Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 2 405
Здравейте

какво се случва на бременните, които съобщят новината на работодателя в изпитателния  срок?

# 1
 • Бургас
 • Мнения: 3 596
Ами нищо особено, оставаш си на временен договор.

# 2
 • София
 • Мнения: 1 878
Зависи от добрата воля на работодателя  Thinking

# 3
 • London, Sofia
 • Мнения: 8 917
Зависи от добрата воля на работодателя  Thinking

Ами общо взето е това, защото ако реши да прави мизерии - все ще намери начин, но ако е човек - няма проблем Peace

# 4
 В трудовият договор със срок за изпитване, освен задължителните по К.Т. реквизити за тр.дог. се посочва, както срока за изпитване, така и в чия полза е сключен договора.
През време на изпитването, страните имат всички права и задължения, както при окончателен трудов договор. Съгласно чл. 71 ал.1 от К.Т., до изтичане на срока за изпитване, страната в чиято полза е сключен договора, може да го прекрати без предизвестие, но ако нито едната, от двете страни не прекрати тр. дог-р, то същият се смята за окончателно сключен, т.е. става безсрочен трудов договор, което е най-добрия вариянт за теб!
Ако работодателят ти не се съгласи на подобен вариянт, ако и ти нямаш друга алтернатива, предложи му да те остави на тр. договор във фирмата му, и ако имаш възможност си плащай месечните  осигуровки. Знайте, че колкото по - голяма е осигурителната сума върху, която се осигурявате и получавате (бруто) последните 6 месеца преди да излезете в болничен, който, както всички вероятно знаете общо е 135 дни или, 45 дни преди термина и 90 след раждането, толкова по висока ще е сумата, която ще получите, като обезщетение за бременност и раждане, което е 90 % от горепосочената сума!

Спирам, че пак се онесох 
smile3505

# 5
 • Мнения: 1 449
Не си защитена. Според Кодекса на труда по време на изпитателния срок работодателя може да те уволни по чл. 71, ал.1:
"Чл. 71. (1) До изтичане на срока за изпитване страната, в чиято полза е уговорен, може да прекрати договора без предизвестие.”

Разпоредбата на чл. 333, ал. 1 от Кодекса на труда урежда закрилата при уволнение на някои категории работници и служители, сред които служителка, която е бременна. Но чл. 71, ал. 1 КТ не е сред тях.

Работодателят може да прекрати трудовия договор в срока за изпитване, дори и по време на болничен. Въпрос на преценка от негова страна.

Имай предвид също, че ако ползваш болнични или отпуск, с тези дни се удължава срокът на договора. Следователно, излизането в отпуск за бременност и раждане (по чл. 163 КТ), a след това в отпуск за отглеждане на малко дете (по чл. 164 КТ) спира изтичането на срока за изпитване. Към момента на завръщане на работа след ползваните болнични и отпуски изпитателният срок може все още не е изтекъл - трудовият договор може да бъде прекратен и тогава, на основание чл.71 ал.1 КТ.

# 6
 • Мнения: 1 228
Аз бях в такава ситуация и след изтичане на срока искаха да прекратят договора.Поне успяхме да се споразумеем да ме оставят и аз да си плащам осигуровките.Майчинството ми вече изтече и сега съм на борсата. Това е.Всичко зависи от работодателя,доколко ще ти влезе в положението.

# 7
 • най-шареното място
 • Мнения: 7 984
имах колежка, която се оказа, че е започнала работа във 2рия месец.
Това обясни широките и дрехи към края на изпитателния срок /6 месеца/ и нежеланието да пие антибиотик.
Не беше най-коректното нещо на света да се крие, но с този работодател беше единствения шанс...
Детето е над 4ри, а тя е още в същата фирма....

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт