Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Здравословни проблеми и профилактика
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 17 отговора

София

Мнения: 2 790
здравейте, момичета!
моля ви за съдействие, защото консултация с ендокринолог ще имам чак след края на отпуската му.

добри ли са следните резултати от днес:
FT3+FT4+TSH *

 FT 3 3.52 - норма: pmol/l 3.1-7.1
 
 FT 4 15.62 - норма: pmol/l 12.00 - 22.00
 
 TSH 1.02 - норма: mU/l 0.31 - 5.00
 
този последния хормон не е ли доста нисък. преди година стойностите му бяха 2.66

направих си изследването, защото непрекъснато свалям килограми и скоро ще изчезна от земята, а доста си хапвам. след раждането свалих 12 кг от изходното си тегло преди да забременея, а никога не съм била дебела. смятат ме вече за анорексичка и ми тежи това, че съм такъв скелет.
консултирах се и с гастроентеролог за теглото, сега тези изследвания по негова препоръка ги пуснах отново. ако трябва ще ги нося и на ендокринолог, но макар и занижени стойностите са си в норма, нали?
какво ще ме посъветвате?
Цитирай

Варна

Мнения: 884
Това са хормони на щитовидната жлеза.
Като гледам все още са в референтните граници  newsm78 но има съмнения за хипертиреоидизъм - повишено действие на щ. жлеза, затова и така отслабваш.

Мисля, че трябва да се направят и изследвания на ТАТ и МАТ - пак хормони на щ. жлеза.

http://www.cibalab.com/tests/TSH.htm

http://www.cibalab.com/tests/FT3_FT4.htm


Признаците на хипертиреоидизма са сърцебиене, изпотяване, отслабване, повишена температура.

В никакъв случай не поставям диагнози  Naughty Разбира се, че трябва лекар да види изследванията, но това от мен е на първо време. Ако се чувстваш зле - иди на друг лекар. Незнам защо си била при гастроентеролог  newsm78 - с тези проблеми се занимава ендокринолог.

Аз съм с обратния проблем - бързо напълнявам и от въздуха  #Cussing out

Цитирай

София

Мнения: 220
Изследвай и една кръвна захар. Имам много познати, които по повод на слабеене се откри, че са с диабет.
Цитирай

София

Мнения: 2 790
Това са хормони на щитовидната жлеза.
Като гледам все още са в референтните граници  newsm78 но има съмнения за хипертиреоидизъм - повишено действие на щ. жлеза, затова и така отслабваш

здравей, благодаря ти за отговора.
след като хормоните са в норма защо смяташ, че има съмнения за хипертиреоидизъм? иначе аз непременно ще се консултирам и с ендокринолог...говорих с гастроентеролог, защото имах проблеми със стомаха и споделих за загубата на тегло. тя въпреки всичко смята, че проблема е в начина ми на хранене, но ме посъветва да пусна и тези хормони.
странно в нета има много инфо за хипотиреоидизъм, но няма за хипер newsm78
Цитирай

София

Мнения: 2 790
Изследвай и една кръвна захар. Имам много познати, които по повод на слабеене се откри, че са с диабет.

добър съвет, благодаря ти. вече я изследвах миналата седмица и всичко е наред Wink
Цитирай

Варна

Мнения: 884

Хормоните ти наистина са в референтните граници, но мисля че има значение, дали са близо до долна или до горна граница  newsm78
А може би това за теб са нормални стойности. Ако не си правила преди такива изследвания - няма с какво да се сравнят тези.
Може би трябва да ти се направи и ехография.


странно в нета има много инфо за хипотиреоидизъм, но няма за хипер newsm78


Има доста информация и за "хипер", но е писано като "базедова болест" или "тиреотоксикоза", но в гугъла излизат доста неща.

Цитат
Изненадите на щитовидната жлеза

Тя е най-уязвима при стрес, инфекции, често е виновна за бърза умора, сприхавост, слаба памет и депресия.

Щитовидната жлеза дирижира образуването на хормони, които осигуряват жизнената дейност на всички органи и системи в тялото ни, казва лондонският ендокринолог д-р Алън Бейтс.
Нормалната й работа е особено важна за жените, на които през живота им се налага да преживеят хормонални промени в пубертета, при бременност и раждане, в периода на менопауза.
При пубертет и андропауза се завишава рискът от нарушения във функциите и при мъжете.
Тогава щитовидната жлеза е най-уязвима и чувствителна към вредното въздействие на - стрес, инфекции, намален имунитет, дефицит на йод. При общо неразположение - слабост, изморяване, намалена работоспособност, влошаване на паметта е добре да се обърнете към ендокринолог.

Ако сте започнали и бързо да пълнеете, подувате се, кожата ви става суха, а ноктите и косите - безжизнени и чупливи, се предполага наличие на хипотиреоидизъм - понижена функция на щитовидната жлеза.


Ако ставате по-раздразнителни и избухливи, отслабвате, постоянно се потите, имате сърцебиене, повишава се температурата на тялото ви, това са признаци на хипертиреоидизъм - повишена функция на щитовидната жлеза.


Не трябва да оставяте без внимание и леките подутини в областта на шията.
Те говорят за увеличение на жлезата, тоест за възлеста гуша.

Веднага се консултирайте с ендокринолог и не се надявайте, че всичко ще премине от само себе си. Знайте, че дори сериозните нарушения често са скрити.

Започнатото в началните стадии на болестта лечение позволява да се избегнат много нежелателни усложнения. Техният спектър е доста широк - от излишно тегло и бързо стареене до нарушаване на месечния цикъл при жените и безплодие.
Особено опасен е скритият хипотиреоидизъм за бременни. Той може да доведе до спонтанен аборт или до нарушения в централната нервна система и задържане на умственото развитие на детето в бъдеще. Ранната диагностика е важна и за изясняване на възпалителните заболявания - тиреоидите.
Много опасен е хроничният автоимунен тиреоидит. Той се появява и дълго време протича без симптоми, а води до понижени функции на щитовидната жлеза.

За да се постави диагноза, се правят изследвания с ултразвук и хормонални анализи на кръвта. Високочувствителни методи за определяне на хормоните позволяват да се установят и най-незначителните изменения и навреме да се открият скритите нарушения във функцията на жлезата.
Хората са склонни да недооценяват ролята й, предупреждава д-р Бейтс.
Дамите например не са свикнали да обръщат внимание на "дреболии" като нарушения на месечния цикъл, безсъние, повишена умора.
Няма остра болка - добре. Все още е прекалено силно и предубеждението за лечение с хормони. Хормоните на щитовидната жлеза, които се предписват при хипотиреоидизъм, нямат странично действие и нормализират дейността на всички останали органи, твърди ендокринологът.

И накрая да повторим причините, за да отидете при ендокринолог:
*Повишена умора или раздразнителност.
*Чести депресии.
*Рязко увеличаване или намаляване на теглото.
*Нарушаване на месечния цикъл, подмятане, безплодие.
*Появата на малки подутини по шията в областта на щитовидната железа.

По сп."Хелт"

Цитирай

София

Мнения: 2 790
много благодаря за инфото!!! много се надявам при мен всичко да е наред, ще ходя скоро на лекар да видим. имаш ли представа кой от двата хормона FT3 или FT4 играе роля при хиперфункцията? преди когато имаха такива съмнения ми изследваха   FT4 и той беше абсолютно същата стойност както и сега. FT3 мисля, че ми го пускат за пръв път. преди 8 месеца всичките ми хормони плюс ТАТ и МАТ, както и пролактин бяха в норма.
интересното инфо, което вчера намерих в нета е, че по последни проучвания се е доказало, че най-добрите референтни граници на TSH са между  mU/l 0.5 - 3.00 , а не между 0.5 и 5.00, както е било досега. и че за перфектен резултат се считало да е между 1 и 2...ако се доверявам на това значи всичко е ок дотук.
просто много ми се иска да се хвана за нещо Wink

благодаря ти за изчерпателното инфо!
Цитирай

Fight club

Мнения: 1 419
Мисля, че трябва да се направят и изследвания на ТАТ и МАТ - пак хормони на щит. жлеза.

ТАТ и МАТ се правят еднократно, с цел да се докаже имаш ли тиреотоксикоза, не - хипертиреодизъм. Ако веднъж се окаже, че секретираш ТАТ и МАТ, повторни изследвания не се правят, тъй като диагнозата е потвърдена...  Confused Всъщност, това са антитела...
Струва ми се, че иследванията ти са много прилични. Определено нямаш моята ужасна тиреотоксикоза, защото моето TSH например варира около 50-100 пъти под нормата...  Shocked
Успех ти желая и бъди здрава!  Hug

Цитирай

София

Мнения: 2 790
Лора, много ти благодаря!
надявам се всичко при теб да се оправи, нали 100% се лекува това заболяване?
  bouquet  bouquet  bouquet
Цитирай

Fight club

Мнения: 1 419
Лора, много ти благодаря!
надявам се всичко при теб да се оправи, нали 100% се лекува това заболяване?
  bouquet  bouquet  bouquet
Аурора,
И аз ти благодаря за пожеланието!  Hug
За съжаление, от 15-годишна (вече 9 години) я влача тази тиреотоксикоза и не мога да се оттърва от нея... Няма страшно, аз съм продукт на многожество лекарски грешки!  Wink Laughing
Цитирай

под звездите

Мнения: 3 438
Скъпа Aurora,
 Мисля, че нямаш основания за притеснения поне що се отнася до хормоните на щитовидната жлеза. резултатите ти са много хубави, не са занижени, както казваш. Ако слабеенето ти идваше от хормоните , то с стова сваляне на килограми стойностите на хормоните щяха да са съвсем различни. Аз след раждането лекувах Базед, при мен даже протичаше под синдрома на Хашимото, което е още по-кофти вариант, защото трябваше да си пускам изследвания два пъти в месеца, а ти предолагам видя вече колко са скъпи. И ТАТ и МАТ съм правила, едното , ама забравих сега кое не беше в норма, ама после се оправи. При тази болест са изключително важни дозите на лекарствата, което значи, че ендокринологът трябва да е наистина много добър. Мен до там ме бяха докарали, че един път бяха стотици пъти над нормата, другия път стотици пъти под нормата. От сърце ти желая да не ти е това проблемът !
Цитирай

София

Мнения: 2 790
миличка, не мога да ти опиша какво успокоение ми е да чета такива неща, поне докато се върне личната и взема направление, че наистина много ми дойдоха тези скъпи изследвания. не мога да си обясня това сваляне на килограми, аз доста обилно се храня. всичко започна след раждането, като напоследък \може и от жегите да е, знам ли\, но вече падам под 50, а за моя ръст е направо нелицеприятно...
радвам се, че си се излекувала! успех ти желая и благодарности, че ми писа!
Цитирай

Варна

Мнения: 446
На въпроса ти за Т3 и Т4 - добре, че са изследвали и двата. Т3 е биологично активният хормон, докато Т4 е този, който основно се секретира от жлезата, но след това се преобразува в Т3. ТСХ е директно свързан с Т4, т.е. ако имаш нормално Т4, и ТСХ е в норма, ако е прекалено много, ТСХ спада. Но това не означава пряко, че организмът го усвоява. Колкото до референтните стойности дали са такива или онакива, няма голямо значение. Добрият ендокринолог според мен не лекува лабораторните резултати, а пациента - т.е. преценява индивидуално, а резултатите му са за ориентир. Иначе според мен /не съм лекар, а пациент/, резултатите ти са добри, но по принцип лятото не е добър сезон за установяване на заболяване на щитовидната жлеза - хормоните се размърдват ужасно. Може би ако ги повториш през късната есен, ще могат да ти видят тенденцията.
Цитирай

София

Мнения: 285
Знам, че при проблеми с щитовидната жлеза симптоматиката е много неприятна - сърцебиене, задух, паника, изпотяване, тремор. Ти имаш ли някакви подобни оплаквания? А напоследък преживяла ли си стрес, което би довело до повишаване нивото на адреналина? За да се отдаде това губене на килограми на депресивно състояние?
Цитирай

София

Мнения: 2 790
На въпроса ти за Т3 и Т4 - добре, че са изследвали и двата. Т3 е биологично активният хормон, докато Т4 е този, който основно се секретира от жлезата, но след това се преобразува в Т3. ТСХ е директно свързан с Т4, т.е. ако имаш нормално Т4, и ТСХ е в норма, ако е прекалено много, ТСХ спада. Но това не означава пряко, че организмът го усвоява. Колкото до референтните стойности дали са такива или онакива, няма голямо значение. Добрият ендокринолог според мен не лекува лабораторните резултати, а пациента - т.е. преценява индивидуално, а резултатите му са за ориентир. Иначе според мен /не съм лекар, а пациент/, резултатите ти са добри, но по принцип лятото не е добър сезон за установяване на заболяване на щитовидната жлеза - хормоните се размърдват ужасно. Може би ако ги повториш през късната есен, ще могат да ти видят тенденцията.

в целия нет не срещнах по-добро и по-ясно обяснение и твоето, благодаря ти!
миналата година изследвах точно есента хормоните и всички бяха перфектни \тогава също слабеех, сега продължавам просто\. ще ги повторя на есен.
благодаря  bouquet
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 17 отговора