поръсете с настърган кашкавал и магаданоз. Поставете ги в плоска тава, полейте с доматен сос и парченца моцарела.Загрейте фурната до 180 градуса. Запечете докато патладжана омекне.
Сервира се веднага с със студена бира и салата

Печени зеленчуци на скара

4 тиквички
4 чушки
3 патладжана
2 глави лук
за маринатата:
2 -3 клонки мащерка
4 -5 скилидки чесън
сок от 1/2 лимон
2 с.л. олио
1 ч. л. сух риган
за доматената заливка
4-5 домата, около 1 кг
2 скилидки чесън
4 с. л. олио
1 с. л. оцет
1 ч. л. босилек
1 с.л. магданоз

Патладжаните и тиквичките се нарязват на филии от по 1 см, чушките - на половини. Продуктите за маринатата се смесват в купа и се разбъркват до получаване на еднородна смес.Зеленчуците се слагат в тава, заливат се с маринатата и се оставят да отлежат 10-15 минути. След това се пекат на скара по 5-10 минути от всяка страна.Сосът се приготвя, като доматите се настъргват на едро ренде. Подправят се със сол, оцет, олио, ситно нарязан магданоз, счукан чесън и босилек. Разбърква се хубаво. Зеленчуците се заливат със соса и се сервират.

Терин с патладжани

Продукти: 4 патладжана, 3 тиквички, 3 домата, 3 скилидки чесън, 2 глави лук, 1 червена чушка, 1 зелена чушка, 3 супени лъжици олио, сол.
Приготвяне: Патладжаните се обелват на ивички (обелките се запазват), посоляват се и се отцеждат от горчивия сок. Заливат се с малко олио и се пекат 40 минути в силно загрята фурна при температура 200 градуса. Лукът, тиквичките и чушките се нарязват на едри кубчета, доматите и чесънът - на дребно. В загрятото олио се пържи първо лукът, после чушките и накрая тиквичките. Задушават се 5 минути на тих огън. Прибавят се доматите, чесънът и нарязаните на кубчета изпечени патладжани. За да се уплътни сместа, се натрошават 2 филии хляб. Посолява се и се маха от котлона. Форма за кекс се покрива с намаслена хартия за печене. Обелките от патладжаните се нареждат на дъното и по стените. Зеленчуковата смес се изсипва внимателно, повърхността се изравнява. Пече се на водна баня при температура 180 градуса 40 минути. След това внимателно се изважда върху плато, с много остър нож се нарязва на филийки и се сервира.

# 103
Моля ви,даите рецепти за  десерти  Praynig Praynig Praynig

# 104
Здравейте! Ками първо да ти благодаря за прекрасната тема! Аз си поддържах теглото с разделно хранене по време на втората бременност, но мъжа ми лудна от ядене на салата и картофи, ориз и други простички неща. Твоите рецепти ще върнат това хранене в кухнята ни, за което много ти благодаря! Ето и малко рецепти за десерти от една книга за разделно хранене, която си купих преди броени дни...

Ашуре с ябълки и стафиди

1 ч.ч. пшеница
2 с.л. препечено брашно
1 кафяна чашка смлени орехови ядки
1 с.л. стафиди
1 с.л. мед
канела

Пшеницата се сварява в малко вода, отцежда се и с горещата вода се разбъркват останалите съставки. Сместа се изсипва в/у отцеденото жито и всичко отново се разбърква. Накрая се поръсва с канелата.

Овесени ядки с кисело мляко и боровинки

50 г. овесени ядки
80 г. кисело мляко
150 г. пресни или замразени черни боровинки
малко канела
1 с.л. подсладител

Овесените ядки се разбъркват с киселото мляко в купа. Боровинките се измиват или размразяват, смесват се с канелата и подсладителя и се изсипват в/у овесените ядки. Могат да се използват за закуска и десерт.

Готов ванилов пудинг с извара

1 пакетче ванилов пудинг
250 гр. извара с 20% масленост
150 гр. сметана
6 с.л. подсладител
1-2 пакетчета ванилия
щипка шафран

Сметаната се разбива в 350 мл вода. Сухата пудингова смес се разбърква с шафрана, подсладителя и 10 с.л. от разредената сметана. Останалата разредена сметана се кипва, прибавят се ванилията и пудинговата смес и се вари, докато се сгъсти, като се бърка. Някрая се прибавя изварата, отдръпва се от огъня, смесва се добре и се сервира топъл.

Да ви е вкусно!!!  Simple Smile

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт