Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 6 авг. 2006, 14:05 ч.

Заекване след ходене на детска градина

 • 1 674
 • 23
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 2 155
Моят син е на 3 години и преди един месец го пуснах за първи път на детска градина, за да има малко тренинг за септември, когато ще тръгне за постоянно. Отношението и обстановката, които видях за тоя един месец, са най-доброто, което може да се желае от детска градина, обаче моят син не можа да свикне. Всеки ден плачеше и ме молеше да не го водя там, а когато стигнехме в двора на градината, започваше направо да пищи. И на мен ми се плачеше като го гледах как страда, но го оставях и си тръгвах. После ми казваха, че е слушал, бил е спокоен, само дето не е искал да хапне и залък там.
Но основният проблем е, че започна да заеква и то много сериозно. Не го заведох веднага на психолог, защото изчаках да видя как ще се развият нещата. Ходихме на море и там пак заекваше, сега от две седмици е на село и свеки ми казва, че е спрял. Като говоря с него по телефона, не заеква, но всеки ден ми казва, че не иска да се връща в София, защото аз ще го водя на детска градина, и иска да си живее на село.
Много съм разтревожена от всичко това. Как да постъпя, какво да направя, за да се адаптира по-лесно, да започне да харесва градината и децата там. Не мога да го оставя вкъщи да затъпява пред телевизора със сериалите на свеки.
Дайте ми съвет има ли нужда да го водя на психолог заради този проблем.

# 1
смятам че не трябва да го водиш на градината,пробвай да го запишеш на друга градина,щом не иска да стои там значи има някакъв проблем.отиди при детски психолог,така ще е най-добре!дано да свикне детенцето..успех!!!

# 2
 • тук-там
 • Мнения: 71
Габи,не зная дали сина ти ще затъпее със свеки,но е ясно,че там му е добре,чувства се спокоен,че даже не му се прибира.Всичко това е, защото е далеч от детската градина.Ти сама си се досетила,че тя е източника на стрес за детето ти и причина за заекването.Моля те не подценявай тази толкова силна и категорична детска реакция.Заекването е сериозен говорен дефект,който изисква дълга и упорита логопедична помощ.Така,че ако имаш възможност остави го където му е добре,а след един по-дълъг период,пробвайте в друга градина.А това,че лелките го хвалят,че е тих и спокоен,не вярвай!Външно сигурно е бил такъв,но в душата си детето е страдало.Написаното е въз основа на собствен горчив опит.

# 3
 • Мнения: 971
Стресът за детето е безспорен, но това според мен не означава че трябва да изпълниш желанието му и да го оставиш при свеки. Сега там ще му е добре, но и свеки ще се измори и ще настанат едни проблеми, не ми се припомня... По добре е според мен да посещавате психолог известо време и да пробваш да го запишеш на друга градина, защото там явно има проблем. Имам вече голям син и минах през проблемите на яслата, градината, а сега и на училището, вярвай ми проблеми от това естество ще има винаги, но не трябва да оставяш детето ти да владее ситуацията - това е по-големия проблем. Покажи си обичта към детето но не позволявай да те манипулира, сега не му харесват лелките после учителките и след това незнам какво още ще измислят. Децата са  деца, а родителите са за това за да ги научат да се справят с трудностите.

# 4
 • Мнения: 971
Пожелавам ти много търпение, ще ти трябва, и успех в борбата. Hug Praynig

# 5
 • София
 • Мнения: 2 149
Може да има стрес, безспорно!
Ако сега обаче прекъснеш градината, то и друга градина няма да му хареса после, ще започне пак същата история. А когато дойде време за училище?
Шушончето, ти го е написала много правилно - трябва ти да владееш ситуацията и да помогнеш на детето си да разбере, че животът е низ от правила за съжаление. На никого не е приятно, но е така.
Успех в намирането на правилното за двама ви решение!

# 6
 • Варна
 • Мнения: 6 039
Мога от личен опит да ти споделя моята история.
Малко в обратен ред е, но все пак съм го изпитала.

Като малка посещавах една детска градина, на 6г въведоха задължителната предучилищна подготовка. Тогава в моята градина се наложи да приемат по-голям брой деца, приемът беше по райони и тъй като аз се падах в граничен район се наложи да ме преместят в съседната градина.
Новата градина беше невероятно красива, нови мебели, красиви легла /в предната спяхме на походни/ всичко беше супер.
Аз обаче се чувствах ужасно. Седмици наред, 1 или 2 не ядях, не спях, с никого не говорех, на двора докато другите деца играя заставах на оградата, гледах навън и плачех. Толкова много страдах, че до ден днешен изпитвам същите чувства от онова време. Местеха ме от група в група, с млади учителки. Питаха ме да си избера.

 Така един ден, точно преди следобедния сън аз избягах и се прибрах в къщи, казах на майка ми, че никога няма да се върна там и ако пак ме праща, аз пак ще бягам. горката ми майка

Майка ми направи всичко възможно и ме върна в старата градина. тогава вече всичко си беше наред.

Може би и този малък човек се чувства така. Не го мъчи ако можеш. Аз наистина много страдах.

# 7
 • Sofia
 • Мнения: 3 506
Моето лично мнение е, че е по-добре детето да "владее ситуацията" (като че водим война, ама айде...), отколкото да си докарате някой сериозен проблем от стрес. Не бих го пращала на детска градина, или поне не в този момент и не в същата градина. Ако имах възможност, не бих го оставила и при свеки. Междувпрочем ти сигурна ли си дали тя няма роля в цялата работа - в смисъл тя да му внушава директно или индиректно, че при нея ще му е по-добре. Дали не можеш да му потърсиш жена да го гледа вкъщи или пък частна градина, където ще има повече персонално внимание?

# 8
 • Мнения: 4 578
Моето лично мнение е, че е по-добре детето да "владее ситуацията" (като че водим война, ама айде...), отколкото да си докарате някой сериозен проблем от стрес. Не бих го пращала на детска градина, или поне не в този момент и не в същата градина. Ако имах възможност, не бих го оставила и при свеки. Междувпрочем ти сигурна ли си дали тя няма роля в цялата работа - в смисъл тя да му внушава директно или индиректно, че при нея ще му е по-добре. Дали не можеш да му потърсиш жена да го гледа вкъщи или пък частна градина, където ще има повече персонално внимание?
         Мила ,успее ли да се "наложи" сега неговото мнение нито свеки,нито ДГ,нито частната ДГ и каквото и да било друго ще му хареса.Според мен първо трябва да го заведеш на психолог за да установите дали точно ДГ е проблеми и какво точно в нея,дали има и друг фактор за който ти не предполагаш  довел до заекване.Заеква се не само от стрес.Местенето от една градина в друга ИЗОБЩО НЯМА ДА СВЪРШИ РАБОТА.Ще си се местите така докато тръгнете на училище,а и там епопеята може да продължи.
                      Аз лично се чудя кой ти даде съвет да го пуснеш през лятото в ДГ "за да свиква".През този период групите са смесени и постоянно се мени състава на децата и персонала и тези,които ходят без проблеми на ДГ и те почват да плачат и се чувстват дискомфортно.И то не защото заместниците са лоши,а просто това постоянно сменяне на деца и персонал те притеснява - не знаеш сутрин кой ще те посрещне и с кого ще играеш през деня.Най-добре е да го заведеш септември в постоянната му група ,с титулярите учители и да видиш как ще реагира.Ако ти обаче му дадеш да разбере ,че неговите писъци и истерии те притесняват и си готова да отстъпиш помощ не чакай от никой.Лично моята дъщеря пищя 2 години в яслата ,гледаха я хора ,които тя познаваше много добре и в друго време си говореше спокойно с тях.Е, мога да ти кажа,че накрая спря и е жива и здрава и няма никакъв проблем.Какви театри ми разиграваше - сега се смее като си говорим,ама и аз почвах да плача още в двора и тя много добре е виждала това и се е опитвала да пищи и истеричи само в мое присъствие.Проблема ни бяха болестите,не капризите и.
                 Успех с адаптацията и все пак го заведи на психолог.По-добре напразно отколкото да пропуснеш нещо.  bouquet

# 9
 • Sofia
 • Мнения: 3 506
Лично моята дъщеря пищя 2 години в яслата ,гледаха я хора ,които тя познаваше много добре и в друго време си говореше спокойно с тях.Е, мога да ти кажа,че накрая спря и е жива и здрава и няма никакъв проблем.

Уви, това, че ти си имала този късмет, не значи, че винаги е така, но в крайна сметка всеки решава сам според възможностите и разбиранията си.

# 10
 • sofia
 • Мнения: 5 974
Да си кажа и аз.
Едвам свикна с яслата (тръгна на 2)....не ядеше, не спеше....два месеца. После горе-долу се стабилизира.
Наложи се да го преместя в ДГ, която ми е по-близо до вкъщи (м. Март-на 2 и 6м.) Определено беше по-добре. В групата има и по-големи деца, осезаемо дръпна с говора. Юни ходи в дежурна само с още две деца от групата му (водехме ги заедно). Избутахме месеца. Юли го гледахме аз и баба му. От август неговата детска си работи, но не иска да ходи. Свекърва ми се запъна да го гледа (отпуска е). Тази сутрин трябваше да е на детска, но тя дойде и го взе (живее на горния етаж и му чу ревовете)

1. Направи ясен избор и предпочете баба си пред детската (иначе няма мераци да стои при нея)
2. Вчера дойдоха братовчедите му (на 10 и 12г) и му гот с тях.

Предстоящите проблеми:
1. Утре татко му си е вкъщи (работи на смени), а сме започнали ремонт и присъствието на дечко е крайно нежелателно.
2. Септември, иска или не ще ходи, защото ми свършва отпуската.
3. Октомври излизам в болничен по майчинство.
4. Ноември (живот и здраве)  ще се роди бебето и най-вероятно няма да ходи на детска.

Ще оставя мъжо утре да се разправя с майка си, че снощи и двамата нямахме сили, а аз с нея по принцип рядко влизам в пререкания (това е привилегия на мъж ми  Wink )

Та трябваше ли тази сутрин да се наложа, да се скарам с бабата (сцената щеше да се разиграе пред детето) и да го завлека ревящ до детската?
Отложих сцената за утре, та и татко му да присъства......въпреки, че тогава ще е още по-голяма мелодрамата  Crazy

# 11
 • Sofia - Младост
 • Мнения: 2 243
    Не съм имала твоя проблем със сина си, но пък племенницата я отгледа прабаба и! Не че не искаше да ходи детето на градина, но имаха други проблеми и така малката остана в къщи! За наш ужас знаеше всички сериали, които даваха по ТВ и всички чалга песни  Sick! Аз лично не понасям нито едното, нито другото, но малката, което беше най-странното, се научи да разказва последователно именно от сериалите  Joy! Научи се да чете на 5 години! Така и не затъпя  Mr. Green! Сега ще е 3 клас и няма никакъв проблем с училището и с адаптацията! Все пак ти си прецени, но според мен е по-добре детето да го гледа баба му още известно време отколкото да изживява този стрес! Нищо не ти пречи другата година отново да пробваш да го пратиш на градина!

# 12
 • Мнения: 294
Gabiplus, някой ден ще свикне с ДГ, но преди това явно ще трябва да вземеш мерки за да разбереш какво го тормози, или поне как да го преодолеете. Заведи го на хомеопат или психолог (може и на двете, но не заедно разбира се). Щом е "на село" значи е свикнал на промяна (имам впредвид да не е само с теб), което показва, че проблема е в ДГ. Той не ти ли казва нещо - наказвали ли са го, карали ли са му се?! Всички деца плачят, когато тръгнат на ДГ, проблема е в заекването, това е реакция на стреса, който той трябва да преодолее. Успех   bouquet

# 13
 • Пловдив
 • Мнения: 114
Мисля, хомеопатията може да помогне при вас поне така съм чувала

# 14
 • София
 • Мнения: 4 669
Не е възможно детето да реагира така без причина  Thinking , със сигурност не е някакъв каприз , а има нещо което го е притеснило , стреснало ... след като се е стигнало и до заекване  Sad
Аз при такава ситуация нямаше да се колебая и за момент , дали да го връщам в градината , безмислено е детето да се травмира .
Не ми харесват и изказванията , че детето ако отсега ти се "наложи" какво ще станело после ...
Все пак ти като майка трябва да усещаш нещата и да прецениш кое е най - добре за него , дано направиш правилен избор . Психологът не е лоша идея ...
Успех !

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт