Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 40 отговора

София

Мнения: 2 011
Знам, че има отделна тема за пуйките, но тази рецепта ми е гордост и затова нахално я пускам в отделен постинг!

Значи плънката е според вкуса на всеки, аз слагам малко лук, ориз, фъстъци, царевица, нарязан бекон, парченца месо от обработката на пуйката, гъби, нарязани вътрешности(дробчета и пр)....Всичко се слага в тенджера ( първо стопявам бекончето, друга мазнина не слагам) и се запържват всички продукти, но леко...После добавям водичка, 2-3 пилешки бульона, черен пипер, изсипвам 2 пакетчета чай Бронхопам ( не ми се смейте)....

Ключов момент - да се махнат фенера и крилата на пуйчето! Значи пуйката се разрязва през корема и полека се отделя целия фенер,с тънко остро ножче, който сварявам и после използвам месото в плънката! Същото правя и с крилата! После полека зашивам пуйката и я напълвам, когато е зашита на 70%....Обръщам я в тавата така, че шева да сочи надолу и така запазва добър външен вид...
Преди пълненето може да намажете пуйката с малко червен пипер, черен пипер и сол...
Пека по 1 час за всеки килограм месо под фолио, плюс 45 минути за цвят след като сваля фолиото...За подобряване на цвета през последните 20 минути мажа с масълце в което е разтворен червен пипер. Пека в тава в която съм сипала 2 пръста вода...
Преди години с мъжа ми купувахме пуйка от 10-12 килограма, която печахме цяла нощ, но после едвам се изяждаше от цялата рода...Сега си купувама "малка" пуйка от 4 килограма още в началото на ноември ( след това изчезват и остават само гигантите)...и си я ядем сами...

Рецептата е изпитана от 6 години и нито веднъж не сме останали разочаровани, бялото месо се топи, а не остава твърдо и сухо като велпапе...

Да кажа само че рецептата е на Ути Бъчваров!

А и пека на 180 градуса...

Пригответе сега и домашна питка и 3-4 домашни салати, лек десерт и да ви е сладко!
Цитирай

plovdiv

Мнения: 830
Благодаря ! Точно това ми трябваше !!!! Ей това ще е нашата пуйка тези празници  #Milti
Цитирай

София

Мнения: 2 011
Цитат на: nadia
Благодаря ! Точно това ми трябваше !!!! Ей това ще е нашата пуйка тези празници  #Milti


А, радвам се! Нашата е купена и си седи във фризера в очакване на празника!
То аз първо пуснах рецептата, а след това видях че и ти си я запомнила!
Цитирай

при ОП

Мнения: 5 500
Заинтригува ме и питам:
 Idea какво има в тоя чай, че го слагаш?
 Idea фенера ми стана ясно как се маха, ама крилата цък Confused там за обезкостяване ли говориш или изобщо ги резваш, и няма ли да се развали фасона й без крила?
Цитирай


Мнения: 1 502
Цитат на: AFRODDITA
Заинтригува ме и питам:
 Idea какво има в тоя чай, че го слагаш?
 Idea фенера ми стана ясно как се маха, ама крилата цък Confused там за обезкостяване ли говориш или изобщо ги резваш, и няма ли да се развали фасона й без крила?


И аз това питам?
Цитирай

София

Мнения: 2 011
Цитат на: AFRODDITA
Заинтригува ме и питам:
 Idea какво има в тоя чай, че го слагаш?
 Idea фенера ми стана ясно как се маха, ама крилата цък Confused там за обезкостяване ли говориш или изобщо ги резваш, и няма ли да се развали фасона й без крила?


В чая има градински билки и придават хубав аромат - мащерка, жълт кантарион...
Фенера го сварявам леко, може и в микровълновата, за да мога лесно да му нахна месцето!
Крилата ги кръцвам, фасона не се промена значително, те само ми пречат да се свари и опече добре месото под тях, НО ако пуйчето е малко може да ги оставите! А, ако ги махнете дупчите трябва да се зашият!

Абе ако не го възприемате на го слагайте чая! Не е фатално! И крилата си ги оставете, но ФЕНЕРА го махнете задължително!
Цитирай

До хладилника, който обичам

Мнения: 21 837
Мислех да взема пиле вместо пуйка, защото ще сме малко народ, но ти ми промени мнението. Отивам за пуйка, дано да има още "дребни".
Цитирай

София

Мнения: 2 011
Цитат на: boo
Мислех да взема пиле вместо пуйка, защото ще сме малко народ, но ти ми промени мнението. Отивам за пуйка, дано да има още "дребни".


Има дребни, поне в неделя в Била имаше! А аз и пиле съм правила така, супер става!
Цитирай
Мира, може ли малко по-подробно да обясниш за махането на фенера, моля те?
много ме заинтригува рецептата, обаче и двамата с мъжо сме много сакати и неуки по отношение на разфасоване и обезкостяване на птици.
Цитирай

anywhere

Мнения: 3 302
И аз като някакъв тъпанар да питам - какво е фенер?  Embarassed
Цитирай

Sofia

Мнения: 11 104
Цитат на: Зъхи
И аз като някакъв тъпанар да питам - какво е фенер?  Embarassed

Бааа...  и аз съм от тия  Laughing , тъпунгерите  , та  питам ?? Shocked
Цитирай

anywhere

Мнения: 3 302
Цитат на: Morena
Цитат на: Зъхи
И аз като някакъв тъпанар да питам - какво е фенер?  Embarassed

Бааа...  и аз съм от тия  Laughing , тъпунгерите  , та  питам ?? Shocked


Ама нашите мъже едни жени са взели горките!  Mr. Green  #Silly
Цитирай

plovdiv

Мнения: 830
Я сега аз като ветеринарка да ви обясня Smile)) " Фенер " се нарича костта / костите , по-точно , около които е т.нар. бяло месо , т.е. - гърдите . Аз лично не го махам цялото , а изтънявам наполовина , или повече ако птицата е голяма .
Ако ще се маха , чак отстрани на шията да ключиците - от тях става най-лесно , но може да се наложи и да се реже със здрав нож или ножица за пиле .
Цитирай

anywhere

Мнения: 3 302
Цитат на: nadia
Я сега аз като ветеринарка да ви обясня Smile)) " Фенер " се нарича костта / костите , по-точно , около които е т.нар. бяло месо , т.е. - гърдите . Аз лично не го махам цялото , а изтънявам наполовина , или повече ако птицата е голяма .
Ако ще се маха , чак отстрани на шията да ключиците - от тях става най-лесно , но може да се наложи и да се реже със здрав нож или ножица за пиле .


Ребрата ли са туй, или аз пак нещо блея?!  Crazy
И поради що се прави тази нелесна процедура (обезкостяване май му се вика?!)  Embarassed
Цитирай

plovdiv

Мнения: 830
Да , гръдната кост и ребрата са туй . Маха се  За да се изпече по -лесно , за да има повече място за плънката , за да се ползва част от месото в плънката . Ако бялото месо се изпече както си е , понеже е дебело и сухо , става "тричаво" .
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 40 отговора