Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 924
Стана ми интересно и изчетох сума ти литература. От което съвсем се обърках. От престояване 1ч, 1 денонощие1 до 14-дневни заготовки. Видя ми се като висш пилотаж. Някой правил ли е, да ми даде изпитана рецепта. И какво е предимството на този хляб.
Цитирай

Sofia

Мнения: 11 114
Аз съм правила по рецепта на Джема, много е вкусен ..предимство не мога да кажа, но изобщо не е сложно, опитай ще прецениш сама.
Ето рецептата -

Селски хляб със закваска
 
Вечерта се прави закваска от 225 мл топла вода, 1/2 ч.л суха мая и 225 гр брашно. Оставя се на топло за 12 часа. Аз я сложих в йенска тенджера с капак в микровълновата да стои цяла нощ. Готова е когато се покрив цяла повърхност с малки мехурчета. На сутринта се замесва тесто от закваската + 85 мл вода, 225 гр брашно,1 ч. л сол, 1 ч.л суха мая. На мен обаче ми отиде повече брашно с това количество беше рядко тестото. Като втаса се оформя хляб. Правят се няколко бразди с нож .Слага се в предварително загрята на 250 гр фурна, на дъното на която има купичка с вода. След 10 мин се намалява фурната на 220 гр. След още 10 мин се напръсква фурната и хляба със студена вода и се вади купичката с водата. Пече се още 20 мин. При мен се опече след 10, а не след 20, така, че зависи от фурната може би.




Всъщност изобщо не е необходимо да правиш закваската предната вечер... сега особенно в това топло време тя втасва толкова бързо ...просто като се покрие с мехурчета е готова за действие Very Happy.
« Последна редакция: ср, 16 авг 2006, 14:02 от Morena »
Цитирай


Мнения: 924
Благодаря SmileТака не звучи толкова сложно. Но като знам с Джема какви страхотни кулинарки сте. За вас всичко е просто. Успокои ме, че става и без машина, защото аз нямам.
Цитирай


Мнения: 901
Заквасkа  всъшност е руска дума ... тук това се нарича "двуфазен метод за приготвяне на тесто" ..пък еднофазния метод е когато се налага да се съкрати времето на приготвянето на хляба...
Тази рецепта всъщност е на Carina kuking.net .... но ето ТУК е моя резултат, беше хляб номер едно вкъщи 1 -2 месеца  Smile
 
Цитирай

София

Мнения: 1 905
Закваската се прави без мая.

Кваса е рядка каша от вода и брашно. Според различните рецепти може да се сложи прясно мляко и/или захар, както и хрян, чай или някаква друга течност.

Сместта ферментира на топло няколко дни като се разбърква периодично. За да се развият дрождите добре от време на време се добавя нова смес. Хляба се прави с част от кваса, а към остатъка се добавя нова смес от брашно и вода за следващият път.

Вкусът на хляба с квас е доста различен от на този с мая или сода - леко е кисел, но е много вкусен.
Цитирай


Мнения: 119
Любимият ми хляб със закваска е италианската ciabatta, но досега не съм го правила, малко се притеснявам и аз от този метод. Иначе имам рецепта, ако някой се интересува, а хляба е просто прекрасен  Hug
Цитирай


Мнения: 901
Platypus наистина вкусен хляб (макар за него трябва дурум брашно, а тук  го има само в метро и точно сега ми свърши  Thinking .. но и с тип 500 става )

но ти дай рецептата Smile правенето на чабата не е толкова сложен само изглежда  така Cool
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.