Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 4 авг. 2006, 17:36 ч.

Разделно хранене-рецепти

  • 382 296
  • 304
  •   1
Отговори
# 150
  • София
  • Мнения: 3 785
Постни:

Картофи по непалски

500 г пресни картофа
4–5 с. л. олио
3 гъби
1 морков
2 люти чушки
3 с. л. маргарин
1 кофичка заквасена сметана-200 гр
8–9 скилидки чесън
1/2 връзка копър
сол на вкус

1. Картофите се нарязват на тънки филии и се подреждат в намаслена тава. Върху тях се слагат и нарязаните на филийки гъби и кръгчета морков.
2. Лютите чушки се почистват, нарязват се наситно и с тях се поръсват зеленчуците. Налива се 1 пръст топла вода и се пече 30–40 минути.
3. Върху изпечените зеленчуци се разпределя маргаринът. Сметаната се разбива с наситнените скилидки чесън и копър, посолява се, ястието в тавата се залива и се пече до зачервяване.

Картофена пица

1 кг картофи
300 г стерилизирани домати
50-100 г маслини
2 кисели краставички
1 глава лук
1 с. л. каперси
1/2 ч. л. босилек (сух)
150 гр.сметана
3-4 с. л. зехтин
3-4 с. л. галета
1 щипка сол
 
1. Картофите се измиват, обелват се, нарязват се на кубчета и се сваряват в подсолена вода. След това се пресоват и се овкусяват със сол и 1 с. л. зехтин.
2. Лукът се нарязва на колелца и се запържва в мазнината за около минута. Доматите се пасират и се прибавят към лука. Овкусява се с подправките и се вари на тих огън около 15 минути.
3. Тава за печене се намазнява и се поръсва с галета. В нея се разстила 1/2 от картофеното пюре, върху него се сипва доматената плънка.
4. Отгоре се разпределят нарязаните обезкостени маслини и кисели краставички, каперсите и сметаната. Накрая се разстила и останалото картофено пюре и се пече 20-30 минути при температура 220 градуса.

Фугаца от картофи

за блата:
6-7 картофа
1/2 ч. л. сминдух
1/4 ч. л. индийско орехче
сол и черен пипер на вкус

100 г.заквасена сметана
4-5 глави лук
1 скилидка чесън
2 с. л. зехтин
1/2 ч. л. Риган
1. Картофите се нарязват на големи парчета. Слагат се в йенска тенджера, наливат се 2 пръста вода и се варят 12 минути в микровълнова фурна на пълна мощност.
2. Сварените картофи се намачкват, за да се получи пухкаво пюре. Към него се прибавят индийско орехче, сминдух, сол и черен пипер на вкус и хубаво се разбърква.
3. В намазана с масло тава се сипва галета, колкото да покрие дъното. Изсипва се пюрето и се разпределя равномерно
4. Пече се в силно загрята фурна при температура 200 градуса около 10-15 минути (или до лек златист загар).
5. Цяла скилидка чесън се запържва в загрят зехтин за около 1 минута и след това се изважда. Лукът се нарязва на равномерни шайби и се задушава в съшия зехтин
6. Върху готовото тесто се изсипва и разпределя лукът. Поръсва се със разбитата сметана.Пече се още 10-15 минути, докато лукът се зачерви. Нарязва се на порционни парчета и се сервира.

Последна редакция: ср, 25 окт 2006, 14:36 от ками

# 151
  • София
  • Мнения: 3 785
Постни:

Печени патладжани по мексикански

4 патладжана
1 глава лук
2 зелени чушки
3 скилидки чесън
1 ч. л. кимион
4 домата
1 ч. л. риган
5 с. л. олио
магданоз
100 г кашкавал
сол на вкус
1. Патладжанът се нарязва на колелца, осолява се и се оставя за около 60 минути, за да се отцеди от горчивия сок. След това парчетата се подреждат в намаслена йенска тенджера.
2. Чушките се нарязват на малки парчета, чесънът се счуква. Лукът се нарязва наситно и се запържва в олиото за минута.
3. При запържения лук се прибавят чушките и счуканият чесън. Подправя се с кимион, магданоз и риган.
4. Поставят се нарязаните на кубчета домати. Задушава се 10 минути. Патладжаните се поръсват с кашкавал и се заливат със соса. Ястието се пече 45 минути в загрята фурна при температура 180 градуса.

Кале
Кисело зеле с ориз

1 средна кисела зелка
1 к. ч. ориз
1 глава лук
1 ч. л. джоджен
1 с. л. червен пипер
7-8 с. л. Олио
1. Зелето се нарязва на ивици и ако е необходимо да се обезсоли, се изплаква с вода. Поставя се в дълбока тенджера, добавят се оризът и джодженът. Налива се вода, която да стигне нивото на зелето, без да покрива ориза. Щом кипне, къкри на тих огън около 15-20 минути.
2. В тиган се налива олиото и нарязаният наситно лук се запържва за 3-4 минути. Поръсва се с червения пипер, веднага се налива една кафена чашка гореща вода и запръжката се изсипва при зелето. Задушава се още 10-15 минути, без да се разбърква. Разбърква се преди сервиране

# 152
  • София
  • Мнения: 3 785
Постни:

Ориз пилаф с чушки

400 г ориз
2 глави кромид лук ( 300 г)
2 зелени чушки
2 червени чушки
2 скилидки чесън
1 морков
1 домат
50 г краве масло
3-4 зърна кардамон
2 с. л. зехтин
1 ч. л. кимион
1 ч. л. сол
1/4 ч. л. Канела
1. В дълбока тенджера се загряват маслото и зехтинът. Поставя се наситненият лук и се пържи на умерен огън 10 минути, като непрекъснато се разбърква. Добавят се наситненият чесън и оризът. Пържи се 3-4 минути, като се бърка. Ароматизира се с канела, кардамон, кимион, сол. Налива се 1 л вода, силата на котлона се намалява. Посолява се. Къкри под капак на много слаб котлон около 10 минути.
2. Морковът и чушките се нарязват на ситни ивички. Поръсват се върху ориза. Доматът се обелва и се нарязва наситно, поставя се върху зеленчуците. Посолява се, но без да се разбърква. Задушаването трае още 10 мин
3.Оттегля се от котлона и се оставя да изпръхне за 3-4 минути.

Ориз с бамя и тиквички

300 г бамя
300 г ориз
2 царевици /или 1 малка консерва сладка царевица/
1 тиквичка
1 червена чушка
1 глава кромид лук
5-6 с. л. олио
1 люта чушка
1/4 връзка магданоз
1 ч. л. мащерка
1/4 ч. л кимион
сол на вкус
1. Царевиците се обелват, измиват се и с остър нож се остъргват зърната.
2. В тенджера се поставят кочаните, налива се 1 л вода, добавят се връзката магданоз, мащерката и 1 ч. л. сол и се оставя да се вари.
3. Бамята се реже наедро и се слага в купа. Лукът се нарязва надребно и се кавардисва в 5-6 с. л. олио. Тиквичката се реже на малки кубчета и се прибавя към лука заедно с бамята, царевицата и нарязаната надребно чушка.
4. След около 5-6 минути, като омекнат продуктите, се поставя оризът и се пържи, докато придобие стъклен вид. Подправя се с кимион, прехвърля се в тавичка и се залива с прецедения царевичен бульон.
5. Пече се във фурна при температура 160 градуса, като минути преди да се извади, се поръсва с накълцаната наситно люта чушка

Ориз с гъби на микровълнова фурна

300 г гъби
1 л зел. бульон
1 ч. ч. ориз
2 с. л. краве масло
1 глава лук
1 стрък целина
магданоз
1. Лукът и целината се нарязват наситно. Слагат се в йенска тенджера (или в пластмасова купа), прибавя се маслото и се задушават 2 минути на пълна мощност на микровълнова фурна.
2. Гъбите се нарязват на по-едри парчета. Слагат се при лука, посоляват се и се варят 5 минути на пълна мощност. След това се добавя оризът, налива се бульонът.
3. Вари се на по-ниска степен на микровълновата фурна, докато оризът поеме течността. Готовото ястие се поръсва със ситно нарязан магданоз и се сервира

# 153
Ками,
благодаря ти много за всички тези рецепти които си откраднах Wink.
Нямам думи.  Peace   bouquet

# 154
  • София
  • Мнения: 3 785
Ками,
благодаря ти много за всички тези рецепти които си откраднах Wink.
Нямам думи.  Peace   bouquet

Няма защо  Wink Нали затова ги слагам тук,да си ги "открадвате" Laughing
Добре дошла при нас Hug

# 155
  • София
  • Мнения: 3 785
Колбаси:

Тиквички по ловджийски

400 г карначета
4 големи тиквички

за плънката:
1 домат
2 глави кромид лук
2-3 с. л. олио
2-3 скилидки чесън
2-3 с. л. червено вино
1 ч. л червен пипер
1 ч. л. чубрица
лют пипер и сол на вкус
1. Тиквичките се обелват и се варят 5 минути в тенджера с кипнала подсолена вода. Изваждат се и се поставят в съд със студена вода, за да се охладят.
2. Лукът се нарязва надребно и се запържва 1-2 минути. Прибавят се нарязаният надребно домат и накълцаният чесън и се задушава, докато се изпари течността от доматите. Сипва се виното и се подправя с чубрицата, червения пипер, солта и лют пипер на вкус
3. Охладените тиквички се разполовяват, издълбават се и вътрешността се наситнява. Във всяка от получените тиквени лодки се поставя парче карначе, допълва се с нарязаната вътрешност и отгоре се нанася от доматената смес.
4. Редят се в тавичка с мазнина, налива се малко вода и се пече 30-40 минути при температура 180 градуса.

Патладжани по кръчмарски

2 едри патладжана (около 1 кг)
1 глава кромид лук
3-4 с. л. олио
1 домат
1/2 ч. л. червен пипер
10-20 мл червено вино
1/2 - 1 ч. л. чубрица
сол на вкус
2-3 кренвирша

1. Патладжаните се почистват, издълбават се и заедно с вътрешността се посоляват. Поставят се в подходящ съд с кората нагоре. Оставят се да престоят 15-20 минути, за да се отдели горчивият им сос. Изплакват се и месестата им част се нарязва на кубчета. Дъното на патладжанените лодчици се изрязва, за да са стабилни.
2. Лукът се нарязва наедро. Заедно с накълцания патладжан се запържва на силен огън в предварително загрятото олио. Когато леко се зачервят, се добавя нарязаният наситно домат. Пържат се още 2 минути и се подправят с червения пипер. Налива се червеното вино, поръсва се с чубрицата и солта. Оставя се на огъня, докато се изпари виното.
3. В оформените от патладжаните лодчици се поставят плътно парчета кренвирш, отгоре се разпределят пържените зеленчуци.
4. Патладжаните се нареждат в тефлонова тава. Налива се вода, така че да достигне 2 пръста от височината на тавата. Покрива се с алуминиево фолио. Пече се 30-40 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна, като към края фолиото се отстранява и ястието се оставя да се запече.

Кренвирши по креолски

1 глава лук
1 стрък чесън
1 зелена чушка
4–5 с. л. слънчогледово олио
2 стръка целина
1/2 буркан стерилизирани домати
30 г краве масло
1/2 ч. л. чили сос
4 кренвирша
1/2 ч. л. риган
сол на вкус

1. Лукът, чесънът и прясната зелена чушка се нарязват надребно и се задушават за 3–4 минути под капак в тенджера със сгорещеното олио.
2. Целината се нарязва надребно и се добавя към зеленчуците в тенджерата. Стерилизираните домати се пасират.
3. Маслото се поставя в тенджерата, изчаква се да се разтопи и се изсипва чили сосът. Прибавят се и пасираните домати, задушава се 10 минути, посолява.
4. Правят се разрези на кренвиршите и се поставят в тенджерата, за да се задушат за около 5 минути. Ястието се поръсва с ригана 1–2 минути преди да се оттегли съдът от котлона.

# 156
  • София
  • Мнения: 3 785
Риба:

Шишчета от сом

1 кг сом
гъби
чушка
лук

за марината:
2 стръка лук
1 стрък чесън
1 лимон
магданоз
копър
дафинов лист
олио
сол

1. Продуктите за маринатата се слагат в купичка и се разбъркват, докато се смесят добре. Рибата се филетира, нарязва се на равни по големина кубчета и се оставя да отлежи в маринатата 10-15 минути.
2. Зеленчуците се нарязват на едри, равни по големина парчета. На шишчетата се нанизват последователно риба, лук, гъба и чушка. Заливат се с олио и се пекат на силно загрята скара не повече от 10 минути, като се обръщат 4 пъти.

Скумрия в чесново масло

3 скумрии
черен пипер и сол на вкус

за масления сос:
100 г краве масло
60 мл зехтин
2 скилидки чесън (ситно нарязан)
1 с. л. лимонов сок
магданоз
сол и черен пипер на вкус

 1. Рибата се почиства, нарязва се на котлети и се овкусява. Разпределя се в гювечета.
2. Маслото се разтопява и се смесва със зехтин. Вътре за 20 секунди се запържва чесънът
3. Налива се лимоновият сок, добавя се нарязан магданоз, поръсва се със сол и пипер.
4. Рибните филета се поливат със соса. Гювечетата се пекат 20 минути в загрята фурна при температура 180 градуса.

Скумрия "Папиот"

2 едри скумрии
300–350 г карфиол
1 стрък праз
100–200 г букет от горски гъби (стерилизирани)
3–4 с. л. олио
лимонов сок на вкус
сол и черен пипер на вкус

за соса:
150–200 г карфиол
1 в. ч. бяло вино
1/4 глава лук
30 г краве масло
1 кубче телешки бульон
1 ч. л. мащерка
1–2 с. л. Зехтин

1. Рибата се филетира и се овкусява със сол и черен пипер
2. Карфиолът се накъсва на розички, които се поставят в тава, поливат се със зехтина и се запичат за 10 минути при температура 180–200 градуса.
3. Празът се реже на едри парчета, след това се нарязва надлъжно на тънки ивички и се бланшира за минута в кипнала подсолена вода. Изважда се и се потопява в студена вода, за да се охлади.
4. Върху разстлан лист фолио се сипват 1–2 с. л. олио. Слага се от бланширания праз, покрива се със запечен карфиол, поставя се 1 рибно филе и коктейл от горски гъби. Процедурата се повтаря до изчерпване на продуктите. Увива се и се пече около 20 минути при температура 220 градуса.
5. Сосът се приготвя, като в разтопеното маслото за около минута на силен огън се запържва ситно накълцаният лук. Прибавя се останалият карфиол, нарязан надребно. Пържи се още 1 минута, овкусява се с мащерката и се разбърква.
6. Залива се с виното и кубчето бульон, разтворено в 200 мл вода. Похлупва се и се оставя да поври на тих огън около 10 минути. След това се разбива с блендер и се подкиселява с лимонов сок на вкус.
7. При сервиране всяка порция задушена риба се залива със соса

# 157
  • София
  • Мнения: 3 785
Риба:

Шаран плакия с карфиол

1 шаран
1 домат
1 лимон
1 с. л. сушен копър

за плънката:
1 глава карфиол
1 домат
2 моркова
1 глава лук
50 г корен целина
5-6 с. л. олио
1 скилидка чесън
сол и черен пипер на вкус
1. С остър нож рибата се филетира по продължение на гръбнака и се посолява.
2. Лукът и чесънът се режат наситно, целината - на кубчета, морковът - на колелца. Зеленчуците се запържват заедно в сгорещеното олио около половин минута, налива се 1/2 в. ч. гореща вода и се оставят да поврят 5-6 минути под капак. Прибавят се нарязаните на кубчета домати, посолява се и се разбърква, задушава се още 1-2 минути.
3. Карфиолът се накъсва на розички и се сварява за 10 минути на пара. Изважда се, подрежда се в тава, залива се с плънката и се разбърква.
4. Слагат се филетата шаран в тавичката/върху зеленчуците/, върху тях се подреждат резените лимон и домат и се поръсва с копъра. Плакията се пече около 20 минути при температура 180 градуса и се сервира студена.

Самоковска пъстърва с доматен сос

1 пъстърва
4 домата
2–3 с. л. олио
1/2 връзка магданоз
1 дафинов лист
сол и черен пипер на вкус

1. Рибата се почиства и измива. Отстраняват се главата и опашката, нарязва се на котлети и се посолява.
2. В дълбок тиган се поставят солта, черният пипер и начупеният дафинов лист и се заливат с 1 ч. ч. вода и олиото. Поставят се рибните котлети и се задушава около 2–3 минути.
3. Доматите се настъргват, прецеждат се през цедка, за да се отстрани семето, и се изсипват при задушената риба. Поръсва се с накълцания магданоз, сол и черен пипер на вкус.
4. Запича се при температура 160–180 градуса около 10 минути и се консумира, докато е гореща.

Туз да леврек
Лаврак в сол

1 лаврак (1 кг)
4 кг сол

за плънката:
1 дафинов лист
4–5 мариновани печурки
2–3 скилидки чесън
1. Солта се смесва с малко вода, така че да се получи гъст разтвор.
2. Във вътрешността на рибата се слагат гъбите, чесънът и дафиновият лист.
3. Напълнената риба се поставя върху разстланата сол и започва да се покрива постепенно с дебел равномерен слой сол.
4. Запечатанaта със сол риба се пече 25 минути в предварително загрята фурна при температура 180 градуса, след което се почиства от солта и се сервира.

# 158
  • София
  • Мнения: 3 785
Риба:

Кефал с пюре от патладжан по сицилиански

2 кефала
сол на вкус
олио за поливане на рибата
черен пипер на вкус

за пюрето:
600–700 г патладжани
6 с. л. зехтин
2 стръка чесън
2 стръка лук
200–250 г домати
1 с. л. каперси
1/2 ч. л. сол
100–150 мл доматен сос
1 ч. л. Босилек
1. Патладжаните се нарязват на филийки, осоляват се, оставят се да се изцеди горчивият сок и се подсушават.
2. В по-голям тиган се сипва зехтинът и за кратко се запържват наситнените лук и чесън. Филийките патладжан се нарязват на дребни кубчета и се запържват в тигана на силен огън.
3. Доматите се нарязват на кубчета и се добавят към патладжана, когато той започне да се зачервява.
4. Овкусява се с каперсите, солта, доматения сос, босилека и се задушава 1–2 минути.
5. Кефалът се почиства от вътрешностите, люспите, перките и главите и поставя върху решетка, която е в по-голяма тава. Полива се с олио, посолява се, поръсва се с черен пипер и в тавата се налива малко вода.
6. Рибата се пече 20–25 минути в предварително загрята до температура 200 градуса фурна, след което се отделят филетата. Сервира се върху пюрето.

Калмари по градинарски

800 г почистени калмари
4 с. л. зехтин
2–3 с. л. соев сос

за гарнитурата:
2 домата
олио за печене
1 патладжан
1 тиквичка
3–4 с. л. зехтин
1 стрък чесън
1 червена чушка
1/2 ч. л. сух босилек
1 връзка киселец
сол на вкус
1. Доматите се почистват и се нарязват на четвъртинки. Слагат се в тава, осоляват се и се поливат с олиото. Пекат се около 10 минути при температура 200–220 градуса, след това се обелват.
2. Патладжанът се нарязва на филии, осолява се и се поставя в подходящ за отцеждане съд. Оставя се за 10 минути, за да се отдели горчивият сос, след това се нарязва на полумесеци. Тиквичката се реже на ивици и заедно с патладжана се пържат 5–6 минути в 1–2 с. л. силно загрят зехтин.
3. Секунди преди запържените зеленчуци да се отстранят от котлона, при тях се слагат нарязаните надребно чесън и чушка и се поръсват с босилека и солта.
4. Тиганът се маха от котлона, прибавят се изпечените и почистени от люспите домати и се оставят да изстинат. Изчистеният киселец се накъсва и се полива с 2 с. л. зехтин
5. Калмарите се нарязват на кръгчета и се пържат 2–3 минути в сгорещения зехтин. Овкусяват се със соевия сос и продължават да се пържат още 2–3 минути.
6. Ястието се сервира, като в чиния се поставя киселецът, покрива се със зеленчуците, а отстрани се подреждат калмарите.

# 159
  • Мнения: 29
Ками, невероятна си!
Благодаря за рецептите - всичките вече са прилжно изкопирани Simple Smile Запали ме не само по разделното хранене, но и по готенето изобщо!

# 160
  • София
  • Мнения: 3 785
Ками, невероятна си!
Благодаря за рецептите - всичките вече са прилжно изкопирани Simple Smile Запали ме не само по разделното хранене, но и по готенето изобщо!

Добре дошла при нас,liliakar Hug
Много се радвам,че се увеличаваме  Wink

# 161
  • София
  • Мнения: 3 785
Пиле:

Пилешки руладини с мащерка и чесън

600 г пилешки гърди
1/2 лимон
7–8 стръка магданоз
1 стрък чесън
1/2 с. л. мащерка
черен пипер и сол на вкус

за гарнитурата:
1 тиквичка
1 морков
1 кубче зеленчуков бульон
200–250 г домати
1 краставица
1 печена чушка
10 листа пресен босилек (1 ч. л. сух)
5–6 с. л. зехтин
сол на вкус
1. Отстранява се костта от пилешките гърди и се разрязват на две. Всяка половинка се разрязва през средата с нож, така че да се получат тънки правоъгълни пържоли (може да се изтънят с чукче).
2. Настъргва се кората на лимона, магданозът и чесънът се наситняват и всичко се прехвърля в купа. Овкусява се с мащерката и сока от лимона и се разбърква.
3. Всяка пържола се поръсва със сол и черен пипер и се разпределя част от ароматната смес. Пържолите се поставят върху алуминиево фолио във формата на руло, като хубаво се запечатват, за да се задушат в собствения си сос. Варят се на пара около 25–30 минути.
4. Морковът и тиквичката се нарязват на дребни кубчета, поставят се в 500 мл кипнала вода, в която предварително е стрит зеленчуковият бульон, и се оставят да врат 7–8 минути
5. Доматите се почистват от семето и заедно с краставицата и печените чушки се нарязват на кубчета. Прибавят се бланшираните и охладени кубчета моркови и тиквички, поръсват се с накълцаните листа босилек, сол и се поливат със зехтина. Разбъркват се добре, охлаждат се и се оставят 2–3 часа да се мариноват.
6. Руладините се нарязват на филийки и се сервират с гарнитурата.

Руладини от пиле

1 пиле (обезкостени гърди и бутчета)
100 гр.гъби
4 стръка праз лук (бялата част)
4 червени чушки
2-3 щипки тарос /естрагон/
2-3 щипки розмарин
2-3 щипки сол

1. Подправките се смесват. Пилешкото филе се подправя с половината от сместа и се начуква на пържоли
2. Върху всяка пържола се поставя по една чушка, бялата част на един стрък праз и по 1 лъжица от предварително задушените гъби. След това се завива на руло, пробожда се с шишче и се поставя в намазнена тава откъм страната, от която е затворено.
3. Така приготвените руладини се поръсват с останалата част от подправките. Около тях за аромат се слагат перата от праза и скилидките чесън (в края на готвенето се изхвърлят). Ястието се пече около 20 минути в силно загрята фурна (при температура 200-220 градуса).

Последна редакция: чт, 02 ное 2006, 22:38 от ками

# 162
  • София
  • Мнения: 3 785
Пиле:

Беконови наслади

500 г пилешки гърди
500 г бекон
400 г пилешки дробчета
400 г гъби
2-3 с. л. соев сос
1. Месото се нарязва на едри парчета и се овкусява със соевия сос. Оставя се да се маринова 10-15 минути.
2. Беконът се нарязва на тънки филийки, след което с него се увиват парчетата пилешко месо, гъбите и дробчетата и последователно се набождат на две шишчета. Операцията се повтаря, докато на шишчетата има място.
3. Шишчетата се пекат на скара или барбекю 10-15 минути, като периодично се обръщат.

Пълнени пилешки гърди с гъби и домати

4 бр. пилешки гърди с кожата
250 г гъби
50 г масло
2 стерилизирани домата, ситно нарязани
2-3 с. л. тъмен соев сос
1-2 щипки сол
черен пипер
1 ч. л. сух розмарин

за соса:
1 чаша бяло вино (мускат)
1/2 глава лук
черен пипер и сол на вкус
2-3 щипки куркума (по желание)
1. Гъбите се нарязват на малки парчета и се запържват в маслото за 3 минути на силен огън. Овкусяват се със соев сос, добавят се доматите и се запържват около минута (или докато се изпари течността). Подправя се със сол и черен пипер.
2. Кожата се отделя частично от гърдите и гъбите се разпределят между нея и месото. Покриват се с кожата и ако е необходимо, се защипва с клечка за зъби или с метално шишче, за да не изтича плънката.
3. Гърдите се поръсват със сол и стрит розмарин, поставят се в тавата и се налива 1 пръст вода. Запичат се около 20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна (или докато леко се зачервят). Може да се поръсят с червен пипер за цвят
4. В тавата с останалия от печенето сок се наливат виното и 1/2 чаша студена вода, прехвърля се в тиган и се кипва. Добавя се настърган на ренде лук и ври още 1-2 минути. Подправя се със сол, черен пипер и куркума.

Пълнено бутче по джумалийски

1 пилешко бутче (около 400 г)
60 г пушени гърди/бекон/
50 г мариновани гъби
1 маринована краставичка
1/2 глава лук
1/2 чушка
олио
чубрица
магданоз
черен пипер
сол
1. Краставичката се нарязва на кубчета, лукът – наедро. Запържват се в малко олио.
2. След това се прибавят нарязаните на кубчета гърди и гъби. Подправя се с черен пипер, сол, чубрица и магданоз
3. Бутчето се обезкостява и кожата се маха. Поставя се плънка и завива се с кожата и се пече на скара или във фурна до готовност.

# 163
  • София
  • Мнения: 3 785
Пиле:

Пиле с чесън

6-7 пилешки бутчета
1 глава чесън
1 1/2 в. ч. червено вино
2 дафинови листа
5-6 зърна черен пипер
2-3 стръка целина
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л сол
1/4 връзка магданоз (около 10 бр.)

1. Пилето се поставя в гювеч, подреждат се скилидките чесън, добавят се подправките и се залива с виното.
2. Ястието се поставя в студена фурна, която се загрява до 180 градуса. Пече се 1 1/2 ч. Изважда се и се сервира.

Пилешки шишчета с розмарин

4 пилешки пържоли

за маринатата:
2-3 скилидки чесън
1 ч. бяло вино
1 к. ч. олио
сок от 1/2 лимон
1 ч. л. розмарин
1 ч. л. куркума
лют пипер на вкус
черен пипер
сол
1. Продуктите за маринатата се смесват. Месото се нарязва на еднакви по големина парчета, поставя се в дълбока купа, залива се с маринатата и се оставя да престои около 1 час
2. Маринованите парчета месо се нанизват на шишчета. Пекат се на скара около 20 минути.

Пиле "Ескабече"

1 пиле
корени за супа

за соса:
2 моркова
2 стръка целина
1 глава лук
1 ч. ч. олио
1 ч. ч. оцет
1 ч. ч. бульон
2 дафинови листа
зърна черен пипер 
1 ч. л. Сол
1. Пилето се сварява с ароматни корени за супа в подсолена вода. Изважда се и след като изстине, се почиства от кожата и костите. Мeсото се нарязва на малки парчета или се накъсва.
2. В олиото за 3 минути се запържват лукът, нарязан на шайби, морковите (на тънки ивички) и целината. Заливат се с оцета и прецедения бульон от пилето.
3. Прибавят се подправките. Вари се 15 минути.
4. Пилешкото месо се поставя в горещия сос и се оставя да изстине напълно.
Сосът е подходящ и за печено пиле.

# 164
  • Мнения: 29
Здравейте!
Смятате ли че, разделното хранене е подходящо по време на кърмене.
Мненията са противоречиви и за съжаление има и такива:
"Диетолозите определят разделното хранене като неподходящо за деца, подрастващи, бременни, кърмещи жени, както и за хронично болни хора и препоръчват да се използва за кратък период от време една-две седмици."

Нашият малък човек е все още изцяло на кърма.

Какво мислите?


Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт