Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 4 авг. 2006, 17:36 ч.

Разделно хранене-рецепти

  • 391 069
  • 304
  •   1
Отговори
# 180
  • Мнения: 903
Полента

4 порции
3 3/4 ч./900мл./вода
1 1/4ч./ 175гр/ царевичен грис
2 с.л. краве масло
сол, черен пипер, пикантина и др.
В кипящата вода слагам подправките, маслото и сварявам царевичния грис докато стане много гъсто и започне да се отлепя от стените.
Готовата смес се прехвърля в тавичка и се разстила на пласт дебел 2,5см. и се оставя да изстине напълно.
После се нарязват на резени и всеки се намазнява с мазнина смесена с пикантина/пикантината е по желание/и се пече под грил и от двете страни. Може, така намазнени и на тефлонов тиган, но на грила става по добре. Стават много хрупкави. Чудесни са вместо хляб със зеленчукова супа и салата.

Последна редакция: чт, 23 ное 2006, 21:36 от DidiP

# 181
  • Мнения: 903
Паниран зелен боб

1 буркан стерилизиран зелен боб/може и замразен/
брашно
сол, подправки
Ако е замразен зеления боб малко се сварява, но да не се разкашква. Ако е от буркан се прецежда.
Приготвя се гъста кашичка от брашното, в която слагам сол, пикантина и чесън на прах.
зеления боб се потапя и пържи в сгорещена мазнина. Като нямам много време изсипвам всичкия боб в кашичаката и с вилица пускам по няколко едно до друго. Така по-лесно се обръщат.
Това го хапвам с хляб и салатка, а семейството, което не е на РХ и със сирене.

Пушено зеле

1 зелка
200-300гр. пушено пуешко/може и друго/
1 глава лук
2 скилидки чесън
2 пиперки
2 моркова
олио
сол, червен пипер, риган, мащерка, чубрица, тарос
Нарязаното зеле се слага в голяма тава заедно с лука, чушките, морковите, чесъна,  солта, подправките и олиото.
С ригана, мащерката и тароса да не се прекалява. Аз слагам по 1 кафяна лъжичка, даже и по-малко. Обърква се всичко и във фурната. Слага се и вода, но малко колкото да не загори. Накрая не трябва да има чорба.
Пуешкото се нарязва на малки парченца и се слага към края на печенето - 5-10мин. преди да се извади от фурната. Придобива много хубав пушен аромат, от там и името му.

Последна редакция: чт, 23 ное 2006, 21:49 от DidiP

# 182
  • София
  • Мнения: 3 785
Ей,Диди,мерси Hug
Много интересни рецепти.Веднага ще се изпробват Wink

# 183
Няма ли малко рецепти за десерти които да стават за РХ.

# 184
  • София
  • Мнения: 3 785
Rosidimi,виж на 7 и 8 стр.в тази тема.Има много рецепти за десерти,които максимално се доближават до разделното хранене Wink

# 185
  • Мнения: 903
Ето малко разделни рецепти които намерих из форумите Предоставени са от Morena, за което много благодаря/не съм ги пробвала но звучат вкусно/
        
Петровски пилешки курбан

1 пиле
1 гл. лук
1-2 моркова
1 даф.лист
4бр. карамфил( аз го пропуснах)
1/2 гл. целина
100 гр пресни гъби
100 гр зелени домати ( по желание)
2 бр. зелени пиперки
2с.л. зеленчукова подправка(вегета)

Лука се сцепва на 4 и се набожда с карамфила. Пилето се нарязва на порции, залива се със студена вода, прибавят се лукът, морковът и целината, нарязани на едро и даф. лист. Слагат се на огъня и се варят, докато месото омекне.
Зеленчуците се изваждат, нарязват се на ситно и се връщат + чубрица. Врат още 5 минути. Прибавя се зеленчуковата подправка и ври още 10 минути.
Сервира се със счукан чесън и лимонов сок/оцет.

Мерлуза със зеленчуци

1 кг филе от мерлуза (при мен филе от треска)
1 глава лук
2 тиквички
1 зелена чушка
1 червена чушка
2 домата
3 с. л. бяло вино
1 с. л. лимонов сок
1 ч. л. босилек
4 с. л. олио
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Рибата се подрежда в намаслена тава. Лукът и тиквичките се нарязват на ивички, чушките – на кръгчета.
2. Лукът се запържва за една минута в олио. Прибавят се нарязаните тиквички и чушки. Задушават се 5 минути. Добавят се обелените и нарязани надребно домати.
3. Задушените зеленчуци се изсипват върху рибата. Добавят се предварително смесените вино, лимонов сок и подправки. Ястието се пече 30 минути в загрята фурна при температура 180 градуса.

        
Печена риба с маслини

2 по-едри скумрии
2 с. л. олио
1 глава лук
2 скилидки чесън
1/2 в. ч. бяло вино
3 домата
1 шепа черни маслини
1 ч. л. риган
сол и черен пипер на вкус
няколко стръка магданоз

Рибата се почиства и филетата се отделят.
В тиган се налива олиото и за минута се запържва нарязаният на дребно лук, прибавят се счуканите скилидки чесън, пържи се 20 секунди и се разрежда с виното.
Доматите се обелват, нарязват се на кубчета и се прибавят към соса. Овкусява се с подправките.
Добавят се почистените от костилките маслини. Филетата се подреждат в намаслена тава и се заливат със соса. Пекат се 20 минути при температура 200 градуса. Поръсват се със ситно нарязан магданоз и се сервират.
                                                                                                             

Лятна манджа

чушки
домати
лук
сол
Запържвам лука, чушките и преди да са готови добавям доматите( голямо количество), които предварително съм настъргала и поизпарила. Махам от огъня и поръсвам с много ситно нарязан чесън и магданоз.

# 186
  • Мнения: 903
А тези са от мен. Извинете ме ако повтарям някоя рецепта, но не ги запомних всички публикувани.

Гъбена крем супа с картофки

300гр. гъби
300-500гр. картофи
1 глава лук
олио, сол, риган, чубрица, червен пипер, чесън на прах

Картофите нарязани на кубчета и лукът се заливат с олиото и вода да ги покрие. Посоляват се и хубаво се разваряват. После се пасират. Отделно се задушават нарязаните на ситно гъби с другите подправки и се прибавят към картофите. Долива се с вода да добие нужната гъстота и се оставя да поври 5-10 мин. на слаб огън. Преди поднасяне може да се капне малко лимонов сок.

Гъбена каша

300гр. гъби
5-6с.л. брашно/аз ползвам препечено, за да не пържа/
сол, олио, и други подправки по желание
магданоз

Гъбите се задушават и когато са готови се заливат с разтвореното във вода брашно. Водата е на око, за да се получи нужната гъстота. Прибавят се подправки по желание и сол. Когато заври се сваля от огъня. Поднася се със ситно нарязан магданоз. Може да се хапва със хляб.

Дробчета с праз и маслини

500гр. пилешки/свински дробчета
1 буркан стерилизирани домати/може и пресни/
100гр. маслини
1 стрък праз
сол, черен пипер, червен пипер и др.

Дробчетата се подреждат нарязани на парченца в йенска тавичка с капак. Слагат се и маслините/много е хубаво ако са обезкостени/. Задушават се доматите с праза /аз ги слагам да поврат с подправките, за да не добавям олио/ Когато поомекне праза и доматите се поизпарят заливам дробчетата и пека в умерена фурна. За повече вкус слагам и няколко лъжици вино.

Айде това е за тази вечер. Друг път пак Grinning

# 187
  • София
  • Мнения: 3 785
Постни:

Днес правих вегетарианско пастицио и стана много вкусно.Ето рецептата:

Вегетарианско пастицио

1 пакет макарони/аз ползвам панделки/
1 кофичка заквасена сметана
200-300 гр.броколи
200 гр.гъби
2 моркова
1 глава лук
2 скилидки чесън
2 кисели краставички
1 ч.л риган
1 резен лимон
магданоз
4 с.л.брашно

Макароните се сваряват и се отцеждат от водата.
От брашното,2 с.л олио и 2 ч.ч вода се прави сос бешамел.Когато е готов,се прибавя сока от лимона и малко сол.
Лука,чесъна и морковите се нарязват на ситно и се задушават 5-6 мин.След това се прибавят гъбите,нарязни на филийки и боколите на малки розички.Посолява се и се задушават до готовност на морковите.Преди свалянето от котлона се добавя 1 ч.л риган.

На дъното на по-голяма тава се разстила половината сос бешамел.Отгоре се нареждат половината макарони.Върху тях-плънката от зеленчуците.Отгоре другата половина макарони.Върху макароните се подрежат нарязаните на кръгчета краставички.
Сметаната се разбърква с останалият сос бешамел и със ситно нарязаният магданоз.С този сос се полива пастициото и се пече във предварително загрята фурна до златист цвят.

# 188
  • София
  • Мнения: 3 785
Постни:

Гювеч "Фуете"

500 г пресни картофи
3 моркова
300 г зелен фасул
1 стрък лук
1 стрък чесън
75 г краве масло
3–4 гъби
1 ч. л. риган
1 ч. л. сол
1/2 пакетче суха гъбена крем супа

1. Картофите се нарязват на филийки и се редят на дъното на йенска тенджера. Върху тях се поставят нарязаните на кръгчета моркови, фасулът и накълцаните наедро лук и чесън.
2. Маслото се нарязва на филийки, които се нареждат равномерно върху зеленчуците. Между маслените парченца се подреждат и гъбите, нарязани наситно.
3. Ястието се подправя с ригана, солта, гъбената крем супа и се залива с 200 мл вода. Пече се при температура 250 градуса. Щом кипне, фурната се намалява на 150 градуса и се пече още около 1 час.

# 189
  • София
  • Мнения: 3 785
Яйца:

Яйца по индийски

6 яйца 
4 стръка пресен лук
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 домат
30-40 г масло
1/2 ч. л. куркума
1/4 ч. л. джинджифил
1/2 ч. л. смлян кориандър
1 щипка кимион
сол на вкус

1. Лукът се нарязва на колелца. Чушките се почистват и нарязват на много малки кубчета. Доматът се обелва, почиства се от семето и месестата част се нарязва надребно.
2. Лукът се запържва в предварително загрятото масло за около 2 минути. След това се добавят чушките. Подправя се с куркума и джинджифил. Сотира се на силен огън за около 1-2 минути. Посолява се. В края на пърженето ястието се подправя с кориандъра.
3. Яйцата се разбиват, като се посоляват.Прибавят се към запържените зеленчуци. Поръсва се с парчетата домат и кимиона и се разбърква няколко пъти, докато стегнат яйцата, като се внимава да останат сочни

# 190
  • София
  • Мнения: 3 785
Месо:

Матрьошка

150 г пилешки гърди
100 г варен телешки език
60-70 г бекон
30-40 г олио за пържене
1 скилидка чесън
1 люта чушка
1 с. л. доматено пюре
1/2 ч. л. черен пипер
1/2 ч. л. сол

1. Гърдите се нарязват на жулиенчета и се запържват в тиган с олиото.
2. Добавят се нарязаните бекон и език, доматеното пюре, наситненият чесън и лютата чушка. Запържва се още малко и се изсипва в гювече. Запича се в загрята фурна, докато се получи златиста коричка.

# 191
  • София
  • Мнения: 3 785
Постни:

Канелони със спанак и гъби

24 канелони
1 пакет замразен спанак
1 глава лук
2 скилидки чесън
2 жълтъка
индийско  орех4е
сол, пипер

за бешамела:
1/2 ч.чаша брашно
зехтин или олио
1 жълтък
вода/колкото е необходимо до получаване на средно гъст сос/
сол
черен пипер

Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се задушават в зехтин/олио/и вода.Гъбите се нарязват на ситно и се слагат при лука.Когато поомекнат зеленчуците се прибавя и замразения спанак.Задушава се до пълна готовност,като се долива вода при необходимост.Накрая се добавя солта,черния пипер,ситно намачканото индийско орехче и разбитите жълтъци и се сваля от огъня.

Бешамела:В загрятата мазнина се слага брашното,бърка се до покафеняване и след това,при непрекъснато бъркане,се добавя вода/до получаване на средно гъст сос/.Вари се десетина минути като се бърка през цялото време,сваля се от котлона,прибавя се сол,черен пипер и разбития жълтък.

Със зеленучковата смес се пълнят канелоните,нареждат се в намаслена тавичка,заливат се с бешамела и се пекат 40 минути в предварително загрята фурна го зачервяване на бешамела.По желание,когато е готово,може да се залее с 2-3 разбити жълтъка и се допича да зачервяване на жълтъците.

# 192
  • Мнения: 903
Баница "Трио зелник"

Тази баница се прави с три вида плънки и 1 пакет кори "Белла":
1.Спаначена плънка:
праз
спанак
олио,сол, червен пипер, риган, щипка чесън на прах
Праза се задушава и към него се прибавят спанака и подправките. Спанака трябва да е поомекнал.

2.Зеленчукова плънка:
праз
пипер/може и печен/
тиквички
карфиол
броколи
сол, олио, червен пипер, риган, щипка чесън на прах

Нарязаните на дребно зеленчуци се задушават до омекването им, но без да се разкашкват. Пропорциите м/у зеленчуците са по желание

3.Зелева плънка:
праз, кис.зеле, червен пипер, сол и олио
Задушава се до омекване на зелето

Баницата се нарежда така :
Върху две кори се нарежда част от дадената плънка и се навива на руло. Рулото се слага в тавата, до него следващото и така докато свършат всички. Плънките не се смесват. Аз ги наредих в правоъгълна тава, като за всяка плънка ми се получиха по 2 рула и заемаха 1/3 от тавата. Така имах 3 невероятни и различни баници
Единствено киселото зеле не е много добре комбинирано, но който желае, може да премахне едната плънка или да го замести с прясно.

# 193
  • София
  • Мнения: 3 785
Сега следва малко индийска кухня.Специални благодарности на Gerko,която ни предостави тези рецепти  bouquet

Постни:

Картофи по индийски/от Gerko/

ПОРЦИИ: 2

ПРОДУКТИ:
1 с.л. олио, 3 склидки чесън, счукани или пасирани, 2 ч.л. ситно нарязан пресен джинджифил (или 3 ч.л. смлян), 1/4 ч.л куркума, 1/4 ч.л. кориандър, 1/4 ч.л. червен пипер (по желание лют), 2 картофа, нарязани на кубчета (около 1,5 см), 1 1/3 ч.ч. пилешки бульон, 1 с.л. лимонов сок, пресен магданоз, ситно нарязан
ПРИГОТВЯНЕ:
Нагорещете олиото. Добавете чесъна, джинджифила, куркумата, кориандъра и червения пипер и задушавайте около 1 мин. Добавете картофите, след това бульона. Покрийте и гответе 5 мин. Открийте, намалете огъня гответе докато картофите са готови и течността изври. Разбърквайте внимателно. Овкусете със сол и пипер. Прибавете лимоновия сок. Поръсете с нарязания магданоз при сервиране.


Последна редакция: вт, 12 дек 2006, 00:26 от ками

# 194
  • София
  • Мнения: 3 785
Салати:

Бомбайска зеленчукова салата/от Gerko/

Списък на необходимите продукти:

200 г соеви кълнове
1/2 глава колраби - бял алабаш
1/4 бяло зеле
1/4 червено зеле
2 глави лук
2 скилидки чесън
2 с. л. сусамово семе
4 с. л. олио
2 с. л. лимонов сок
1 ч. л. куркума
1 ч. л. червен пипер
сол на вкус

Начин на приготвяне:

 
1. Двата вида зеле се нарязват на ивици, бланшират се за кратко (30 секунди), измиват се със студена вода и се отцеждат. Сусамът се изпича за кратко в сух сгорещен тиган.

 
2. Лукът се нарязва на филийки и се запържва, след което се прибавя нарязаният чесън. Когато се позапържат, се добавят куркумата и червеният пипер и тиганът се оттегля от котлона.

 
3. Алабашът се обелва, измива се и се нарязва на филийки, след това на тънки лентички. Всички продукти се смесват добре в купа. Салатата се сервира поръсена със сусам.

 

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт