Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 15 авг. 2006, 13:57 ч.

3а Само4уствието

 • 858
 • 14
 •   1
Отговори
 • Vienna
 • Мнения: 484
пуснах та3и тема и в клукарника, но ме интересува специално и мнението на маиките в 4ужбина, 3ащото установих, 4е има някои ра3лики вьв вижданията то4но по те3и вьпроси..
 newsm78
мн. 4есто се питам напоследьк как може 4овек да си и3гради  адекватно само4уствие, да не е надут и с навирен нос, а просто да си отстоява правата, да не го и3пол3ват другите само 3ащото е "мека Мария" и не може да отка3ва.
3ащо, както 4есто 4ета в теми напоследьк, се оставяме някой мьж да ни унижава, да ни тормо3и психи4ески и фи3и4ески, но ние го оби4аме и не 3наем какво ще правим ако ни напусне? 3ащо?
3ащо ние жените 4есто се нагьрбваме с отглеждането на децата и домакинството, ходим на работа,  а мьжете (не вси4ки, но пове4ето) просто се ангажират дале4 по-малко в кьщи???
3ащо, 3а да не се ра3вали хармонията вкьщи и след една караница пак вси4ко да си вьрви  по старому, ние продьлжаваме да се трепем и да се правим 4е сме "СУПЕРЖЕНИ и СУПЕРМАИКИ", 4е се справяме с вси4ко, искаме да сме перфектни и полу4аваме само4уствието си само от това колко пе4ели мьжьт ни, какво сме си купили, колко рано са проходили/ проговорили децата ни, как супер ни е и34истена кьщата? 3ащо сами се редуцираме да ролята на домакиня и детегледа4ка? 3ащо го правим?

# 1
 • France
 • Мнения: 2 907
Аз ли4но не се редуцирам на нивото на домакиня. Жените , които се оставят да бъдат бити и тормозени от мъж, не са без само4увствие, а са без гордост, без самоуважение. Само4увствието е нещо друго. А и винаги съм казвала, 4е агресивните мъже хващат криле благодарение на глупави жени, които им прощават. Затова има много и от двете породи.
А по въпроса за ли4ното само4увствие на всеки един от нас е много комплексно. Много малко хора имат наистина силата и интелекта, с които да афронтират несправедливостите на живота. Аз свалям шапка на такива хора. Аз самата 4есто не смея да действам както би трябвало...

# 2
 • usa
 • Мнения: 3 367
как може 4овек да си и3гради  адекватно само4уствие, да не е надут и с навирен нос, а просто да си отстоява правата, да не го и3пол3ват другите само 3ащото е "мека Мария" и не може да отка3ва.-ako говорим как да се възпита това в децата-казват с хвалене и позитивизъм,без да се прекалява;с даване на зада1ки к са малко над възможностите им за да има предизвикателство;и с излагане на разли1ни стимули за да се нау1ат да са адекватно в много води..

**
3ащо ние жените 4есто се нагьрбваме с отглеждането на децата и домакинството, ходим на работа,  а мьжете (не вси4ки, но пове4ето) просто се ангажират дале4 по-малко в кьщи??? -не знам за мъжете,съпругът ми дели домакинство и деца по равно с мен;
***
искаме да сме перфектни и полу4аваме само4уствието си само от това колко пе4ели мьжьт ни, какво сме си купили, колко рано са проходили/ проговорили децата ни, как супер ни е и34истена кьщата? 3ащо сами се редуцираме да ролята на домакиня и детегледа4ка? 3ащо го правим?
-ехееееееееееееее..съвсем не ми е 1иста къщата и само1ъвствивто ми изобщо не се базира на това!не слагайте вси1ки под общ знаменател,мисля 1е говорите за 50те години,сега обществото не изисква от жената да е домакния,неин избор е и ако го е сторила зна1и и харесва..
**
ина1е традиционно мъжът ходи на лов-жената дере глигана и гледа децата;сега светът е съвсем друг, от нас си зависи как ще си изиграем картите,но и света на мъжете не е лесен,иска много ставане сутрин,много бързи кафета,работа на камари и пр..та всеки си има избора,аз засега съм спкойнна с моя..

# 3
 • germany
 • Мнения: 464
Не съм съгласна с теб. Мен никой не ме тормози нито психически, нито физически. Имам любящ съпруг, който, въпреки че ходи на работа, ми помага и в домакинството. Да, гледам си детето и не работя, но това е личен избор, който ме удовлетворява в момента. Защо да плащам на непознати да ми гледат детето, а аз да си давам повече от половината заплата за това??
Не съм перфектна, но ниокй на този свят не е. Не съм супер майка, но съм достатъчно добра, щом слънчецето ми е засмяно и щастливо. Хармония в дома ни има, но има и караници. Никой не премълчава какво го яде отвътре, споделяме и правим компромиси и според ме това  е ключът към успешен брак и хармония в дома.

# 4
 • Plovdiv->Toronto
 • Мнения: 1 361
3ащо ние жените 4есто се нагьрбваме с отглеждането на децата и домакинството, ходим на работа,  а мьжете (не вси4ки, но пове4ето) просто се ангажират дале4 по-малко в кьщи???
3ащо, 3а да не се ра3вали хармонията вкьщи и след една караница пак вси4ко да си вьрви  по старому, ние продьлжаваме да се трепем и да се правим 4е сме "СУПЕРЖЕНИ и СУПЕРМАИКИ", 4е се справяме с вси4ко, искаме да сме перфектни и полу4аваме само4уствието си само от това колко пе4ели мьжьт ни, какво сме си купили, колко рано са проходили/ проговорили децата ни, как супер ни е и34истена кьщата? 3ащо сами се редуцираме да ролята на домакиня и детегледа4ка? 3ащо го правим?
Не разбирам защо питаш, предполагам за всеки е различно. Ако държиш на този човек, ако го обичаш и знаеш защо сте заедно ще намериш своите отговори. По принцип мъжете не са много мултитаскинг, обичат да се занимават с едно нещо, да им се даде една работа и да я вършат. Поемане на инициативата, особено в домакинската работа не е много често стещано, просто му постави задачи, точно и ясно. Ако очакваш прекалено много и се разочароваш и викаш, "защо не стопли млякото като го направи", "защо не измете под дивана", "не се ли сети да отделиш червените дрехи  #Crazy Laughing" ... Ами не, не се сещат, и ако настояваш да отгатва твоите желания ще е подтиснат и нещастен, и ти също.
Така че постави ясни правила, разпредели задачите по братски, и без това ти ще свършиш повече и по-добра работа. А поне за мен домакинстването и грижата за детето е и удоволствие, така се разтоварвам от работата, обичам да готвя, да пазаруваме с малкия, да се плискаме на басейна ... Дади през това време ако иска да пие бира, ако иска да гледа мач, ама знае че има и чинии да мие и да пере. И никой не се ядосва  Peace.
Ако говориш за случаите когато някоя жена живее с насилник и побойник и се мъчи да компенсира като се попохвали със парите, къщата си или децата си, не виждам какво има да се коментира. Дано по-скоро се осъзнаят и напуснат  Sad.

# 5
 • O.A.E./ Пазарджик
 • Мнения: 2 477
през етапа на супер жената и на жената-сянка на мъжа съм минала преди години. само болка ми донесоха.
разбрах, че докато аз не се уважавам и обичам, никой няма да го направи. и сега оставям мъжа ми да забива пироните, аз си гледам женската работа. оставям го и да ме глези.
не се фукам с парите си, защото не ме определят като човек.
знам, че има много жени като тези, които си описала. за мен е липса на самочувствие и самоуважение. грешен избор на партньор.

# 6
 • Кебекуйка
 • Мнения: 3 932
...нали не очакваш сега някой да каже, "ами ето, при мен е така и аз не знам как се случи...", тук всички сме със самочувствие и никой не отговаря на твоята класификация...просто искреността не е най-силната черта на този род теми.

А колкото до мен, аз съм на етапи, на моменти ми харесва да съм домакиня, на моменти ме гони еманципацията...старая се да следвам настроениата си, в рамките на възможното. Ако съм на първата вълна и имам време, слагам бяла покривка, цветя, правя засукана манджа, отварям вино, ако не-поръчвам пица и купувам бира. Къщата, обикновено е оправена, понякога блести от чистота, понякога мъждука...
Не се чувствам супер майка или супер жена, но пък се чувствам обичана, жена, от която някой има нужда, която печели достатъчно и влага парите в обща сметка. Никога финансите не са били повод за какъвто и да е било конфликт или пък са влияли по някакъв начин на самочувствието ми, виж нов парфюм или червило като следствие е друг въпрос  Wink

Мога само да отбележа, че тук, в чужбина, имам чувството, че стойката ми се изправи и главата ми е вдигната по-високо, не знам на какво се дължи, определено не е на финансова основа, защото още работим по въпроса, т.е., в период на учене и усъвършенстване на езици сме...сигурно е от влагата...но е факт.

# 7
 • germany
 • Мнения: 464
Цитат
.нали не очакваш сега някой да каже, "ами ето, при мен е така и аз не знам как се случи...", тук всички сме със самочувствие и никой не отговаря на твоята класификация...просто искреността не е най-силната черта на този род теми.


Е да си измисляме и да пишем, че сме малтретирани, за да не се чувства сама някоя съфорумка ли??? newsm78

# 8
 • USA
 • Мнения: 4 630
Аз нещо не схващам темата, ама само да кажа, че "меката Мария" и казването на "не" не мисля, че имат нещо общо със самочувствието. А пък това как "ние" (кои сме тези ние не ми стана ясно) се самоопределяме като домакини и детегледачки съвсем ме хвърли в музиката  Shocked

# 9
 • Мнения: 636
Мисля, 4е описаният от теб типаж жена не се среща толкова 4есто, особено пък в 4ужбина.

Мога само да отбележа, че тук, в чужбина, имам чувството, че стойката ми се изправи и главата ми е вдигната по-високо, не знам на какво се дължи

Според мен е от общественото за4итане на жената като равен на мъжа индивид. Аз също 4увствам уважение като индивид, независимо какво работя, как съм обле4ена, каква кола карам или колко пари имам (или нямам) в банковата сметка.

И обратно - според българският манталитет жената е за показ - всеки мъж може да я оглежда сякаш ще я купува. За подсвиркването да не споменавам.
Силно наложено обществено мнение - жената е тъпа или поне по-тъпа от мъжа си. До толкова силно се налага това мнение, 4е и самите жени вярват в него. Както и в тезата, 4е жените са по-лоши шофьори например  ooooh! И за търпенето на обиди и побоища от възлюбения е виновно общественото мнение - ама как така ще се излагаме, ще си вадим кирливите ризи да ни разбере цялата махала  ooooh! Ще си мъл4а, той няма пове4е така да прави.
И така на жените им остава само един отдушник - тяхната територия - домакинство и деца.

Как да се помогне на такива жени да преодолеят наложения семеен модел? Смяната на обстановката (4ужбината) наистина помага - виждала съм го с о4ите си. Това е един на4ин. Друг: има 4овек (респ. съпруг) - има проблем. Няма съпруг - няма проблем. 

# 10
 • Мнения: 6 167
и аз като ГериР. мисля, че такъв типаж жена е рядкост в чужбина.
затова и не се срещат толкова такива типажи мъже, които описваш. или обратното. незнам.

сега ще скочи бая народ в защита на българския мъж, но моето лично мнение е, че
българския мъж, като цяло е голям комплексар, на който нищо не му е останало, освен да
тропа с крак. как иначе? жените са активни, правят кариери по-добре, изглеждат по-добре, поддържат се повече, изкарват повече пари , накрая раждат и възпитават деца. каквото не им е ясно - отговаря им форума.
с 2 думи ролята на мъжа е все по-размита. що колеги изкараха преписвайки от мен по изпити...

и в комбинация с народопсихологията на българина, традиционното обгрижване на 'мамините синчета' ... да продължавам ли?

от друга страна армиите жени, които смятат, че живота почва и свършва с брака с някой син на лоша свекърва... обезличаването на жената във връзката. продължаването на схемата на оглеждане, завещана от свекървата, но с нови сили...пълната неспособност на жената да отстоява позиция и трудното прескачене от роля в роля ( от супер жена, в безгласна домакиня с допълнителни секс-функции)...

с 2 думи - сложен въпрос.

 Peace

пс: При мен самочуствието идва, когато съм ангажирана с работа и в джобчето ми дрънкат не семки и бомбонки , а  парички.

# 11
 • Кебекуйка
 • Мнения: 3 932
Цитат
.нали не очакваш сега някой да каже, "ами ето, при мен е така и аз не знам как се случи...", тук всички сме със самочувствие и никой не отговаря на твоята класификация...просто искреността не е най-силната черта на този род теми.


Е да си измисляме и да пишем, че сме малтретирани, за да не се чувства сама някоя съфорумка ли??? newsm78

Не мисля, че авторката или, която и да е форумка търси точно това, което предполагаш точно в тази тема, и съответно не смятам, че точно за това иде реч  но ако това е единственото, което имаш да кажеш (напишеш) по нея, моля...живеем в свободна държава.

# 12
 • germany
 • Мнения: 464
Цитат
Не мисля, че авторката или, която и да е форумка търси точно това, което предполагаш точно в тази тема, и съответно не смятам, че точно за това иде реч  но ако това е единственото, което имаш да кажеш (напишеш) по нея, моля...живеем в свободна държава.
Отговорила съм по темата по- горе. ТАзи ми реплика беше за теб, защото според теб явно всеки тук си измисля, че има грижовен съпруг и , че не е заробена съпруга-майка-слугиня!

# 13
 • Мнения: 2 033
Не знам за коя тема в Клюкарника става въпрос, но Люси явно има предвид темата за разпределението на ролите между мъжа и жената и произтичщото от това самочуствие или липса на такова. Та ето и моите два реда по въпроса, лаф да става.

Самочуствието първо е предопределно от характера и възпитанието на човек: като майки не може да не сме забелязали как някои деца са по-свити, и други по-"нахакани", без това да е свързано с някакви логични разлики между единия и другия тип. После, в съзнателния живот на човек, самочуствието зависи и от това, дали смяташ, че това, което правиш, е значимо/интересно/важно и т.н. И тука всеки си има различни приоритети и способности, така че за една жена удоволетворението идва от това да си стои в къщи и да бърка манджи,  а за друга- да работи, било то защото печели пари и е независима, били то защото й е интересно.  Няма правилен или грешен избор, всеки се наглася според обстоятелствата. Но. Никой от нас не бива да позволява ролята, която е избрал, да е омаловажавана и недооценена, особено от мъжа да нас. Сега ще напрвя едно бомбастично обобщение от рода на "мъжете са еди какви си", които аз по принцип избягвам, но доста мъже, съзнателно или несъзнателно недооценяват и какво значи да си по цял ден в къщи с децата и да имаш един милион домакински задачи, или какво пък е хем да имаш тази отговорност, хем да имаш работа, или недай си боже, кариера. Та това пренебрежение или опит за подриване на самочустието като го видя или усетя, ме вбесява.
Иначе, какво има да дискутираме коя била заробена домакиня и коя не; тези неща не висят във въздуха, те са обградени от толкова много релеванти обстоятелства, че без да знаем конкретните обстоятелства за всяка жена, даже и да искаме да си врем носа където не ни е работата, не може да лепим етикети като "заробена слугиня" и т.н.

# 14
 • Кебекуйка
 • Мнения: 3 932
Отговорила съм по темата по- горе. ТАзи ми реплика беше за теб, защото според теб явно всеки тук си измисля, че има грижовен съпруг и , че не е заробена съпруга-майка-слугиня!

За което искрено се извинявам...

Иначе заставам зад необвързващото си мнение, че това, което се пише в теми, засягащи отношения в семейството, не е 100% чиста монета. Пример : темата за домашното насилие, според която такова просто нямаше и резултатът от последвалата анонимна анкета, където статистиката беше друга.
Определено не смятам, че нещата се преувеличават и то от всеки, а просто че има известна доза премълчаване в някои постинги.

Извинявам се на авторката за разводняването, ама то си е почти по темата...

Последна редакция: ср, 16 авг 2006, 17:00 от МИНЕрВАта

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт