Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 14 авг. 2006, 11:31 ч.

за целулита - дано инфото да е полезно

 • 2 326
 • 13
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 243
Натрупването на мазнини в определени области на тялото, най-често на бедрата, хълбоците и ханша, свързано с набръчкана, на трапчинки, с вид на “портокалова кора” кожа, известно като “целулит” остава мистерия в много отношения. От какво се получава? Защо се среща при хора, които нямат свръх тегло? И най-важният въпрос – как можем да го отстраним завинаги? Честният отговор е – никой не знае със сигурност.

Какви са фактите за целулита?

85-90% от жените във възрастта от пубертета и след това страдат от някаква форма на целулит;

Целулитът се явява много рядко при мъжете;

Целулитът не е свързан със затлъстяването.
Какво представлява целулитът?

Под повърхността на кожата се намира тънък слой от подкожна мазнина. Този слой действа като защитен механизъм против травми, подпомага запазването на телесната температура и нормално не е свързан с увеличаването на теглото. Друг слой мазнини, по-дълбоко под кожата определя контурите на тялото ни. Той е в тази област, където мастните клетки се увеличават при напълняване.Този по-дълбок слой е разделен на камери чрез гъвкава съединителна тъкан. Съединителната тъкан свързва горния слой на кожата с по-долните слоеве на мускулите като котва. Когато съединителната тъкан отслабва и става по-малко гъвкава, тя има склонността да придърпва повърхността на кожата и придава трапчинковия вид, т.е. появява се целулит. Сега се дискутират следните причини за целулита: наследственост, процесите на остаряване (с възрастта целулитът се влошава), лоша циркулация, излишък на естрогени, натрупване на токсини. За повлияване на целулита се прилагат най различни подходи, от тях липосукцията (изсмукване на мазнините) оказва в много случаи най-ефективно и трайно действие.

Хранителни препоръки

Препоръчва се консумация на храни, богати на антиоксиданти – витамин С, витамин Е, каротини, флавоноиди, цинк и селен, също така и на растителни влакнини. Това означава диета, богата на разнообразни зеленчуци и плодове - по-възможност консумирани сурови, пълнозърнест хляб, ядки, риба и постни меса, заместване на животинските мазнини с растителни (за предпочитане зехтин). Известно е, че антиоксидантите защитават организма от окислителното действие на свободните радикали, които се образуват в организма при нормалните обменни процеси, под влияние на йонизиращи лъчения, токсични вещества, лекарства, при възпалителни процеси. Те увреждат клетките и предизвикват дегенеративни промени в тъканите. Витамин С освен като антиоксидант, има специална роля при синтеза на колагена, “циментиращото” вещество между клетките, което придава еластичността на кожата и съединителните тъкани. Препоръчва се също пиенето на много вода – поне 2 литра дневно. Диетата не може да елиминира проблема с целулита, но може да подпомогне неговото повлияване, да предотврати неговото задълбочаване.


# 1
 • CA- AB
 • Мнения: 2 959
Bellucci, благодаря за шерването на хубавата и интересна информация, по тоз толкова обсъждан въпрос- целулита. Хран. съвети са страхотни- с една дума здравословен начин на хранене и много течности, нали?! Hug

# 2
 • Бургас
 • Мнения: 64
Благодаря ти наистина полезна информация  bouquet

# 3
 • Варна
 • Мнения: 1 254
ето малко и от мен, дано допълни представите ви за целулита и намерите себе си Wink

ЦЕЛУЛИТЪТ!

1. Какво точно представлява целулитът?
Целулитът е излишък на локализирани мазнини, резултат от хипертрофия (увеличаване на размера) на адипоцитите. Адипоцитите са мастни клетки в хиподермиса, които са в основата на процесите на образуване на целулит. Те продуцират и акумулират мазнини – т.нар. процес на липогенеза (акумулиране на триглицериди в адипоцититие) и ги елиминират в кръвоносната система – липолиза (елиминиране на наличните в адипоцитите триглицериди, които се разделят на мастни киселини и глицерол) в зависимост от енергетичните нужди на организма.
Процесът на образуване на целулит е съпътстван от проблеми в ктъвоносната система (задържане на вода) и дезорганизация на съединителната тъкан.

2. Характеристики и процес на образуване на целулита:
Целулитът е локализиран в адипозната тъкан. Тя съставлява 15-20% от телесното тегло и е изградена от адипозни клетки – адипоцити.
Адипоцитите имат специфична организация. Те са групирани в мастни лобули. Оградени от мрежа от колагенови и еластинови фибри, които да успоредни едни на други и перпендикулярни на повърхността на кожата. (е, тук нямаше да е лошо да мога да ви кача снимката от този материал, но ....). В резултат на дисбаланс между процесите на липогенеза и липолиза лобулите нарастват, като могат да увеличат обема си до 25 пъти! Това увеличение създава налягане върху кожата и води до нейната деформация – наблюдават се възли (т.нар. “портокалова кожа”). Лобулите оказват налягане и върху съседните кръвоносни и лимфни съдове, което води до редуциране на оттока на вода и отпадни продукти – резултат на метаболизма в съединителаната тъкан. Накрая, колагеновата и еластиновата мрежа се уплътняват и втвърдяват и кожата губи своята еластичност и тонус.

3. Локализация и типове целулит
В зависимост от локализацията, целулитът може да се класифицира като 2 типа:
 Дифузионен (целулит от общ характер) – той по-често засяга пълните жени. Не е локализиран в определена област, а разпръснат навсякъде!
 Локализиран целулит – той е най-често срещан и най-добре познат. Засяга отделни области – крака, корем, ръце и др.

Съществуват 3 вида целулит:
 Отточен – той е най-рядко срещаната форма. Засяга основно краката и е от дифузионен тип, като характерните “трапчинки” се наблюдават в началната фаза. Процесът е съпроводен от тежест и дори болки в краката и може да причини циркулаторни проблеми като варикозни вени, сърбежи и др.
 Твърд – кожата е плътна, стегната, трудно се защипва. Появяват се стрии и локалната температура на кожата е по-ниска от тази на останалата част на тялото. На повърхността на кожата се наблюдават характерни гънки и “баръчквания”. Натиск върху такъв участък от кожата предизвиква болка. Този вид целулит обикновено засяга младите хора, които иначе са в добра форма! Известен е още като “спортен тип целулит”.
 Мек – повърхностните тъкани са с мека консистенция. Те са отпуснати, понякога провиснали и променят формата си при натиск. Може да се каже, че това е твърд целулит, който с времето и възрастта е преминал в мек.

Много рядко хората са засегнати само от 1 вид целулит. Обикновени при едни индивид се наблюдават повече от една форма или тип на целулита.


4. Причини за появата му: Отпусната кожа – най-често се дължи на резки промени в обема на адипоцотите – в процеса на елиминиране на целулита или с възрастта, когато синтезът на еластин и колаген рядко намалява. Еластичността на съединителната тъкан намалява. Това води до отпускане на кожата.
 Хормонален дисбаланс
 Циркулационни проблеми
 Неправилни или чести диети
 Стрес
 Наследствени фактори
 Заседнал начин на живот
 Лоша стойка (позиция на тялото)

# 4
 • CA- AB
 • Мнения: 2 959
Веси, благодаря и на Теб, за споделената информация, малко научно и медицински обяснена, но доста полезна. Дай някакви препоръки за борба с него, няма ли продължение таз статия? newsm78

# 5
 • Варна
 • Мнения: 1 254
н-ц, няма  Grinning
това не е статия а разработена за един каталог информация. Просто мисля, че ако си го представитре в процес ще ви е също полезно, а и всеки може сам са определи типът целулит, от който страда.
Най-общо, целулитът, както предполагам знаете добре, може да се третира по 2 основни начина - чрез загряване и чрез "замразяване". по принцип и двата подхода стимулират озгарянето на част от мазнините в областта на целулита и целят да намалят размера на адипоцитите. Загряващите продукти все пак имат преимуществото да стимулрат и лимфния и водния отток и детоксикацията, най-общо казано.
При отточен целулит е добре едновременно с третирането му да се приемат временно и някакви дрениращи билки (полски Хвощ например, Зърнастец и пр.). Трябва да се види дали не са по-слаби кръвоносните съдове и известно време да се третират с мазило с екстракт от Кестен например, да не намали солта. Продуктите се подбират според индивидуалната преценка. ЕПродукти с екстракти от Гингко билоба, Кипарис, Кестен, Хвойна и др. също действат дрениращо. Етеричните масла влияят добре на дренажа и прочистването на съединителната тъкан.
При твурд целулит загряващите продукти са общо взето за предпочитане, но е необходим и хубав масаж. Етеричните масла са основна грижа, особено заради втвърдената съединителна тъкан. Има продукти с екстракти, които са насочени към преструктуриране на колагеновите, еластиновите влакна, възстановяване на съединителната тъкан. Има такива салонни терапии.
При мекият целулит от съществено значение са продуктите със стягащ, хидратиращ и възстановяващ еластичността на кожата ефект, защото понякога мислим за целулит отпуснатата кожа. Л-карнитин, екстрактът от Глог и пр. - стягат кожата. Гингко билоба подобрява микроциркулацията и подпомага процесите на стягане, маслото от Авокадо например стимулира вътреклетъчното възстановяване на колагеновите и еластиновите влакна.
Като цяло, при наличието на разширени вени с външна изява и/или допълнителни симптоми трябва да се избягват продукти със силно загряващ (съдоразширяващ ефект), с Гингко билоба и да се заместят с гелове с екстракти от водорасли, етерични масла от Розмарин, Хвойна, Лавандула, Бор, Кипарис и пр. За кожата винаги е добре да се подхранва от време на време по време на тертирането срещу целулит - масло пшеничен зародиш подобрява кожното дишане, използването на боди лосиони с витамини и масла е подоходящо. Общ масаж на цялото тяло  от време на време с аромотерапевтричен продукт подобрява детиксикацията и подпомага метаболизирането на отделените шлаки (например масажен крем с етерично Лавандулово масло).

И ...въобще какво ли не. Като цяло не може и не е добре да се използва всичко наведнъж. По-бавните и "преструктуриращи" ефекти са по-трайни. Преценката какво е необходимо е твърде индивидулано и за всеки от нас е добре да се информира за по-голям брой продукти преди да направи своя избор.
Също бих искала да спомена, че при употребата на продукти със съсдържание на етерични масла е необходимо да има периоди на почивка или продуктът да се заменя алтернативно с друг (или други етерични масла), за да се позволи на тялото да метаболизира навлезните в кръвта ефирни вещества и да не се рискува алергизиране, което няма да ви позволи да използвате дълго време продукт с даденото етерично масло.

Ами... май товамога да кажа най-общо.
  bouquet кожа на всички и се гиржете добре за тялото си, за да ви служи добре  Simple Smile

# 6
# 7
 • Мнения: 465
Знаете ли диети за лечение на целулита?
Има ли някой който да се похвали с успехи в лечението?

# 8
 • Стара Загора
 • Мнения: 331
Благодаря за полезната информация Simple Smile

# 9
 • Мнения: 152
Аз се зачетох в "Златно чудо". Мисля сериозно да го пробвам. Рекламата е ужасна, но ако действа ще си затворя очите... Пише, че помага в борбата с целулита. Знае ли човек??? Знам че няма чудо, с което да отслабнеш и да се стегнеш за седмица, но бих жертвала и месец и два и т.н. само да се вкарам във вид, че нещо напоследък не мога да се трая. То затова и ми е толкова мрачно и подтиснато сигурно.  Grinning

# 10
аз лично си взех да пия Анти С лулит - капсулките. Спрях бях спряла мазането от около седмица и не мазах с нищо докато пих една опаковка, за да проследя реално - има видима разлика при натиск и като цяло. Мисля, че пиенето на 2-3 опаковки + умерено мазане + малко упражнения за областта ще направят доста за хора, които са на зор  Peace


Всичко хубаво   bouquet

П.С. понеже е нормално да попитате и какво съдържа, и колко струва - вит. С, кафяво водорасло богато на йод, Гингко билоба, Зърнастец, Хвощ и още нещо, което не помня  Blush. Аз лично си го купих за 13.20 лв. от Марешки. Принципно опаковката от 80 капсули е за 20 дни.

# 11
Аз лично против целулит съм намерила доста добро средство-много движение,мазане,масажи.Правя си домашен с мед,виждам голям ефект.

# 12
 • Мнения: 152
Аз лично против целулит съм намерила доста добро средство-много движение,мазане,масажи.Правя си домашен с мед,виждам голям ефект.

Какъв е този масаж с мед. Сподели. Аз си правя с кафе... Grinning

# 13
Ох искам да ви споделя моя проблем относно масажа с мед ... след като направих една процедура само с мед без никакви масла -разтривах си краката 15 мин, след това ги изплакнах , въпреки многото синини и червени точки които се появиха наистина се почувствах много добре, даже ми се стори че кожата ми се е поизгладила. 1 ден след това върху тези синини ми се появиха едри пъпки които страшно много сърбят и се увеличават на брой. Мисля че е някаква алергия кум меда, но не съм сигурна толкова неща, мнения и форуми изчетах на жени които са го прилагали и никоя нямаше такива проблеми. Моля ви ако знаете нещо пишете Sad

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт