Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кърмене и захранване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 23 отговора


Мнения: 750
Здравейте мили мами,

ровейки се в нета случайно попаднах на рецепти за пюренца, каши, кисели за приготвене в дом. обстановка. И реших да си ги запазя като файл на моя компютър и не обърнах внимание на точното име на сайта и сега не мога да го намеря и да ви кажа. Затова ще ви копирам директно рецептите. Тук някоя от вас се интересуваше за домашно приготвена храна за бебоците. Аз не съм ги опитвала, т.к. моето бебче е още много мъничко, но смятам да го направя като му дойде времето. Ето и рецептите за всички за които представляват интерес:

Пюре от картофи (200 г.)


Продукти:
100 г. (два малки) картофа, 100г. прясно краве мляко, 5г. краве масло, 0,2 г. сол, 10г. захар.

Приготвяне:
Картофите се измиват добре в студена вода, заливат се с топла вода и се варят в плътно затворена тенджера. Сварените картофи още горещи се обелват и се пасират. Към полученото пюре се добавят предварително свареното прясно мляко (може да използвате и адаптирано или полуадаптирано мляко за кърмачета), захарта и готварската сол и сместа се разбърква. Накрая се прибавя маслото. Пюрето се дава още топло.

По същия начин се приготвя пюре от грах или зрял фасул.



Пюре от моркови или спанак, прясно зеле, карфиол, тиква, сладки пиперки, домати (200 г.)
Продукти:
100 г. моркови (или друг зеленчук – спанак, прясно зеле, карфиол, тиква, сладки пиперки, домати и др.), прясно краве мляко – 100г., 5г. краве масло, 10г. захар, 10г. брашно, 0,2г. сол.

Приготвяне:
Зелечукът се измива, почиства се и се облива с вряща вода. Нарязва се на дребно и се вари в затворен съд до омекване. Пасира се още горещ. Брашното се разбърква добре в млякото, вари се докато се посгъсти и към него се прибавят пасираният зеленчук, захарта, маслото и солта. Разбърква се добре, докато се получи еднородна смес и вдигне пара, без да кипва повторно.

Пюре от картофи с белтък

Продукти:
Картофи 200 г, прясно мляко 50100 мл, белтък 1 бр., масло 510 г, сол 1 г.
Средна порция  230 г.

Химичен състав:
Белтъчини: 10,02, Мазнини: 7,56, Въглехидрати: 31,62, калории:  235.

Приготвяне:
Обелените картофи се задушават с малко вода и сол. Прекарват се през преса и се разбиват с кипящо мляко, докато се получи пухкава маса. Добавя се прясното масло. Към горещата още каша се прибавят белтъците, разбити на твърд сняг.


Пюре от моркови

Продукти:
Моркови 150 г, масло 510 г, брашно 5 г, прясно мляко 5080 мл, жълтък 1/5 бр., сол 1 г.
Средна порция  150 г.

Химичен състав:
Белтъчини: 4,12, Мазнини: 7,01, Въглехидрати: 16,00, калории:  144.

Приготвяне:
Измитите, почистени и нарязани моркови се варят в подсолена вода почти до пълното попиване на водата. Пасират се. Част от мазнината се разтопява. Прибавят се пасираните моркови, препеченото брашно и млякото. Вари се до сгъстяване. Снема се от огъня, прибавят се жълтъкът и останалото количество от прясното масло.


Пюре от спанак

Продукти:
Спанак 350 г, масло 15 г, брашно 10 г, прясно мляко 50 мл, сол 1,5.
Средна порция  250 г (за гарнитура половин порция).

Химичен състав:
Белтъчини: 9,57, Мазнини: 14,67, Въглехидрати: 15,86, калории:   234.

Приготвяне:
Изчистеният и измит спанак се задушава с малко кипяща подсолена вода до омекване. Прекарва се през месомелачка. Половината от маслото се разтопява на огъня и се прибавя смленият спанак. Разбърква се. Добавя се препеченото брашно, размито в студено мляко. Разрежда се с останалото количество от врящото мляко и ври още 3 минути. Към готовото пюре се добавя останалото количество прясно масло.


Пюре от зелен грах

Продукти:
Грах зелен 150 г, масло 510 г, брашно 23 г, прясно мляко 50 мл, сол 0,5 г.
Средна порция  135 г.

Химичен състав:
Белтъчини: 6,13, Мазнини: 6,06, Въглехидрати: 13,97, калории:  135.

Приготвяне:
Грахът се почиства, измива и се пуска да ври в гореща вода до омекване. Пасира се през гевгир или се прекарва през месомелачка. Половината от маслото се разтопява на огъня и се прибавя пасираният грах. Разбърква се. Добавя се препеченото брашно, размито в малко студено мляко. Разрежда се с останалото горещо мляко, посолява се. Ври още 3-4 минути. Накрая се добавя останалото количество прясно масло.


Пюре от тиква

Продукти:
Тиква 350 г, прясно мляко 50 мл, захар 20 г, масло 5 г, канела за подправка.
Средна порция  250 г.

Химичен състав:
Белтъчини: 3,54, Мазнини: 5,76, Въглехидрати: 38,24, калории:  219.

Приготвяне:
Тиквата се обелва от кората, нарязва се на парчета и се задушава с маслото, част от захарта, млякото и малко вода до омекване. Сварената тиква се разбива с тел (дървена лъжица) и се прибавя останалата захар. Подправя се с канела.


 
Пюре за захранване
На 4 месеца без 1 седмица с картофено пюре (по препоръка на педиатъра ни):

1 мнооого разварен картоф
1 лъжичка адаптирано мляко (ние ядем Aptamil), разтворена в 30 мл. преварена вода
1/2 също толкова много разварен морков
Всичко се пасира много фино.

До 5 месеца това пюре го давах за разнообразие, иначе ядяхме основно готови на Hipp, после на Keckemeti, Hero, Ганчев, подходящи за съответната възраст.

След 5 месечна възраст започнах да разнообразявам домашните пюрета и към 6 мес. бяхме по-скоро на домашно приготвени, защото ги ядяхме с по-голямо удоволствие. И така до годинка, като пасирането ставаше все по-едро (в съответствие с насоките на педиатърката), после мачкане. Сега Мартин е на 1 година и 2 месеца и вече преминаваме на обща храна, но пак понякога готвя специални за него ястия.

Ето рецептите (които си спомням):

Пюре от чушки и картофи

1 чушка (добре опечена и обелена)
1 картоф (средно голям)
краве масло (колкото лешник)
1 морков (средно голям)
малко кромид лук
стрък магданоз
1 лъжичка Aptamil, разтворена в 30 мл. преварена вода
след 6 месеца - парченце сирене (колкото орех), обезсолено
Картофът, лукът и морковът се варят, заляти с вода, колкото да ги облее. ( Аз варях всичко на микровълнова: става най – бързо, а и в книгата “Хранене на бебето” на проф. д-р Л. Трифонова се препоръчваше заради най – добро запазване на витамините.). След това се изсипват в буркана на пасатора, добавя се адаптираното мляко, магданоза (суров), маслото и сиренето. Пасира се според възрастта на детето.

Пюре от грах и картофи
Приготвя се като горната рецепта, но чушката се заменя с шепа грах (замразен или още по – добре пресен, но да е млад), другите продукти са същите.


Пюре от тиквички и картофи
Приготвя се като горната рецепта, но чушката се заменя с част от тиквичка, без сиренето другите продукти са същите.

Пюре от броколи и картофи
Приготвя се като горната рецепта, но чушката се заменя с броколи, без сиренето другите продукти са същите.

Изобщо, можете да правите вариации и да слагате повече зеленчуци, както ви подскаже фантазията. Аз винаги слагах лук, морков, магданоз, краве масло и Aptamil, другите неща варираха по вид и по количество – царевица, зелен фасул, зеле, карфиол и т.н., след 6 месеца може и леща. Боб още не съм давала. Често съм правила миксове, например:

Пюре мексикано (аз така му викам)

1 чушка (добре опечена и обелена)
1 картоф (средно голям)
краве масло (колкото лешник)
1 морков (средно голям)
шепа царевица (прясна/замразена)
шепа зелен фасул(пресен/замразен)
малко кромид лук (1/3 малка глава)
стрък магданоз
1 лъжичка Aptamil, разтворена в 30 мл. преварена вода
Приготвя се аналогично – вари се всичко без магданоза, маслото и млякото.

Ако количеството е повече от необходимото за едно хранене и стигне за 2 или 3 хранения, се стерилизира с обръщане на бурканчето (да хлътне капачката – става само с буркани на Ганчев или Hame) и после се съхранява в хладилника 2-3 дни. Това важи за всички пюрета.


Пюре от тиквички и домати с ориз

1/3 средно голяма тиквичка
половин домат
шепа ориз
1 морков (средно голям)
малко кромид лук
стрък магданоз
1 лъжичка Aptamil, разтворена в 30 мл. преварена вода
Всичко без магданоза и млякото се вари, после се приготвя като горе.

Пюре от чушки и домати с ориз
Приготвя се аналогично на горното пюре, но се слага печена чушка вместо тиквичка.

Тук отново започват вариации, само за гъстота се слага не картоф, а ориз.

Пастет от чушки и домати

1 чушка (добре опечена и обелена)
1 суров домат
парченце сирене (колкото орех), обезсолено
Всичко се пасира фино и се предлага с коричка хляб (за деца над 6 месеца).

 
ПЛОДОВИ ПЮРЕТА И КИСЕЛИ

Кисел от плодове 30-50 гр. плодове се измиват, настъргват или размачкват и от тях се изцежда плодов сок, който се запазва, за да се добави после към крема.Останалата част от плодовете се сварява в 100 гр.вода и се пасира. Добавя се 15 гр. захар, възварява се и към врящата вода се добавя 5 гр. нишесте, размито в малко вода или част от кашицата,като постоянно се бърка, докато се сгъсти. Сваля се от огъня и след като изстине, се добавя плодовия сок.

Пюре от банани и ябълки
Половин ябълка се нарязва на дребно и се вари на пара около 20 мин. Половин банан също се нарязва на тънки кръгчета и се вари на пара 10 мин. Така сварените плодове се пасират и се добавя 30 мл кърма или адаптирано мляко.

Принципът на приготвяне важи и за всякакви подобни комбинации - ябълка и морков, кайсии, праскови. По-твърдите плодове се варят около 20 мин., а по-меките - 10-тина, за да омекнат добре. Комбинациите са според предпочитанията на бебо.


Пюре от ябълка и круша
По 1 ябълка и круша. Захар около 1 равна супена лъжица или по вкус. Измиват се добре,обелва им се кората и почистват семките. Слагам ги да се сварят във вода колкото да ги покрие. От момента на завирането за 8-10 мин. ако варите на котлон и 10-15 мин. в микровълнова печка на пълна мощност /ако печката е с по-голяма мощност времето се съкращава/
Докато е горещо се пасира с пасатор, ако нямате такъв можете да прекарате през сокоизтисквачката. След това по желание добавяте една мерителна лъжичка оризово брашно, но само в пюрето което ще се консумира веднага. Останалата част изсипете гореща в бурканче от пюре и обърнете с капачката надолу докато изстине.

Пюре от праскова и ябълка
По 1 ябълка и праскова. Захар колкото в горната рецепта. Прасковата измивате много старателно и заедно с ябълката нарязвате на парченца. Заливате с вода едвам да ги покрие. Време и обработка като в горната рецепта. За сгъстяване по желание на една порция отново оризово брашно

Пюре ябълка и банан
По 1 ябълка и средно голям банан. Нарязани на парченца във вода колкото да ги покрие се сваряват за около 10 мин.на котлон и 7-8 в микровълнова на пълна мощност. Пасират се и се добавя за цялата доза 2 мерителни лъжички сухо мляко/формула/
Не се добавя захар понеже става доста сладко. Аз лично смесвам с мляко и оризово брашно само в момента преди приготвяне, защото не бива да престояват с плодовете. Към това пюре може да се добавят преди пасирането и няколко парченца ананас.



Кисел от ябълка с канела - подходящ за бебета над 8 месеца!
Една голяма, сладка ябъка се настъргва на ситно ренде. Сокът се отделя, а твърдата част се сварява за около 20-тина минути в 150 гр. вода, пасира се, добавят се 2 равни чаени лъжички захар и две щипки канела и се кипва отново. Добавя се сокът, в който е размита 1 равна чаена лъжичка нишесте. Бърка се до сгъстяване.



КАШИ


Оризова каша (200г.)

Продукти:
20г. ориз, 100г. прясно краве мляко, 20г. захар, 0,2г. сол.

Приготвяне:
Оризът се измива няколко пъти със студена вода, поставя се в тенджера и се залива с една чаша гореща вода. Вари се докато омекне. След това към него се прибавя горещо, но не врящо мляко и се разбърква. Към получената каша се добавят захарта и солта и се вари, докато се сгъсти.



Овесена каша (200г.)
Продукти:
20г. фини овесени ядки, 100г. прясно краве мляко, 20г. захар, 0,2г. сол.

Проготвяне:
Овесените ядки се заливат с една чаша гореща вода и се варят докато омекнат. Към получената каша се прибавят млякото, захарта и солта и се разбърква. Накрая кашата се възварява на слаб огън, докато се сгъсти.

Оризовата каша има запичащо действие, а овесената – разхлабващо.



Попара (200г.)
Продукти:
30г. сухар, 10г. сирене, 10г. захар, 5г. краве масло, 300г. вода или чай.

Приготвяне:
Сиренето се раздробява в сухара и заедно се заливат с врящата вода или с чая. Съдът се захлупва с капак и се оставя, докато водата попие и сухарът се размекне добре. След това сухарът се пасира с вилица. На края се прибавят захарта и предварително затопленото (без да се разтопи) краве масло. Разбърква се.


Каша от ориз с мляко
Продукти:
Ориз 20 г, прясно мляко 100 мл, захар 20 г, масло 5 г, вода 150 мл.
Средна порция  200 г.

Химичен състав:
Белтъчини:  4,51, Мазнини:  7,74, Въглехидрати:  39,57, калории:  246.

Приготвяне:
Приготвя се както мляко с ориз. Оризът се пасира, след като се свари. Накрая се прибавя маслото. Оризът може и да не се пасира. Кашата се приготвя и само с вода.


Каша от грис
Продукти:
Грис 25 г, прясно мляко 200 мл, захар 20 г, масло 5 г, вода 50 мл, ванилия за подправка.
Средна порция  250 г.

Химичен състав:
Белтъчини: 8,80, Мазнини: 11,34, Въглехидрати: 47,61, калории:  328.

Приготвяне:
Към врящото подсладено мляко, разредено с определеното количество вода, се сипва грисът на тънка струя, като се бърка непрекъснато с тел. Вари се 5-8 минути до сгъстяване. Снема се от огъня, прибавят се ванилията и маслото. Кашата може да се залее с 10 мл сироп или да се прибавят 10 г стафиди. Каша от грис може да се приготви вместо с мляко само с вода или наполовина мляко и вода.


Каша от грис със зеленчуков бульон
Продукти:
Зеленчуков бульон 300 мл, грис 35 г, яйце 1/3 бр., магданоз зелен (или копър) 3 г, масло 10 г.
Средна порция  300 г.

Химичен състав:
Белтъчини: 5,38, Мазнини:  10,05, Въглехидрати: 24,75, калории:  211.

Приготвяне:
Към врящия зеленчуков бульон при непрекъснато бъркане се прибавя грисът. Когато кипне, сваля се от огъня, слагат се маслото, жълтъкът, белтъкът, разбит на твърд сняг, и ситно нарязаният магданоз (или копър).


Каша от овесени ядки
Продукти:
Овесени ядки 40 г, прясно мляко 150 мл, вода 150 мл, захар 20 г, масло 5 г. Средна порция  280-300 г.

Химичен състав:
Белтъчини: 11,23,  Мазнини:  11,38, Въглехидрати: 53,93, калории:  363.

Приготвяне:
Овесените ядки се почистват, след това се варят в студена вода, докато я поемат. Прибавя се кипящото мляко и ври още 5-10 минути до омекване на ядките. Пасират се. Прибавя се захарта и кипва. След сваляне от огъня към кашата се добавя прясното масло.


Каша от овесени ядки със сол
Продукти:
Овесени ядки 30 г, брашно 2 г, масло 20 г, прясно мляко 150 мл, вода 150 мл (или само вода 300 мл), сол 1 г.
Средна порция  300 г.

Химичен състав:
Белтъчини: 7,81, Мазнини:  22,76, Въглехидрати: 27,32, калории:  345.

Приготвяне:
Изчистените овесени ядки се задушават с част от маслото, докато променят цвета си. Прибавя се брашното, разбърква се 1-2 пъти и се разрежда с млякото и водата или само с водата. Добавя се солта, ври още 3-4 минути. Преди поднасянето в кашата се пуска останалото количество от маслото на парченца.


Млечна брашнена каша
Продукти:
Прясно мляко 200 мл, препечено брашно 20 г, захар 20 г, масло 5 г.
Средна порция  200 г.

Химичен състав:
Белтъчини:  8,29, Мазнини:  11,36, Въглехидрати: 44,01, калории:  312.

Приготвяне:
Брашното се препича във фурна до добиване на светло златист цвят. След това се разтваря с малко студено мляко (или вода) и се прибавя към врящото подсладено мляко при непрекъснато бъркане. Ври 2-3 минути. Снема се от огъня и се пуска прясното масло. Същата каша може да се приготви и само с вода.



КИСЕЛИ


Кисел от ягоди

Продукти:
Ягоди 150 г, захар 25 г, нишесте 15 г, вода 150 мл.
Средна порция ­ 250 г.

Химичен състав:
Белтъчини:­ 0,47, Мазнини:­ 0,37, Въглехидрати:­ 44,60, калории:­ 184.

Приготвяне:
Ягодите се почистват и измиват обилно с течаща вода. Пасират се. Полученият сок се запазва в стъклен или в емайлиран съд, и то на студено. Изстисканият плод се залива с гореща вода и се поставя на печката да кипне. Прецежда се през гъсто сито или марля. Към получената течност (отвара) се прибавя захарта и се оставя отново да кипне. Прибавя се нишестето, разтворено в малко студена вода, при непрекъснато бъркане. Вари се 1-­2 минути и се отстранява от огъня. Прибавя се суровият ягодов сок и се разбърква. Разлива се в порционни формички, намокрени със студена вода. По същия начин може да се приготви и кисел от малини, къпини, портокали, лимони. За подобряване на вкуса и за запазване на цвета може да се употреби малко лимонена киселина.


Кисел от ябълки

Продукти:
Ябълки 150 г, захар 25 г, нишесте 15 г, вода 150 мл.
Средна порция ­ 250 г.

Химичен състав:
Белтъчини:­  0,65, Въглехидрати:­  50,20, калории:­  203.

Плодът се измива, изчиства се и се нарязва на парченца. Залива се с вряща вода и се вари до омекване на плода. Пасира се. Към пасирания плод заедно с течността се прибавя захарта и се оставя да кипне. Сипва се размитото в студена вода нишесте при непрекъснато бъркане с тел. Ври 2­-3 минути. Разлива се в купички. От част от плода може да се изстиска сокът и да се прибави към готовия кисел. По същия начин може да се приготви и кисел от кайсии, праскови, круши, дюли, дренки, череши, вишни.


Кисел от компот консерва

Продукти:
Може да се приготви от 200 мл компот консерва от всички плодове и нишесте 15 г.
Средна порция ­ 230 г.

Сиропът (150 мл) от консервирания плод се прецежда и се разрежда със 100 мл вода. При нужда се прибавя 10 г захар. Плодът се пасира през сито. Нишестето, разтворено в малко студена вода, се прибавя постепенно към врящия сироп при непрекъснато бъркане с тел. Ври 1­-2 минути. Накрая се прибавя пасираният плод. Разбърква се. Киселът се разлива в порционни формички, намокрени със студена вода.


Кисел от сушени дренки

Продукти:
Дренки 30 г, захар 20 г, нишесте 15 г, вода 200 мл.
Средна порция ­ 220 г.

Химичен състав:
Белтъчини:­ 1,15, Мазнини:­ 1,56 Въглехидрати:­  41,25, калории:­ 184.

Плодът се изчиства и се измива с хладка вода. Останалото се приготвя по рецептата за кисел от ябълки, с тази разлика, че плодът се вари с определеното количество вода. Киселът може да се приготви също от сушени боровинки, сушени ябълки, сушени череши, сушени вишни, сушени кайсии, сушени шипки.


Кисел от плод със захарин

Продукти:
Приготвя се от същите плодове както киселите от ягоди и ябълки и по същия начин. Вместо захар към охладения вече кисел се прибавя захарин, разтворен в малко студена вода.
Средна порция ­ 230 г.

Химичен състав:
Белтъчини:­ 0,65, Въглехидрати:­ 25,20, калории:­ 103 (изчислено с ябълки).


Млечен кисел

Продукти:
Прясно мляко 200 мл, нишесте 15 г, захар 25 г, ванилия за подправка.
Средна порция ­ 220 г.

Химичен състав:
Белтъчини:­ 6,50, Мазнини:­ 7,20, Въглехидрати:­  47,10, калории:­ 279.

Захарта се сипва във врящото мляко. Нишестето се размива с малко студена вода или със студено мляко и се прибавя към кипящото мляко при постоянно бъркане. Ври 2 минути. Снема се от огъня, поставя се ванилията и се разсипва в купички, докато сместа е още топла.





Още веднъж искам да отбележа че рецептите не са по моя идея, аз просто ги намерих в интернет и исках да ви ги предоставя като по-обобщена информация. Те в никакъв случай не трябва да ви звучат като съвет или препоръка. Всяка една от вас ще реши какво би могла да приготви за бебчето си за съответната възраст. Дано съм била полезна. [/b]
Цитирай

Ванкувър, Канада

Мнения: 62
браво много хубаво от твоя страна! вече си ги копирах и тия дни ще ги чета, а пък по натам и ще ги изпробвам
Цитирай


Мнения: 299
Наистина чудесно, че си си направила труда - полено е инфото
Цитирай

До хладилника, който обичам

Мнения: 21 837
Много хубаво, че си ги намерила. Има идеи, които да ползваме всички Wink . Не ги прочетох всичките (следобеда ще), но нека да побързам да кажа, а после ще допълня.
Не се дава прясно мляко поне до 8 месечна възраст, по-добре адаптирано, където белтъкът е преработен.
Яйчен белтък не се дава до 1 година.
Брашно пшенично не се дава поне до 9-ия месец.
Сол и захар не се дават през първата година.
Зелето е газообразуващо, също и лукът.
Броколи не се дават до 1 година.
След 6-тия месец плодовете и морковите могат да се дават фино настъргани.
Праскови и кайсии се избягват до 1.5 години.
Овесените ядки се дават след 1 година.
Грисът често е пшеничен, неподходящ за дете под 9 месеца. Ягоди не се дават преди 1 година.
Цитирай
Цитат на: boo
Много хубаво, че си ги намерила. Има идеи, които да ползваме всички Wink . Не ги прочетох всичките (следобеда ще), но нека да побързам да кажа, а после ще допълня.
Не се дава прясно мляко поне до 8 месечна възраст, по-добре адаптирано, където белтъкът е преработен.
Яйчен белтък не се дава до 1 година.
Брашно пшенично не се дава поне до 9-ия месец.
Сол и захар не се дават през първата година.
Зелето е газообразуващо, също и лукът.
Броколи не се дават до 1 година.
След 6-тия месец плодовете и морковите могат да се дават фино настъргани.
Праскови и кайсии се избягват до 1.5 години.
Овесените ядки се дават след 1 година.
Грисът често е пшеничен, неподходящ за дете под 9 месеца. Ягоди не се дават преди 1 година.


 Защо пък броколи да не се дават до годинка? Те не са алергизиращи, по въпроса за нитратите - не мисля че имат повече от тиквичките или морковите, а са много полезни.
 За останалите неща съм съгласна,
Цитирай


Мнения: 750
Здравейте мамчета, сега пък аз си копирах съветите на boo, и като почна да правя пюренца и кашички ще ги погледна пак. В рецептите за кашичките гледам че са споменали прибавяне на брашно. Не мога да разбера за какво брашно става дума. За обикновено или за някакво специално бебешко. Бихте ли ми казали колкото и глупав да ми е въпроса. А сега към тези рецепти ще прибавя и още малко за супи и бульони. Просто вчера дребосъчето беше наакано до ушите и не ми остана време да ви ги копирам. Ето ги дословно копирани:

Зеленчукови супи и бульон от месо кърмачето трябва да получава от 7-ия месец. Супите съдържат соли и други ценни вещества, а бульоните – и мазнини, и за това са много полезни. Тяхната хранителна стойност обаче е много малка и за това трябва да се дават в малки количества – 30г., максимум 50г., един път дневно, обикновено преди храненето с пюре. По-големи количества супи се препоръчват само за деца с намален апетит и се дават 1/2 час преди хранене, като апетитовъзбуждащо средство.


Супа от зеленчуци

Продукти:
50г. (един) морков, 50г. (един) картоф, 50г. зеле, няколко зърна грах или фасул, 5г. масло, 3г. сол, 500г. вода.

Приготвяне:
Грахът и фасулът, след като се изчистят, се измиват със студена вода и се заливат с хладка вода. След това се варят в затворен съд до омекване. Морковът и картофът се измиват с четка, обелват се и се нарязват на дребни парчета. После се поставят в съда с граха и фасула и се варят още 20-30 минути. Накрая се добавя готварската сол. Сварените зеленчуци се пасират заедно с течността. След това се добавя кравето масло.


Бульон от месо
Продукти:
100г. месо (пилешко, телешко, агнешко, свинско немазно), 1/2 глава лук, половин морков, малко магданоз, парче целина, 3г. сол, 500г вода.

Приготвяне:
Месото се измива с хладка вода, изчиства се от мазнините и сухожилията и се нарязва на дребни парчета. Поставя се в съд със студена вода и се вари. Когато бульонът започне да кипи, се отпенва. Месото се вари на слаб огън 1-2 часа, докато се свари. След това се прибавят нарязаните на дребни парчета лук, магданоз, целина, моркови и солта. Когато бульонът отново заври, покрива се с капак и се вари до омекване на зеленчуците. Готовият бульон се пасира.


Супа-пюре от зеленчуци
Продукти:
Един-два картофа, половин морков, малко зеле, 5г. краве масло, 50г. прясно мляко, 1 жълтък и 3г. сол.

Приготвяне:
Картофите се измиват с четка и необелени се варят в затворен съд. Морковите и зелето се измиват, почистват, нарязват се на ситно и се задушават с малко вода. Сварените картофи се обелват и още горещи се пасират заедно с останалите зеленчуци и водата. Пюрето от картофите, от зелето и от морковите се смесва добре, към него се добавят млякото и солта и сместа се възварява отново. Малко преди хранене се прибавя яйчения жълтък, от предварително твърдо свареното яйце (15 мин). Добавя се кравето масло.

1. Пюре / супа от тиквички
Една тиквичка, 3-4 моркова, 1 домат и 1-2 стръка пресен лук се нарязват на ситно. 1 домат се настъргва без люспите. Добавят се по 1 щипка подправки и малко сол на вкус (копър, магданоз, чубрица, мащерка, риган, дафинов лист). Сваряват се до пълното им омекване (около 20 мин в тенджера под налягане след завирането). Дафиновият лист се изважда!!! Отделя се една част за супа. Останалата част се отцежда, добавя се предварително сварен ориз, фиде или макарони (около една кафена чашка) пасира се или се намачква (в зависимост от възрастта на детето) и се добавя бучка масло колкото орех (в супата също може да се сложи малко масло).
2. Пюре / супа от зеленчуци
Един голям картоф (или 2 малки), 2-3 моркова, шепа замразен грах и 1-2 стръка пресен лук се настъргва без люспите. и една чушка се обелват и нарязват на ситно. 1 домат се настъргва без люспите. Добавят се по щипка подправки (чубрица, копър, магданоз, мащерка, риган, дафинов лист, индийско орехче, девисил, джоджен) и малко сол на вкус. Заливат се с вода (около 1.2 л) и се варят в тенджера под налягане (около 20 мин. след завирането).
Останалата част от приготовлението е същата като в т. 1
По този начин се приготвя и пюре/супа от броколи и карфиол. Съставките са броколи, карфиол, моркови и картофи. (може да се ползват замразени).
Ако пюрето се приготви и с тиквички и фиде без картофи и моркови, е с лек разхлабващ ефект.
3. Пюре/супа от леща и моркови - за деца над 6 месеца
3-4 моркова, 1-2 стърка пресен лук, листа от целина и 1-2 настъргани домата без люспите се задушават в малко олио, прибавят се подправки и сол на вкус, чесън на прах или 1-2 пасирани скилидки, около 1 л. вода и 1 чаена чаша леща без люспи (специалния сорт). Вари се около 30 мин в тенджера под налягане. После процедурата се повтаря, като НЕ СЕ добавят фиде, ориз или макарони. Непосредствено преди консумацията може да се сложи бучка обезсолено сирене колкото кибритена кутия.
Месните пюрета се приготвят по същия начин, като при варенето се добави бяло пилешко месо (около 1/2 охладена пилешка пържола), свинско от бут или плешка или телешко филе, а времетраенето на варенето се увеличи на 35-40 мин.
Комбинациите зависят от кулинарното въображение на мама и зеленчуците на пазара. Само трябва да се спазват няколко основни правила:
1. Варенето да става без достъп на въздух (в тенджера под налягане).
2. Солта да е съвсем малко, а ако бебо няма нищо против, да липсва съвсем.
3. Подправките да са разнообразни, но по щипка и да не са пикантни.
4. За бебета под 8 месеца не е препоръчително да се включват патладжани и бамя.
5. Ако се ползва черен, бял или зелен пипер, да е на зърна, които стриктно да се преброят и да се вадят преди пасирането.
6. Маслото, което се добавя, да е безсолно.
7. След като се сложат в бурканчетата, пюретата могат да се стерилизират за 7 мин. и да се съхраняват в хладилника, а ако не се стерилизират - във фризер или камера за 1 седмица.



Като още веднъж искам да отбележа, че мога да ви кажа кое е правилно да се дава и кое не в съответната възраст. Ако някои е запознат и може да ни посъветва както boo е направила пишете обезателно.
Цитирай

Букурещ

Мнения: 7 138
Цитат на: vici75
Здравейте мамчета, сега пък аз си копирах съветите на boo, и като почна да правя пюренца и кашички ще ги погледна пак.



Вики, това не са ли рецептите от kids.bg?
Цитирай


Мнения: 750
Не Liorena не са от kids.bg. Някъде в bg.mama  ги намерих, но понеже както казах в началото като ги намерих и си ги копирах на моя компютър и изобщо не обърнах внимание на името на сайта точно. Сега пак се опитвам да ги намеря но не мога. Къде ли не търсих, как ли не задавах на търсачката. Ако все пак някоя от вас ги намери обърнете внимание на името на сайта и го дайте да го видим за всеки случай. А отностно kids. bg мисля че някой го беше дал пак за рецепти, но като вляза там намирам само рецепти за по-големи дечица, които вече могат да се хранят с нашата храна(напр. пълнени чушки, зелеви сърми и други подобни). Ако знаеш къде там могат да се намерят рецепти от сорта(пюренца, кашички, кисели) напиши ни къде са.
Цитирай
Тези рецепти се намират в БГ Мама. Отивате на съдържание, после - за бебето, и след това на хранене. Там са рецептите за които става въпрос.
Цитирай

До хладилника, който обичам

Мнения: 21 837
За брашното - не се използва обикновено, защото то е пшенично и съдържа глутен. В темата 'Глутен' пише за вредата от глутена. Най-добре си направи оризово, елдено или царевично брашно. При вас (нали беше в САЩ? или бъркам?) сигурно има готови смлени брашна. Аз тук купувам кафяв ориз (по-полезен е!), суша го 1 час във фурната на 60-80 С, и го меля с кафемелачка (нямам блендър). Същото правя и с елдата, а царевично тук има пакетирано фино смляно по магазините, и го взимам готово.
За бульоните - не им се слага сол и подправки до 1 година! Може към кашите да се добавят нарязани зелени подправки (магданоз и риган например).
Свинско изобщо не се препоръчва до 3 години.
Макарони трябва да потърсиш от зърнени храни без глутен - ориз, царевица и елда, ако има такива. Ако не, изчакай да стане на 9 месеца детето, освен това взимай пълнозърнести.
За броколито - така съм чела, че тъмнозелените зеленчуци и там другите изброени имат повишено съдържание на нитрати. Предполагам, че се отлагат повече в процеса на растежа им.
Цитирай

До хладилника, който обичам

Мнения: 21 837
И накрая да добавя, понеже видях рецепта със стар боб - не се дава! Само зелен фасул, пресен или замразен (консервираните се избягват, понеже са много бедни на витамини). Но  , не ти ли е малко бебето за захранване? Ако помня добре, е на около 2 месеца. Или бъркам? Или просто си подготвяш домашното отсега, че като захранваш, да ти е лесно? Smile
Плодовите пюрета от тези рецепти са със страшно много захар! Бебето не се нуждае от сол и захар до 1 г. Плодовите пюрета са хубаво нещо, но защо не сурови плодове, фино настъргани и смесени? След 6-7-ми месец бебето може да ги приема.
Цитирай


Мнения: 750
Здравей boo,

да моето бебче е на 2 месеца и наистина му е още рано за захранване, но от сега се подготвям по въпроса. А иначе нямам представа кое кога се дава, със сол или без. И в момента с рецептите си копирам и твоите препоръки и съвети. Това за брашната ама никак не ми е ясно. Тук има едно сирил не знам мога ли да използвам него за брашно към подобни рецепти. А и другите както си описала нямам идея как бих могла да си набавя. Отностно плодовите пюрета да разбирам ли че не е желателно да са варени, трябва да бъдат сурово настъргани плодовете и да не добавям никаква захар. Може да те карам пак да ми повтаряш, но все пак би ли ми уточнила на ново тези неща. Знам че не е препоръчително захранване преди годинката и още повече тук, но нямам избор. Трябва да започвам работа колкото е възможно по-скоро и съответно детенце и то да влиза по-бързо с ритъма колкото и да не ми се иска. За това съм се разтърсила на пюренца и кашички от сега и гледам да се запозная и изясня с всички подробности.

А по моята болна тема кърменето да ти кажа че нищо не направих. Сега вече не ме болят гърдите, но пък мъника не иска да суче. Сигурно го отбих без да искам. Давам му и той суква 2-3 мин. и после почва да плаче и да се върти и да отскача на зад ще направи мост. Така е от 3 седмици. И се отказах тотално да го мъча. Давам му изцедено. Тези помпи са голяма бела-колкото за добро, толкова и за зло. Но да не обърквам темата че може да има сърдити. Това е само за теб като информация.
Цитирай

САЩ

Мнения: 323
Цитат на: vici75


Давам му и той суква 2-3 мин. и после почва да плаче и да се върти и да отскача на зад ще направи мост. quote]

vici75, да знаеш колко ми е познато това. Бебето ти е в "кърмаческа стачка" поради объркване между биберона и гърдата. Моята дъщеря се държеше по същия начин, защото явно бяхме прекалили с употребата на биберон-залъгалка. Отначало само следобед и вечер, а по-късно и през целия ден. И така няколко седмици. Най-накрая успях да намеря на страницата на La Leche League информация какво всъщост става. Махнах биберона залъгалка, като се дърпаше я оставях на мира и я дебнех като заспиваше не се дърпаше. Минаха около 2 седмици и спря да се дърпа, но биберона залъгалка повече не го видя. Ако искаш да възобновиш кърменето, можеш, но трябва да спреш да даваш със шише и да си настоятелна.
Цитирай

До хладилника, който обичам

Мнения: 21 837
Значи, захранването е след 6-ия месец (не след годинка, то вече ще е много подвижно и енергично и ще има нужда от по-разнообразна храна). Навърши ли 6 месеца, започваш да захранваш с каши. Готовите бебешки каши (instant infant cereal) можеш да ги даваш, но отчети, че съдържат захар. Ако можеш, приготвяй ги сама. Дори друг да ти гледа детето, можеш да ги приготвиш сутринта, а той да ги даде на бебето.
Те не са брашно. Ако искаш, направи си брашно сама (преди това отиди в магазин за диетични храни и здравословно хранене и провери не се ли продават готови пакетирани брашна). Купуваш кафяв ориз (може и обикновен бял, но е по-полезен кафявият) и елда (не знам как е на английски, ще проверя, ако някой знае - да каже), чистиш ги, миеш ги и ги сушиш във фурната на 60-80 С за един час. После мелиш с блендъра на фино брашно (когато порастне, можеш да мелиш по-едро, а по-късно да са само счукани). Накисваш в 160 мл вода 2-2 1/2 с.л. (20-25 гр) брашно и оставяш да престои за през нощта. На сутринта вариш малко, докато се сгъсти, и задушаваш. Подправяш по желание (аз добавям 1/2 настъргана ябълка или друг плод), и даваш. В началото по една, две, три лъжички, докато стигнеш пълна порция. Това може разбира се и с готови каши, ако не ти се занимава. Царевично брашно не може да няма в магазина, взимай готово.
Тъй като се захранва на 6 месеца, детето вече може да смила по-добре храната, и плодовете могат да са настъргани сурови. По желание можеш да ги свариш, задушиш и пасираш, разбира се.
Захар и сол избягвай - навикът да се яде сладко и солено се създава в ранна възраст, и по-добре не учи детето. Вкусът всъщност се развива след 1 година, и тогава то само ще прецени кое му харесва наистина.
summer е права, можеш да кърмиш, ако искаш, махни бибероните и залъгалките и кърми когато не е много уморено и раздразнително, най-добре докато е сънено бебето.
Пиши ако трябва нещо Wink
Цитирай


Мнения: 1 174
А тези рецепти съм си копирала от майчетата от клуба в Дира. Дано намерите нещо полезно и от тях.

Пюре за захранване
На 4 месеца без 1 седмица с картофено пюре
•   1 мнооого разварен картоф
•   1 лъжичка адаптирано мляко (ние ядем Aptamil), разтворена в 30 мл. преварена вода
•   1/2 също толкова много разварен морков
Всичко се пасира много фино.
До 5 месеца това пюре го давах за разнообразие, иначе ядяхме основно готови на Hipp, после на Keckemeti, Hero, Ганчев, подходящи за съответната възраст.
След 5 месечна възраст започнах да разнообразявам домашните пюрета и към 6 мес. бяхме по-скоро на домашно приготвени, защото ги ядяхме с по-голямо удоволствие. И така до годинка, като пасирането ставаше все по-едро (в съответствие с насоките на педиатърката), после мачкане. Сега Мартин е на 1 година и 2 месеца и вече преминаваме на обща храна, но пак понякога готвя специални за него ястия.
Пюре от чушки и картофи
•   1 чушка (добре опечена и обелена)
•   1 картоф (средно голям)
•   краве масло (колкото лешник)
•   1 морков (средно голям)
•   малко кромид лук
•   стрък магданоз
•   1 лъжичка Aptamil, разтворена в 30 мл. преварена вода
•   след 6 месеца - парченце сирене (колкото орех), обезсолено
Картофът, лукът и морковът се варят, заляти с вода, колкото да ги облее. ( Аз варях всичко на микровълнова: става най – бързо, а и в книгата “Хранене на бебето” на проф. д-р Л. Трифонова се препоръчваше заради най – добро запазване на витамините.). След това се изсипват в буркана на пасатора, добавя се адаптираното мляко, магданоза (суров), маслото и сиренето. Пасира се според възрастта на детето.
Пюре от грах и картофи
Приготвя се като горната рецепта, но чушката се заменя с шепа грах (замразен или още по – добре пресен, но да е млад), другите продукти са същите.

Пюре от тиквички и картофи
Приготвя се като горната рецепта, но чушката се заменя с част от тиквичка, без сиренето другите продукти са същите.
Пюре от броколи и картофи
Приготвя се като горната рецепта, но чушката се заменя с броколи, без сиренето другите продукти са същите.
Изобщо, можете да правите вариации и да слагате повече зеленчуци, както ви подскаже фантазията. Аз винаги слагах лук, морков, магданоз, краве масло и Aptamil, другите неща варираха по вид и по количество – царевица, зелен фасул, зеле, карфиол и т.н., след 6 месеца може и леща. Боб още не съм давала. Често съм правила миксове, например:
Пюре мексикано (аз така му викам)
•   1 чушка (добре опечена и обелена)
•   1 картоф (средно голям)
•   краве масло (колкото лешник)
•   1 морков (средно голям)
•   шепа царевица (прясна/замразена)
•   шепа зелен фасул(пресен/замразен)
•   малко кромид лук (1/3 малка глава)
•   стрък магданоз
•   1 лъжичка Aptamil, разтворена в 30 мл. преварена вода
Приготвя се аналогично – вари се всичко без магданоза, маслото и млякото.
Ако количеството е повече от необходимото за едно хранене и стигне за 2 или 3 хранения, се стерилизира с обръщане на бурканчето (да хлътне капачката – става само с буркани на Ганчев или Hame) и после се съхранява в хладилника 2-3 дни. Това важи за всички пюрета.

Пюре от тиквички и домати с ориз
•   1/3 средно голяма тиквичка
•   половин домат
•   шепа ориз
•   1 морков (средно голям)
•   малко кромид лук
•   стрък магданоз
•   1 лъжичка Aptamil, разтворена в 30 мл. преварена вода
Всичко без магданоза и млякото се вари, после се приготвя като горе.
Пюре от чушки и домати с ориз
Приготвя се аналогично на горното пюре, но се слага печена чушка вместо тиквичка.
Тук отново започват вариации, само за гъстота се слага не картоф, а ориз.
Пастет от чушки и домати
•   1 чушка (добре опечена и обелена)
•   1 суров домат
•   парченце сирене (колкото орех), обезсолено
Всичко се пасира фино и се предлага с коричка хляб (за деца над 6 месеца).
Към зеленчуковите пюрета, няколко пъти седмично (по препоръка на педиатъра) се слага твърдо сварен жълтък (поне 15 мин. Да ври на силен огън).
Месни пюрета
Абсолютно аналогично приготвях и месните пюрета: само че се добавя и месо колкото орех (и не се слага сирене). Месото се вари много дълго (поне 40 мин. на силен котлон – тук с микровълнова не става, затова пък може да си замразите парченца варено месо и да да си взимате после по 1 парче), най-добре направо на парченца. Трябва да е без мазнинки и жилки.
Аз захраних Мартин с месо на 5,5 месеца, започнахме с пилешко, после телешко, риба, пуешко, заешко, свинско, кайма (смляна вкъщи от телешко и свинско месо в пропорция 2:1).
В рибните пюрета не слагам мляко, в останалите слагам. Рибата е малко сложна за обезкостяване, затова най-добре да се купува готово филе.
Плодови пюрета
Плодовите пюрета между храненията много често замествах с пасирани пресни плодове, като съм правила всевъзможни миксове. Мартин много ги харесваше, но сега вече предпочита да ръфа плодовете поотделно, пасирани не ги уважава много много. Готови съм давала на Hipp, Nestle, Hero, Ганчев.
Иначе плодови пюрета на Hame е ял много като следобедна закуска вместо кисели. Редувах ги с каши от 5 месечна възраст.
ПЛОДОВИ ПЮРЕТА И КИСЕЛИ
1. Кисел от плодове
30-50 гр. плодове се измиват, настъргват или размачкват и от тях се изцежда плодов сок, който се запазва, за да се добави после към крема.Останалата част от плодовете се сварява в 100 гр.вода и се пасира. Добавя се 15 гр. захар, възварява се и към врящата вода се добавя 5 гр. нишесте, размито в малко вода или част от кашицата,като постоянно се бърка, докато се сгъсти. Сваля се от огъня и след като изстине, се добавя плодовия сок.
2. Пюре от банани и ябълки
Половин ябълка се нарязва на дребно и се вари на пара около 20 мин. Половин банан също се нарязва на тънки кръгчета и се вари на пара 10 мин. Така сварените плодове се пасират и се добавя 30 мл кърма или адаптирано мляко.
Принципът на приготвяне важи и за всякакви подобни комбинации - ябълка и морков, кайсии, праскови. По-твърдите плодове се варят около 20 мин., а по-меките - 10-тина, за да омекнат добре. Комбинациите са според предпочитанията на бебо.
3. Кисел от ябълка с канела - подходящ за бебета над 8 месеца!
Една голяма, сладка ябъка се настъргва на ситно ренде. Сокът се отделя, а твърдата част се сварява за около 20-тина минути в 150 гр. вода, пасира се, добавят се 2 равни чаени лъжички захар и две щипки канела и се кипва отново. Добавя се сокът, в който е размита 1 равна чаена лъжичка нишесте. Бърка се до сгъстяване.
ЗЕЛЕНЧУКОВИ ПЮРЕТА И СУПИ
Бульон с малко от зеленчуците от всички рецепти тук (преди да е добавен ориз, фиде или макарони) след пасиране се превръща в чудесна супа!
1. Пюре / супа от тиквички
Една тиквичка, 3-4 моркова, 1 домат и 1-2 стръка пресен лук се нарязват на ситно. 1 домат се настъргва без люспите. Добавят се по 1 щипка подправки и малко сол на вкус (копър, магданоз, чубрица, мащерка, риган, дафинов лист). Сваряват се до пълното им омекване (около 20 мин в тенджера под налягане след завирането). Дафиновият лист се изважда!!! Отделя се една част за супа. Останалата част се отцежда, добавя се предварително сварен ориз, фиде или макарони (около една кафена чашка) пасира се или се намачква (в зависимост от възрастта на детето) и се добавя бучка масло колкото орех (в супата също може да се сложи малко масло).
2. Пюре / супа от зеленчуци
Един голям картоф (или 2 малки), 2-3 моркова, шепа замразен грах и 1-2 стръка пресен лук се настъргва без люспите. и една чушка се обелват и нарязват на ситно. 1 домат се настъргва без люспите. Добавят се по щипка подправки (чубрица, копър, магданоз, мащерка, риган, дафинов лист, индийско орехче, девисил, джоджен) и малко сол на вкус. Заливат се с вода (около 1.2 л) и се варят в тенджера под налягане (около 20 мин. след завирането).
Останалата част от приготовлението е същата като в т. 1
По този начин се приготвя и пюре/супа от броколи и карфиол. Съставките са броколи, карфиол, моркови и картофи. (може да се ползват замразени).
Ако пюрето се приготви и с тиквички и фиде без картофи и моркови, е с лек разхлабващ ефект.
3. Пюре/супа от леща и моркови - за деца над 6 месеца
3-4 моркова, 1-2 стърка пресен лук, листа от целина и 1-2 настъргани домата без люспите се задушават в малко олио, прибавят се подправки и сол на вкус, чесън на прах или 1-2 пасирани скилидки, около 1 л. вода и 1 чаена чаша леща без люспи (специалния сорт). Вари се около 30 мин в тенджера под налягане. После процедурата се повтаря, като НЕ СЕ добавят фиде, ориз или макарони. Непосредствено преди консумацията може да се сложи бучка обезсолено сирене колкото кибритена кутия.
Месните пюрета се приготвят по същия начин, като при варенето се добави бяло пилешко месо (около 1/2 охладена пилешка пържола), свинско от бут или плешка или телешко филе, а времетраенето на варенето се увеличи на 35-40 мин.
Комбинациите зависят от кулинарното въображение на мама и зеленчуците на пазара. Само трябва да се спазват няколко основни правила:
1. Варенето да става без достъп на въздух (в тенджера под налягане).
2. Солта да е съвсем малко, а ако бебо няма нищо против, да липсва съвсем.
3. Подправките да са разнообразни, но по щипка и да не са пикантни.
4. За бебета под 8 месеца не е препоръчително да се включват патладжани и бамя.
5. Ако се ползва черен, бял или зелен пипер, да е на зърна, които стриктно да се преброят и да се вадят преди пасирането.
6. Маслото, което се добавя, да е безсолно.
7. След като се сложат в бурканчетата, пюретата могат да се стерилизират за 7 мин. и да се съхраняват в хладилника, а ако не се стерилизират - във фризер или камера за 1 седмица.
Пюре от ябълка и круша
По 1 ябълка и круша. Захар около 1 равна супена лъжица или по вкус. Измиват се добре,обелва им се кората и почистват семките. Слагам ги да се сварят във вода колкото да ги покрие. От момента на завирането за 8-10 мин. ако варите на котлон и 10-15 мин. в микровълнова печка на пълна мощност /ако печката е с по-голяма мощност времето се съкращава/
Докато е горещо се пасира с пасатор, ако нямате такъв можете да прекарате през сокоизтисквачката. След това по желание добавяте една мерителна лъжичка оризово брашно, но само в пюрето което ще се консумира веднага. Останалата част изсипете гореща в бурканче от пюре и обърнете с капачката надолу докато изстине.
Пюре от праскова и ябълка
По 1 ябълка и праскова. Захар колкото в горната рецепта. Прасковата измивате много старателно и заедно с ябълката нарязвате на парченца. Заливате с вода едвам да ги покрие. Време и обработка като в горната рецепта. За сгъстяване по желание на една порция отново оризово брашно
Пюре ябълка и банан
По 1 ябълка и средно голям банан. Нарязани на парченца във вода колкото да ги покрие се сваряват за около 10 мин.на котлон и 7-8 в микровълнова на пълна мощност. Пасират се и се добавя за цялата доза 2 мерителни лъжички сухо мляко/формула/
Не се добавя захар понеже става доста сладко. Аз лично смесвам с мляко и оризово брашно само в момента преди приготвяне, защото не бива да престояват с плодовете. Към това пюре може да се добавят преди пасирането и няколко парченца ананас.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 23 отговора