Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 9 авг. 2006, 09:20 ч.

задълженията

 • 943
 • 20
 •   1
Отговори
 • Мнения: 102
От каква възраст започнахте със малките но важни задължения. Моят хубостник е на 4год. и се опитвам да научим да си оправяме леглото да си сгъваме дрехите и да събира дрехите от сушилката (т.к.е на неговата височина).
Споделете и вие.Как ги учите малките на отговорност  .

# 1
 • Варна
 • Мнения: 545
Честит рожден ден на "хубостника"! Да ти е жив и здрав!

Да, време е да запонеш да му създаваш навици. Аз горе-долу по това време го карах да си сгъва и прибира дрехите след преобличане, също и пижамите. Леглото може да му е малко трудно да го поравя сам, ако не стига до вътрешната страна, но нашият син се качва и опъва до колкото може одеалото, с което го покриваме. Друг важен навик, който започнах да "създавам" по това време бе миене на ръце след посещение на тоалетна. Не съм го карала все още да ми помага с прибиране и подреждане на сухото пране, само защото той за да сгъне нещо трябва да го опъне върху равна повърхност и трябва първо да му осигуря подходящо за ръста му чисто място, пък и нямаме сушилка за неговия ръст (ползвам въжета на терасата). Освен това сгъва все още доста бавно. Карам го да ми помага при сервиране и отсервиране на масата.
Създадохме навици за миене на ръце и очи след ставане от сън, преди и след хранене, миене на зъбите преди лягане (все още не следя за това да е всяка вечер, а е добре да го прави и сутрин; може би защото нямаме никакви проблеми засега). Но още не мога да го науча да си взема и слага шапката, когато излизаме навън - не че не я иска, просто не се сеща и все трябва да напомням аз.

# 2
 • зад парка
 • Мнения: 1 576
Ние вече сме започнали с Тити - събира играчките си и зарежда пералнята.

# 3
 • В офиса
 • Мнения: 2 277
Хигиенни навици предполагам му създаваш от доста по-малък.
За другите аз удям на камък, голямо пазарене почва, голямо театралничене. Ще вдигне 10 парчета пъзел от земята и вече се е уморила. Или "Ще си ги прибера, ако ти ми помогнеш, сама не мога"  Rolling Eyes
Съвети за хитрини всякакви приемам.

# 4
 • на върха
 • Мнения: 6 462
Почнах някъде от 3 годинки, но начинанието се увенчава с променлив успех Tired  Сега е голямата е почти на 8, но все още прави фасони, като и казвам че оправянето на коридора, примерно е нейно задължение.

# 5
 • Sofia - Младост
 • Мнения: 2 243
Почнах някъде от 3 годинки, но начинанието се увенчава с променлив успех Tired  Сега е голямата е почти на 8, но все още прави фасони, като и казвам че оправянето на коридора, примерно е нейно задължение.
  Оххх и ние така! Като го домързи все пита: "Защо трябва да го правя?" или пък култовото: " Изморен съм!" след като до момента е играл или гледал ТВ!!!
   Само веднъж нещо го прихвана и по своя инициатива взе че си почисти стаята  Shocked! Разбирайте - оправяне на леглото, сгъване и прибиране на дрехите, прибиране и подреждане на играчките и бърсане на прах  #Crazy!!! Беше възнаграден за тази му инициатива, но това остана за сега единичен случай! Иначе и с прахосмукачката се пробва понякога, когато сам свърши някоя мизерия. Още му е трудно, а аз нали съм гадна - не го спирам и не му помагам  Twisted Evil!

# 6
 • София
 • Мнения: 3 416
 На моята щерка от доста ранна възраст успяхме да създадем хигиенни навици - влиза от вън и веднага в банята мие ръцете, зъбите, вечер задължително миене,преоблича се - в къщи с едни дрехи, на вън с други(е това с подканяне, защото се мотае).
  Помага ми да слагам масата, давам и да сгъва сухите дрехи, заедно оправяме леглата(сама й е трудно още, т.е. видимо не ги изпъва добре и започва да се дразни), сгъва си вечер дрехите, сутрин пижамата, зарежда пералнята(под мой контрол естествено), вече мие чинии(това ми е голямата радост), полива цветята,обичат и двамата да пускат прахосмукачка и да "мажат" с парцала(но аз не давам, че така или иначе нищо не свършват), ОБАЧЕ не иска да си подрежда играчките- за отрицателно време обръща стаята "нагоре с краката" и като я накарам да подреди започва да ми философства, че не е само тя разхвърляла, че е изморена, "след малко", "само мен ме карате", "помогни ми"...
  А малкият(3 годишен) - почти нищо все още не му е задължение или навик Embarassed. Хубавото е, че е подреден и вечер преди лягане задължително си събира играчките и ги подрежда(което естествено сестра му веднага използва - мотае се и накрая брат й прибира това което тя е разхвърляла).
  Но определено около 3-4 год. трябва да започваме да поставяме задължения(освен навиците, които трябва да затвърдят).
  На времето моите родители много хубаво бяха направили списък със задълженията на всеки и програма за седмицата и стоеше залепен в кухнята. Понеделник -аз мия чинните, вторник - сестра ми, сряда- брат ми. Аз изхвърлям кошчето, сестра ми полива цветята, аз гладя, сестра ми гледа бебето и т.н. Нямаше сърдити.
  Аз изчаквам още малко Люби да се очовечи(т.е. да стане човек, че сега ми е още бебе Joy) и ще започна да прилагам и аз този метод с пълна сила.

# 7
 • Майничка
 • Мнения: 6 154
От три и половина годишна основно дъщеря ми сортира и сгъва изпраните чорапи (оправданието ми е,че така развива наблюдателност - на баща й са все сиви или черни с много леки разлики, много го мразим с таткото това упражнение Mr. Green). От 4-5 г. помага на баща си да бърше праха (на достъпните й места) и на мен в зареждането на пералнята и ваденето на дрехите. Сега (7,5г.) мие и чиниите (без стъклени тенджери и кристални чаши).
С оправянето на леглото, подреждането на дрехите и играчките обаче нямаме голям резултат засега.

# 8
 • Springfield, VA
 • Мнения: 5 624

 Габриел още от сега се опитва да ми помага. Дано и занапред си остане такъв. Ако той самия няма желание, не виждам смисъл да се насилва, защото това може да има обратният ефект.

За сега ми помага с изваждането на прането от пералнята и носенето му до простира, където аз го простирам.

Помага и като трябва да се носи нещо- казва ми "Габи носи" и му давам някаква малка торбичка, или част от неговите вещи, които носи от колата до нас примерно.


Не съм му показвала на сила, просто му идва от вътре  Peace

# 9
 • София
 • Мнения: 7 071
Ние вече сме започнали с Тити - събира играчките си и зарежда пералнята.

Освен това ми носи изсъхналото пране и го прибира по шкафовете /естествено не в тези, които трябва.../. Изхвърля си боклуците, които прави по време на игра в кофата.
По този повод се сетих...онзи ден в градинката намери фас в пясъчника и аз й казах да го хвърли. Гледам я наш,та, тръгна нанякъде и си помислих, че е решила да се усамоти, за да го "изследва" по-обстойно...Нищо подобно, отиде и го хвърли в кошчето за боклук... #Crazy

# 10
 • Пловдив
 • Мнения: 706
Миенето на зъби, ръце, дупета и душ въобще е нещо, което малката вече го има изградено. Когато нещо от гореизброените трябва да се свърши, но знае, че не може сама започва да дърпа мен или баща си да ходим да й помагаме. Помощта се изразява в това да й светнеш лампата, да й сложиш пастата върху четката или да й нагласиш водата на душа. Всичко останало се оправя сама.
Може би примера от батко й, който много помага й действа положително, защото сама си носи дрехите, които е преценила, че са за пране, помага при сортирането на сухите дрехи.
Виж за оправянето на леглата, тъй като ги оправя батко й, по-скоро пречи, отколкото да помага.
Събирането на играчките е процедура, която също прекрасно владее, но я прави само, когато има интерес към това, което ще последва след събирането, т.е. ако трябва да събере играчките, защото ще излизаме - никакъв проблем. Но ако трябва да ги събира, за да си ляга - по-скоро ще започне още повече да ги мятка и хвърля. Но в този момент аз се намесвам сериозно.
С една дума всичко, което прецениш, че може да прави и проявява интерес го насърчавай. Но не превръщай всички навици в задължения - още е малък. Жоро прекрасно вече знае кое след кое следва, но все още напомням за някои неща. А и когато станат достатъчно големи сами ще превърнат навиците си в задължения, но за целта трябва и да го разбират. Докато са малки приемат нещата повече на игра и занимавка, отколкото на сериозно.

# 11
 • БГ - София
 • Мнения: 7 823
Моите сами си подреждат играчките, помагат при слагането и вдигането на масата, при подреждането на покупките, при събирането на прането, Вики си сгъва и прибира дрехите, оправя си леглото, подрежда си шкафчето с личните съкровища.
Уча ги да помагат от около годината, започнахме с играчките и постепенно с другите неща. Възползвам се от желанието им за помощ и никога не я отказвам  Wink.
Не мога да твърдя, че винаги с желание се заемат със задачите си, но и аз не пускам прахосмукачката с песен на уста  Wink. Не ми е много трудно да ги накарам обаче, имаме си правила - не излизаме на разходка преди да са си подредили стаята, не сядат на масата преди са си подредили стаята, не чета книжка за лека нощ преди да са си подредили стаята. Общо взето нямам проблеми. Но и си е до дете, Вики е много подреден, всяка негова вещ си има място и то не се променя, дрехите му са подредени, а личното му шкафче изглежда по-добре от моето  Embarassed . Но Даниии, Дани е скатавка абсолютна, като започне батко му да подрежда на него  му се доаква  Wink.

Последна редакция: ср, 09 авг 2006, 16:39 от Ellypr

# 12
 • VLC/SP
 • Мнения: 3 098
От много мъни4ка се опитва да бъде самостоятелна и да ми помага. Hug
Храни се сама,мие зъбите сама,аз помагам при изплакването,непрекъснато иска да се къпе сама,само 4е аз не я оставям.Поддържа ред в детската си стая_подрежда игра4ките си,прави дори опити да мие пода. Heart EyesСлед хранене си носи приборите в кухнята,дори и да падне неЩо,не се сърдя.Знае къде да сложи замърсените дрехи.Винаги бута кошницата,когато пазаруваме,няма на4ин да съм аз. Mr. Green

# 13
 • Мнения: 102
Значи съм на прав път .За хигиенните навици ясно ,но задълженията са друго нещо .Мием си зъбите ,ръцете ,събираме играчките (понякога с голям зор,но...)и др.
С времето ще ги разширявам и умножавам.
Според мен това възпитава отговорност у децата.Също така и като тръгнем на път примерно той винаги има някакъв багаж (някаква малка торбичка с играчки,примерно) за който отговаря (пази).

# 14
 • София
 • Мнения: 888
Аз почнах откакто малката стана на 1г. - след влизане вкъщи веднага си обува чехлите и в банята да мием ръцете,мие си зъбите(е,засега повече яде пастата, но важна е инициативата).Давам й да сервира - слага покривката, слага чинии, салфетки, вилици,задължително си прибира играчките.Последното, на което я уча е да си оправя леглото всяка сутрин, с моя помощ разбира се, но все пак се градят навици.

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт