Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Варна
  • Мнения: 2 616
Знам че това е поредният въпрос за майчинските, но не успях да открия отговора на въпроса си из темите до тук.
Работя в туризма-ествествено съм осигурявана само за сезона, обаче последните 15 месеца имам непрекъснати осигурителни права, защото тази зима си бях намерила работа-въпроса ми е-тази година ще бъда на работа до края на септември и мисля, че няма смисъл да си търся работа за няколко месеца-раждането е март-как стои въпроса с осигуровките какво трябва да си поема сама и изобщо трябва ли, върху каква сума ми се изплащат майчинските после-сега взимам заплата от 750лв и съм осигурена на същата, за да взимам по-високи майчински трябва ли да се осигурявам сама на същата сума или е необходимо да съм осигурявана непрекъснат период от поне 6 месеца във времето назад? Излизането ми в майчински може да се смята в края на сезона нали? Тогава ще сме на около 4 месеца! Трябва ли да бъда назначавана преди раждането пак някъде преди раждането или не? Не знам дали успях да формулирам всички въпроси правилно, но се надявам, наистина се нуждая от съветите ви и помощта ви!

Последна редакция: чт, 10 авг 2006, 22:57 от IvelinaKancheva

# 1
  • Варна
  • Мнения: 545
Честита бременност, мила!

За да излезеш в отпуск по бременност и раждане, а след това и в такъв за отглеждане на дете до 2 г. трябва задължително да си в трудови отношения към момента на излизането, т.е. 45 дни преди термина на раждане. Иначе нямаш право на никакви обезщетения (освен от социалните, но те са според дохода на семейството - за 2006г. 200 лв/човек). Така че най-добре си намери познати с фирма, които да те назначат веднага, след като приключиш с текущата си заетост. След това можеш да излезеш в болнични (обикновен, не поради бременност и раждане) до момента на излизане по бременност и раждане - за целта пък си намери лекар-гинеколог (виж в Курортна п-ка), който работи с ЛКК, за да ти ги дава тези болнични - за календарна година така можеш да полаваш до 6 месеца. Така освен, че няма да загубиш нищо, ще получавап и една много добра сума още по време на бременноста. Във връзка с изчисляване на обезщетението ще ти трябва сл.бележка от сегашния работодател, където да ти опише доходите за последните 6 месеца, за да може новия работодател правилно да ти сметне обезщетението.

# 2
  • Варна
  • Мнения: 2 616
А ако искам да се продължа да се осигурявам на тази заплата, на която се осигурявам сега т.е 750лв-колко би трябвало да са ми осигуровките-защото ако давам като сега по 200лв за осигуровки и данъци, а получа после от държавата 160лв майчински-"Де Илия на кирия" Sad  и дали ако работодателят ми има известие от мен, че съм бременна може да прекрати трудовия ми договор или да изляза в болнични към края на сезона? Как стоят в правно отношение нещата?

Благодаря за поздравлениета за мъничето Simple Smile

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт