Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 4 авг. 2006, 17:36 ч.

Разделно хранене-рецепти

  • 387 935
  • 304
  •   2
Отговори
# 165
  • София
  • Мнения: 3 785
Заешко:

Марокански заек

1 заек (1,5 кг)
3–4 с. л. зехтин
2 глави лук
1 зелена чушка
1 шепа зелени маслини
1 кубче пилешки бульон
сокът от 1/2 лимон
1 ч. л. куркума
1 ч. л. червен пипер
1/2 ч. л. кимион
1/2 ч. л. смлян джинджифил
1 щипка канела
1. Заекът се нарязва на порции, подправя се със сол и пипер и се запържва в сгорещения зехтин, докато парчетата променят цвета си.
2. В същата мазнина за 1–2 минути се запържва едро нарязаният лук, добавя се нарязаната на ивички чушка и останалите продукти и се овкусява с подправките
3. Налива се 1 ч. ч. вода и се слага запърженото заешко месо. Ястието се прехвърля в глинен гювеч и се пече около 2 часа при температура 160 градуса.

Задушен заек по болярски

1 заек
1 свинско було
250 г стерилизирани домати
200 г стерилизирани гъби
5-6 глави кромид лук
3-4 чушки
1 морков
50 г краве масло
250 мл бяло вино
6-7 скилидки чесън
10 зърна черен пипер
2 с. л. доматено пюре
1-2 люти чушки
1 връзка магданоз
5-6 стръка целина
3-4 зърна бахар
2 дафинови листа
1 ч. л. Сол
1. Всички продукти (без заека и булото) се режат наедро и се разбъркват със ситно нарязаните целина и магданоз и останалите подправки. Пресипва се в тава и се разпределя равномерно
2. Булото се разстила на плота. В него се поставя целият заек и се завива. Слага се в тавата върху зеленчуците и се пече около час и половина при температура от 180 градуса.

Чомлек от заек

1 заек
4 глави лук
2 глави чесън
1 чаша бяло вино
1/2 кг арпаджик
1/2 ч. ч. олио
10 зърна черен пипер
5-6 зърна бахар
3 дафинови листа
1 ч. л. червен пипер
сол на вкус
1. Арпаджикът се попарва, за да се изчисти по-лесно. Чесънът се измива, но не се бели (за да не се разпадне при варенето). Лукът се нарязава на едри шайби.
2. Заекът се нарязва на порционни парчета и се запържва в силно загрято олио.
3. При запърженото месо се налива бялото вино. Кипва, прибавя се лукът и се задушава 5-6 минути.
4. Пресипва се в глинен гювеч и се подправя с необходимите подправки. Слагат се чесънът и арпаджикът.
5. Налива се вода, колкото да покрие продуктите. Гювечът се запечатва с тесто.
6. Пече се в умерено загрята фурна при температура 140 градуса около 2 часа

Дяволски заек

1 заек
50 г бекон
1 1/2 к. ч. олио
2-3 глави лук
3 моркова
1 стрък праз
1 парче пащърнак
1 ч. л. къри
сол на вкус

1. Заекът се разрязва на пет порционни парчета. Беконът се нарязва на ивички и се запържва в 1/2 к. ч. нагорещено олио. Прибавя се нарязаният наедро лук.
2. Морковите и празът се нарязват на кръгчета, пащърнакът – на малки кубчета
3. След като мазнината на бекона се стопи, се добавят нарязаните зеленчуци и къри. Зеленчуците се сотират и се прехвърлят в голяма тенджера.
4. Заешкото месо се посолява и се запържва в останалото олио от двете страни до златисто. Запържените парчета месо заедно с дреболиите се поставят в при зеленчуците. Залива се с топла вода, посолява се и се задушава 1 - 1 1/2 часа.

# 166
  • София
  • Мнения: 3 785
Кайма:

Сарми от марули в бульон

1-2 марули
100 г кайма
200 г пилешки дроб
2 стръка лук
2 тиквички
1 домат
2-3 с. л. олио
2 с. л. соев сос
1 кубче пилешки бульон
1. Листата на марулите се попарват за около 30 секунди в кипнала подсолена вода, след което се изваждат и се прехвърлят в купа с леденостудена вода.
2. Лукът се нарязва на колелца, тиквичката и доматът – на много фини кубчета. Дробчетата се поставят в блендер и се накълцват, но не на пюре, а на малко по-едро.
3. Лукът се запържва за около 30 секунди в силно загрятото олио. Добавят се дробчетата и доматите, разбърква се и се пържи, докато течността от доматите се изпари. Слага се каймата, овкусява се със соев сос и се пържи, докато остане на мазнина.
4. Във всяко листо маруля се сипва от плънката и се завиват сарми. (Когато листата маруля са по-малки, се взимат по 2 листа и се поставят на кръст.) Сармите се заливат с разтворения във вода бульон (бульонът трябва да ги покрие), затискат се с чиния и се варят на умерен огън около 15 минути.

# 167
  • София
  • Мнения: 3 785
Свинско:

Свински пържоли с кисело зеле за микровълнова фурна

4 вратни пържоли (700–800 г)
600–700 г кисело зеле
50 г бекон
1 глава лук
1 ч. л. червен пипер
7–8 зърна черен пипер
1 дафинов лист

за сухата марината:
7–8 зърна черен пипер
1 ч. л. чубрица
1/2 ч. л. гранулиран чесън
1/2 ч. л. сол

1. Нарязаните лук (на малки кубчета) и бекон (наситно) се поставят в йенски съд и се задушават 2–3 минути на максимална мощност в микровълнова фурна.
2. Зелето се нарязва на фини лентички, прибавя се към задушените бекон и лук, овкусява се с черния и червения пипер и се разбърква. Похлупва се, връща се в микровълновата фурна и се задушава 10 минути на максимална мощност.
3. Сухата марината се приготвя, като гранулите чесън се натрошават (не се смилат) и се смесват с всички подправки в купичка. С готовата марината се овкусяват пържолите, покриват се с домакинско фолио или найлоново пликче  и се начукват с дървен чук, за да поемат миризмите.
4. Овкусените пържоли се редят в йенския съд, като всяка се покрива със зелето. Поставя се с дафиновия лист и се залива със 100 мл гореща вода

5. Задушава се 20 минути при мощност 500W на микровълновата фурна и след като фурната изключи, престоява още 5 минути в нея

Варварска сабя

500-600 г обезкостен свински врат (или наденици, дроб, пилешко филе, пушена сланина, пушено пилешко бутче)
2 стръка праз лук
3-4 чушки
ВАЖНО: Количеството варира според броя на шишовете.

1. Обезкостеният свински врат се нарязва на парчета, зеленчуците – наедро.
2. Месото се нанизва напречно на шиша, като се редува с праз и чушка.
3. По време на печене шишът се маже със смес от течен маргарин и чесън.

Котлет "Зингара"

4–5 с. л. зехтин
4 котлета
1 чушка
1 в. ч. бяло вино
1 с. л. каперси
4 стръка пресен лук
1 домат
черен пипер и сол на вкус
1. В тиган се налива зехтинът и се слага на котлон, за да се нагрее. Котлетите се овкусяват със сол и черен пипер, начукват се и се запържват за около минута и от двете страни.
2. След като се извади месото, в мазнината се сипва виното и се изчаква да кипне. Добавят се нарязаната надребно чушка, подправя се с черен пипер и се слагат каперсите.
3. Котлетите се връщат в тигана и се задушават 10 минути.
4. Доматът се почиства от семето и се нарязва на малки кубчета. Котлетите се сервират с част от зеленчуците, покриват се с нарязания на кръгчета лук и се украсяват с кубчета домат.

# 168
  • София
  • Мнения: 3 785
Свинско:

Друсан кебап по самоковски

700–800 г свинско контра филе (свински бут)
1 кг лук
3–4 домата
2–3 люти чушки
олио
50 мл червено вино
1 ч. л. чубрица
сол и черен пипер на вкус
1. Месото се нарязва на дребни кубчета. В дълбока тенджера се заграява олиото, прибавя се месото, залива се с 1/2 ч. ч. вода и се задушава, докато поомекне.
2. Към омекналото месо се добавя нарязаният наситно лук, посолява се и се разбърква. Похлупва се и през равни интервали от 1–2 минути тенджерата енергично се раздрусва с ръце. Задушава се около 10 минути.
3. Доматите се нарязват на малки кубчета, лютите чушки се режат наситно и се слагат при задушените месо и лук. Овкусява се с подправките, налива се виното и се захлупва. Раздрусва се няколко пъти и се оставя да ври още 2–3 минути. При сервиране може да се поръси с накълцан магданоз

Пържола "Стартер"

2 свински вратни пържоли

за маринатата:
1 голяма глава кромид лук
сок от 1 лимон
2 с. л. зехтин
10 зърна черен пипер
сол на вкус
1. Пържолите се начукват добре, овкусяват се с марината, разбъркват се и се оставят да престоят около час.
2. В йенски съд се смесват изцеденият лимонов сок, зехтинът и нарязаният на филии лук.
3. Пържолите се поставят в предварително загрята до температура 220 градуса фурна и се пекат около 10 минути. Добавя се маринатата и температурата се намалява на 180 градуса. Печенето продължава до пълната готовност на месото.

Свинско с пикантен доматен сос

600 г обезкостена свинска плешка
5 с. л. олио
1 дафинов лист
1 ч. л. чубрица
сол и черен пипер на вкус
лют пипер на вкус

за доматения сос:
1 буркан консервирани домати
4-5 печени червени чушки
1 глава чесън
1. Месото се почиства от ципите, нарязва се на малки парченца и се запържва до златисто в силно загрятото олио. Щом в тенджерата се образува пяна, се захлупва и температурата се намалява. Задушава се още около 10-15 минути, докато остане на мазнина.
2. Сосът се приготвя, като първоначално небеленият чесън се запича на сух тиган. Обелва се и се пасира заедно с доматите и чушките
3. След като месото е останало на мазнина, се добавят дафиновият лист, останалите подправки и пасираните домати, чушки и чесън. Оставя се да ври под капак при умерена температура още около 15 минути.

# 169
  • София
  • Мнения: 3 785
Свинско:

Задушени македонски пържоли

3-4 свински вратни пържоли
2-3 моркова
2-3 глави кромид лук
1 малка глава целина
2-3 с. л. зехтин
1 ч. л. вегета
босилек и чубрица на вкус
1. Дъното и страните на глинен гювеч се намазват със зехтина. Прави се ред от нарязаните на колелца морков, лук и целина, слагат се пържолите и се овкусява с подправките
2. Сипва се 1 ч. ч. вода, отново се редят зеленчуци и се захлупва. Поставя се в леко загрята фурна и се пече за 1 1/2 - 2 часа при температура 180 градуса

Задушено свинско

2 свински бон филета
300 г печурки
200 г арпаджик
150-200 г бейби моркови
2-3 скилидки чесън
1 в. ч. червено сухо вино
4 с. л. лютеница
3-4 с. л. олио
10-15 зърна черен пипер
3 дафинови листа
2 с. л. чубрица
сол на вкус
1. Филето се почиства от жилите, нарязва се на малки парчета и се овкусява със сол и черен пипер. Гъбите се нарязват на половинки, чесънът – наситно.
2. В глинен гювеч се налива олиото и се слагат месото, гъбите, чесънът, арпаджикът, морковите и лютеницата. Прибавят се 3 дафинови листа и зърната черен пипер, поръсва се с чубрицата и се посолява на вкус.
3. Налива се червеното вино и 1 ч. ч. вряла вода и се разбърква добре. Гювечът се захлупва и се поставя в предварително загрята до температура 250 градуса фурна. След като ястието кипне, температурата се намалява на 180 градуса. Пече се до готовност.

# 170
  • София
  • Мнения: 3 785
Здравейте!
Смятате ли че, разделното хранене е подходящо по време на кърмене.
Мненията са противоречиви и за съжаление има и такива:
"Диетолозите определят разделното хранене като неподходящо за деца, подрастващи, бременни, кърмещи жени, както и за хронично болни хора и препоръчват да се използва за кратък период от време една-две седмици."

Нашият малък човек е все още изцяло на кърма.

Какво мислите?

Аз лично,след като започнах разделното хранене,кърмих още 2 месеца.

Виж в темата за Разделното хранене
Калида има голям опит в "разделното"кърмене Laughing,а имаме и няколко "разделни"бремелинки Heart Eyes

Ако не изпадаш в крайности,няма никакъв проблем да си кърмиш и да хапваш добре Peace
Аз,например,един ден в седмицата задължително си позволявам нещо неразделно.Когато ми се хапва нещо,хапвам си го.Тортичка,сладкиш,кафе-каквото и да е.Ако е изключение,а не правило,няма проблем.

Прочети темите за Разделното хранене.Ще ти е по-лесно Wink

Успех Hug

# 171
  • Варна
  • Мнения: 861
може ли рецепта за пълнозърнест хляб

# 172
  • Мнения: 331
Ками,
Съпружеството не е съгласен с разделното хранене, но с твоите рецепти мисля че ще го "излъжа" да започне - закани се, че ще спре месото по време на постите и мисля да го пробвам да се храни разделно - ако му хареса може и да успея с РХ и по-нататък.

# 173
  • Мнения: 1 559
Като каза пости,кога започват ,че тази година и аз искам да ги спазвам.

# 174
  • Мнения: 260
Ками, ти си истинско злато Simple Smile newsm51. По принцип обичам да готвя, но много често се изчерпвам откъм идеи. Сега вече няма как да стане. А разделното хранене от доста време се каня да го прилагам. Дано сега успея да се справя.

# 175
  • Мнения: 331
Като каза пости,кога започват ,че тази година и аз искам да ги спазвам.

Малко извън темата - на 14 ноември са Коледните заговезни и от 15 - Пост.

# 176
  • Мнения: 903
Аз днес готвих това:
Зелен боб с картофки на фурна

1-1,5кг картофи
1 буркан стерилизиран зелен боб
3 глави лук
2 пиперки
2 моркова
олио
сол,риган, мащерка, тарос, чубрица, червен пипер/подправките са пожелание/

Картофите се режат на шайби и в намазнената тава се редят 1/3, колкото да покрият дъното, наредени едно до друго. Отгоре се изсипва зеления боб, чушките, морковите и лука. Поръсва се с подправките и с олио. От горе се нареждат останалите 2/3 от картофките като се за стъпват едно под друго, малко като ветрило. Поръсва се с подправки и се намазва с малко олио от горе. Слага се и малко вода. Пече се в предварително загрята фурна. Става като мусака и е много красиво.

# 177
  • София
  • Мнения: 3 785
Яйца:
Вчера готвих това:
Зелен омлет с плънка от гъби

Изчистете и измийте 1/2 кг.спанак или лапад и 1 връзка магданоз и ги сварете в подсолена вода до омекване.Отцедете ги и ги накълцайте на ситно/или в блендера/.
Разбийте 6-7 яйца.Прибавете към тях спанака,сол на вкус и малко черен пипер.Добавете и 1 скълцана скилидка чесън.Разбъркайте леко сместта и изсипвайте с лъжица в нагорещен тиган,както се правят палачинки.Обръщайте от двете страни.Трябва да станат 4 по-тънички омлетчета.
Отделно задушете с масло 1 чаша ситно нарязани гъби,посолете ги на вкус и ги поръсете с черен пипер.Добавете половин връзка ситно нарязан магданоз.
Омлетите се намазват с по 1 ч.л лека майонеза,пълнят се с по 1 с.л гъби и се завиват като палачинки.
Сервират се по 2 омлетчета в чиния с по едно забулено яйце,поръсено с черен пипер.

Забележка:Изглежда тежко ястие,но всъщност е много приятно на вкус.Спанака омекотява яйцата и става страхотна комбинация

Последна редакция: пт, 17 ное 2006, 16:51 от ками

# 178
  • София
  • Мнения: 3 785
Свинско:
А това е рецепта от една подправка.Не съм я пробвала,но ми се струва вкусно  chef
Свински руладини

6 пържоли
3 глави лук
150 гр.сварени гъби
150 гр.пушени гърди
1 к.ч.олио
2 с.л. масло
1 к.ч.вино
1 к.ч вода
универсална подправка

Месото се начуква добре,поръсва се с универсалната подправка и се оставя за 2 часа.През това време в олиото се задушават гъбите,пушените гърди и лукът,нарязан на ситно.Във всяка пържола се слага от плънката и се завива като палачинка/пуло/.Завързват се с конец и се нареждат в йенска тенджера.Поливат се с маслото,виното и водата и се пекат около 2 часа.
Сервират се с гарнитура според сезона.

# 179
  • София
  • Мнения: 3 785
Салати:

Хайвер от извара

Разбийте добре 1 ч.ч.извара.Настържете на ситно ренде 1 средно голяма глава лук.Прибавете настъргания лук към изварата заедно с 1 л.червен пипер и 1/2 л.ситно счукан кимион.Разбийте сместта и постепенно налейте в нея 3-4 л.олио,като продължавате да биете непрекъснато.
Кимиона може да се замени с черен пипер.

Хайвер от извара с червени домати

Разбийте добре 1/4 кг.извара.Обелете 2 средно големи домата и ги нарежете на ситно.Прибавете към изварата заедно с 1 настъргана глава лук,черен пипер и 3-4 л.олио.Разбийте сместта и я изсипете в чиния.Украсете я с кисели краставички и моркови.

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт