Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 8 авг. 2006, 20:52 ч.

статистика за даун

 • 5 554
 • 28
 •   1
Отговори
здравейте
знае ле някой каква е вероятността от повторение на синдрома при следваща бременност. Няколко лекаря ми казваха изобщо да не пробвам повече (така или иначе пак съм бременна). А няколко акушерки пък-че е по-скоро изключение да се повтори. Вие как мислите?

# 1
 • София
 • Мнения: 997
Здравей! Не мога да цитирам конкретна статистика....но.....консултирала ли си се с добри специалисти в областта на генетика -  какво казват те? Не зная в коя седмица си, но правила ли си изследване за Даун? Тук има мами, които могат да ти обяснят по-подробно. Аз просто искам да ти пожелия всичко да е наред, опасенията ти да са напразни Hug

# 2
 • София
 • Мнения: 7 404
Здравей!
Аз не мога да ти отговоря конкретно на въпроса,но това,което можеш да направиш,е да се посъветваш с генетик.Тъй като моя първа братовчедка преди време роди дете с този синдром,на мен ми направиха биохимичен скрининг.Изследването се прави в 16г.с. и дава вероятността детето да е със синдром на Даун и спина бифида.В зависимост от резултата майката или бива подложена на амниоцентеза,или не.Амниоцентезата дава сигурен резултат дали бебето е болно,но поради макар и ниския риск от аборт,амниоцентеза се прави само при лош резултат от скрининга.
Успех! Hug

# 3
 • Анкх-Морпорк
 • Мнения: 3 392
Синдромът на Даун се дължи на една излишна хромозома.
С други думи, това е случайност, точно дефектната полова клетка да участва в оплождането.
Не е болест, която носиш ти или партньорът ти.
Вероятността да се даде същия дефект е много малка.
Синдром на Даун се диагностицира с амниоцентеза, за успокоение, направи си това изследване.

# 4
 • гр.Пловдив
 • Мнения: 2 524
Не съм веща за даун - синдромите, но до колкото знам има две форми. Моя син е с друга хромозомна аномалия- пак допълнителна хромозома! За моя случай казаха че чяма никакъв риск от повторение и въпреки това се препоръчва амниоцентеза!/имам втора лентичка от 1г./ Цитираха ми че в литературата е описан един случай на повторение на Даун синдром което на практика е нищожно! Мисля че само компетентна консултация с генетик ще даде отговор на въпроса ти!

Последна редакция: вт, 08 авг 2006, 21:42 от veni-b

# 5
 • гр.Пловдив
 • Мнения: 2 524
Ето това открих:
  "В повечето от случаите синдромът на Даун се дължи на присъствието на 47 хромозоми в кариотипа на тези лица, където хромозома 21 е представена трикратно вместо само в две копия. В малка част от случаите индивидите притежават по 46 хромозоми. Тези индивиди в действителност притежават по три копия от хромозома 21, но една от тях е слята с друга хромозома (най-често с дългото рамо на хромозома 14). Сливането на хромозоми 14 и 21 се унаследява от единия родител, който в този случай притежава само 45 хромозоми и се явява съответно носител на заболяването:в случаят родителят, който е носител на заболяването, фенотипно е здрав, но предава тези слети хромозоми 14-21 на някое от своите деца."

Правено ли ви е на вас генет. изследване? ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се консултирайте с генетик- препоръчвам ти доц. Кременски в Майчин дом - София! И не се отказвайте от шанса за здраво дете, бил той и минимален!

# 6
 • София
 • Мнения: 1 588
здравейте
знае ле някой каква е вероятността от повторение на синдрома при следваща бременност. Няколко лекаря ми казваха изобщо да не пробвам повече (така или иначе пак съм бременна).
Що за лекари може да са пък тези?!

Вероятността за второ дете с Даун е нищожна, освен ако формата на синдрома е транслокационна (честота 1% от случаите на живородени деца с Даун). Формата на синдрома може да се установи само с генетични изследвания (в този случай на родителите).

Първото ми дете е със синдром на Даун, второто е нормално и доста съм чела, понеже и аз се страхувах.

От кой град си?

# 7
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 059
само да кажа, че е излишно да се тормозиш - при положение, че си ВЕЧЕ бременна - просто направи задължително амниоцентеза - тя няма начин да не покаже
БХС може и да сбърка, но амниоцентезата - никога!
успех идано ни се похвалиш с добри новини

# 8
 • София
 • Мнения: 581
Имам позната, която първото и дете е със синдром на Даун, а второто не. Мисля, че вероятността е сравнително малка, но не съм генетичен специалист. Разрови и намери литература. Прочети повече и отиди да се консултираш където е нужно. Успех!

# 9
             Каде живеете? Притеснява ме това, че се страхуваш. Познавам жената, която ръководи катедра генетика в МЕА във Варна. На времето работеше в мед. академия в Плевен и ни направи изследвания за чуплива Х хромозома.
             По новините казаха, че лекарите спекулират най-много с диагнози с бременни, за да изкопчат някой лев от здравната каса. Изобщо не им пука, че плашат бременни жени.

# 10
 • Пловдив
 • Мнения: 630
    Вероятността да имате дете  със синдром на Даун, ако вече сте имали такова, е същата както и ако сте нямали. Ако до 30 годишна възраст тази вероятност не надхвърля 0,1%, то към 40-те тя се увеличава до 1%, а след 45 годишна възраст – до 3%. Добрата новина е, че днес още по време на бременността може да определи застрашен ли е плодът от генетични отклонения. Пожелавам ви от все сърце да родите здраво и хубаво бебенце.
  Аз съм майка на детенце със СД и много се страхувах от тази диагноза, но се оказа че не е чак толкова страшно. Много я обичаме и много и се радваме на нашата щерка. Ето снимки на дечица със СД, според мен всичките са много сладички: http://downsyndrome.narod.ru/fotocaleidoscope.html

# 11
 • на морския бряг
 • Мнения: 2 242
Здравей страх. Доц. Ангелова, за която говори и volf, бе доста добре подготвена статистически когато ни съобщи, че нашето дете е със СД. Дори още преди да излязат резултатите. За съжаление тогава не бях способен да запомням всичко, което ни говори. Така че точни данни не мога да цитирам в момента. Но това, което е по-важно в момента е, че все пак запомних - вероятността за повторение е нищожна. И това, че задължително трябва да имаме още едно дете. А щом вече си бременна, една консултация с добър генетик (за съжаление са рядкост) и изследванията, за които споменаха по-горе са достатъчни за да се успокоиш. Все пак до колкото съм запознат спокойствието е много важно по време на бременността!

# 12
 • Мнения: 3 537
Моя позната има дете със синдрома на Даун,а после роди още две здрави деца.Спокойно!!! Peace

# 13
             Това е любимата ми молитва против страх:
           „Не бива да се страхувам. Страхът погубва разума. Страхът е онази низка смърт, която носи пълно унищожение. Аз ще се изправя с лице срещу моя страх. Ще му позволя да мине по мен и през мен. А когато отмине, ще извърна вътрешното си око, за да проследя пътеката му. Там, откъдето е минал страхът, няма да е останало нищо. Ще остана единствено аз."
         Забелязах, че във всяка религия има светец или светица защитаващи безнадеждни каузи.

# 14
 • София
 • Мнения: 1 588
Молитвата е хубава! Напомня ми за книгата "Дюн"...
Но тук не говорим за безнадеждна кауза, даже напротив...

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт