В заведенията съжителстват кафе "Жотем" и коктейл "Оргазъм" с печено пиле един "Вожд на червенокожите" и една "Кожата на вожда" - това не е поръчка за разправа с индианци, а просто сметка в нормална кръчма пише в. "Стандарт".

Първото за мнозина е просто джин с кампари, а за други - салата с повече чушки. "Кожата на вожда" пък е пица с много месо и препечени кожички. Напоследък нашумя и "Сбогом, Шаро" - салата от сборни колбаси, която някъде наричат "Вълча".

Екип на вестника е установил, че все повече заведения са заприличали на китайски ресторанти и за да изненадат клиентите кръщават панираната риба "Панирана захарна тръстика", например.

В привличането на туристи по морето било позволено всичко. Стандартната салата от домати и краставици се обявява като "Хайдушка", "Юнашка", "Полезна" или "Питателна". Кръщават кюфтето и кебапчето "чифте" и "чепапче".

По плажовете почти задължително царевицата се продавала като "зърната на Памела Андерсън" или "кочанът на Дейвид Бекъм", чули и видяли репортерите на "Стандарт".

Хитри кръчмари в гр. Сандански прекръстили дините в "циците на Лия", а пълнените домати - в "гърдите на Ивана".

Фирмите на заведенията край морето са непресъхващ извор на вдъхновение за нови имена и рецепти. Вече не е ясно дали водещи са имената или рецептите, но явно начело излиза екзотиката на названието. Наред с атрактивното във Варна заведение "Годзила" край морето се ниже цял списък от чудновати имена като "Ароганс", "Шрек", "Библиотеката", "Продадена невеста", "Deja vu", "Soho", "Параклиса", "A-Lounge", "Алиби", "Варвари", "Булгари", Comics, "Тра-ла-ла" и много други.

Доста по-интересни спред "Стандарт" са наименованията, които се предлагат във всяко меню. Сред най-търсените коктейли били "Секс на плажа", "?-52", "Сън райз", "Гореща целувка" и кафе "Жотем".

Сред безалкохолните коктейли хитът са "Умно момиче" и "Златен пръстен". При екзотичните питиета изобилства с "Хубавата Мери" и "Горещата Мери", "Оргазъм", "Гръмотевица" и "Дългия остров на чая".

Сред питиетата с повече водка имената напомнят за онези, които обичат най-силно това питие: "Бял руснак", "Черен руснак", "Белогвардеец", "Чапаев", но и "Камикадзе", "Монокини" и "Драконово мляко".

Сред напитките с ром най-фрапантни са "Между чаршафите с Дженифър" и "Ел Президенте", при коктейлите с уиски - "Кръстникът" и "Горещи пръсти". Сред шотовете прави впечатление "Арабска свирка".

След питиетата идва ред и на салати и мезета. Край морския бряг можете да опитате салата "Рошавата Снежанка" или "Луди бирени кюфтенца", "Забити раци в царевицата", "Въздушна салата" или "Шопска отракана", "Хамави домати и краставици", "Въздишка" , "Натовска салата" или "Зеуе с пиуе".

Сред пиците господстват "Джувката на Попай" и "Мафиотска джувка", а при табиетлийските мезета - "Родопски месечинки", "Пушени сержез ребърца", "Весели карета" и "Бизнес пържола".

Ако ви се яде риба, ще ви предложат филе от "Зла акула" и "Блага скумрия" и всякакви други приумици, от които ще ви стане весело и никак няма да съжалявате за парите си, заключава екипът на "Стандарт".