Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 7 авг. 2006, 15:04 ч.

Феноменът Д-р Спок

 • 4 347
 • 59
 •   1
Отговори
 • Мнения: 924
Поколения в цял свят са отгледани по тази книга - хранене под час, сок на 1ия месец. Ако реве - да реве, ще спре. Виждала съм уникалния случай - майка събужда детето си, за да го накърми. дошъл е часът. 

# 1
 • Мнения: 14 743
изобщо не съм чела д-р спок  Wink
не смятам някога да го прочета. адски досадни са книгите, в които те съветват как да си отглеждаш хлапето

# 2
 • Мнения: 5 876
Нищо подобно не пише в д-р Спок, при това аз имам старото издание.
За времето си е бил даже гъвкав. Тогава лекарите са препоръчвали да го храниш на точния час, а той пише, че 15-20 мин. горе или долу няма да навредят.
И за рева с цел "развиване на дробчетата" не е точно той виновен, струва ми се. И аз бях останала с такова впечатление, но като го прочетох... ами не пишеше това.
За ранното захранване обаче наистина пише - дотам е била стигнала науката по това време, какво да се прави.
Аз имам добро отношение към него по принцип, но не го възприемам като източник на практически съвети.
Майка ми ме е гледала по него и нещо в гордостта й, когато говори за този период, ме умилява. Наистина смятам, че най-важното е майката да вярва, че прави най-доброто за детето си, повече от всеки конкретен метод. Тогава и двамата ще се чувстват сигурни.

# 3
 • В кошера...
 • Мнения: 506
Държа да отбележа, че това изобщо не е вярно. Който е ЧЕЛ книгата, със сигурност му е известно, че там се описват всички "видове режим". Не по-малко място е отделено и на т.нар. Свободен режим /хранене на поискване/. Смея да твърдя, че много от нещата са валидни и до днес.Разбира се, четейки книга/при това медицинска/ написана в началото на миналия век, всеки разумен човек би трябвало да отчете този факт. Все едно да четеш учебник по медицина или физика от началото на 20век. За мен д-р Спок бе незаменим първите 3месеца, наред с този форум.
И още - моят син след раждането си за 20 дена наддаде 300гр., защото го хранех на поискване. След консултацията, започнахме събуждане и кърмене на 3 часа - за 15 дена качи 1кг. Сега пак сме на свободен режим. Така че нещата не са черни и бели.

# 4
 • най-шареното място
 • Мнения: 8 076
Аз пък много го харесвам и мисля, че ако всяка майка го прочете поне по диагонал, невротизираните деца ще намалеят драстично.
Насилването на детето да яде. Настояването да яде конкретна храна, силовите методи или обратно - лигавенето на детето, биха много по-малко разпространени. И за седмица на кърменето нямаше да се говори толкова май... защото кърменето ще е естесвено и лесно, а не страшно и трудно за майките.

Човекът има едно основно послание за мен- всеки може да бъде добър родител /всяка майка да кърми Wink/ и всяко дете знае най-добре кое е добро за него. Така родителите дават не само храна и подслон, но и любов на детето си и то расте здраво и щастливо.
Останалото са подробности.

ПС Сокът никак не е от първия месец!

# 5
 • гетото
 • Мнения: 959
Никога не съм си гледала децата по книга въпреки,че съм чела няколко включително и Спок.Колкото различни книги толкова и различни мнения в тях.

# 6
 • Мнения: 495
аз първия месец будех сина си за ядене през нощта, тъй като трябваше да яде 8 пъти през 3 часа, още повече, че беше почти месец по-рано роден....
и, да си призная, да, под режим го гледам малкия
и засега само положителни неща виждам в това - режимът е полезен както за родителите, така и за детето
естествено, не говоря за насилване
за д-р Спок - не съм съгласна с оставянето на детето да реве, но по времето на моите родители това е било единственото помагало....

# 7
 • София
 • Мнения: 3 531
Наистина пише интересни неща,книгата е осъвременена и има отделена глава за памперсите.
Ясно е че неможеш да гледаш детето си покнига,а само може да научиш нещо практично което да прилагаш в индивидулания режим на детето:)

# 8
 • София
 • Мнения: 286
Аз имам старото издание, от майка ми. Много ми помага, особено ми е полезно за разните детски болести, за да не припадам ако не дай си Боже детето ми се разболее, а да реагирам адекватно.

# 9
 • В.Търново
 • Мнения: 1 986
  Аз имам пълното издание на въпросната книга,не съм я изчела "от-до",но от това,което прочетох до момента не останах с впечатление,че водещ принцип е всичко да е под час и т.н.Напротив-предлага се гъвкав подход във всяко отношение,поощряват се родителите си да се осланят на инстинка си и в никакъв случай не се налага да се прави това или онова-естествено е,че се отчита индивидуалността на всяко дете.
  Също като арт мама съм на мнение, че ако повече родители я четат,ще имат по-малко притесния и главоболия с децата си-мен дори ме удиви фактът,че е писана преди повече от 50 години,а в много отношения е валидна и до днес Peace

# 10
 • Мнения: 34 844
Не познавам жени по света, които да си гледат децата по Спок  newsm78

Феноменът Д-р Спок замира, защото не актуализира информацията, поне по мои наблюдения, изданието ми е 2003 г., а вътре има неща, които са характерни за 70-те. Децата, които тогава са били бебета вече са пораснали и проблемите са налице, а това не е отразено, само пише, че се експериментира, без да се споменават последиците, установени към днешна дата.


За повечето неща сякаш не иска да изкаже мнение, защото не е сигурен в него, за режима, разглежда няколко- твърд, гъвкав режим, 3-часов, 4-часов, като пак не се споменава за това какво е доказано през последните 15 г. и което всъщност ни показват, че са последници от експеримента. Като чета, сякаш е привърженик на режима, но пък изведнъж слага едно "Главното е бебето да не се оставя да плаче дълго от глад"  Laughing С една дума иска да угоди на всички  Mr. Green

За сок от 1 месец, нямам представа какво издание четеш, но това са цитати от моят Спок:

"Години наред лекарите експериментираха, като даваха тези храни все по-рано"

"Под названието "твърди храни" се имат пред вид различните по-гъсти кърмачески храни (каши, зеленчукови пюрета и др.), с които кърмачето се захранва, т. е. които през определени интервали се включват постепенно в дневното меню на кърмачето от 3-4-ия месец нататък"

"Лекарят обикновено препоръчва да се започне с една чаена лъжичка каша и постепенно да се стигне до 2-3 супени лъжици, ако бебето желае. "

Би ли поместила цитатите за сока и датата на твоето издание  Peace

И въпреки, че е има доста остарели неща, все пак знае какво е Розеола, за разлика от нашите педиатри, смятай сама колко години са назад  Crazy

# 11
 • София
 • Мнения: 15 269
Аз имам новата книга.
Какъв феномен, какво хранене под час, какъв сок на 1 вия месец? Няма такова нещо. Има някакви режими, но има и хранене на поискване. А новата книга е прекалено скъпа за малкото информация вътре. Тука във форума има 100 пъти по-полезна информация.

# 12
 • В.Търново
 • Мнения: 1 986
Аз имам новата книга.
Какъв феномен, какво хранене под час, какъв сок на 1 вия месец? Няма такова нещо. Има някакви режими, но има и хранене на поискване. А новата книга е прекалено скъпа за малкото информация вътре. Тука във форума има 100 пъти по-полезна информация.

Да,и моята книга е ново издание Peace-информацията е осъвременена и актуализирана от други автори,като има естествено и цитати от трудовете на д-р Спок Peace
  Според мен,не е лошо да се информираш от най-различни източници-интернет,книги,списания и т.н.-в крайна сметка,не всички сме педиатри или педагози Wink,важното е да не се вманиачаваш,а сама да преценяваш кое е добро за твоето дете и кое-не Wink

# 13
 • най-шареното място
 • Мнения: 8 076

За повечето неща сякаш не иска да изкаже мнение, защото не е сигурен в него, за режима, разглежда няколко- твърд, гъвкав режим, 3-часов, 4-часов, като пак не се споменава за това какво е доказано през последните 15 г. и което всъщност ни показват, че са последници от експеримента. Като чета, сякаш е привърженик на режима, но пък изведнъж слага едно "Главното е бебето да не се оставя да плаче дълго от глад"  Laughing С една дума иска да угоди на всички  Mr. Green


Има и друга гледна точка за сигурността на знанието му..... Има опит и знание, както и достатъчно мъдрост да не ги абсолютизира.
Майката решава.
Детето може да се чувства добре с 3часов режим, а майката да е за режима, но детето да огладнее 2-2.5 часа след последното кърмене. Какво правим? Ами, храним за да не го оставим гладно. И не угаждаме - откликваме на нуждите на детето. "Главното е бебето да не се оставя да плаче дълго от глад"

Много модерни мами биха казали, че детето ще се радва най-много на хранене на поискване, но не всяко дете го желае или има нужда от него. Аз лично неразбирам идеята като се разплаче детко да се слага на гърдата без оглед на последното хранене - и неудобно и нелогично ми е. Кърмила съм и докато детето иска - ами след като забрави да спре се наложи да повърне изсуканото в излишък....

# 14
 • Мнения: 34 844
арт мама, не знам, аз не съм кърмила, давала съм АМ на поискване и детето ми, когато не е било гладно, удряше шишето, когато е искало да яде е яло. Много рядко (във фазите на бърз растеж) се е случвало да бъде и 30 мин. след хранене, не съм правила драма от това и съм хранила.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт