Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кърмене и захранване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 26 отговора

На пода

Мнения: 4 399
Леко съм смутена защото прочетох че до навършването на 1 година сол не би трябвало да се дава. Но искам скоро да въведа месо, а всички месни пюрета с които разполагам съдържат сол. Предполагам че е в малки количества, но си е сол все пак. Невъзможно ми е да намеря месо което да е контролирано, а и не виждам как мога да готвя всеки ден по 20 гр месо, така че ми се налага да използвам готови пюрета. Вие давате ли сол на децата си и откога?
Цитирай

Ancona-Italia

Мнения: 2 804
Аз захранвам второто си дете от няколко дни не смятам , че са вредни месните пюрета !
На голямата даже и супа с един куп подправки и сол съм и дала на 10 месеца и не виждам нещо да и е увредено .
Важното е да не се прекалява с много , а от малкото глава не боли според мен .
Цитирай


Мнения: 13 172
мисля че в детските пюренца количеството сол би трябвало да е съобразено с децата,а когато ти готвиш,не слагай много сол,и ако и вие ядете от това ядене,си посолявайте вашата порция допълнително
Цитирай

София

Мнения: 9 087
Мдаа, готовите пюрета съдържат и сол, и захар, и куп други не дотам полезни нещица, което обаче е тема на друг разговор и да не я започваме сега WinkВиждам, че се интересуваш и ти пука какво точно яде детето ти/аз принципа "давах - нищо не му стана" не го разбирам, но всеки си знае.../, затова ще ти кажа как готвих аз.Значи купуваш си хубаво телешко, заешко, пуйка или каквото там си решила.Кипваш вода, пускаш го както е цялото парче, намаляваш си котлона на най-слабото, похлупваш и вариш така, докато месото стане съвсем крехко.Отнема около 2 часа, за телешко - може би 3.Така месото запазва всичките си витамини и полезни съставки, без да отиват в бульона.После го смилаш в кухненски робот или с пасатор, с малко от бульона, става като фина кашичка.Пълниш формички за лед - всяко кубче събира около 2 супени лъжици от сместа.Замразяваш, изваждаш и слагаш с торбички за фризер.После за всяко хранене си вадиш по едно кубче и си го прибаваш към зеленчуковото пюре.Чиста работа PeaceТака приготвеното месо е годно за употреба от фризера 3 месеца.По-късно започнах да прибавям при варенето и зелени подправки, лук, морковче...
В общо линии, ако разполагаш с пасатор, фризер и микровеле/обикновен котлон, можеш срещу 15 минути на ден, да храниш детето си с приготвена лично от теб прясна храна, с ясни съставки, правилни пропорции и чудесен вкус.Между другото, спестяват се и средства, защото една порция определено не ти излиза 2.50, колкото струват що годе читавите пюрета.
Цитирай


Мнения: 495
пюретата на "Ганчев" нямат сол
аз лично му готвя сама, всеки ден, като добавям по равна чаена лъжичка захар
11-ия месец започнах да пробвам да намаля захарта и да слагам по малко сол, но синът ми не одобри идеята и така и досега
педито каза, че просто някои деца предпочитат сладко, други солено, та не съм си го сложила на сърцето
Цитирай

зад парка

Мнения: 1 541
Правила съм "ранно захранване" , като съм следвала съветите на педиатърката на Тити. Конкретно месо не мога да си спомня кога яде за първи път, но сигурно е било към 6-тия месец  newsm78

Относно солта: педиатърката ми беше казала да варя зеленчуците и месото без сол. Когато се приготвя вече пюрето на 1 порция (в началото беше около 150 г) да слагам 1 щипка сол и 1 щипка захар, както и малко колкото лешник масло. Това количество сол беше достатъчно в самото начало, но след 1 месец Тити започна да яде по 1 чаша (сигурно около 250 г) пюре и слагах сол на вкус на мене да ми е вкусно. Захарта я спрях почти веднага.

Относно готвенето в къщи: Не съм ползвала готови пюрета, защото не ми харесват на мене  Sick Готвили сме в къщи за Тити. Ако се спреш на този вариант ето какво правя аз:
- варя зеленчуци и месо отделно
- месо - пилешко, телешко (за начало) след сваряване правя на порции и с бульон в малки бурканчета слагам във фризера
- давах месо през ден доста дълго време
- телешкото обикновено го правя на супа-топчета (без нищо друго) и пак във фризера
Цитирай

London, Sofia

Мнения: 8 914
Откакто е захранена - към 8-я месец към храната й винаги е имало сол/захар една идея по-малко от това, което бих консумирала аз, а аз определено хапвам с малко сол и захар Peace
Цитирай

София

Мнения: 9 087
аз лично му готвя сама, всеки ден, като добавям по равна чаена лъжичка захар
.................
педито каза, че просто някои деца предпочитат сладко, други солено, та не съм си го сложила на сърцето

Според мен е нормално детето да има "вкус" към нещата, с които е свикнало.Не може да се очаква, че ще хареса храна без захар, след като от самото начало тя му е предлагана подсладена.Същото е със соленото, газираното, соковете и т.н.
Цитирай


Мнения: 498
аз сол не добавям, нито захар.....е изяжда си всичко дъщеря ми Hug
може и без сол според мен, въпрос на свикване е всичко
лошото е, че в готовите пюрета има и сол и захар и още други ненужни работи Whistling
Цитирай

Варна

Мнения: 1 002
и аз не добавям сол или захар към храната на дребната. Всичко приготвям аз. Месото - по начина който ти е описала belinda, само да добавя че купувам охладени, а не замразени меса. Детенце си изяжда винаги всичко и то с апетит Smile
Цитирай
аз разчитам на солта от естествените продукти, до сега не съм давала допълнителна сол, въпреки че ме обявиха за мучителка  Laughing и да пробвам аз да ям без сол...но вкуса се възпитава, това е моето мнение.

поздрави от нас с бебчо
Цитирай

На пода

Мнения: 4 399
Благодаря за мненията. Да, може би било най-добре да си приготвям месото вкъщи, но както казах няма откъде да купя екологично чисто месо. А пюретата на Хип са с гаранция че месото е контролирано. Ще мисля пак какво да правя, но не съм убедена че солта може да е толкова вредна колкото всички хормони, пестициди и инсектициди с които е пълно месото от кварталния ни супер.

И ако все пак мога да преживея идеята за малко сол, то не разбирам изобщо защо на толкова малки деца трябва да се дава захар. Аз купувам само пюрета без захар. Такива се намират без проблеми. Достатъчна е плодовата захар, която се съдържа в плодовете и някои зеленчуци. За себе си съм решила, че детето ми няма да опита захар докато не започне само и разумно да си я търси. Докато аз му слагам храната в устата и имам 100% контрол над нея, захар няма да получи.
Цитирай

Плевен

Мнения: 4 997
 Аз правя пюретата в къщи и не слагам сол и захар. Бебче си ги хапва с голям кеф.
Цитирай

София

Мнения: 272
Изключително добре разбирам авторката на темата. Не само във форума, но и в моята английска книга за отглеждане на деца пише, че захарта и солта са забранени поне до 1 г. Освен това, аз лично не разбирам защо трябва да се слагат. По-добре е да се усеща истинския вкус на храната. Това важи и за големите хора.
По конкретния въпрос за пюретата. Аз прекарвам по един час в магазините, за да избирам пюрета без сол и захар. Sunval/Alnatura нямат нито сол, нито захар, но са доста гъсти и може детето да не ги хареса. Препоръчвам на Hipp Пуйка с тиква. Без сол е, а и е изключително вкусно. На Gerber също са без сол, вкусни са, но каквото и да ядеш- пуйка, заек, пиле все еднакъв е вкуса. Според мен е от царевицата. Тези дни купих едно на Кечкемети Телешко с тиква. Без сол е, но още не сме го яли, за да дам отзиви.
Ами това са. Други, специално месни, няма!
Цитирай

На пода

Мнения: 4 399
margarithen,

къде в София се продават пюрета на Алнатура и Гербер и какви са цените им?
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 26 отговора