Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 4 авг. 2006, 17:36 ч.

Разделно хранене-рецепти

  • 388 434
  • 304
  •   1
Отговори
# 135
  • София
  • Мнения: 3 785
Една баничка:
Баница със спанак и яйца

Изчистете 1 кг.спанак,измийте го,нарежете го и го задушавайте с малко сол,докато омекне напълно.Отцедете го и го разбъркайте с 3-4 яйца,2-3 лъжици масло,1 малка настъргана глава лук,по 1 връзка копър и магданоз,ситно нарязани.
Сложете едната кора в тавата и повдигнете краищата й.Разстелете на равномерен пласт плънката и я покрийте с втората кора.Поръсете баницата с разтопено масло и я опечете в умерено загрята фурна.

Тази баница става със всякакви зелении-коприва,лапад,киселец или пък със ситно нарязани червени чушки плюс много джоджен и дивисил .

Последна редакция: чт, 19 окт 2006, 23:38 от ками

# 136
  • София
  • Мнения: 3 785
И още Wink:
Баница с праз и гъби

Сварете в подсолена вода 1/4 кг. нарязани на ивички гъби.
Запържете с 3-4 л.масло или олио 5-6 стръка праз,нарязани на колелца.Прибавете към праза и гъбите и задушавайте още 3-4 мин..
Свалете сместта от огъня,посослете я на вкус и я подправете с черен пипер,а след като изстине прибавете 2 яйца.
В намазана с масло тавичка наредете  от готовите кори,като ги ръсите с мазнина,и през всеки 2 кори слагате част от плънката.Полейте баницата с останалата мазнина и я опечете в умерено загрята фурна.

Баница с кисело зеле/зелник/

Нарежете на тънки ивички една средно голяма кисела зелка.Задушете я с 5-6 лъжици мазнина,като от време на време наливате по малко вода.Свалете от огъня и разбъркайте с малко червен пипер.
Сложете корите в намаслена тавичка,като между всеки 2 разстилате от плънката.Отгоре залейте с 3-4 с.л разтопено масло.Печете до зачервяване.

# 137
  • София
  • Мнения: 3 785
Сега имам малко повече време и ще ви кача малко десертчета.Предупреждавам,обаче,че са максимално близко до разделното хранене,но някои комбинации като брашно със захар и захар с масло,не са съвсем привични.
Иначе са леки и приятни.Който обича сладкото,може да пробва Laughing

А,и друго-тестените и зърнени храни е препоръчително,ако се смесват с плодове,те да са задължително кисели Peace

Тригуни

Замесете тесто с 250 мл. бяло вино,3 л.олио,1/4 л.сол и брашно,колкото поеме.Оставете го да престои 1/2 час,след което го разделете на 32 еднакви топчици.Разточете топчиците на питки колкото кафена чинийка,намажете ги с масло и ги съединете по 4,като ги залепвате една върху друга.Разточете от тях 8 тънки кори и ги оставете да поизсъхнат.наредете ги една върху друха,като ги поръсвате обилно с масло.Нарежете ги с остър нож на квадрати със страна 8-10 см.

Това е ако искате да си правите корите в къщи.Аз обикновено купувам бутер тесто и го нарязвам на същите квадрати.
Разбъркайте 1/2 чаша счукан сухар с 1 лъжичка канела и 1 к.ч.вода.Загрейте сместта,след което я отдръпнете да изстине.В средата на всеки квадрат слагайте по една ч.лъжичка от сместта.Прегънете квадратите по диагонал и ги притиснете леко в краищата.Наредете тригуните в намазана с масло тава,полейте ги с врящо масло и ги опечете в умерена фурна.След като изстинат напълно,ги залейте с горещ сироп,приготвен от 3/4 кг. захар и 4 чаши вода.Захлупете ги с по-голям съд или ги покрийите с кърпа за 1-2 часа.

Кадаиф

Разделете на 2 части 1 кг. кадаиф.Разстелете едната половина на равномерен пласт в намазана с масло тавичка и я поръсете с 1 пълна ч.лъжичка канела.Разстелете и останалият кадаиф и го полейте с 200 гр. разтопено масло или сложете нарязано на парчета 200 гр. масло.Опечете кадаифа до златисто и го оставете да изстине напълно.
Пригответе сироп от 1 кг.захар и 1 1/2 вода,като го варите 20 мин.,и прибавете сока от 1/2 лимон или 1/2 ч.л.лимонена киселина.Оставете го да се охлади и тогава залейте кадаифа.

Баклава"Охлюви"

1/2 кг. готови кори разделете на 2 части.
По дължината ка корите разстелете смес от 1 ч.л канела и 1 ч.л захар.Увийте корите на стегнати рула и ги нарежете по на 12 равни кръгчета/охлювчета/.
Намажете с масло тавичка и наредете парчетата плътно едно до друго.Сгорещете 200 гр. масло и полейте с него всяко охлювче.
Опечете баклавата и я оставете да изстине.
Пригответе сироп от 3 ч.чаши/600 гр./захар и 2 ч.чаши вода.Варете го 5 мин. след завирането му и го оставете да изстине,след което залейте с него баклавата.
След 3-4 часа обърнете внимателно едно по едно охлювчетата,за да се напоят добре и от другата страна.
Поднесете баклавата поне ден след приготвянето й.

# 138
  • София
  • Мнения: 3 785
Топки от грис с вишнев сироп

Сложете да заври 1/4 литър вода с 3 с.л.захар.Прибавете 1/2 чаша грис,размит на кашица с 1 чаша вода,и го бъркайте,докато се свари и сгъсти.Свалете го от огъня да изстине и го разбъркайте с 1 ч.л. канела и 2 праха ванилия.
С лъжичка,потопена в мазнина,гребвайте топки от гриса и ги пускайте в подходяща намаслена тавичка.Печете ги до златисто.
Като изстинат,наредете ги в стъклена чиния,като помежду им слагате вишни-пресни или от компот/препоръчително е да е без много захар/.
Поднесете ги полети с вишнев сироп.

Плодови целувки

Разбийте на топло 4 белтъка с 200 гр. пудра захар,до получаване на гъст сняг,който да пада на парчета.Прибавете една чаша ситно нарязани вишни или кайсии,предварително много хубаво отцедени.Гребвайте от сместта с чаена лъжичка и слагайте върху тавичка,постлана с хартия,целувките.Опечете в слаба фурна.

Масленки

Загрейте леко 1 ч.ч.масло.Прибавете 1 ч.ч пудра захар,2 праха ванилия и брашно,колкото е необходимо,за да замесите тесто.Омесете тестото с 1 к.ч.кисел мармелад или пюре от пресни кисели плодове и го оформете на топчици,колкото малък орех.Притиснете ги леко отгоре и ги опечете в слаба гурна до зачервяване.

# 139
  • София
  • Мнения: 3 785
Медени бисквити

Сложете в дълбок съд 5 с.л мед,1 ч.ч пудра захар,1 лъжичка амонячна сода,1/2 ч.л.сода бикарбонат.1 ч.л канела и по 5-6 ситно счукани карамфилчета и зърна черен пипер.
Прибавете постепенно брашно,колкото е необходимо,за да се замеси тесто.Оформете топчици от тестото и ги наредете в тава,намазана с масло.Опечете в умерена фурна.
Тези бисквитки стават по-вкусни и меки,като престоят няколко дни.

Фруктови пастички

Размийте 1 ч.чаша кисел мармелад с 1 ч.чаша хладка вода.Прибавете пресни кисели плодове-портокали,каисии,вишни,нарязани на ситно,2 ч..чл канела,1 1/2 ч.л,сода бикарбонат,1-2 ч.л.ситно нарязани портокалови кори от конфитюр и 1 ч.ч.захар.Разбийте добре сместта и прибавете 1 1/2 брашно,като бъркате сместта.Изсипете тестото в намазана тавичка и го опечете в силна фурна.
Нарежете опеченият сладкиш,след като изстине,на пастички.Поръсете ги с пудра захар ги украсете с плодове.

Курабии/Египет/

Пресейте в дълбок съд 3 ч.чаши брашно и направете в средата му кладенче.Прибавете 3/4 ч.ч.разтопено масло,1 к.чаша портокалова вода/или розова вода/ и замесете тесто.Направете от тестото топки колкото праскова и с палеца ги настиснете в средата,за да се образува вдлъбнатинка.
Нарежете на ситно 1 ч.чаша кисели плодове по желание,смесете ги с 1 ч.л канела.Разбийте ги с 1 1/2 ч/л.масло и 2-3 ч.л захар,докато получите еднородна маса.Налъпнете с нея вдлъбнатинките на курабийките.наредете сладките в намазана тавичка и печете до бледозлатисто.Поръсете ги с пудра захар.

# 140
  • София
  • Мнения: 3 785
Меден кейк

Сложете в дълбок съд 200 гр. мед и го разредете с 1 чаша зелен или черен чай,като го бъркате бавно.Прибавете последователно 1 чаша пудра захар,3 лъж.олио,1 к.л.сода бикарбонат,1 ч.л канела,1 к.чашка сварени портокалови кори,няколко счукани карамфилчета и брашно,колкото поеме сместта/ок.3 ч.чаши/.Разбивайте продължително тестото и го изспете в намазана и поръсена с брашно форма за кейк или тавичка.Опечете го в умерена фурна.
Нарежете кейка,след като изстине,и го поръсете с пудра захар.

Кук/Белгия/

Прибавете към 1/2 кг. брашно 5 с.л.захар,5 с.л.мед,1 ч.л ананасова есенция,1 к.л сода бикарбонат и 1 чаша хладка вода.Разбийте много добре сместта и я оставете да отлежи 2-3 часа,след което я изсипете в намазнена тавичка и я опечете в умерена фурна/за около час/.

Кейк/Ирландия/

Разбийте 2 к.ч.пудра захар с 4 с.л масло и прибавете 2 ч.ч.брашно,1 к.л.сода бикарбонат,1 щипка сол,1/2 ч.ч.хладка вода и 1 к.ч.уиски или коняк.Разбивайте сместта 15-20 мин.,след което я разбъркайте с 1/2 ч.чаша кисели плодове/по избор/.Изсипете готовата смес в намазнена форма за кейк и я опечете в умерена фурна.

# 141
  • София
  • Мнения: 3 785
Празничен сладкиш с бишкоти

Разбийте на пухкав крем 200 гр. масло с 200 гр. пудра захар.Карамелизирайте 150 гр. захар и я соатвете да изстине,след което я счукайте и прибавете към крема.Прибавете и 3 с.л течна сметана.Разбийте хубаво.
В дълбока стъклена чиния или форма за кейк наредете бишкоти и ги залейте с крема.

Пай с ябълки/Англия/

Замесете средно трърдо тесто с 1 1/2 ч.ч. брашно,2 с.л разтопено масло,1 щипка сол и вода,колкото поеме сместта.Разстелете 2/3 от тестото във форма за торта,намазана с масло,наредете отгоре 2-3 кисели ябълки,обелени и нарязани на тънки парчета,и 1/2 ч.ч.нарязани на дребно кайсии.Посипете върху тях 1 ч.ч.изчистени от костилките вишни,настъргана кора от 1 лимон,1 портокал,нарязан на малки кубчета и 1 малко индийско орехче,3 с.л захар и 1 ч.л канела.Покрийте сместта с останалото тесто.Надупчете сладкиша тук-там с вилица и го сложете да се пече в умерена фурна 35-40 мин.

# 142
  • София
  • Мнения: 3 785
Десерт от грис с вишнево сладко

Разредете 3/4 ч.ч.сладко от вишни с 3 ч.ч.гореща вода и прибавете 3 с.л.грис и 1-2 с.л захар.Сложете сместта на огъня и я бъркайте,докато се сгъсти.
Изсипете десерта в голяма чиния или в отделни малки купички.При поднасянето го полейте с вишнев сироп.

Грис халва

Сварете сироп от 1 ч.ч.захар и 2 ч.ч.вода.Запържете до златисто 1 1/2 ч.ч.грис с 1/4 ч.ч мазнина.Залейте го с врящия сироп и го бъркайте,докато заври,след което го оставете да ври още 3-4 мин.Свалете от огъня,покрийте с дебела кърпа или с кухненска хартия и го похлупете плътно.След 15-20 мин.го разбъркайте леко с вилица и отново го похлупете,докато изстине.
Поднесете поръсено с канела.

Халва"Сабоние"

Разбъркайте в тенджера 1 ч.ч.разтопено масло и ч.ч.захар.Сложете сместта на огъня.Щом заври,прибавете 1/2 ч.чаша натурално нишесте,размито на кашичка с 1 ч.ч.вода и 1 щипка сол.Бъркайте непрекъснато 10-12 мин.Свалете от огъня и я изсипете в правоъгълна тавичка.След като изстине,я нарежете на парчета.


# 143
  • София
  • Мнения: 3 785
Лек десерт с кайсии

Обелете и почистете от костилките 1/2 кг. кайсии.Пуснете ги в блендера до получаване на гладко пюре.
Разбийте на плътен сняг 2 белтъка с 2 к.ч. пудра захар и го прибавете лъжичка по лъжичка към кайсиевото пюре.Бийте сместта до получаването на лек пухкав крем.Разсипете десера в малки десертни купички и украсете с парченца кайсии.

Печени ябълки с ванилов сос

Измийте 8-10 еднакви по големина кислеи ябълки и ги издълбайте.Напълнете ги до половината със смес от захар и канела.Сварете сироп от 1 ч.ч.захар,2 пакетчета ванилия и 1/2 ч.ч.вода.Залейте ябълките с нея и ги опечете.

# 144
  • София
  • Мнения: 3 785
Десерт:

Печена тиква с ванилов сос

1 тиква "Цигулка"
3 с. л. захар
2 пакетчета ванилия
30 г краве масло
 1.От шийката на тиквата се отрязват кръгчета и се поставят в тава за печене. Всяко се поръсва с лъжица захар.Отгоре се слага по парченце масло
2. В тавата се сипват пакетчетата ванилия и се налива 1 пръст вода. Тиквата се пече около 30-40 минути в умерена фурна (при температура 180 градуса).

Последна редакция: пн, 23 окт 2006, 00:07 от ками

# 145
  • София
  • Мнения: 3 785
Десерт:

Тиква с карамелов сос

Тиквата се измива и нарязва на парчета. Сипва се захар в тавата, да се покрие дъното. Парчетата се нареждат с кората нагоре, залива се с половин до една чаша вода, зависи от големината на тавата и се пече около 1,30ч. на 180 градуса.Изважда се малко преди да е извряла напълно водата. Образува се карамелов сироп, с който се заливат парчетата, след като се извадят и обърнат с кората нагоре.

# 146
  • София
  • Мнения: 3 785
Постни:

Ориз с броколи и гъби шийтаке

1 глава броколи (300-400 г)
250-300 г ориз
1 шепа сушени гъби шийтаке (манатарка)
1 глава кромид лук
7 с. л. олио
2-3 скилидки чесън
3-4 с. л. соев сос
1/4 ч. л. сух джинджифил
6-7 семена сечуански пипер (бял пипер)
2-3 капки сусамово олио
2-3 щипки натриев глутаминат (вегета)
сол на вкус
1. Оризът се сварява в 1 1/2 л подсолена вода, а гъбите се накисват в студена вода, докато омекнат. Броколите се накъсват на розички, кочанът/ако са пресни и са с кочан/ се обелва с картофобелачка и се нарязва на кубчета. Поставят се за 10 минути в студена вода, след което се изцеждат.
2. Тиганът се загрява, налива се олиото и се изчаква да запуши. Слага се нарязаният наедро лук и се разбърква няколко пъти, след което се добавят семената сечуански пипер, джинджифилът, броколите и изцедените гъби шийтаке.
3. Пържи се 5-7 минути, като често се разбърква. Овкусява се с останалите подправки, залива се с 1/2 ч. ч. гореща вода и се задушава още няколко минути. Накрая към ястието се прибавя свареният и изцеден ориз, разбърква се, за да се овкуси от зеленчуците, и се сервира.

Вегетарианско-овчарски пай

250 г аспержи (стерилизирани)
250 г печурки
1 буркан горски гъби
30 г краве масло
3 с. л. бяло вино
1 стрък пресен чесън
2–3 стръка пресен лук
1 с. л. доматен сос
1 ч. л. мащерка
черен пипер и сол на вкус

за пюрето:
1 кг картофи
50 г краве масло
1/4 ч. л. смляно индийско орехче
1 ч. л. Сол
1. Аспержите се почистват, като се обелват и се отрязват два пръста от долната част. Нарязват се на по-малки парченца и се поставят в кипнала вода, за да се бланшират. Стоят няколко минути, изваждат се и се поставят в леденостудена вода.
2. Печурките се нарязват и се запържват в тиган с разтопеното масло
3. Чесънът и лукът се накълцват, слагат се при зачервилите се печурки и се пържат 1 минута. След това при тях се изсипват изцедените от соса горски гъби и аспержите.
4. Ароматизира се с виното, добавя се доматеният сос и се подправя с мащерката и черния пипер. Щом течността се изпари, тиганът се отстранява от котлона.
5. Картофите се пюрират и се подправят с индийското орехче и маслото. В йенски съд се слагат готовите зеленчуци, отгоре се поставят пюрираните картофи и се пече 30–40 минути в предварително загрята фурна при температура 180 градуса.

Ризото "Калабрезе"

200 г ориз (“Арборио”)
50 г сухи манатарки
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 голяма глава лук
500 мл зеленчуков бульон
1/2 в. ч. бяло сухо вино
2 с. л. зехтин
30 г краве масло
1. Манатарките се накисват в студена вода, за да омекнат, лукът се реже на едри кубчета и се запържва в загретите зехтин и масло. Прибавят се ситно нарязаните чушки и след като се позапържат, се слагат нарязаните наедро манатарки и се пържи около минута.
2. Слага се оризът, разбърква се и се наливат виното и водата от накиснатите манатарки (без утайката). Когато той поеме течността, се сипва 1/3 от бульона и се оставя да ври, докато оризът отново го поеме. Сипва се отново бульон и така, докато се изчерпи.

# 147
  • София
  • Мнения: 3 785
Риба:

Дунавски гювеч от сом

1 сом (1,200 кг)
400 мл консервирани домати
200 г целина
4 моркова
1 голяма глава кромид лук
50 мл червено вино
5-6 скилидки чесън
1/4 връзка магданоз
1 стрък целина
1 ч. л. сол
 
1. Рибата се почиства от вътрешностите и се отстраняват главата, опашката, перките и кожата. Нарязва се на дебели котлети, осолява се и се оставя да престои 10-15 минути.
2. Лукът, морковът и чесънът се режат на тънки филийки, грудката целина се почиства и се нарязва на тънки ивички. Всичко се слага в купа и се залива с пюрираните домати и виното. Прибавят се нарязаните зеленчуци, накълцаният магданоз и целината.
3. Гювечът за печене се намаслява. Дъното му се покрива със зеленчуците, поставят се рибните котлети и се похлупванарязаните зеленчуци, накълцаният магданоз и целината.
4. Гювечето се вкарва в предварително загрята до температура 150 градуса фурна. След като то се загрее, температурата се увеличава на 180 градуса и се пече до кулинарна готовност.

Рибен гювеч

1 кг сом
2-3 моркова
2 домата
2 чушки
1 голяма глава лук
2-3 стръка целина
листа от лапад
8 с. л. олио
магданоз
сол
1. Лукът се нарязва на едри полумесеци, морковите и чушките - на колелца. Запържват се в олио за няколко минути. Подправят се със ситно нарязана целина, налива се 1 пръст гореща вода, посолява се и се задушава 10-15 минути
2. Рибата се почиства от кожата и дребните костици. Нарязва се на порционни парчета и се подправя със сол и прясно изцеден лимон. Парчетата се увиват в големи листа лапад, така че да се получат пакетчета. Слагат се в намазан с олио глинен гювеч.
3. Върху всяко пакетче се поставя по един резен домат. Посолява се, отгоре се изсипват задушените зеленчуци. Ястието се пече 30 минути при температура 160-180 градуса


# 148
  • София
  • Мнения: 3 785
Агнешко:

Измирска кавърма

600 г обезкостено агнешко месо
3 глави лук
1 1/2 ч. л. риган
50 г краве масло
4 с. л. олио
черен пипер и сол на вкус

1. Агнешкото месо се нарязва на кубчета и се запържва в нагорещеното масло. Главите лук се обелват и се измиват. Когато от месото се отдели водата, се добавят целите глави лук и се оставя да се задушава в собствен сос на тих огън около 50 минути, докато сосът се изпари.
2. Когато месото остане на мазнина, се махат главите лук, слага се още малко масло и се подправя със сол, черен пипер, риган и копър. Разбърква се и се отстранява от котлона.

# 149
  • София
  • Мнения: 3 785
Яйца:

Яйца а-ла-паризиен

250 г гъби
1/2 буркан домати (3 домата)
1 стрък зелен лук (малка глава кромид)
1 стрък целина
1 скилидка чесън
магданоз
4 яйца
2 с. л. краве масло (40-50 г)
1 щипка захар
сол на вкус

1. Гъбите се нарязват на филийки заедно с пънчетата, чесънът се счуква, магданозът се нарязва надребно
2. Доматите се пасират заедно с целината, лука, сол и малко захар/за да не киселеят доматите/
3. В тиган на силен огън се загрява маслото и гъбите се запържват за 5-6 минути при непрекъснато бъркане. Изсипва се доматената смес, разбърква се и се проверява на сол.
4. Ястието се разпределя в намаслени гювечета, отгоре се счупва по едно яйце. Пекат се във фурна около 15 минути при температура 220 градуса, докато яйцата се забулят.

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт