Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 167
От темата за Наполеоните:
CVETETO3101 дай рецептата за млечната баница моляте, в отделна тема да не разводняваме тази.
--------------------------------------
Тази рецепта е от мама и винаги правя млечната си баница по нея.
Тавата ми е голяма кръгла алпака (производство на Хром-Силистра).
За нея използвам следните продукти:
1 пакет фини кори
1 пакетче масло (125 гр.) + малко замръзнало масло за намазване на тавата
1 чаша захар
5-6 яйца
1 литър прясно мляко
2 ванилии
по желание 1 капка лимонова есенция

Приготвяне:
Със замръзнало във фризера масло намазвам дъното на тавата . Това го правя с всички баници - трик научен от леля ми - за да не залепват при печене.
След това набръчквам първата кора и ръся предварително разтопеното и леко препържено  в тиганче пакетче масло. Пак кора, пак масло и така докрая. Най-отгоре трябва да ми остане масло за поръсване. С остър нож нарязвам на ромбове  суровата баница. Слагам я да се пече в предварително загрята фурна до розово-златисто (но не да се препече, това е около 10-15 мин. в зависимост от фурната).
Изважда се и още горещи корите се заливат с предварително направената яйчно-млечна смес:
яйцата разбити със захарта до побеляване, после се прибавя прясното мляко , ванилията и есенцията. Принципа е - горещи кори залети със студена смес.  Обръщам леко (с ръкавици) тавата насам-натам, та да се разпредели по-равномерно сместа.
Оставям така накиснатите кори да престоят два часа. След това пека в предварително загрята фурна (моята е Мечта - на 250 градуса първоначално за около 15-20 минути, после намалявам на 200 градуса, накрая на 150).
Може да се смеете, но проверката за изпеченост на баницата я проверявам по бабешкия начин - като извадя тавата и я разклатя - да не се тресе. Laughing
При самото печене баницата бухва, после като се извади поспада леко.
Хубаво изпечена има карамелен вкус.
Съжалявам, че не мога да приложа снимка, но фотоапарата ми не е цифров.
Пробвайте и ще се убедите, че си заслужава.
Успех !  chef Laughing Laughing Laughing
 
Цитирай

Sofia

Мнения: 3 036
Звучи много добре - ще я пробваме  newsm10
Цитирай


Мнения: 6 051
моята рецепта е същата /пускала съм я и в някоя от другите теми за млечна баница/ с изключение на това, че не я пека след като я залея с млечно-яйчената смес. само я оставям да поеме хубаво крема - ако междувременно мъжът ми не я е докопал и омел половината тава. Crazy
Цитирай

София

Мнения: 167
моята рецепта е същата /пускала съм я и в някоя от другите теми за млечна баница/ с изключение на това, че не я пека след като я залея с млечно-яйчената смес. само я оставям да поеме хубаво крема - ако междувременно мъжът ми не я е докопал и омел половината тава. Crazy

По всяка вероятност е добре и така, щом мъжлето омита тавата.
Лично аз обаче - не се доверявам много на яйцата без да са минали през огън (салмонелката щото). Това важи за всички сладки и тестени неща.
Опитай моя вариант за карамелен вкус. Пускала съм тази рецепта миналата година в друг форум.
Привет !
Цитирай

sofia

Мнения: 344
CVETETO3101, благодаря много за рецептата, аз съм правила такава баница само че с юфка, непременно ще опитам и твоя вариант.
Първоначално си помислих че правиш с бутер тесто някаква млечна баница.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.