Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • София
  • Мнения: 4 274
Питането е следното:

1. Как точно се дават парите за отглеждане на дете? За календарен месец ли е или до датата на която е родено детето.
Примерно детето е родено на 15.февруари, тоест за февруари майката 160 лв ли получава или пропорционално на дните от месеца.

2. Как се изчислява болничния по майчинство при следното положение.
Майката има 1 дете и се връща на работа, но все още детето няма 2 г.
Връща се на работа от 1.01., а е с термин за бременност 15.06., т.е от 01.05. би трябвало да има болнични за раждане.
следователно болничния й ще е се изчисли върху 2*160+4*заплати ?! или е друго имайки предвид датата на раждане ан детето ?
а ако се върне на 15.12. ще има ли промяна?и заслужавали си (датата 15.12 евентуално е свързана с въпрос 1)

# 1
  • Мнения: 545
То в закона си е казано, че отпускът за отглеждане на дете е до навършване на 2-годишна възраст, т.е. след датата на 2-рия рожден ден ти трябва да се върнеш на работа, или можеш да си пуснеш полагащите се натрупани отпуски от последните 2 години (когато си била в отпуск по майчинство също ти се полага отпуск). Така че и обезщетението е до рожденната дата.

По второто - не виждам връзката между възрастта на детето и изчисляване на обезщетението??? Иначе правилно си се ориентирала - за месеците, в които е работено се взема брутното възнаграждение, а тези преди това (за допълване до 6 месеца) са на мин. РЗ.

# 2
  • София
  • Мнения: 4 274
Питането за второто е от съображения за това, дали ако се върне 10тина дни по-рано (от 1.01) дали боничния ще се изчилси като160+ 5*заплати, независимо, че не е работила целия месец?
Абе объркано е незнам дали някой схвана идеята и на мен ми бе трудно Simple Smile

# 3
  • София
  • Мнения: 2 708
За първия въпрос, падат се по 160 лв на месец, тоест когато ти изтичат болничните за раждане, остатъка от месеца се изчислява по 160 лв /месец разделен на работните дни (болничния е по същия начин, изплащат се работните дни). Раждането няма нищо общо, термина е важен

За втория въпрос

следователно болничния й ще е се изчисли върху 2*160+4*заплати ?! или е друго имайки предвид датата на раждане ан детето ?

Точно така е както си го написала 2 * 160 + 4 * заплатата. Болничния се изчислява за работните дни, а не за месец. Ако си била в болничен 10 дена, ще ти изплатят 10 дена. Ако обаче си била по - дълго на работа след това ще ти се увеличи полагаемият ти се болничен за раждане стига да не се осигуряваш на минимална заплата. Имай пред вид че скоро ще се приеме да не са 135 а 315 дни

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт