Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 26 отговора

На едно хубаво място

Мнения: 120
Еми това е - искам сполучлива и изпитана рецепта за лютеница. Ако може да е по-малко трудоемка - още по-добре.
Мама едно време правеше лютеницата с готово доматено пюре, но така и не запомних рецептата, а вече е късно да я питам Crying or Very sad. Така че ако някой знае рецептата и за такава лютеница да свирка Laughing.
Цитирай

Portugalia

Мнения: 1 062
Току 6то правих!
Купувам чу6ково пуре 1 бурканче 250гр.Слагам в тигана малко олио-изсипвам пурето слагам малко доматен сос(зависи дали я иска6 по кисела- слага6 по- вече дом. сок)Аз слагам на око но на 250гр.пуре -4,5 лъжици .Прибавям 1 6типка захар.и слагам на котлона на бавен огън докато като мине6 с дървена лъжица да оставя диря.Изстудява се и е готова за консумация.Съ6то като купената става. тъй като тук в Португалия нямаме за мен е невероятна
Цитирай

при ОП

Мнения: 5 500
За мен това е единствената лютеница, всички други ми удрят на сурово домати! Тази е с готово сварено доматено пюре.
5 кг червени, печени, обелени и смлени камби
3 кг печен, обелен и смлян патладжан
1 компотен буркан готово доматено пюре
мед, сол, магданоз
Който иска може да сложи захар, аз така я предпочитам.
Всички продукти се смесват.
Един литър олио се загрява на котлона и се пуска хапка хляб вътре, ако веднага порозовее, олиото се маха и се налива постепенно с енергично бъркане в сместа. Трябва добре да се усвои олиото за да не плува отгоре в бурканчетата. Това е, после не се варят за допълнителна стерилизация.
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
А щом не се стерилизира как се съхранява после? И правилно ли разбрах, че количествата са не за сурови, а за печени и обелени камби и патладжани? Благодаря предварително Smile
Цитирай


Мнения: 5 876
Равни количества пипер (чушки), патладжан и домати. Всичко е сурово.
Пиперът и патладжанът се пекат, обелват и смилат.
Доматите се почистват и смилат.
Всичко това се смесва, добавя се малко сол, захар и олио, слага се в тенджерка (ако е малко количество, като за вечеря) или в тава (ако се прави промишлено за зимнина) и се вари, докато дървената лъжица почне да оставя чиста следа по дъното.
Цитирай


Мнения: 2 023
Навремето, докато живеех в Скопие се отядох на най- хубавата лютеница:) И най-трудоемката. Правила съм я обаче, т.е помагах ,когато ми я правиха. Само да се сетя как беше стъпка по стъпка.Smile
Казват и айвар.
 Прави се от червени месести чушки и патладжани. Патладжаните да не са много. Примерно на 10кг чушки - 3 кг патладжани.  Някои слагат и моркови ,но  това си е чисто импровизиране и не мисля ,че допринася за подобряване на вкуса.
Чушките и патладжаните се изпичат.Обелват се и се слагат да се отцедят. Оставяхме ги цяла вечер в едни мрежести торби така ,че купона траеше по два дена:)
На другия ден патладжаните се смилат ,а чушките се правят на лентички.На ръка се късат, нещо като спагети стават. Смесват се ,слагат се в дълбок съд ,добавя се малко олио и на огъня. Слага се сол на вкус и малко захар. Може да с е добави и малко люти чушки и те предварително изпечени.
 Тук вече идва голямото бъркане. Олиото не се изсипва наведнъж ,а малко по малко като непрекъснато се бърка. Не знам колко олио е необходимо това се преценя в зависимост от количеството продукти , а и от значение е колко патладжана са сложени. Те "гълтат" олио .
Сместа трябва добре да се изпържи , но да не се препържва . Лютеницата е готова когато,  както каза и Анда,
лъжицата, непременно дървена, оставя следа по дъното на съда. Т.е като я прекараш през сместа е необходимо време на сместа отново да се събере. Ама го казах и аз:)
 Домати не се слагат.
Готовата смес веднага се пълни в бурканчета/ крайното количество е мизерно в сравнение с изразходваните материали и ако не се сложи веднага може и нищо да не остане:)/, залива се отгоре с врящо олио , ,бурканчетата се похлупват  добре и се обръщат с капака отдолу. Това ,ако мислите да си ги запазите  за зимата.Smile
Става страхотно мезе ,ако се обърка с малки бучки сирене или се сложи чесън- но това после преди консумацията.  Или да се направи омлет. Абе варианти всякакви, но мога да твърдя ,че нещо по-вкусно не съм яла , а и какъв аромат има... Есента цяло Скопие миришеше на айвар.
Цитирай

при ОП

Мнения: 5 500
А щом не се стерилизира как се съхранява после? И правилно ли разбрах, че количествата са не за сурови, а за печени и обелени камби и патладжани? Благодаря предварително Smile
Подведох те, съжалявам  Praynig
Количествата са за сурови продукти и като се напълни в бурканчета се стерилизира, в смисъл после се варят бурканчетата!
Забавих си отговора, защото чакай майка ми да се върне та да питам, да не излъжа без да искам пак Wink
Цитирай


Мнения: 8 594
AFRODDITA, чушките точно камби ли трябва да са ? Сигурно ще е вкусна твоята лютеница, ще си направя една доза.  bouquet
Цитирай

при ОП

Мнения: 5 500
Ами камбите са по-месести и по-сладки, аз за това я предпочитам с тях, с пиперки не съм пробвала.
Пробвай я, страхотна е chef
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
И аз мисля да я пробвам, наистина звучи вкусно. Само мисля да добавя още малко подправки в една част от дозата Wink Една година правих подобрения на домашната лютеница на свекито (прибавих мед, оцет, кимион и малко чесън) и стана мноооогоо вкусна Peace
П.П. А колко време се стерилизират бурканите? Не става само със сипване на гореща лютеница, така ли?
П.П.П. Аман вече от мойте питанки...
Цитирай

София

Мнения: 1 066
Ние в нашето семейство всяка година правим следната домашна лютеница:
5 кг червени чушки
1 буркан готово доматено пюре
400 мл олио
2 равни супени лъжици сол

Чушките се пекат, белят, смилат (с машинка за месо), прибавя се доматеното пюре и солта. Олиото се кипва и се прибавя постепенно към горната смес при непрекъснато бъркане. Разпределя се в бурканчета, които се стерилизират за 5-6 минути.

Да ви е сладко!  Very Happy
Цитирай

при ОП

Мнения: 5 500
И аз мисля да я пробвам, наистина звучи вкусно. Само мисля да добавя още малко подправки в една част от дозата Wink Една година правих подобрения на домашната лютеница на свекито (прибавих мед, оцет, кимион и малко чесън) и стана мноооогоо вкусна Peace
П.П. А колко време се стерилизират бурканите? Не става само със сипване на гореща лютеница, така ли?
П.П.П. Аман вече от мойте питанки...
Ще питам утре, но беше мисля 20 мин след завиране на водата.
Не ставало само да се сипе гореща в бурканчетата и да се обърнат с капачките надолу.
Ама оцет за какво ще слагаш, то доматеното пюре би трябвало да има възкисел вкус, всъщност въпрос на вкус де, както решиш Wink, иначе идеята за чесън е страхотна Laughing
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
Ама оцет за какво ще слагаш, то доматеното пюре би трябвало да има възкисел вкус, всъщност въпрос на вкус де, както решиш Wink, иначе идеята за чесън е страхотна Laughing
Ами незнам, то мен в консервите хич ме няма, тези подправки ги измъкнах тогава от един брой на сп. "Вкусотии в чинии" (специално издание за консервиране беше). И се получи много вкусна и пикантна лютеничка. Може да пробваш с едно бурканче, пък може да ви хареса Wink На мен силно ми напомни на лютеницата на Олинеза, с кимипна особено се получи жесток аромат Peace
Цитирай

при ОП

Мнения: 5 500
Значи 20 до 30 минути за по-сигурно след завиране на водата!
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
Благодаря  bouquet
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 26 отговора