Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 4 авг. 2006, 17:36 ч.

Разделно хранене-рецепти

  • 384 348
  • 304
  •   1
Отговори
# 120
  • София
  • Мнения: 3 785
Пикантни свински ребърца

Пиша примерните пропорции, тъй като ги правя на око
1 кг. свински ребърца
за маринатата: 1 с.л. олио, 2 с.л. соев сос, 1 скилидка пресован чесън, щипка черен пипер.
Мариновам ги за няколко часа или една нощ, след което ги слагам във фолио заедно с маринатата и завивам (не плътно). Пека при 200 - 220 градуса около половин час, развивам фолиото и допичам, като поливам с маринатата.

Свинско по корейски

1 кг свинско се нарязва на големи парчета, добавя се една ситно нарязана глава кромид лук, 3 скилидки чесън (ситно нарязан), 2 с.л. зехтин, 2 дафинови листа, соев сос, черен пипер на вкус и лимонов сок. Разбърква се и се пече около час и половина на 220 градуса.

# 121
  • София
  • Мнения: 3 785
Телешко с бамя

Месото се нарязва на хапки и се поставя в тенджера заедно с глава-две наситнен лук, кафяна чашка олио, настъргано парченце корен целина или листа, може и един настърган морков или на шайби, равна супена лъжица сол.
Задушава се докато мазнинката на месото стане прозрачна, добавя се чаена лъжичка червен пипер и се сипват 2 чаени чаши доматен сок( може от разбито пюре) и 2 чаени чаши вода.
Вари се почти до готовност на месото и се поставя бамята( в същата тенджера).
Подкиселява се с оцет или лимон ако доматите сладнят.
При поднасяне се ръсва с нещо зелено, най-често магданоз.

# 122
  • София
  • Мнения: 3 785
Агнешко задушено по римски

Продукти:
10 агнешки котлета
1/2 литър бяло вино
100 милитра олио
2 големи глави лук на шайби
2 супени лъжици скълцан кориандър
1 чаена лъжичка млян черен пипер
1 супена лъжица девесил
1 чаена лъжичка кимион
2 чаени лъжички сол

Приготвяне:
Наредете котлетите в глинен съд заедно с лука и подправките.
Добавете солта и виното.
Задушавайте около 45-55 минути.
Поднесете котлетите със соса.

# 123
  • в шоки-land
  • Мнения: 3 763
Ками, моля те, ако имаш още рецепти бе3 месо, да ги споделиш....ние у дома сме само на твоите манджи вече месец ( ре3ултаттьт е супер Heart Eyes ), но гледаме да хапваме месо само сьбота и неделя....иначе пре3 седмицата сме на 3еленчуци, ори3, картофи и т.н., като не се ограничаваме от кьм млечни продукти и яйца....благодаря предварително   bouquet  bouquet  bouquet

ако някой друг сьщо има - да пише  Hug Heart Eyes

# 124
  • София
  • Мнения: 3 785
Амей,имам още рецепти без месо,но трябва да ги преписвам,че са от готварски книги  Wink Малко по малко ще ги кача Peace

# 125
  • София
  • Мнения: 3 785
Ето една:

Каша от броколи и гъби

300-400 г броколи
250 г гъби
1 връзка пресен лук
1 скилидка чесън
3-4 клонки магданоз
2 с. л. олио
2 с. л. вода
1 с. л. Брашно
1. Брокoлите, гъбите, лукът и чесънът се нарязват надребно и се пържат 2-3 минути в олиото.
2. Поръсва се брашното, налива се 1 ч. ч. топла вода, посолява се и се вари 5 минути на тих огън.
3. Преди сервиране ястието се поръсва със ситно нарязан магданоз. Гарнира се с овкусено със счукан чесън кисело мляко и се сервира.

# 126
  • в шоки-land
  • Мнения: 3 763
Амей,имам още рецепти без месо,но трябва да ги преписвам,че са от готварски книги  Wink Малко по малко ще ги кача Peace

  bouquet Hug Heart Eyes

# 127
  • София
  • Мнения: 3 785
Постни:
Бамя яхния

½ кг.бамя
оцет
2 глави лук
½ ч.чаша олио
сол
червен пипер
2 домата
½ лимон/или 3 домата за отгоре/
магданоз

Изчистете бамята от дръжките,измийите я и я залейте с равни части оцет и вода.Оставете да се изкисне около половин час.Задушете нарязаният на ситно лук,поръсете с червен пипер и сол.Прибавете два обелени и нарязани домата.Когато поизври водата,прибавете бамята,отгоре нарежете на филийки 3 домата или половин лимон.Оставете ястието да ври на слаб огън,поръсете го с магданоз и сервирайте студено.

Зелен фасул със сос

Изчистете ¾ кг.зелен фасул,нарежете го по дължина и го сварете в подсолена вода,към която сте прибавили една малка глава лук и 1 резен лимон.Отцедете го и го полейте с 4-5 с.л.запържено масло.
Разбийте в тенджерка на слаб огън 3 жълтъка с ½ ч.чаша вода и ½ ч.чаша оцет.Когато сосът се сгъсти,полейте фасула и го разбъркайте леко.Отгоре може да поръдите със ситно нарязан копър или магданоз.

Задушени зеленчуци с картофено пюре

Изчистете и измийте 300 гр,гъби.Нарежете ги на ивички и ги сложете да се задушават с 4 лъжици масло и малко вода.Посолете ги и ги поръсете с 1 лъж.черен пипер.От време на време доливайте по малко топла вода.
Задушете 300 гр.броколи с малко сол.
Пригответе картофено пюре.Изсипете го на пръстен в по-голяма чиния.В средата на пръстена изсипете гъбите.Около тях наредете броколите и поръсете цялото със ситно нарязан магданоз.
Поднесете ястието топло.Гъбите и броколите може да замените със задушени моркови или зелен фасул.

# 128
  • София
  • Мнения: 3 785
Тракийски гювеч

Нарежете 1 кг. червени домати на кръгчета с дебелина 1 см.Наредете половината от тях в тава,намазана с олио или масло,посолете ги и ги поръсете с черен пипер и ситно нарязан магданоз.Отгоре наредете втори ред домати и пак ги пръсете по същия начин.Залейте гювеча с ½ ч.чаша илио и го печете,докато остане на мазнина.Поднесете го студен с плато от сирена,кашкавал или с някаква зеленчукова салата.

Гювеч от червени домати с ориз

Нарежете на филийки 3-4 глави лук и ги запържете леко с ½ ч.чаша олио.Прибавете 1 чаша ориз и го пържете,докато стане прозрачен.След това прибавете 3-4 ситно нарязани чушки,сол,черен и червен пипер и ситно нарязан магданоз.Разбъркайте добре сместта.
Наредете в подходяща тавичка червени домати,нарязани на филийки.Сложете отгоре половината от оризовата смес и я покрийте с втори ред от домати,след това останалата сме с и трети ред домати.
Полейте ястието с 3-4 лъж.олио и 1 чаша вода и го печете до зачервяване.

# 129
  • София
  • Мнения: 3 785
Зелен фасул по британски

Почистете 1 кг.зелен фасул и го нарежета на тънки дълги ивици.Пуснете го в кипяща вода,в която сте прибавили сол на вкус,1 щипка сода бикарбонат и 1 морков,нарязан на тънки кръгчета.Варете го,докато омекне,след което го отцедете и го залейте с препържено масло.Поръсете го със ситно нарязан магданоз.

Зелен фасул/ Магадаскар/

Сгорещете в тиган 1 чаша олио или зехтин и запържете 1 нарязана на колелца глава лук и 1 нарязана на ситно зелена чушка.Прибавете 3 големи домата,обелени и нарязани на дребно,1 връзка целина,нарязана на дребно,1 връзка магданоз,нарязана на ситно,сол,черен пипер.Варете соса 20 минути.
Сложете в тенджера да заври ½ литър вода с малко сол.Пуснете 1 кг. зелен фасул,нарязан на тънки ивици.Като поомекне фасулът,прибавете готовият сос.Оставете ястието да ври още ½ час.

Зелен фасул/Франция/

Пуснете във вряща вода,към която са разтворени 1 щипка сол и 1 щипка сода бикарбонат, 1 кг. зелен фасул,нарязан на две по ширина.Когато е полуготов го отцедете и го залейте със сока от ½ кг. домати и 1 кафена чашка разтопено масло.Варете го още половин час на слаб огън.Поднесете го със ситно нарязан магданоз.

# 130
  • София
  • Мнения: 3 785
Гъби ала Толстой

Нарежета на тънки филийки 500 гр. гъби.Сгорещете ½ чаша разтопено масло и пуснете в него 3-4 счукани скилидки чесън,малко сол,черен пипер и гъбите.Задушавайте ги на слаб огън около час.Изсипете ги в тавичка,поръсете ги с настърган кашкавал/количеството е на вкус/и ги сложете да се пекат около 15 минути.

Прясно зеле по вандеенски/Франция/

Почистете 1 кг. прясно зеле.Разрежете го на четвъртинки и го сварете в подсолена вода.Когато омекне го отцедете и го накълцайте на много дребно или го пуснете в блендера.Залейте полученото пюре със силно сгорещено масло/125 гр./и 1 лъжица оцет.Посолете го и го пръсете с черен пипер.Поднесете го горещо като самостоятелно ястие или като гарнитура към печено свинско или наденица.

# 131
  • София
  • Мнения: 3 785
Сандвичи:
Сандвичи с магданозено масло

Разбийте много добре 100 гр. прясно масло и го посолете на вкус.Прибавете 1 лъжица много ситно нарязан магданоз и 1 лъжица лимонов сок.Разбийте наново маслото и го намажете на тънки хлебни филийки.
По същия начин се приготвят сандвичи с копър.

Сандвичи с масло,подправено с хрян

Изчистете и настръжете на ситно ренде 1 корен хрян.Разбийте 100 гр. масло и прибавете към него 2 лъжички хрян и малко сол.Разбийте отново сместта и я намажете на тънък пласт върху хлебни филийки.

Сандвичи с пастет от гъби

Сварете в подсолена вода 250 гр. гъби.Отцедете ги и ги накълцайте  с нож или ги смелете с белндера.Разбийте 100 гр. прясно масло.Прибавете към него гъбите,сол,черен пипер и лимонов сок на вкус.Разбийте много добре сместта.С полученият пастет намажете хлебни филийки.
Украсете сандвичите с лимонови резени.
Пастетът може да се приготви и със сушени гъби.Те се изплакват,заливат се с вода,колкото да ги облее,оставят се да киснат 3-4 часа и след това се сваряват с водата,в която са киснали.Приготвят се като пресните гъби.

# 132
  • София
  • Мнения: 3 785
Яйца:
Пържени червени домати с яйца

Изберете големи,здрави червени домати.Нарежете ги на кръгчета с дебелина около 1 см.Сложете ги в силно сгорещена мазнина и ги изпържете,без да ги обръщате и размествате. Върху всяко кръгче домат счупете от ниско по 1 яйце,като внимавате да не се разлее белтъка.Посолете ястието и го оставете на огъня,докато се втвърди белтъка на яйцата.Свалете от огъня,поръсете го с черен пипер или ситно нарязан магданоз и го поднесете.Може да се залее и с запържено масло с червен пипер

# 133
  • София
  • Мнения: 3 785
А тази мусака е с месо.У нас много я харесват Wink

Мусака"Маги"

Продукти за 4 порции:
400 гр. кайма
1 глава лук
4 с.л смлени домати
1/2 ч.л.черен пипер
1/2 ч.л стрит босилек
3-4 стръка магданоз
1 чаша зеленучков бульон
300 гр. гъби
3 моркова
2-3 тиквички
5-6 с.л олио

1.Задушете в 2 с.л илио нарязаният на ситно лук,прибавете каймата и разбъркайте.Задушавайте до готовност.
2.Към готовата кайма прибавете доматеният сос,черният пипер,нарязаният магданоз и босилека.
3.Нарежета на дълги ивици морковите,гъбите също на ивички,а тиквичките на кръгчета.Задушете морковите и гъбите в 3 с.л олио,прибавете 1/2 от зеленчуковият бульон.Добавете 200-300 гр. вода и оставете зеленучците да се задушават до пълна готовност.Тиквичките задушете отделно в 1 с.л олио и останалият зел.бульон.
4.Разделете каймата,тиквичките и зеленчуковата смес на 2 части.
5.В по-дълбока тавичка наредете половината от тиквичките.Отгоре зел.смес,кайма,пак зел. смес,кайма и най-отгоре подредете останалите тиквички.
6.Печете в средно силна фурна,докато се запекат тиквичките до златисто.

# 134
  • в шоки-land
  • Мнения: 3 763
Ками,  Hug Heart Eyes  bouquet

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт