Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Красива мама
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Варна

Мнения: 545
От известно време взех да си водя сметка колко и какво ям всеки ден и да изчислявам колко калории съм "поела". Но възникна следния проблем - как се определят калориите при плодове/зеленчуци с кора (бабан, пъпеш, диня) - на чисто тегло (т.е. без корите) или се взема предвид общото тегло? Ами при варивата - боб, ориз, леща? Там кога се мери - преди сваряване или след?

Моля, ако знаете - помогнете! Благодаря ви!
Цитирай


Мнения: 3 271
Повечето сайтове с инфо за калориите си казват - примерно краставица с кора или без, варен боб и суров боб. Така че можеш да си прецениш достатъчно точно.
Има много сайтове. Аз ползвам www.calorieking.com Всъщност вече почти не го ползвам, защото знам съдържанието на основно използваните продукти
« Последна редакция: чт, 17 авг 2006, 12:19 от Millena »
Цитирай

София

Мнения: 19 791
От известно време взех да си водя сметка колко и какво ям всеки ден и да изчислявам колко калории съм "поела". Но възникна следния проблем - как се определят калориите при плодове/зеленчуци с кора (бабан, пъпеш, диня) - на чисто тегло (т.е. без корите) или се взема предвид общото тегло? Ами при варивата - боб, ориз, леща? Там кога се мери - преди сваряване или след?

Моля, ако знаете - помогнете! Благодаря ви!
плодовете - с кората, костилките, семките
зеленчуци- измити и готови за ядене / с кората/
варива- сухо състояние/преди варенето/
меса - във вид който ще се консумира/преди обработката/-освен ако изрично не е посочено.
Месото варено и пържено има разл.калоричност.
Например - печена риба -Х ккалории
Пържена 3Х ккалории.
Варен картоф 70 ккал - пържен 400 ккал
Цитирай

Варна

Мнения: 545
Благодаря, denis_d

Millena, прегледах туй-онуй от сайта - харесва ми. До какъв извод стигам - на опаковките на варивата (нали задължително трябва да вкл. хранителна информация) е отбелязана ст-стта при суров продукт, т.е. след сваряване вече не е същото.
Иначе аз си бях намерила таблица на български и ползвах нея. Но пък тя е доста ограничена като асортимент.
Цитирай

Варна

Мнения: 545
......
Варен картоф 70 ккал - пържен 400 ккал
Според моята таблица   Пресни картофи=75 ккал;   Стари картофи=136 ккал.    Как става това? Защо има разлика?

Според www.calorieking.com edible portion го разбирам като чисто тегло. T.e. за плодовете - без кори.
« Последна редакция: ср, 16 авг 2006, 18:11 от stef_p »
Цитирай

София

Мнения: 19 791
......
Варен картоф 70 ккал - пържен 400 ккал
Според моята таблица   Пресни картофи=75 ккал;   Стари картофи=136 ккал.    Как става това? Защо има разлика?
На всякъде пише различни ккалории/различните източници/
Разликата пролетно-есенно е в това че есенните съдържат по-малко вода и от там - повече сухо вещ-во, т.е по-концентрирани са - т.е по-калорични
Цитирай


Мнения: 3 271
Millena, прегледах туй-онуй от сайта - харесва ми. До какъв извод стигам - на опаковките на варивата (нали задължително трябва да вкл. хранителна информация) е отбелязана ст-стта при суров продукт, т.е. след сваряване вече не е същото.
Иначе аз си бях намерила таблица на български и ползвах нея. Но пък тя е доста ограничена като асортимент.

Ами трябва да знаеш колко готвиш, от суровото. След това по таблицата си сметни съответните хранителни вещества за суров продукт. Какъв точно е проблема? Не разбрах, не се заяждам.
Аз като готвя нещо смятам всички продукти заедно, сурови и после деля на броя на порциите (на око). Сметката е достатъчно точна.
Иначе как ще разбереш 1 кг боб колко става като количество, когато се свари? Много зависи и от конкретният боб и т.н.
Цитирай

София

Мнения: 83
http://healthyfood.info.bg/Calculators/Content_CalcCalories.html
Може би това ще ти свърши работа Hug
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.