Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 4 авг. 2006, 17:36 ч.

Разделно хранене-рецепти

  • 375 469
  • 304
  •   1
Отговори
# 105
Искате ли и малко закуски? Според моята книга хлябът може да се комбинира с бяло сирене (не с други сирена и кашкавали!!!).

Пъстър сандвич

80 г. прясно домашно сирене
1 филия пълнозърнест хляб
1 ч.л. краве масло
6 репички
1 с.л. нарязан зелен лук
щипка сладък червен пипер

Репичките се измиват и нарязват на тънки филийки. Нареждат се в/у намазаната с масло филия. Отгоре се слага настърганото или стрито с вилица сирене и се поръсва с лука и пипера.

Сандвич с извара и краставица

1 пълнозърнесто хлебче за сандвичи
70 гр. извара с 20% масленост
2 с.л. минерална вода
морска сол на вкус
1 с.л. краве масло
8 тънки резенчета краставица
2 с.л. кълнове от соя
щипка червен пипер

Хлебчето се разрязва на две и се препича на тостер или скара. Изварата се разрежда с минералната вода и се посолява на вкус със морска сол. Препеченият хляб се намазва с маслото, отгоре се нарежда краставицата, покрива се с изварата и се поръсва с пипера и соевите кълнове.

# 106
  • София
  • Мнения: 3 785
Благодаря ти,Дидка Hug
Откога чакам някоя друга мама да се включи с рецепички Wink

# 107
  • в шоки-land
  • Мнения: 3 763
и а3 да се включа с благодарност кьм Ками още ведньж   bouquet  bouquet  bouquet
Ками, 3абеля3ах, че пол3ваш някой от рецептите на д-р Хей.....много ми допадат и на мен Wink, а и са ра3делни повечето....като ми остане малко време довечера ще напиша и а3 няколко....

# 108
  • Мнения: 95
Привет на всички почитателки на разделното хранене! И аз съм с вас от 2-3 месеца - резултатът е -10 кг.
Направо не можах да повярвам на това разнообразие от рецепти. ТЪй като току що видях тази тема, не успях да прочета всички рецепти, но ще ви изпратя и малко от моите събрани. Сигурно една част ще се повторят, но се надявам да са ви от полза.

# 109
  • Мнения: 95
МЕСНИ И РИБНИ ЯСТИЯ

1.   ПИЛЕ ПЛАКИЯ

180-200г пиле
1 чл олио
1 морков
½ глава целина
1 глава лук
1-2 скилидки чесън
1-2 домата
магданоз, дафинов лист, лимон, сол, лимонов сок или бяло вино, черен пипер
пилето се залива с гореща вода и се оставя да ври на тих огън. След това се слагат последователно целината и морковите, лука, чесъна, дафиновия лист и черния пипер. Към края се добавят и доматите. Може да се запече в умерена фурна. Отгоре се поставят филийки лимон.

2.   ЗАЕК СЪС СОС

200г заек
1 чл олио
1-2 чл сметана
моркови, целина, корени магданоз, пащърнак, чер пипер
дафинов лист, магданоз, сол
Месото се нарязва на порционни парчетаа. Поставя се в малко гореща вода, добавя се дафинов лист, посолява се и се вари на тих огън заедно с морковите и другите корени до омекване. Зеленчукът се пасира, прибавя се маслото и се вари още няколко  минути на тих огън. Добавя се сметаната и с получения сос се  залива свареното месо. Поднася се поръсено с магданоз и чер пипер.

3.   РАГУ

100г месо /телешко, свинско/
1 сл олио
по 1 сл моркови и целина, нарязани на кубчета
тиквичка
грах
2-3 лукчета арпаджик
1-2 домата
1 сл лимонов сок
1 кч цветно или прясно зеле /накълцано/
магданоз, чер и червен пипер, сол
Нарязаното месо се задушава в малко масло и вода, прибавят се червеният пипер и пасираният домат, залива се с горещ бульон или вода, посолява се и се вари на тих огън. В останалото масло последователно се задушават нарязаните на кубчета моркови и целина /поставят се към месото/, грахът, накъсаното зеле, арпаджика и тиквичката. Накрая се добавя останалият пасиран домат. Задушените зеленчуци се прибавят към месото и се доваряват на тих огън. Добавя се ситно смлян чер пипер и лимонов сок на вкус.
Рагуто може да се приготви като се прибавят 2-3 гъбки към зеленчуците.

4.   РИБА, ПЕЧЕНА СЪС СОС ОТ ЯДКИ
150 г филе от бяла риба
1 сл олио
1 сл ядки /орехови, бадемови, лешникови/ счукани
2 сл лимонов сок
магданоз
2-3 скилидки чесън
сол, чер пипер, джоджен, кориандър
Добре измитото филе се подсушава, оформя се във вид на пържолки или шницели, леко се начуква с дървено чукче, предварително потопено в студена вода. Поръсва се със сол и чер пипер. Полива се с олиото и част от лимоновия сок. Пече се в имерена фурна или на скара. Готовата риба се залива със сос, приготвен от ситно счуканите ядки, стрития със сол чесън, чер пипер и кориандър – ситно смлени, магданоза и джоджена, лимоновия сок и олиото.

5.   ШИШЧЕТА ОТ РИБА НА СКАРА
150 г филе от Бяла риба
1-2 сл олио
1 гл лук
1 пиперка
1 домат
1-2 гъби
2-3 скилидки чесън
лимонов сок, магданоз, дафинов лист, сол, чер пипер
Измитите рибни филета се подсушават и се нарязват на големи кубчета, посоляват се и се поръсват с чер пипер. Зеленчуците се нарязват на едри парчета. На шишчета се нанизват последователно рибно филе, лук, рибно филе, домат, и т.н. и дафиновият лист. Шишчетата се напръскват с олио и се оставят 1-2 часа на студено. Пекат се на сгорещена скара, предварително се приготвя сос от счукания с малко сол чесън, лимоновия сок и магданоза. Готовите шишчета се поливат със соса и веднага се поднасят.
6.   РИБА ВЪВ ФОЛИО
1 скумрия /херинга, пъстърва/
1 сл олио
½ лимон с кората
1 сл каперси или зелени маслини
магданоз, сол, чер пипер
рибата се посолява. Смесват се част от маслото с магданоза, нарязаните каперси /или маслини/, настърганата лимонова кора /предварително накисната/, лимоновият сок и черният пипер. Рибата с тази смес се поставя върху намазаното с масло фолио и добре се увива. Пече се в умерена фурна около 20 мин. Готовата риба се поставя в затоплена чиния, залива се със сока, останал във фолиото и се украсява със стръкче магданоз и лимон.

7.   ЗАДУШЕН ЧЕРЕН ДРОБ
120 г дроб /телешки, агнешки/
1-2 сл олио
1 гл лук
чер пипер, магданоз, сол
Дробът се измива, почиства се от ципите и големите кръвоносни съдове и се измива отново със студена вода. Подсушава се и се нарязва на тънки филийки или ивици. Изпържва се или се задушава в горещото масло и се нарежда на плато. В същото масло се задушава нарязаният лук до златист цвят, поставя се върху черния дроб, поръсва се със сол, чер пипер и магданоз. Може да се поднесе и полят с доматен, гъбен или сметанов сос.

8.   ЗАДУШЕНИ ОХЛЮВИ
100г охлюви
1 морков
½ глава целина
1 гл лук
2-3 скилидки чесън
олио, лимонов сок, магданоз, копър, листа от целина /джоджен/, сол, чер пипер, майонеза
Охлювите се поставят във вряща подсолена вода на силен огън. Прибавят се нарязаните на кубчета морков, целина, предварително задушеният лук, чесънът и 1сл лимонов сок. Оставя се да ври на тих огън до омекването на охлювите. Нарязаните на филийки охлюви и свареният зеленчук с епоставят в плитка тавичка, поръсват се с олиото и лимоновият сок и се запичат. Накрая ястието се поръсва с чер пипер и подправки. Може да се прибавят 1-2 сл майонеза.
 

9.   ПИЛЕ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ

150г пиле
1 сл олио
1 чч зеленчуци – зелен фасул, грах, тиквички, пиперки, прясно зеле, спанак, цветно зеле, гъби, бамя – по избор
1 гл лук
чер и червен пипер
магданоз и копър
моркови и целина
сол
Пилето се задушава леко. Изважда се, в същото масло, последователно се прибавят ситно нарязаният лук, морковите и целината, червеният пипер и ястието се залива с гореща вода, посолява се и се прибавя пилето. Ври ан тих огън. Към полуомекналото месо с прибавя съответният зеленчук и ястието се задушава на тих огън или се пече в умерена фурна до готовност. Овкусява се с лимонов сок и чер пипер. Поднася се поръсено с колър или магданоз.

10.   КЕБАП С ГЪБИ
100 г месо – агнепко, крехко свинско, телешко, говеждо
1 сл олио
1 сл сметана
2-3 печурки
1 гл лук или праз
резени лимон или лимонов сок
чер пипер, чубрица, сол, зеленчуков бульон
месото се нарязва на неголеми еднакви по големина парчета. Задупава се в маслото и малко вода  заедно със ситно нарязания лук. Прибавят се гъбите, черният пипер, солта, чубрицата и тънки резенчета лимон. Ястието се залива с гореш зеленчуков бульон или вода, добавя се лимоновият сок и разбитата сметана. Задушава се на съвсем тих огън в плътно затворен съд или се пече на фурна.

11.   ДРУСАН КЕБАП
100г свинско месо
1 гл лук
чубрица, чер пипер, червен пипер /лют/
1 сл масло, олио
лимонов сок, сол
Месото се нарязва на еднакви по големина парчета. Посолява се, напръсква се с разтопеното масло и лимоновия сок, нанизва се на шиш и се пече на скара /или се задушава смалко вода/. Готовото месо се поставя в тенджера заедно с дребно нарязания лук, стритата чубрица, черния и червения пипер. Тенджерата плътно се затваря и се друса, докато лукът омекне от горещото месо.


12.   ЗАДУШЕНИ КОТЛЕТИ
100г филе – телешко, свинско, агнешко
1 сл прясно масло
1-2 скилидки чесън
лимонов сок, чер пипер, сол
Месото се оформя на котлети, начуква се леко, поръсва се с чер пипер и сол и се запича на силна скара. Поставя се в тенджера, поръсва се със счукания чесън и маслото и се задушава в плътно затворена тенджера или гювече на тих огън, като се напръсква с лимоновия сок.

13.   ПЪЛНЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ С КАЙМА
Зеленчуци – домати, пиперки или тиквички
½ чаша кайма
1 чл олио
1 чл масло
½ гл лук
1-2 скилидки чесън
джоджен, магданоз, чер пипер
Отрязват се капачетата на здрави домати и вътрешността им се издълбава. Ситно нарязаният лук се задушава, прибавя се каймата и плънката се поръсва с джоджен, магданоз, чер пипер, размесва се и се посолява. Задушава се на тих огън. Доматите се пълнят със сместа, затварят се с капачетата и се поставят в подходяща тавичка. Сърцевината на доматите се нарязва на ситно или се пасира, залива се с малко вода или бульон, посолява се и се оставя да ври на слаб огън. Добавя се счуканият чесън, прясното масло и с полученият сос се заливат пълнените домати, които се запичат в умерена фурна.

14.   ГЮВЕЧ С МЕСО
120 г месо – телешко, агнешко, свинско
1-2 сл олио
1 гл лук
2-3 домата
по 1 сл моркови и целина на кубчета
1 кч зелен фасул
1 пиперка
малко син домат на кубчета
грах
½ кч бамя
1 малка тиквичка
червен пипер, листа от целина, магданоз, сол
Месото се нарязва на едро и се задушава в малко вода. В същото масло след изваждането на месото с еприбавят последователно и се задушават лукът, морковите и целината и домата. Поръсват се с червен пипер, разбъркват се и се заливат с горещ бульон или вода. След кипването се връща месото, посолява се, плътно се похлупва с капак и се задушава на умерен огън до полуомекването на месото. Прибавят се последователно предварително подготовените зеленчуци – грах и фасул, сини домати на кубчета, бамята /попарена във вряла подкиселена и подсолена вода/, пиперката и тиквичката. Поставят се листата от целината и лютата пиперка. Най-отгоре се нареждат доматите. Пече се до пълно омекване. Поръсва се с магданоз.

15.   МУСАКА ОТ ТЕЛЕШКО И ТИКВИЧКИ
80-100г кайма
250 г тиквички
½ гл лук
1 сл олио
копър, магданоз
чер и червен пипер, сол, лимонов сок
лукът се задушава, прибавя се каймата, която се задушава до полуготовност, добавя се пипер и сол. Тиквичките се остъргват и се нарязват на кръгчета или дълги филии, леко се посоляват  и се задушават в част от маслото и малко вода, размесват се със ситно нарязан магданоз и копър. Прибавят се към каймата и сместа внимателно се размесва или на последователни пластове се нареждат каймата и тиквичките, като се завършва с тиквички. Пече се в умерена фурна. Към края се поръсва с лимонов сок.

16.   ПЕЧЕНИ РИБНИ ФИЛЕТА
2 парчета филе от риба
2 сл разтопено масло или зехтин
щипка табаско или лютив пипер
морска сол, чер пипер
лимонов сок
Фурната се загрява предварително. Рибните филета се измиват и подсушават. Всички останали продукти се смесват в малка купа. Рибата се намазва от двете страни със соса, за да не се залепи и се слага във фурната. Полива се често със соса. Пече се по 3-4 минути от всяка страна. Трябва да станат сочни.
 
17.   ПЕЧЕНО ПИЛЕ С ЧЕСЪН
Сос за печене
½ чл чесън, ситно нарязан
1 сл лимонов сок
1 чл горчица
½ чл морска сол
чер пипер
пилешки гърди, разполовени, без кожа
Всички продукти за соса се сипват в малка купа и пилето се намазва с него. Всяка страна се пече 10 мин на 5 см от източника на топлина, при това често се облива със соса.

# 110
  • Мнения: 95
1.   ДОМАТ, ПЪЛНЕН СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ И ИЗВАРА

1 домат /голям/
отрязва се калпакът и се издълбава вътрешността
1 краставица  /настъргана/
1 пиперка зелена, почистена
3-4 стръка зелен лук
2 с.л. извара
4 големи зрели маслини

Горният край на домата се срязва до долу, така че да се разположи върху чинията, подобно на разтворено цвете. Средата му се пълни със следната смес: пюре от сърцевината на домата, краставицата, лука и част от изварата. Отгоре се покрива с остатъка от изварата и се украсява с тънки от зелената чушка и маслините.

2.   ЛЯТНА СУРОВА САЛАТА СЪС СОС

1 краставица
2 с.л. пюре от сурово настъргани тиквички
1 с.л. настърган суров картоф
1 почистена и нарязана зелена чушка
суров зеленчуков сос
или
сос с кисело мляко и копър

Краставицата се нарязва на кръгчета, чушката – на ивички, размесват се със суровото пюре от картофи и тиквички и отгоре се поливат с избрания сос.

СУРОВ ЗЕЛЕНЧУКОВ СОС
1 домат
1-2 скилидки чесън
магданоз
копър
1 ч.л. червен пипер
2 с.л. растително масло
сол, черен пипер, други подправки по избор

Доматът се обелва и пасира, чесънът се счуква добре, прибавят се подправките и олиото и всичко се разбива с миксера.


СОС С КИСЕЛО МЛЯКО И КОПЪР
½ чаша кисело мляко
1-2 скилидки чесън
копър /листа/
1 с.л. олио или краве масло
сол, чер пипер
2 чл лимонов сок

киселото мляко, чесънът, копърът и другите подправки се смесват и затоплят до около 40 градуса. Прибавя се олиото /маслото/ при непрекъснато бъркане.


3.   САЛАТА ОТ ВАРЕНИ НА ПАРА ЗЕЛЕНЧУЦИ И СОС “МЕТР Д’ОТЕЛ”

2 средно големи картофа, сварени на пара
1 глава лук, сварена на пара
2 бр. Чушки, сварени на пара
1 порция сос “Метр д’отел”

Сварените на пара зеленчуци се почистват, нарязват се и се заливат със соса.

СОС “МЕТР Д’ОТЕЛ”

1 пълна с.л. краве масло
1 чл червен пипер
черен пипер
1 сл лимонов сок
естрагон – ¼ изравнена чл на прах
сол

Маслото се сгорещява на водна баня в емайлиран съд без да се пържи. Добавят се другите съставки като се бърка добре. Сосът е подходящ за гаарниране на печени меса, риби и зеленчуци.
 
4.   ЕСЕННА СУРОВА САЛАТА

1 чч зеле нарязано на ситно
1 чч краставица /нарязана на ситно/
1 морков, настъррган
1 червена чушка, почистена и нарязана
½ чч почистен и нарязан спанак
1 сл цвекло, сурово настъргано
магданоз
2 сл олио или зехтин
сол, лимон

Всичко се обърква. Истински поливитаминен и полиминерален бум!!!!!!!!

5.   САЛАТА ОТ ВАРЕНО ЦВЕКЛО СЪС СОС

250-300 г червено цвекло
магданоз
1 доза сос със сметана и хрян
или
вариация на Бешамел

Цвеклото се сварява на пара, обелва се и се нарязва на кубчета. Поръсва се с магданоза и отгоре се злаива със сос.
Може да се приготви и с печено цвекло.

СОС СЪС СМЕТАНА И ХРЯН

1 кч сметана
1 изравнена сл настърган хрян
копър или джоджен
лимонов сок
зехтин

Всичко се разбърква с миксер!

СОС БЕШАМЕЛ – ВАРИАЦИЯ

2 сл краве масло
2 сл брашно от моркови
1 чч прясно мляко
½ глава лук
1-2 дафинови листа
2-3 стръка мащерка и магданоз
3-4 зърна черен пипер
1 щипка индийско орехче
1 карамфилче
сол

Млякото се слага да заври, като непрекъснато бъркане се добавя брашното от моркови, после предварително приготвеният от лука и подправките бульон /врат 20 мин в ½ л вода/ и накрая – маслото, като се разбърква добре.

6.   ДИЕТИЧЕН ВИНЕГРЕТ – ЕСЕНЕН

2 картофа, сварени на пара
2 моркова, сварени на пара
100г цвекло, сварено на пара
2 чушки, сварени на пара
2 малки краставички
½ чч зеле, ситно нарязано
2 с.л. зехтин
1 сл лимон или оцет
сол

Всички продукти се нарязват и смесват.

7.   САЛАТА СЪС ЗЕЛЕН ГРАХ

Маруля – 2-3 нарязани листа и 1 цял лист
1-2 стръка целина
магданоз /няколко стръка с корените/
2-3 репички
краставица
1 домат, нарязан на дебели резени
1 кч зелен грах
2 сл олио
сол /+сосове, майонеза, маслини и др./

Върху целия лист маруля се поставя цялата смес без домата. С резените се украсява във формата на кръг купчината  зеленчукова смес.

8.   ПЛОДОВА САЛАТА

Пресни плодове според сезона
Сос за плодова салата

СОС ЗА ПЛОДОВА САЛАТА

2-3 сл сметана
1-2 сл смлени ядки или сусамови семена
лимонов сок
1 сл мед
ванилия, канела

всичко се смесва и с него се залива плодовата салата

9.   САЛАТА ОТ МИДИ

100-120 г миди
2 сл майонеза
1 сл лимонов сок
1-2 сл бульон от сварените миди или зеленчуков бульон
2 сл орехови ядки, счукани на едро
магданоз
1 чл морска сол
черен пипер
листа от салата

Добре сварените миди се смесват с майонезата, предварително разредена с бульона и подправена с лимоновия сок и смления чер пипер. Готовата салата се гарнира със счукани на едро орехи и ситни нарязан магданоз. Поднася се охладена, украсена с листа от зелена салата и магданоз.
 
ЗИМНО–ПРОЛЕТНО ПОЛУГОДИЕ

1.   САЛАТА ОТ МОРКОВИ СЪС ЗЕЛЕ ИЛИ АЛАБАШ

Моркови
Зеле или алабаш
Магданоз
Олио
Лимонов сок или ябълков оцет
Сол и други подправки по желание

Могат да се прибавят житни или бобови покълнали семена.

2.   ЧЕТИРИЦВЕТНА САЛАТА

Бяло зеле
Червено зеле
Моркови
Черна ряпа
Целина листа или листен магданоз
Лимон, зехтин
1 твърдо сварено яйце
сол

Нареждат се в чиния – един слой червено зеле с малко ряпа, лимон и сол, отгоре – бяло зеле с ряпа, нарязана целина или магданоз, а най-отгоре – настърганите моркови с малко лимон, сол и зехтин. Украсява се с белтъка, разрязан като цвете и посредата се слага жълтъкът

3.   САЛАТА ОТ ЛУК И БОБ ПО АРЖЕНТИНСКИ

½ чч бял боб
лук и/или чесън
1 чл червен пипер
2 сл олио
малко лимонов сок, кетчуп, дафинов лист, черен пипер, сол и др. Подправки по желание

фасулът се накисва за 12 часа и се вари до омекване. След това се смесва с останалите продукти.
 
4.   ДИЕТИЧЕН ВИНЕГРЕТ – ПРОЛЕТЕН

2 картофа, сварени на пара
2 моркова, сварени на пара
100г цвекло, сварено на пара
2-3 листа маруля, нарязани
зеле, ситно нарязано
краставица
лук или чесън
2 сл олио
 лимонов сок
сол и други подправки
Всички зеленчуци се смесват и се подправят според вкуса

5.   САЛАТА ОТ ЕЗИК

1 език
1 сл олио
2-3 скилидки чесън
лимонов сок, сол, магданоз
Добре измитият език се поставя в студена вода и се вари до пълно омекване. Залива се със студена вода, обелва се от ципата и се нарязва на тънки филии. Поставя се в плато. Счуканият с малко сол чесън се разрежда с лимоновия сок и олиото, добавя се ситно нарязания магданоз и получения сос се излива върху езика.

6.   ЕНЕРГИЙНА САЛАТА
3 ч зелена салата, салата айсберг, червена салата
1 ч спанак
1 краставица или 2 кисели краставички
1 домат
1-2 ч кълнове
сурови зеленчуци от всякакъв вид /моркови, целина, червено или зелено зеле, репички, цвекло, тиквички, цветно зеле, броколи, гъби/
¼ ч маслини
½ ч фасул или ¼ ч слънчогледово или сусамено семе
Всички пордукти се размесват в голяма купа. Прибавят се ¼ до 1/3 ч лек салатен сос.

ЛЕК САЛАТЕН СОС
1 скилидка чесън, разполовена
2 сл олио
1 сл лимонов сок
¼ чл морска сол, чер пипер
Всички съставки се изсипват в чаша, оставят се 15 минути, така че олиото да приеме вкуса на чесъна. После чесънът се набожда на вилица и с нея се разбива сосът. Чесънът се изважда. Сосът се излива върху салатата и се разбърква добре.

7.   ЗЕЛЕНА САЛАТА ПО ФРЕНСКИ
1 зелена салата
1 ч зелени подправки /кресон/
3 сл зехтин
1 сл лимонов сок
¼-1/2 чл морска сол, чер пипер
      Салатата се нарязва. Салга се заедно с кресона в голяма купа, прибавя се зехтинът и се разбърква добре. Прибавят се лимонов сок, морска сол и пипер на вкус.

8.   ОРИЗОВА САЛАТА ПО СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ
1 ч ориз
1 сл зехтин
1 тиквички на резени
1-2 сл вода
1 чл сушен риган /майорана/
1 чл босилек
1 ч зелена салата
2 ч спанак или лапад
1 ч кълнове от люцерна ил други
½ ч маслини на резенчета

Приготвяне на ориза
Индийският ориз е особено подходящ за тази рецепта!

1ч ориз
2 ½ ч гореща вода
1 сл олио
Сипете всички продукти в голям тиган, кипнете ги и разбъркайте леко. Оставят се 20 мин под капак при ниска температура. Отстранява се от огъня. Капакът се вдига след 10 минути.

Приготвяне на тиквичките
В тиган се загрява зехтинът. Прибавят се резенчетата тиквички и се овалват в зехтина. Поръсват се с вода и се обръщат няколко минути, докато придобият цвят. Прибавят се босилек и магданоз. Разбъркват се и се свалят от огъня.


Чеснов билков сос
1 скилидка чесън, нарязан или счукан
5 сл зехтин
5 сл пресен лимонов сок
11/2 чл сушен риган
¼ чл сушена мента
½ чл мащерка сушена
1/8 чл естрагон
½ чл морска сол
чер пипер
Всички продукти се изсипват в купа и се разбъркват с вилица или миксер.

Приготвяне на салатата
Листната салата се измива,подсушава и нарязва. Заедно със спанака или лапада и кълновете се изсипва в голяма купа. Прибавят се оризът, тиквичките, маслините и салатният сос и се смесва добре.

9.   САЛАТА ‘ЦЕЗАР’
1 скилидка чесън
3 сл зехтин
1-2 сл лимонов сок
1 чл дижонска горчица
¼ чл морска сол
1 салата
1 ч чеснови хапки
чер пипер
Чесънът се поставя в голяма купа и се смачква с вилица. Прибавя се зехтинът и се разбърква добре. Изважда се чесънът, добавя се лимоновият сок и горчицата и се разбърква с вилица. Прибавят се солта и сосът се разбива. Салата се нарязва и се добавя към соса. После се прибавят чесновите хапки и се поръсва с пипер на вкус.

Чеснови хапки
1 филия пълнозърнес хляб
2 чл масло
1 скилидка чесън, смачкана
Хлябът се реже на малки кубчета. Маслото се разтопява в тиган. Прибавя се чесънът, после – хапките и се пържат с непрекъснато бъркане, докато станат хрупкави. Прибавят се към салати, супи, или зеленчукови блюда.

 
10.   ШАМПИОНСКА КАРТОФЕНА САЛАТА
6 картофа
2 сл масло
½ чл морска сол
¼ чл червен пипер
2 ч розички от броколи
4 ч зелена салата
2 ч спанак
1 ч кълнове
1 ч червено зеле, ситно нарязано
целите необелени картофи се слагат във вакуумна тенджера и се задушават около 20 мин, докато омекнат.Междувременно се приготвят броколите, зелената салата и салатният сос. Картофите се нарязват на кубчета и се слагат в купа. В тиган се разтопява масло, с което се поливат картофите. Прибавят се подправките и се разбъркват. Картофите се изсипват във фолио за печене и се слагат на най-горното ниво на фурната. Пекат се 5-10 мин. Броколите се задушават за 5-7 мин, докато се сварят и станат светло зелени. Оставят се да изстинат. Салатата и спанакът се смесват в голяма купа. Зародишите се отделят един от друг, за да не се слепят и също се прибавят. Накрая се сипва червеното зеле и нарязаните на тънки резенчета броколи.

САЛАТЕН КРЕМ-СОС
1-2 скилидки чесън
2 сл лимонов сок
1/4 ч зехтин
морска сол, риган, мащерка, чер пипер
1-2 сл. Майонеза
чесънът се смачква и се слага в чаша. Прибавя се лимоновият сок, солта, зехтинът и подправките. После се сипва майонезата и сосът се разбива с вилица, докато стане гъст като крем. Изсипва се върху салатата.

Приготвяне на салатата
Картофите се изваждат от фурната и се сипват в салатата. По желание се прибавя и чер пипер. Разбърква се добре.

 
11.   ЦАРЕВИЧНА САЛАТА С КЪРИ
1 сл олио
½ ч червен лук
½ ч червена пиперка, ситно нарязана
½ ч зелена пиперка, ситно нарязана
½ чл къри
½ чл риган
4 ч царевица
½ ч маслини с чушка, на резенчета
½ ч майонеза
сол
Олиото се загрява в голям тиган, прибавя се лукът и се пържи, докато омекне. Прибавят се пиперките, запържват се, после кърито и ригана. Задушава се леко. Сипва се заедно с царевицата в голяма купа. Прибавят се маслините, накрая се сипва майонезата и солта и се разбърква добре.

# 111
  • Мнения: 95
1.   СОС ОТ МАЙОНЕЗА С КЪРИ
2 сл зехтин
1 сл лимонов сок
1-2 сл майонеза
½ чл къри
½ чл босилек
1 чл арпаджик, ситно нарязан
¼ чл морска сол
чер пипер
Зехтинът, лимоновият сок, майонезата и медът се смесват в голяма купа и се разбиват на крем. Прибавят се къри, босилек, арпаджик и морска сол, разбива се още веднъж. Залива се салатата. Отгоре се поръсва с чер пипер.

2.   КРЕМ СОС ОТ ГЪБИ
 4 сл масло
1 арпаджик, ситно
500 г гъби
2 сл брашно
2 кубчета зеленчуков бульон
2 сл незаквасена сметана
морска сол, чеснова сол
В тиган се разтопяват 2 сл масло. Прибавят се арпаджикът и гъбите, пържат се, докато омекнат и отделят тъмнокафяв сос. Гъбите се изваждат с решетеста лъжица. Сосът се сипва в чаша и се оставя натрани. В същия тиган се слагат още 2 сл масло. Прибавя се брашно и се разбърква с тел. Добавя се гъбеният сос, продължава да се бие, докато сосът се сгъсти. Бавно и при непрекъснато бъркане се сипва водата, после се прибавят кубчетата бульон, сметаната, солта. Сега в соса могат да се сложат гъбите или да се сервират отделно към пастирския пирог.

3.   ФРЕНСКИ САЛАТЕН СОС
3сл зехтин
1 сл лимонов сок
½ чл горчица
скилидка чесън, разрязана на две
морска сол, чер пипер
Зехтинът, лимоновият сок, горчицата и солта се сипват в чаша. Чесънът се набожда на вилица и с нея се бие сосът. Изсипва се върху салатата и се поръсва с чер пипер на вкус.

4.   САЛАТЕН КРЕМ-СОС
1-2 скилидки чесън
2 сл лимонов сок
1/4 ч зехтин
морска сол, риган, мащерка, чер пипер
1-2 сл. Майонеза
чесънът се смачква и се слага в чаша. Прибавя се лимоновият сок, солта, зехтинът и подправките. После се сипва майонезата и сосът се разбива с вилица, докато стане гъст като крем. Изсипва се върху салатата.

5.   ДИЖОНСКИ САЛАТЕН СОС
3 сл зехтин
1 сл лимонов сок
¾ чл горчица
½ чл морска сол
¼ чл зеленчукова подправка
чер пипер
Зехтинът, лимоновият сок и горчицата се разбиват на пяна в малък съд. По желание се прибавят солта и зеленчуковата подправка. Излива се върху салатата. Поръсва се с чер пипер. Разбърква се добре.

# 112
  • Мнения: 95
1.   ДОБРУДЖАНСКА ЯХНИЯ

1 морков
1-2 глави лук
целина, нарязана /корен със или без листа/
2 пиперки
1 домат
1 кч ориз
магданоз
лютиви пиперки
сол, чер пипер, олио
В сгорещената мазнина се задушават за десетина минути нарязания лук, моркови и целина. Прибавя се топла вода и се вари до омекване, като последователно се прибавят пиперките, оризът, доматите и лютивите пиперки. Яхнията може или да се довери или да се запече. Готовото ястие се поръсва с магданоз, по желание – с чер пипер или други подправки.

2.   ЯХНИЯ ОТ ПРАЗ ЛУК С ОРИЗ

250 г праз
1 кч ориз
олио, подправки
Празът се нарязва на парчета, дълги 3-4 см, измива се и се задушава в олиото. След като омекне се прибавя оризът и се вари в подсолена вода на бавен огън. Яхнията може да се запече във фурна. Поръсва се с подправки по желание.

3.   САРМИ

Листа /зелеви, лозови/
½ глава лук
2 сл олио
½ чаща ориз или овесени ядки
червен и чер пипер, джоджен, копър, сол
лукът, ситно нарязан, се задушава до омекване в 1 сл олио. Прибавя се оризът и подправките и се задушават леко. От сместа и листата се увиват сърми. В остатъка от олиото се запържва червен пипер и готовите сърми се заливат с него.

4.   СПАГЕТИ С ДОМАТЕН СОС

 
5.   ГЮВЕЧ ОТ ПРЕСНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ

3 картофа
2 моркова
1 шепа грах или зелен фасул
1 сл целина нарязана
1 пиперка нарязана
1 шепа бамя
½ тиквичка
1 глава лук
червен пипер, сол, магданоз, олио и други подправки
Лукът, нарязан на филии, морковите и целината на ивички, се задушават в олиото. Добавят се зеленият фасул и пиперките, после бамята /предварително накисната за ½ час, след което бодливостта й се отстранява чрез разтриване/, картофите и тиквичките, нарязани на едри кубчета. Прибавят се и подправките с изключение на магданоза, поставят се в тава и се заливат с малко гореща вода. Пече се в умерена фурна за около ½ час.

6.   ОМЛЕТ ОТ ЗЕЛЕНЧУЦИ /МИШ-МАШ/

1 яйце
1 сл олио
1 домат
1 пиперка
зелен лук или праз
магданоз и копър
1-2 скилидки чесън
1 сл газирана вода
сол
Лукът и пиперката се задушават в маслото и малко вода, прибавят се доматът и чесънът и след това магданозът. Прибавя се разбитото с вода яйце и солта. Пече се в умерена фурна до зачервяване.

7.   ПОСТНА МУСАКА

½ чаша ориз или овесени ядки
2 картофа
2 моркова
1 гл. Лук
2 сл олио
червен пипер, магданоз, сол, чер пипер и други
В тавичка с епоставят илиото, 1-2 л. Вода, морковите, лукът и се задушават във фурната. Като се изпари водата, прибавят се картофите, оризът и червеният пипер, разбъркват се и се заливат с 2 ч вряла вода, подпряват се и се изпичат в умерена фурна.

8.   ЗАПЕЧЕН ЗРЯЛ ФАСУЛ
½ чаша зрял фасул
1 глава лук
2 сл ориз или овесени ядки
1 сл червен пипер
магданоз, джоджен, люти чушлета, сол
олио
Фасулът /предварително накиснат/ се сварява, като се внимава зърната да се запазят цели. Ситно нарязаният лук се задушава в олио с малко от водата, в която е врял фасулът. Като остане на мазнина, прибавя се оризът, като се разбърква добре. Вдига се от огъня, прибавят се червеният пипер, фасулът и 1 чаша от водата, в която е варен. Изсипва се в тавичка заедно с половината от нарязаните магданоз и джоджен и евентуално се бодват 1-2 люти чушлета. Запича се във фурната, докато оризът стане готов. Накрая се поръсва с другата половина от магданоза и джоджена.

9.   МУСАКА ОТ ПРАЗ СЪС СИРЕНЕ

250 г Праз лук
2 сл натрошено сирене
магданоз
олио, сол
Сос Бешамел – вариация
Почистеният и измит праз се задушава предварително в олиото. Като омекне, изсипва се сосът и се запича в намазнена тава до леко зачервяване. Поднася се поръсена със ситно нарязания магданоз и сиренето.

10.   ПЪЛЕНИ ЧУШКИ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ НА ФУРНА
3-4 пиперки
1 глава лук
2 картофа
2 моркова
3 сл ориз или овесени ядки
олио
червен и чер пипер, магданоз, джоджен, сол
лукът и морковите се задушават в мазнината и малко вода. Прибавя се оризът, обръща се няколко пъти, слагат се червения пипер и картофите на кубчета. Прибавя се солта, черният пипер, джодженът и магданозът, всичко се разбърква и се пълнят чушлите. Всяка от тях се затваря с кръгче от картоф. Нареждат се в тавичка, заливат се с ½ чаша гореща вода и се запичат във фурната.

11.   ПЕЧЕН КАРФИОЛ
1 глава карфиол
1 сл масло
1 яйце или сирене
магданоз или копър, сол
лютива подправка*
Карфиолът се вари до леко омекване и се разделя на розички. Те се панират в разбитото яйце или се смесват със сиренето. Прибавят се подправките, поливат се с разтопеното масло и се запичат в умерена фурна.

ЛЮТА ЧУБРИЦА
1 кч Сладка чубрица
1 чл лют червен пипер
½ равна л. Чер пипер
кимион
хрян или сух чесън
Всичко се омесва много старателно.

ЛЮТИВА ПОДПРАВКА БЕЗ ЧУБРИЦА /БЪЛГАРСКОТО КЪРИ/
½ чл чесън на прах
½ чл хрян или исиот на прах
½ чл смлян кориандър или кимион
½ чл лют червен пипер
½ чл дафинов лист на прах
½ чл бахар на прах
1 чл лютива мента на прах или босилек
½ чл естрагон на прах
¼ чл смлян чер пипер
¼ чл смляно синапово семе
¼ чл индийско орехче
Всичко се омесва много старателно.

12.   КАРТОФЕНИ ПИТКИ
/по д-р Хей/
2 картофа
1 сл сметана
1 сл слънчогледово семе
1 сл майорана, ситно нарязана
магданоз, индийско орехче /на върха на ножа/
лук
сол и други подправки
Картофите се сваряват на пара, обелват се и се размачкват заедно със сметаната или смления слънчоглед и лука. Прибавят се подправките. От сместа се оформят малки питки, които се изпичат в намаслена тавичка при температура 200-220 градуса. Поднасят се с пъстра зеленчукова салата.

13.   СИРЕНЕ В ГЮВЕЧЕ
80-100г сирене
олио
1 домат
1 пиперка
зелени подправки
червен пипер, люта чушка
Обезсоленото сирене се поставя в гювече, отгоре се нареждат кръгчета от обеления домат, пиперката и част от маслото. Пече се захлупено няколко минути, изважда се, полива се с останалото масло, оцветено с червения пипер, запича се и се поднася със зелени подправки.

14.   ТИКВЕНИК ПО РОДОПСКИ
200-250г тиква
брашно
1 сл галета
2 сл орехи
олио
2 сл захар
½ чл канела
От брашното се приготвят кори. Тиквата се настъргва на едро ренде, задушава се в олиото и малко вода, смесва се със смлените орехи, галетата, канелата и се подслажда. Корито се поставят последователно в намаслена тавичка. Върху всяка от тях се поръсва от останалото олио и сместа. Отгоре се покрива с разточен лист, наръсен с мазнина. Пече се до порозовяване.

15.   КАРТОФЕНИ ЛОДКИ, ПЕЧЕНИ НА ФУРНА
2 картофа
½-3/4 ч тиква
¼ ч разтопено масло
¼ чл кимион
1 чл морска сол, червен и чер пипер
2 чл разтопено масло
картофите с епекат във фурна около час на 220 градуса, докато омекнат. През това време обелете тиквата, нарежете я на малки кубчета, слежете я във вакуумна тенджера. Задушава се над вряща вода 15 мин или докато омекне напълно. Докато са топли, разполовете картофите и изгребете вътрешността им, без да нарушавате люспата. Смесете тиквата, картофената маса, ¼ ч разтопено масло, кимиона и морската сол с преса за картофи или в миксера, докато получите жълто пюре. Напълнете половинките със сместа. Намажете с масло и поръсете с пипер. Запечете във фурната около 10 мин, докато станат златисти на цвят.

16.   ЗЕЛЕН ФАСУЛ С ЧЕСЪН
2 сл зехтин
1 чл счукан чесън
4 ч зелен фасул
½ чл сушена мащерка
½ чл морска сол, чер пипер
2 ч вода
1 кубче зеленчуков бульон
лимонов сок
зехтинът се затопля в голям тежък тиган. Прибавят се чесънът и фасулът, задушават се на силен огън, бъркат се често. Добавят се мащерката, морска сол и пипер на вкус, после вода и зеленчуков бульон. Кипва се, затваря се плътно, температурата се намалява до умерена, остаявя се да ври 20-30 мин или докато омекне бобът. Добавя се лимонов сок и се разбърква добре.


17.   ЗАДУШЕНА ЦАРЕВИЦА ПО СЕЛСКИ
6 ч вода
6 картофа, нарязани на кубчета
1 гл лук
2 скилидки чесън, ситно нарязани
1 стрък целина
2 кубчета зеленчуков бульон
½ чл мащерка
½ чл риган
½ чл морска сол
чер пипер
3-4 ч млечна царевица
1 сл масло
¼ ч зелена пиперка, ситно нарязана
½ ч арпаджик
¼ ч сметана
копър
Водата се кипва. Прибавят се картофите, лукът, чесънът и целината. След като водата  заври отново се прибавят кубчетата бульон и подправките. Похлупва се и се оставя да ври на умерена температура 15-20 минути, докато картофите омекнат. Охлажда се леко. От бульона се отделят две чаши картофи, останалата супа се пюрира на малки порции. Затопля се на ниска температура. Прибавят се царевицата и останалите картофи. Вари се още 5 минути, като се разбърква леко да не кипне. Маслото се разтопява в тиган,прибавят се пиперката и арпаджика. Запържват се около 3 минути, после се сипват в основното ястие, по желание се прибавя сметана и копър. Подправя се.

18.   ЗАДУШЕНО ЗА ДВАМА
Няколко картофа
3 моркова
2-3 сл масло
1 гл лук
1 стрък целина
4 клонки броколи /без розичките/ или ½ глава бяло зеле
2 малки тиквички на резени
1 ч фасул /по желание/
½ ч грах /по желание/
¼ чл семе от целина
¼ чл риган
½ чл морска сол
зеленчуков бульон
1-2 ч вода
Картофите и морковите се поставят цели във вакуумна тенджера и се задушават 15 мин. после моркови те се нарязват на парчета, а картофите се белят и се режат на кубчета. Маслото се разтопява. Прибавят се картофите, морковите, лукът, целината, броколите, солта, бульонът и водата. Кипват се. Оставят се затворени 5 мин. Отново се кипват и се оставят под капак още 10 мин., като се бърка от време на време.

19.   ПАСТИРСКИ ПИРОГ
Пълнеж
½ ч масло
1 лук, ситно нарязан
1 ч целина, ситно
¼ ч арпаджик, ситно
8 ч пълнозърнес хляб, на хапки
½ чл риган
½ чл мащерка
¼ чл червен пипер
морска сол, чер пипер, магданоз
1 кубче зеленчуков бульон
2 ч гореща вода

Печена картофена каша
8-10 малки картофа на кубчета
1 стрък целина
1 дафинов лист
1-2 скилидки чесън
3 сл масло
¼ ч незаквасена сметана
морска сол, чер пипер
Картофите, целината, дафиновият лист и чесънът се варят под капак, докато омекнат.
Приготвя се пълнежът. Маслото се стопява в тиган, прибавя се лукът, арпаджикът и целината. Пържи се, докато зеленчуците омекнат. Добавят се хапките, риганът, мащерката, пиперът и морската сол. Едно кубче зеленчуков бульон се разтваря в 2 ч гореща вода. Прибавя се към пълнежа и се разбърква добре. Задушава се при много ниска температура и при постоянно бъркане.
Фурната се загрява до 190 градуса. В малка тенджера се разтопява маслото и се прибавя сметаната. Загрява се, но не се оставя да заври. Отстраняват се дафиновият лист и чесънът. Картофите се пюрират, прибавя се сместа от масло и сметана. Подправя се със сол и пипер на вкус. Пълнежът се сипва в огнеупорна касерола и се покрива с картофената каша. Пече се във фурната 30-40 мин., докато се получи златистокафява кора. През това време се приготвя крем-сосът от гъби.

20.   ФИНО ЗАПЪРЖЕНИ ГЪБИ
250 г гъби
1 сл масло
морска сол, лимонов сок
Отстраняват се краищата на дръжките на гъбите, после се нарязват. В голям тиган се разтопява масло. Слагат се гъбите и се запържват леко, докато започнат д аомекват. Прибавят се подправките и лимоновият сок.

21.   ПЕЧЕНИ ГРАДИНСКИ ЗЕЛЕНЧУЦИ
1 ч моркови, на пръчици
2 ч картофи, обелени, разрязани на четири и после на едносантиметрови резени
1 пакет замразен зелен фасул
2 тиквички, н акубчета по 1 ½ см
¼ ч масло
3 сл пресен магданоз
морска сол, чер пипер
Фурната се загрява до 180 градуса. Всички зеленчуци се слагат в огнеупорна тенджера с капак. Отгоре сепоръсват с парчета масло, с магданоз, с подправки, сол и пипер. Пече се затворено 35-40 минути или докато омекнат зеленчуците. По желание може да се прибави масло и да се сервира със салата.

22.   ХРУПКАВИ КАРТОФИ
5 картофа
1-2 сл разтопено масло
подправки
Картофите се задушават в затворен съд над вряща вода 20 мин. Не трябва да омекват прекалено. След като изстинат се режат на филии от 1 см, нареждат се в тава или фолио за печене и се намазват равномерно с масло. Поръсват се с подправки и се слагат на най-горното ниво на фурната. Пекат се докато станат златисти и хрупкави.

# 113
  • в шоки-land
  • Мнения: 3 763
малко рецепти от мен  Wink

бе3 месо

Пълнени тиквички

300 г кайма (смес)
1 ч.ч. нарязани пресни гъби
100 г кашкавал
8 средно големи тиквички
1 връзка магданоз
5-6 скилидки чесън
2 с.л. олио
сол и черен пипер на вкус.

Тиквичките се изчистват и полусваряват в подсолена вода. След като изстинат, се разрязват по дължина и се издълбава вътрешността им.
Месото леко се изпържва в мазнината с малко вода. Към това се прибавя вътрешността на тиквичките, стритият чесън, част от кашкавала, който е настърган, нарязаните ситно гъби. Посолява се и се наръсва с черен пипер. Разбърква се сместа и се задушава 3-4 минути.

С получената смес се пълнят разрязаните тиквички и се нареждат в тавичка. Отгоре се наръсват с останалия настърган кашкавал и се пекат на умерена фурна около 30 минути.

Чушки бюрек

1 кг печени обелени чушки,
1 - 2 ч.ч. сирене (извара)
2 - 3 яйца
1 с.л. магданоз
брашно за паниране ( аз ползвам царевично брашно)
олио за пържене

Сиренето (изварата) се разбърква с 1 чйце и магданоза, нарязан на дфрребно. С тази смес се пълнят обелените и почистени чушки.

Притискат се с ръце напълнените чушки, потапят се последователно в брашно, разбити яйца, царечично брашно или галета и отново в яйцата.

Пържат се до зачервяване.


Пресни картофки със сос

1 кг дребни пресни картофчета

За соса:
1/2 ч.ч. заквасена сметана
1/2 ч.ч. кисело мляко (или 1 ч.ч. айрян)
2 стръка накълцан зелен лук
1 ч.л. стрита прясна мащерка
млян черен пипер, на вкус

В голяма тенджера покрийте добре измитите картофи с вода, а когато водата заври, ги доверете докато омекнат.

За соса:
смесете сметаната, киселото мляко, лука и мащерката в малка купа. Разбъркайте енергично и подправете със сол и черен пипер.

За сервиране използвайте голяма плоска чиния. Поставете купичката със соса в средата на чинията. Наредете картофите наоколо и украсете с листнца магданоз и копър.


пролетни зеленчуци на фурна

1 кг тиквички или картофи, настъргани на ренде и леко оцедени
2 яйца
4 с.л. брашно
4 с.л. мляко
1 с.л. бульон на прах или вегета
1 пак. бакпулвер
копър
черен или бял пипер на вкус

Всичките съставки се смесват и се запичат при температура 200 градуса до златисто оцветяване, до готованост около 30 мин, преди да извадите от фурната зеленчуците ги заливате с разбитите яйца с брашното.

Идея: Може да добавите и малко настърган кашкавал, около 100 г., преди да извадите от фурната. Не е необходим, но продава различн вкус.

# 114
  • в шоки-land
  • Мнения: 3 763
Паламуд на фурна

1 паламуд (1 кг)
1/2 кг арпаджик или дребен лук, балучки
2-3 с.л. олио
4-5 домата или 4-5 .л. доматено пюре
2 кафени чашки бяло вино
1 лимон
2 дафинови листа
сол и черен пипер на вкус
5-6 скилидки чесън.

Паламудът се изчиства от хрилете, вътрешностите и червената ивица по гръбнака и се накисва за 2 часа в марината от оцет и подсолена вода.
Арпаджикът се обелва и задушава в сгорещеното олио. Прибавят се виното, чесновите скилидки, дафиновите листа. Получената смес се изсипва в тавичка. Отгоре се поставя рибата. Около нея се слагат нарязаните ситно домати и магданоз. Върху рибата се нареждат филийки от лимона. Пече се на 200 градуса, а накрая се запича.

Сервира се със свежа гарнитура, в зависимост от сезона.

Пъстърва с магданозен сос

4 пъстърви,
1 яйце
брашно, галета
връзка ситно нарязан магданоз
120 г масло
сол и черен пипер на вкус.

Изчистете, измийте и подсушете пъстървите. Посолете и поръсете с черен пипер. Оваляйте в галета. В тиган разтопете маслото и запържете рибите по 5 мин от всяка страна. Извадете ги и ги оставете на топло. В същия тиган задушете магданоза с малко сол.

За соса бешамел:
Леко запържете брашното с масло. Преди да порозовее, сипете малко мляко и разбитото яйце. Пържете до сгъстяване на соса. Сосът става много пикантен, ако прибавите малко ситно нарязана аншуа или гъбки и кисели краставички, нарязани на дребно.

Сервирайте рибата полята с готовия магданозен сос, а отгоре полейте със сос бешамел.
Украсете с лимон и листа зелена салата.

Задушена морска риба

ПРОДУКТИ: 1/2 кг риба, 4 глави лук, 4 червени домата, 2-3 скилидки чесън, 1 чаена лъжичка смлян черен пипер, 2 супени лъжици лимонов сок, 1 1/2 кафеени чашки олио, сол

В сгорещеното олио запържваме до златисто нарязания на тънки филийки лук. Прибавяме нарязаните на ситно скилидки чесън, доматите – обелени и настъргани на едро ренде, черния пипер и сол на вкус. Слагаме нарязаната на парчета риба (преди това поръсена с лимоновия сок и натрита със сол) и наливаме толкова топла вода, колкото е необходимо течноста да покрие продуктите. На умерен огън под похлупак задушаваме около половин час.


# 115
  • София
  • Мнения: 3 785
Ето ме и мен отново с една нова рецептичка.Направо е трепач,много вкусно,но е и малко скъпичко.За празници като Никулден е идеален избор,обаче.

Ципура върху канапе от зеленчуци

Време за приготвяне: 15 мин.
Време за готвене: 15 мин.
Порции: 2

Необходими продукти:

2 бр. (по 350 - 400 г) ципура
½ с.л. сол
¼ с.л. черен пипер
2 стръка пресен босилек (или 1 с.л. сушен)
магданоз или босилек (за гарниране)

За зеленчуковото канапе:

1 – 2 бр. пресен пипер, нарязани на дълги ивици
1 – 2 средно големи моркова, нарязани на дълги ивици
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
2 глави кромид лук, червен (срязани на филийки)
2 с.л. зехтин
100 мл зеленчуков бульон

Начин на приготвяне:

Почистете ципурата добре от вътрешностите и я измийте. Подсушете я с помощта на кухненска хартия. Овкусете със солта и черния пипер, а вътре в коремчето й сложете по 1 стрък пресен босилек (или ½ с.л. сушен).
Задушете зеленчуците за канапето в зехтина. Като поомекнат добавете разтворения в 100 мл вода зеленчуков бульон. Разбъркайте добре и изчакайте да изври течността.
Изсипете зеленчуковата смес в подходяща за печене тава и поставете рибата, на която предварително сте направили по 3 кръстовидни разреза от двете страни.
Пече се в средно загрята фурна (170 - 180 градуса) за 12 – 13 минути.
След като извадите ястието от фурната, поръсете го със ситно нарязан босилек или магданоз.
Гарнирайте с резенчета лимон.

Ето и снимчица Wink:

# 116
  • София
  • Мнения: 3 785
Вчера готвих скариди:
Скариди соте

500 гр скариди
2 лъжици зехтин
2 големи ск.чесън (счукани)
1 средна глава лук
половин червена и половин зелена чушка
2 средни домата
1 средна краставица/или тиквичка/
1 лъжица оцет
1/4 ч.л. шафран или куркума
1/4 ч.л.сол
1/8 ч.л.червен пипер
1 с.л. счукан кориандър

Нарежете зеленчуците на дребно.
Запържете чесъна в зехтина,добавете скаридите за 2-4 мин докато порозовеят.
Извадете скаридите. Задушете в соса лука и чушките за около 3 мин,след това добавете останалите съставки за още 1 мин. Смесете скаридите със зеленчуците и поръсете с кориандъра.



# 117
  • София
  • Мнения: 3 785
А днес сътворих една пилешка манджичка,която стана много вкусна:

Пилешки жулиени със зеленчуци

700-800 гр.пилешки гърди
3 скилидки чесън
1 средно голяма тиквичка
2 червени чушки
200 гр.зелен фасул
3 моркова
2 домата/пресни или от консерва/
соев сос
3 ч.л.сушен риган
магданоз

Чесъна се нарязава на филийки,пилешките гърди-на тънки дълги жулиени.
В сгорещено масло и малко вода се задушава чесъна,като омекне се добавят жулиените.Поливат се със соев сос.Задушават се до полуготовност и се изваждат.
В същия сос се слагат нарязаните на жулиени моркови и тиквички.След малко се добавят чушките,също нарязани на дълги ивици,и зеленият фасул.Когато зеленчуците поомекнат,се добавят доматите,настъргани на ситно.Всичко се овкусява със соев сос на вкус и риган.Долива се една ч.ч вода и се оставя да къкри на слаб огън 10-на минути.
Когато зеленчуците са напълно готови се връщат пилешките жулиени и се задушава още 2-3 мин.След свалянето от огъня се добавя ситно нарязан магданоз.

# 118
  • Мнения: 1 559
А няма ли нещо с ориз????? newsm78

# 119
  • София
  • Мнения: 3 785
А няма ли нещо с ориз????? newsm78

Ориз със зеленчуци;с домати;спанак и всякакви зелении стават с ориз;с гъби Wink

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт